Blogolj!

JAVI INTERJÚ! - Aki spanyolként tudja megtestesíteni a bajor csapatot

Javi Martinez úgy testesíti meg a Bayern Münchent, ahogy csak kevesen. A „tz” napilapnak adott interjújában kifejti, miért is számít különleges képességnek az előrelátás, illetve, hogy miért nem lenne jó, ha egy csapat 11 Javi Martinezből állna.

Beszéljünk a Leverkusenben lőtt góljáról.

Javí Martínez: A legelső Bundesliga-gól 2018-ban.

Minket inkább az azt követő gólöröm érdekel.

Martínez: Vagy úgy. Aline (Martínez élettársa, a szerk.) és én nagyon boldogok vagyunk. Luca születése után nem sokkal szerettünk volna még egy gyereket, és Aline most várandós, ami nagy öröm nekünk. Reméljük, hogy a kislányunk ugyan olyan egészségesen jön világra, mint Luca. Igen, ugyanis lányunk lesz.

Szívből gratulálunk! Mikor jön a baba?

Martínez: Júniusban vagy júliusban.

És Luca is tud már róla?

Martínez: Elmondtuk neki, de valószínű, hogy nem teljesen értette a dolgot. (nevet)

Ha már itt tartunk, Luca-t igazi Bayern szurkolónak neveli az apukája?

Martínez: Az biztos, hogy a labdákkal nagyon szívesen játszik, csak még nem igazán tudja, hogy rúgja, vagy dobja őket (nevet). A csapatokkal kapcsolatos dolgokat még nem érti, de úgy tűnik a Bayern szimpatikus neki. Mindig, amikor meglátja az apukáját egy képen, odaszalad és megpuszilja. Jó jel.

Nagyon boldognak látom önt.

Martínez: Tényleg az vagyok. Egy gyereket jobban szeretsz, mint bármi mást a világon, ezt most már tudom. A pelenkacsere is egész jól megy. Azt hittem bonyolultabb lesz ez az egész, de nem az. Amikor éppen úton vagyok, Luca hihetetlenül hiányzik, ezért is próbálom meg magam teljes mértékben „bevetni“, amikor otthon vagyok. Még akkor is, ha Alinának valamivel több tehetsége van ilyen téren, mint nekem.

És mikorra van kitűzve az esküvő?

Martínez: Őszintén szólva jelenleg nem gondolkodunk ezen. Tudom, hogy az anyukámnak óriási boldogság lenne most egy esküvő, mi azonban inkább 21. századi szempontból nézzük ezt a történetet.

Tehát tökéletesen boldog?

Martínez: Csak annyit szeretnék, hogy Luca ne legyen olyan szeleburdi, mint amilyen én voltam annak idején. A szüleimnek állandóan figyelniük kellett rám Ayeugiban, mert már akkor is egy igazi vásott kölyök voltam. Ha a fiam rám ütött, az vicces lesz.

Szóval vásott kölyök (németül Schlawiner, bajor szó). Úgy tűnik időközben sikerült elsajátítania a bajor szókincset.

Martínez: Ha öt évet eltöltesz valahol, az a részeddé válik. Jó és kevésbé jó dolgokat is megéltem itt - de úgy érzem otthon vagyok. Természetesen hiányzik Ayegui, de nagyon jól érzem itt magam. A müncheni életérzés nagyon sokban hasonlít a dél-spanyolországira, amit az elején nem gondoltam volna. Ezért is sikerült olyan jól a beilleszkedés. Remélem, még hosszú évekig müncheni maradhatok.

Javi Martinez: a bandita

Arjen Robben, Joshua Kimmich és Jerome Boateng történetét már közöltük a theplayerstribune oldalról. Most a történelmi triplázás egyik legfontosabb emberéről, Javi Martinezről közöljük a sztorit. Nem sokkal éjjel két óra után, egy nyugodt szeptemberi éjszakán 2012-ben, egy ittas személy átmászott az Atletic Club lezamai, Bilbaotól keletre fekvő edzésközpontjának kerítésén.

Úgy tűnik, nem kell az embernek bajornak lennie ahhoz, hogy átélje a „Mia san mia“ érzést.

Martínez: Nem, nem feltétlenül. Ez mindig az adott illető személyiségétől függ, illetve attól, hogy az ember nyitott-e a beilleszkedésre. Nézze csak meg Franck Ribéry-t. Alig akad valaki, aki ne rá gondolna, ha a Bayern München szóba kerül. Egész egyszerűen azért, amit képvisel, és amit a rajongóknak jelent. Ő a legjobb példa arra, hogy a külföldi játékosokban is ugyan úgy jelen lehet a „Mia san mia DNS.“

És mit tanulhat egy spanyol a bajoroktól? Illetve fordítva?

Martínez: Mindenképp meg kellene tanulnotok elkészíteni egy jó paellát, vagy tortilla de patata-t (spanyol burgonya- omlett, a szerk.). Amikor éppen nincs itt az anyukám, gyakran kétségbe vagyok esve. Viccet félretéve: mielőtt idejöttem, azt gondoltam, hogy itt sokkal csendesebb és ridegebb az élet. Valójában ennek pont az ellenkezője igaz. A bárok, éttermek és az utcák zsúfoltak, függetlenül attól, milyen nap van éppen. München egy élettel teli város, ahol az ember mindig szuperül érzi magát. És mondjak még valamit?

Hogyne!

Martínez: Ami a becsületességet illeti, nekünk spanyoloknak lenne mit tanulnunk! Mit gondol, mi történne, ha az újságárudák nálunk önkiszolgáló alapon működnének? Vagy a virágos mezők! Itt akkor is fizet az ember a virágokért, amiket leszed, ha nincs ott senki.

A Jupp Heynckessel való hosszabbítás sem elképzelhetetlen. Lenne valamilyen "taktikai tanácsa" Uli Hoeneß és kollégái számára?

Martínez: Tapasztalt vezetőségünknek egyáltalán nincs szüksége tanácsokra. Heynckes képességei abszolút vitathatatlanok, elég csak egy pillantást vetni a vitrinjére. Ráadásul a spanyol az erőssége, ami egyes játékosoknak, mint például Jamesnek, óriási könnyebbséget jelent.

Javi és Jupp. A nyerő páros?

Javi Martinez, a Bayern München elszánt harcosa visszatért a középpályára, és ezzel visszatért a legjobb formája is, a régi mentora, Jupp Heynckes alatt. A spanyol játékos a 100. Bundesliga mérkőzésén lépett pályára, amikor vasárnap a Werder Brement fogadták az Allianz Arénában.

Heynckes ragaszkodik ahhoz, hogy a szezon után befejezi.

Martínez: A szerződését nem szabad magától értetődőnek venni, nagy szívességként kell rá tekinteni. Az a sejtésem, hogy a közös élete a feleségével Mönchengladbachban valamivel kellemesebb lehet, mint minket, nyűgös focistákat elviselni minden nap. Hálásnak kell lennünk ezért a közjátékért és tiszteletben kell tartanunk. Akkor is, ha a szezon után nem folytatná. Persze reméljük nem így lesz.

Mindemellett, Jupp irányítása alatt újra védekező középpályásként játszik.

Martínez: Így van. Nem arról van szó, hogy azelőtt rosszul éreztem volna magam a védelemben, de mindig is a középpálya volt a törzshelyem. Ott érzem magam a legjobban.

Az „11Freunde“ magazin nemrég azt írta, hogy ön a tökéletes megtestesítője a kemény angol focinak és a Joga bonitonak, a brazilok örömfocijának. Jól hangzik, nem?

Martínez (nevet): Azt gondolom, hogy lehet még jó pár olyan játékost találni, akik „bonitobban“ játszanak, mint én. Egyszerűen csak szeretek játszani és minden egyes meccsen beleadok mindent. Ez azt is jelenti, hogy nem hátrálok meg, még ha néha fáj is. Nem garantálom, hogy szezononként tíz gólpasszt és tíz gólt tudok felmutatni. Amit viszont megígérhetek, hogy minden meccsen 100 százalékos odaadással játszom, mivel pont ez az, ami feltölt. Az, ami a többieknek egy gól, nekem egy meccs kapott gól nélkül.

Az előrelátás különleges képesség?

Martínez: A futballban nem tizenegy varázslóra van szükség a pályán. Ez egy csapatsport, ahol az összes, különböző játékstílussal rendelkező játékosnak az összkonstrukció a meghatározó. Én például nagy amerikai-futball rajongó vagyok, és kijelenthetem, hogy egy csapat sem lenne sikeres 15 középhátvéddel. Ugyan így mi sem tudnánk nyerni tizenegy Robbennel, tizenegy Jeromemal vagy tizenegy Javival. Egy csapatnak szüksége van olyan játékosokra, akik „bonito“ játszanak, ugyanakkor olyanokra is, akik becsúsznak és mindent megtesznek, hogy visszaszerezzék a labdát. Ne értsen félre: szeretek szépen játszani, jó passzokat adni és arra törekedni, hogy gólt lőjek. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy az én munkám valami másról szól, valami olyasmiről, amit nem mindig hoznak le szalagcímként. De én élvezem ezt.

A Joga bonito mellett az is szerepel a cikkben, hogy Pep Guardiola rontott az ön teljesítményén.

Martínez: Ezzel nem értek egyet. Nagyon sajnálatos, hogy nem tudtam kiélvezni a három évet Pep irányítása alatt, mivel ebből 18 hónapot sérült voltam. Ehhez jött az összes többi probléma utólag, ami miatt gyakorlatilag két hónapot sem tudtam végigjátszani egy huzamban, panaszmentesen. Pedig pontosan ez az, amire szükségem van ahhoz, hogy igazán jól játsszak: folyamatosság. Ehhez kapcsolódóan egy anekdota: amikor még Bilbaoban játszottam, Bielsa (az Athletic edzője 2011 és 2013 között) azt szerette volna megtudni tőlünk, hogy egy feltételezett BL-döntő előtti héten játszani szeretnénk, vagy inkább feltöltődni energiával. Akkoriban a húszas éveim elején jártam, és azt válaszoltam, hogy inkább kipihenném magam. Ma ezt máshogy látom. Ahhoz, hogy tényleg jó formában legyek, három-négy nappal előtte még játszanom kell. Szükségem van erre a fajta fáradtságra.

Legszívesebben július 15-én este is fáradt lenne, nem igaz?

Martínez (nevet): A vb mindig egy cél. Azonban tudom, hogy ehhez minden hétvégén a maximumot kell kihoznom magamból. Jelenleg jó időszakon megyek keresztül és azt gondolom, hogy a válogatottunk edzője a Bundesligát is figyelemmel kíséri és ezt is szem előtt tartja. Óriási a konkurencia, de nem adom fel a reményt és remélem, hogy képviselhetem az országomat a vb-n, illetve, hogy együtt elhozunk egy újabb csillagot. Az esély megvan, ráadásul mostanában olyan jól játszunk, és olyan megfontoltak vagyunk, mint korábban csak nagyon ritkán.

Fordította: Lukács Johanna

Forrás: https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47622/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,javi martinez
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?