Jupp Heynckes elárulja sikerének titkát!

Mielőtt Jupp Heynckes átvette a bajorokat Carlo Ancelottitól, a rekordbajnok megalázó vereséget szenvedett a PSG-től, és öt ponttal le volt maradva a Bundesliga első helyezettjétől. Az FCB mostanra magabiztosan a tabella élén áll, Heynckes pedig az elmúlt és az elkövetkező hónapok sikereiről beszél.

„Varázslatnak hangzik” 

- írja a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung Jupp Heynckes (72) Bayern-edzővel közölt nagy interjújában a Säberner Straße-re való visszatérésének sikereiről. De nem csak az őszi szezonról mesélt szívesen a Rajna mentéről származó edző, hanem céljairól a szezon hátralévő részében, a „nehéz” játékosoknál használt sikerreceptjéről, szövetségi kapitányi ambíciójáról és a profi labdarúgás jelenlegi pénzesőjéről is.

Jupp Heynckes...

Céljairól a szezon hátralévő részében: "A dohai téli edzőtáborban újra elértük a triplázó szezonunk edzéseinek intenzitását és minőségét. A tavaszi szezon rajtjakor jelezni akartuk, hogy a vetélytársak azt lássák: "sajnos a BAyern ugyanúgy folytatja". A leverkuseni 3:1-el ez meggyőzően sikerült. Mindez optimistává tesz a tavaszi szezonnal kapcsolatban.”

A bajorok nagyszerű menetelése a ligában az edzőváltás után: "A dortmundiak gyengébb periódusa segített ebben. A Lipcse pedig az első Bajnokok Ligája részvétel következményeit viselte.”

Az excentrikus, illetve „nehéz” játékosok: "Tudni kell, hogy minden ember különböző. Nem is szabad őket egyformán kezelni. Vannak játékosok, akikkel nagyon konzekvensnek kell lenni, mert másból nem értenek. Más játékosoknak inkább csak javaslatokat teszek. Mindenkihez meg kell találnom a megfelelő üzenetet. A mai fociban szankciókkal, például pénzbüntetésekkel már semmit nem lehet elérni. A játékosok eszére, a professzionalizmusukra kell hatni.

A régi sztárokról Arjen Robbenről és Franck Ribéry-ről: "Számomra a teljesítmény fokmérője nem az életkor, hanem az éhség és a szenvedély az iránt, amit csinálsz. Mindketten szenvedélyes focisták. Nem aggódom értük.”

A taktikai változásokról az utolsó Ancelotti idején játszott Bayern-meccshez képest: "Azt a meccset még rajongóként és nem edzőként néztem. Amikor másnap hívtak a Bayerntől, kezdettől azt mondtam, hogy az építkezést az alapoknál kell kezdeni, az pedig egy focicsapatban a védelem. A legjobb példa erre a 3:1-es győzelem volt a PSG elleni visszavágón decemberben. Két pressing-zónát határoztunk meg, és a csapatrészeket 25 méterre összetömörítettük, hogy szűk területeket képezzünk. Okosan és türelmesen játszottunk, alig hagytunk lehetőséget kontrázásra. Ez volt a siker kulcs a következő hetekben is – mert ezzel győztem meg a csapatot teljesen a védekezési elképzelésünkről.”

A totális támadásról, mint a siker eleméről: "Nem lehet az egész idényben úgy játszani, mint a Liverpool (a Manchester City elleni látványos 4:3 – a szerk.), ha igy lenne, ők lennének az elsők. Gazdaságosan kell letámadni, gazdaságosan kell focizni. Ezt tudja a Barcelona, a Real, a ManCity. És mi is tudjuk. Ezért biztos vagyok benne, hogy tovább fogunk javulni, és helytállunk. Ha a Besiktas ellen továbbjutunk, ami nem lesz egyszerű, képesek leszünk bármelyik csapatot megverni.”

Az unalomról a Bundesliga-ban: "osztom azoknak az embereknek a véleményét, akik szerint nagyobb változatosságra lenne szükség a tabella elején és több feszültségre a bajnoki címért folyó harcban. De nem lehet az FC Bayernnek felróni, hogy sikeres és jól kihasználja a pozícióját. A különbség még mindig az, hogy csak az FC Bayern tud minden játékost megtartani, akit meg akar.”

A fizetéséről játékosként összehasonlítva a mai szupersztárokkal, mint Mbappé, Neymar és társaik: "Semmi nem volt! Szívesen megmutatnám Önnek az első profi szerződésemet az 1964/65-ös idényből. A havi fizetés: 160 német Márka! Sajnálom, hogy már nincs meg. Különben kifüggeszteném az öltözőben. Az összes játékos olyan röhögőgörcsöt kapna, hogy utána nem tudnának edzeni.”

A tiszteletről a milliós fizetések ellenére: "Számomra például magától értetődő, hogy az edzés után az öltözőben nem maradhatnak a mezek és a cipők a földön szétszórva, hogy utána a takarítónőnek kelljen ezzel foglalkoznia. Azt mondom a játékosaimnak, hogy lehetne az anyukájuk is, akinek ezt reggelente össze kellene szednie.”

Ajánlatokról a triplázás után: "Abramovics el akart hozzám jönni az otthonomba. Azt mondtam, hogy nem köszönöm, nem vállalok már mást. A PSG főnöke egy egész csapattal akart a tanyámra jönni, szakácsokkal, hogy főzzenek nálam. Ebből sem kértem.”

Fordította: Frey Dóra

Forrás: http://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47623/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,jupp heynckes
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?