Blogolj!

Megőriztük a 4. helyet!

A bajor óriás a bevételek csökkenése ellenére is erős maradt, de ez a csökkenés rávilágít a Bundesliga jelenlegi nehézségeire.

A Bayern megőrizte negyedik pozícióját a Deloitte által összeállított Futball “Pénzligában”, annak ellenére, hogy a teljes bevétel 592 millió €-ról 587,8 millióra csökkent a 2017-es évben. A Bayern volt az egyetlen a top-öt csapat közül, akinek a bevétele csökkent.

A listát az egymást követő két évben a Manchester United vezeti 676,3 millió eurós bevétellel. Őket követi a Real Madrid (674,6 millió €), majd a Barcelona (648,3 millió €). Az ötödik és hatodik helyen a Manchester City (527, 7 millió €), illetve az Arsenal  (487,6 m €) a müncheni csapat üldözője.

A Bayern bevételi forrásai

A Bayern Münchennek több a kereskedelmi bevétele (325,2m €), mint bármely más csapatnak. Ez a teljes bevétel 48%-át teszi ki, miközben a közvetítési díjakból mindösszesen 225,9 millió € (33%) folyik be. A Bayern tehát teljesen ellentmond annak a széleskörű trendnek, miszerint a közvetítésből származó bevételek általában meghaladják a kereskedelmi bevételt. Az általános megoszlás a közvetítési és a kereskedelmi bevételek között éppen az ellenkezője a bajor csapaténak. Jelenleg a közvetítésekből származó bevétel a legnagyobb bevételi forrás a listán szereplő klubok esetében. Ez átlagosan 45%, míg a kereskedelmi bevételek 38%-ra estek le, a mérkőzésekből befolyó összeg pedig csak a teljes bevételi forrás 17%-át teszik ki.

Felszínen maradni a Bundesligában: közvetítési bevételek

A Bayern kereskedelmi bevétele annak ellenére is stabil maradt, hogy az előző szezonban idejekorán kiestek a Bajnokok Ligájából. Annak oka, hogy a csapat nem tudta növelni a teljes bevételét, nagyrészt abból származik, hogy a Bundesliga képtelen lépést tartani a riválisaival (La Liga, Premier League) a televíziós sugárzási díjakat illetően.

Miközben a többi rivális klub rendkívüli emelkedést mutatott a közvetítési díjakból származó bevételek terén, addig a Bayern és a Bundesliga stagnáltak. Az eltérés jól szemléltethető a Southampton példáján keresztül. A Liga top 20-as mezőnyének újonca az ezen bevételekben történt megdöbbentő 58%-os emelkedésnek köszönheti a sikerét. Ez 143 milllió fontot jelent, ami több mint a 2015-ös/16-os szezonjuk teljes bevétele.

Bundesliga küzdelmek: Dortmund és Schalke

Míg a Bayern megtartotta helyét, addig a hazai rivális Borussia Dortmund lecsúszott a 11. helyről a 12. helyre, annak ellenére, hogy jelentős növekedést mutatott a bevételek terén. (283,9 millió €-ról 332,6 millió €). A Schalke hasonló módon csúszott le a 14. helyről a 16-ra, pedig szerény növekedést produkáltak (230,2m €). Mindkét csapat Bajnokok Ligája-beli bukása valószerűtlenné teszi, hogy jövőre előrébb kerüljenek a rangsorban.

Némi remény azonban van a Bundesliga csapatai számára, hiszen a Bundesliga a 2017-18-as szezontól kezdődően egy új, négyéves műsorszórási szerződésről fog tárgyalni. Ez azt jelenti, hogy a közvetítési jogok értéke némiképp emelkedni fog az előző ciklushoz képest, ez pedig segíteni fog az összes német klubon. Ugyanakkor valószínűtlen, hogy ezek a változások elegendőek lesznek a Bayern számára, ahhoz, hogy fentebb lépjenek a listán.

A top 10 csapat:

Fordította: Kiss Dorisz

Forrás: https://www.bavarianfootballworks.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47765/pics/lead_800x600.png
BAYERN HÍREK,gazdasági adatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?