Blogolj!

A triplázó és a jelenlegi csapat összehasonlítása

Kiss Dorisz

A 2013-as álomcsapat tükrében, hogy néz ki a mostani keret? Különleges idő volt a 2013-as év. Kétségtelenül a Bayern klubtörténetének legnagyobb éve. A tripla a mai napig is cél, ám sem Guardiola, sem Ancelotti, nem volt képes arra, hogy megszerezze ezt a dicsőségét a német rekordbajnok számára.

Kapu: Ulreich jelenti a különbséget

Sven Ulreich, az ex-stuttgarti kapus tökéletesen alkalmas Neuer pótlására

4 és fél évvel Robben 89. percben szerzett győztes gólja után, a Bayern továbbra is ugyanazokkal a kapusokkal dolgozik, mint a múltban. Manuel Neuer és Tom Starke közt oszlott meg a munka a 2012-13-as idényben, bár a csere nem volt túl gyakori. Az elsőszámú német kapus jelenleg lábtörésből lábadozik, akkoriban azonban hosszú ideig egészséges volt. A cseréje, Starke mindösszesen három mérkőzésen állt a kapuban, leginkább akkor, amikor már eldőlt a bajnokság.

Az egyetlen különbséget a jelenlegi csapatban nem nehéz megtalálni: ő Sven Ulreich. Az ex-stuttgarti kapus tökéletesen alkalmas Neuer pótlására, míg Starke a padon marad, és akkor vetik be, ha bármilyen további sérülés adódna. Früchtl szintén egy tehetséges helyettes, és valószínű, hogy a nem túl távoli jövőben megteszi a lépést a profi karrier felé. Elnézve Ulreich teljesítményét, nehezen vádolható azzal a csapat, hogy rosszabb lenne ettől. Ehelyett Jupp Heynckes két tapasztalt megoldással is rendelkezik, arra az esetre, ha Neuer hiányzik, emellett pedig Früchtl jövőbeli fejlődésére is összpontosíthat.

Védelem: Több erő középen

A triplázó csapatból több poszton is erősödött a védelem. Hummels visszatért nevelőklubjához, és Joshua Kimmich érkezett Lahm pótlására

A nyolc triplázó hátvéd közül, hárman ma is a csapatot erősítik. Alaba, Boateng és Rafinha mind a csapat oszlopai maradtak, noha plusz öt éves tapasztalattal (illetve Boateng egy világbajnoki címmel is) rendelkeznek azóta. Mindazonáltal, mind a német válogatott játékos, mind Alaba számos hosszútávú sérülést szenvedett el az évek során. Ezek miatt egy kis időre elvesztették a ritmust, de mostanság mindketten jobban teljesítenek Heynckes irányítása alatt.

Míg 2013-ban Dante élete legjobb profi szezonjával és Daniel van Buytennel karöltve mutatta meg, hogy mire képes Boateng mellett, addig a 2018-as verzió sokkal fényesebb jövőt vetít elénk. Mind Hummels, mind Süle német válogatottak is. Az utóbbit gyakran a világ legjobb középhátvéd-tehetségként jegyzik. Emellett Joshua Kimmich felbukkanása, mint Philipp Lahm potenciális utódja, szintén csodálatos hír volt a klub számára. A 22 éves tehetség semmi jelét nem mutatja annak, hogy egy pillanatra is kiengedne a közeljövőben. A szezon második felében talán még nagyszerűbb teljesítményt nyújthat.

A kispadon, Holger Badstuber (jelenleg Stuttgart), Mitchell Weiser (Hertha Berlin) és Diego Contento (Bordeaux) Juan Bernatra és Marco Friedlre lett lecserélve.

Középpálya: Javi és Schweini vitte a pálmát

A triplázó csapat motorjai

Amikor Javi Martínez és Bastian Schweinsteiger Európa legjobb védekező középpályájává állt össze, akkor a szurkolóknak semmi okuk nem volt az aggodalomra. Sajnos a 2012-13-as idény volt az egyetlen, amikor élvezhettük ezt a duót.

Miután Guardiola megérkezett a bajorokhoz, Martínez sokkal inkább a középső védő szerepét töltött be, egészen addig, míg nemrégiben Heynckes negyedjére is átvette a csapat irányítását. Nem meglepő módon, ez ismét fantasztikusan működött. Javi az első helyet szerezte meg a Kicker féléves ranglistáján.

Korábban a fiatal Toni Kroos és Luiz Gustavo között oszlott meg a játékidő a középpályán. Különösen Kroos mutatta meg a tehetségét, egészen addig, míg a BL nyolcaddöntőben sérülést nem szenvedett, így kihagyva a szezon hátralevő részét.

Tymoshchuk csak 883 perc játékidőt kapott az összes mérkőzésen, viszont 52 alkalommal volt a keretben, ez a legmagasabb szám az összes mezőnyjátékost figyelembe véve. Emre Can és Pierre-Emile Höjbjerg jelenleg a Premier League-ben fociznak, akkoriban azonban ők is a középpálya részei voltak, mint bevethető tehetségek. Ugyanakkor a mester nem sokszor számított rájuk az adott szezon során.

Jól átgondolva, a 2018-as keret többet is nyújthat. Mindazonáltal egy állandó, stabil játékos, mint amilyen Schweinsteiger volt a triplázás évében, nagyon hiányzik. Javi rengeteg különböző játékossal játszott együtt, úgy, mint Vidal, Rudy és Tolisso. Mindhármuknak megvannak az erősségeik és gyengeségeik, de egyikük sem túl állandó. Thiago visszatérése elég elegánsan meg tudná oldani ezt a problémát, ám a spanyol kifejezetten hajlamos a sérülésekre, és márciusig még biztosan nem lesz bevethető. Amennyiben hamar vissza tudná nyerni a top-formáját, lehetséges, hogy a bajorok bevethetnék a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, ha a csapat eljut addig.

Thiago csak márciusban lesz bevethető

Szélsők és támadó középpálya: James hozzáteszi a kellő rugalmasságot

Robben, Müller és Ribery: Ami akkor működött, most is működik-néha legalábbis. Főként Ribery mutatja annak jelét, hogy lelassult ahhoz a formához képest, ami a triplázás évében jellemezte és, ami Európa legjobb játékosává tette 2013-ban. Robben és Ribery sérüléshullámai már a múltban is problémát jelentettek, de valamilyen varázslatos oknál fogva, mindig egészségesek voltak, amikor a legnagyobb szükség volt rájuk. Az egyetlen alternatíva Shaqiri volt, akinek megvoltak a pillanatai, de valójában nem volt igazán „Bayern-szintű” játékos.

2013-ban a legendás trióval igen jól működött a Bayern támadó gépezete

Miközben a csapat sokszor megkapta azt a kritikát, hogy nincs elegendő alternatívájuk a széleken, addig ebben az évben erre nem lehet panasz. Kingsley Coman nagyon jó volt a szezon első felében és sokat javult Heynckes alatt, ráadásul eltökélt, hogy hosszútávon is állandó játékosa legyen a Bayernnek.

Coman jó alternatívát nyújt a széleken, ő lehet a Bayern jövője

James Rodríguez a másik olyan játékos, aki szinte bárhol bevethető elől és ezt kiváló technikai képességekkel bizonyítja is. Nem úgy tűnik, mintha Ancelotti elbocsátása bármennyire is megviselte volna a kolumbiait. Ehelyett Heynckes keze alatt (még jobban) megtalálta a helyét, és nemrégiben bejelentette, hogy esze ágában sincs visszatérni Madridba. Ezen kívül úgy néz ki, hogy Thomas Müller is kezdi visszanyerni a formáját, amit még valamikor 2016-ban veszített el. A német válogatott James mellett is jól néz ki a pályán.

James elől szinte bárhol bevethető, és esze ágában sincs visszamenni Madridba

Összességében a Robbery-től való függés sokkal kisebb, mint öt évvel ezelőtt. James egy abszolút minőségi kiegészítése a csapatnak, ami több lehetőséget kínál az edzőnek. Minden mellette szóló érv ellenére, nehéz elfelejteni azt a nem evilági teljesítményt, amit a páros (Robbery) nyújtott és, ami segített begyűjteni a trófeákat. Legalább egyiküknek meg kell ismételnie ezt Coman stabil teljesítménye mellett, ahhoz, hogy bármilyen hasonló eredményt elérjen a csapat.

Támadók: Wagner, a szükséges alternatíva

Wagner tehermentesítheti Lewát

2013-ban a támadósor egyszerűen fantasztikus volt. Mialatt Mario Mandzukic az a játékos, akire leginkább emlékezünk a triplázás évéből, nem szabad elfelejteni, hogy két további bomba formában lévő támadóval osztozott a játékperceken. Mario Gomez 32 mérkőzés alatt 19 gólt lőtt, és részt vett a Barcelona elleni visszavágón, a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Emellett a 33 éves Claudio Pizarro, mint harmadik számú csatár, szintén 13 gólról gondoskodott.

Mostanában Lewandowski egyszemélyes játéka volt a jellemző. A lengyel válogatottnak folyamatosan játszania kellett, egyszerűen csak azért, mert nem volt más bevethető opció. Müllernek a legfontosabb mérkőzéseken kellett csak beilleszkednie, de hamar kiderült, hogy klasszikus csatár pozícióban játszatva egyszerűen nem tudja azt a formáját hozni, amire egy top csapat ellen szükség lenne. Az idény első felében Lewy már majdnem összegyűjtötte azt a játékidőt, amit Gomez és Pizarro együtt az egész 2012-13-as idényben.

Végül a Bayern reagált a téli szünetben, és leszerződtették a saját nevelésű Sandro Wagnert a Hoffenheimből. Ez Heynckesnek nagyobb rugalmasságot jelent, illetve a csapatnak is egy már régóta rendkívül szükséges második számú csatárt. Ha tetszik Lewának, ha nem, ez a klub érdeke. A Bayernnek biztosítania kell a májusi sikerét, és két csatár jobb eséllyel járul ahhoz hozzá, hogy ezt elérjék. Még inkább figyelembe véve azt a tényt, hogy Wagner még mindig szeretne kijutni a VB-re a Német Válogatottal.

A 2018-as keret több opcióval, de fennmaradó gyengeségekkel

Míg a 2013-as keret is sok opciót kínált Heynckes számára, a mostani még erősebbnek tűnik. Különösen Sven Ulreich-ra kellett számítani Neuer hiányzása miatt. Továbbá a német trió (Boateng, Süle, Hummels) minden edző álma. James és Wagner pedig tovább bizonyíthatják, hogy milyen értékesek.

Minden javulás ellenére, a szélsők formája -az év kritikus periódusaiban- bizonytalan. Juppnak egy állandó partnert is találnia kell Martínez mellé, a középpályára. Amennyiben sikerül megoldania a fennmaradó problémákat, illetve, ha a csapat is jó formában lesz, akkor nincs ok azt hinni, hogy a 2018-as keret, gyengébb, mint az öt évvel ezelőtti.

Forrás: https://bayerncentral.onefootball.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47890/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Elemzések
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?