Blogolj!

Bayernes világsiker

Az FC Bayern dacolva az Angliában szétszórt TV - milliárdokkal, egy kisebb bevételveszteség ellenére is megvédte helyét az európai top klubok pénzligájában.

München - A német rekordbajnok Bayern München a Premier League egyesületek hatalomátvételének ellenére is kiharcolta a negyedik helyet a világméretű „pénzligában“.

A müncheniek a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat elszámolásai után 587,8 millió eurós bevétellel zárták a 2016/17-es szezont. Így a klub bevétele valamivel kevesebb lett, mint egy évvel korábban (592 millió).

Számos Premier League klub kapott helyet a top 20-ban

Ezzel a Bayern már tizedik alkalommal került be a világ legtöbb bevétellel rendelkező csapatainak ranglistáján az első ötbe. Az ide vonatkozó jelentés 21. kiadását a napokban hozták nyilvánosságra.

Először fordult elő, hogy a TV- milliárdoknak köszönhetően a top 20-ban tíz Premier League klub kapott helyet. Az első helyen egy kisebb bevételcsökkenés (689 millió euróról 676,3 millió euróra) ellenére változatlanul az Európa-liga győztes Manchester United áll. A Bajnokok Ligája győztes Real Madrid (674,6 millió euró) leszorította a második helyről nemzeti riválisát, az FC Barcelonát (648,3 millió euró).

A Bayern 147 millió eurót kap TV-s pénzekből

Annak, hogy a Bayern nem áll az első helyen a „pénzligában”, az az oka, hogy az egyesület a Premier League-hez vagy a két spanyol topcsapathoz képest jelentősen kevesebb TV-s bevételhez jut.

A kimutatás szerint a müncheniek 147 millió eurónyi részesedést kaptak a TV-s pénzekből, a három, ranglistán előttük álló egyesület a 2016/17-es szezonban egyenként bőven több mint 200 millió euró bevételhez jutott.

Cserébe a müncheniek a szponzorokkal és reklámokkal kerestek kiemelkedően sokat. A Deloitte szerint nincs még egy olyan egyesület világszinten, amelyik kereskedelmi szempontból olyan sikeres lenne, mint a német futball bajnok csapata. A bajorok 343 millió euróhoz jutottak marketingen keresztül.

A BVB visszacsúszott egy helyet

A német kupagyőztes Borussia Dortmund bevétele 283,9 millióról 332,6 millió euróra növekedett, ennek ellenére hátrébb került eggyel és most a tizenkettedik, az FC Schalke 04 230,2 millióval a 16. Egy évvel ezelőtt 224,5 millió euróval még a 14. helyre sorolták be a klubot.

A Deloitte a nyilvánosságra hozott éves mérlegek alapján állítja össze a ranglistát „Football Money League“ címmel. Az átigazolásokból származó bevételek nincsenek beszámítva, ezért a számok részben érthető módon eltérnek az egyesületek által közölt adatoktól.

Fordította: Lukács Johanna

Forrás: https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47754/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,gazdasági adatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?