A rájátszás bevezetése megtörné a Bayern egyeduralmát a Bundesligában?

Több bajnokságban is alkalmazzák ezt a rendszert, de vajon hogy működne Németországban?

A Bayern München szurkolóinak is be kell ismerniük, hogy a Bundesliga nem túl kiegyenlített manapság. A cikk írásakor a Bayern 13 pont előnnyel áll a tabella élén, ami szinte leküzdhetetlen hátrányt jelent az üldözőknek, mint például a Schalkénak, a Lipcsének vagy a Borussia Dortmundnak. Persze más bajnokságokban is előfordul ilyen hatalmas pontkülönbség – a Manchester City például 12 ponttal áll a United előtt.

A Bayern nyerte meg a bajnokságot az elmúlt öt évben, és láthatóan egyenes úton haladnak a hatodik felé. Leon Goretzka érkezésével ráadásul még tovább nőhet a bajorok dominanciája. Természetesen ezt sokan rossznak tartják – de erre meg is van az okuk. Az egyeduralom nem tesz jót a Bundesliga hírnevének. De mit lehet ezzel kezdeni?

A rájátszás lenne a válasz?

A korábban a Leverkusen alkalmazásában álló Wolfgang Holzhäuser nemrég felvetette a rájátszás lehetőségét, amelyben a Bundesliga első négy helyezettje venne részt, ezzel téve izgalmasabbá a végjátékot. Holzhäuser kétfordulós rendszert javasolt, elődöntőkkel és döntővel. Többek között Thomas Tuchel is támogatta az ötletet.

Mindez nem lenne hatással az európai kupákra, hiszen az első négy helyezett amúgy is automatikusan bekerül. Bár Holzhäuser nem tért ki a részletekre, de a rájátszás mérkőzéseit a szezon végeztével kellene lejátszani, de még a kupadöntők előtt. Szintén nem esett szó arról sem, hogy oda-visszavágók lennének-e, vagy csak egy mérkőzés. Ez a fajta rendszer több sportligában is használatos az egész világon, Amerikában pedig különösen népszerű – például az NFL-ben és az MLS-ben is alkalmazzák.

Az előnyei

Kétségkívül izgalmat hoznának a bajnokság végén. Ha nem lenne visszavágó, hanem csak egy meccset játszanának fordulónként a csapatok, a rájátszás minden mérkőzése egyféle döntő lenne. Egyedivé tenné a Bundesligát amivel sokak figyelmét felhívná a bajnokságra, főleg az amerikai közönségnek, akik már hozzászoktak az efféle rendszerhez. A tv közvetítések további jövedelmet jelentenének a csapatoknak, ami fontos előny lehetne a német csapatoknak az európai riválisaikkal szemben.

És legfőképp – enélkül szóba se került volna az egész – letaszíthatná a trónról a Bayern Münchent. Bayern szurkolóként erre nem sokan vágynak. De ki ne szeretne egy izgalmasabb bajnokságot?

Az egyértelmű hátrányok

A rájátszások viszont nem arról híresek, hogy mindig az nyerne, aki a legjobban megérdemli. Persze ha az új rendszer bevezetése mögött álló kizárólagos szándék az, hogy megfékezzék a Bayernt a sorozatos diadaloktól, ez nem is annyira hátrány.

Problémát jelenthetne a meccsek időpontjának megválasztása is. Habár a német csapatok kevesebb meccset játszanak mint a többi topligában játszó csapatok, a rájátszás ütközhetne a Bajnokok Ligája elődöntőivel, vagy a Német Kupa mérkőzéseivel. A megoldást a több hétközi forduló bevezetése jelenthetné, amit viszont a szurkolók nagy valószínűséggel elleneznének.

További gond lehetne hogy ahelyett hogy fokozná az izgalmat, a rájátszás jelentéktelenné teheti a versenyt. Mi értelme van az első helynek, ha a negyedik is elegendő? Erre is van megoldás, amit az indiai Premier League-ben már meg is valósítottak. Két meccs helyett három lenne. Az első mérkőzés vesztese a második győztesével játszana a döntőbe jutásért, így újabb esélyhez jutva az elrontott első meccs után.

Számolva a Bundesliga kaotikus természetével, ez a rendszer nagymértékben növelhetné a liga versenyképességét. Azonban lehet, hogy csak a már említett problémákat hozná elő.

Egy ilyen radikális változtatás nem valószínű hogy egyhamar bekövetkezne a német futballban. De ha a Bayern dominanciája folytatódik, szükség lehet valamilyen intézkedésre – előbb vagy utóbb.

Forrás: https://www.bavarianfootballworks.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47634/pics/lead_800x600.png
BAYERN HÍREK,Elemzések
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?