Blogolj!

STARKE INTERJÚ - A nagy visszatérő...

Rusz Dániel

Tom Starke a nyáron szögre akasztotta a kapuskesztyűt, ám amikor Manuel Neuer szeptemberben ismét sérülést szenvedett, a 36 éves hálóőr visszatért, hogy segítsen a Bayernnek.

Hamar újra edzésbe állt, sőt, tétmeccsen is szerepelt. Starke sem a Frankfurt, sem a Köln ellen nem kapott gólt, így két győzelemhez segítette a német Rekordbajnokot. A hálóőr ezzel bebizonyította, hogy klubja mindig számíthat rá.

"Ötvenévesnek néz ki, mégis olyan fitt, mintha huszonnyolc lenne," 

- mondta róla Javi Martínez.

Tom Starke interjú:

Szeptemberben tért vissza, amikor Manuel Neuer megsérült. Azóta rendesen bedobták a mélyvízbe néhány alkalommal. Milyen érzés újra itt lenni a profik között?

Nem hagytam ki olyan sokat, igazából csak néhány hétről beszélünk. Következetes döntést hoztunk a nyáron, amikor lehetőséget adtunk a fiatalabb játékosoknak, Christian Früchtlnek és Ron-Thorben Holmannak, még mindig így gondolom. De akárhogyis, szeretem ezt csinálni, és fittnek érzem magam. A foci nagy örömet okoz nekem.

Mennyire kellett felzárkózni állóképesség és erőnlét terén?

‎Az erőmből nem vesztettem sokat. Az új, kapusedzői munkám során sokszor kell kapura lőnöm, ezt nem tudom hideg izmokkal megtenni. Muszáj bemelegítenem, hogy meglegyen a megfelelő erőnlétem és ne sérüljek le. Szóval ilyen téren nem volt probléma. Az FC Bayern profi edzései azért kicsit más színvonalat képviselnek persze, és a legelején kemény is volt. De gyorsan hozzá lehet szokni.

Amikor visszahívták, mennyit gondolkodott az ajánlat elfogadásán?

Nem is kellett gondolkodnom. Múlt szezonban megegyeztünk, hogy mindig számíthatnak rám, ha szükségét látják. Bár egyik fél sem gondolt arra, hogy ez az eshetőség ilyen hamar bekövezkezik. Reméltük, hogy Manuel az első sérülése után hosszú ideig egészséges fog maradni. Sajnos, ez nem jött össze. Amikor Hasan Salihamidzic felhívott, tiszta volt számomra, hogy vissza kell térnem. Ugyanakkor nagyon szerettem volna folytatni az új munkámat is, az ottaniakat sem akartam cserben hagyni.

Gyakorlatilag kapusként a "nyugdíjból" tért vissza. Hogy motiválja magát, hogy minden nap tovább feszegesse a határait?

Nem esik nehezemre, mert ez a hobbim. A világ legjobb játékosaival játszom egy csapatban. Mindig is ez volt a motivációm. Most az a lényeg, hogy segítsek a srácoknak. Szükségük van rám, és ez nagyszerű érzés.

Bár nem hagyott ki túl sokat, volt olyan dolog, amit hiányolt ez idő alatt?

Az érzésnek, amikor kint vagyok a pályán, megvan a varázsa. Erre csak akkor jöttem rá, amikor újra ott voltam. Akkor éreztem azt, hogy eddig valami hiányzott. De az új feladatkörömben is nagyon jól érzem magam, így nem szoktam azon töprengni, hogy mik hiányoznak. Minden egyes nap jó kedvvel vágok neki a tennivalóknak. Hihetetlenül sokat tudok ott tanulni.

Szóval akkor nem is hiányzott semmi?...

‎(nevet) De! Talán az utazások. Azok szerves részét képezték a dolgoknak. De megígértem a családomnak, hogy többet leszek otthon velük, és több időt töltünk együtt. Sajnos erre most megint ritkábban adódik lehetőség.

Az edzések mellett akkor szinte minden nap kint dolgozik a Campuson?

Reggel a Säbener Strassén edzünk, utána megcsinálom a szükséges regenerációs gyakorlatokat, és ebéd után kimegyek a Campusra. Ott végzem a feladataimat, körülbelül 17:30-ig szoktam kint lenni a srácokkal.

Hogy bírja ezt a kettős terhelést?

A testem szempontjából nincs problémám, de mentálisan is a helyén kell kezelnem a dolgot. De annyira szeretem ezt csinálni, hogy nincs szükségem extra motivációra. Egyszerre tudok játszani, a hobbimat űzni, és megvalósítani az ötleteimet itt, a Campuson. Ez az intézmény egészen különleges Németországban.

Pontosan milyen feladatai vannak?

Papíron kapuskoordinátor vagyok. Én gondoskodom a kapusokról az U-9-esektől egészen az U-19-ig, és most már a tartalékokról is. Ez az egész a filozófiánkról szól: mit szeretnénk, milyenek legyenek a hálóőreink? Azt kell kiderítenem, milyen kapusokra van szükségünk. Olyanok kellenek, akik képesek segíteni nekünk és magasra emelik a Bayern-filozófiát. Hetente beszélgetek a kapusedzőkkel arról, hogy hogy teljesítenek a fiúk. Én személyesen az U-19-eseket edzem, mivel ők a Campus legidősebb korosztálya, illetve az U-15-ösöket, mert arra is kíváncsi vagyok, hogy teljesítenek a fiatalabbak.

Megvan már, mi lesz a következő lépése? Mennyi ideig szeretne a csapatnál maradni? Született már megegyezés ezzel kapcsolatban?

Az egyedüli egyezség az az, hogy amíg a többiek fel nem épülnek, én itt leszek. Természetes, hogy azt mondtam, hogy vállalom. De őszintén szólva nagyon remélem, hogy Manu nemsokára visszatér. Minél hamarabb át szeretném adni a stafétabotot.

Hajdani csapata, a Paderborn ellen játszanak majd a kupában. Tartja még a kapcsolatot a klubbal? Milyen volt a reakciója?

A sportigazgató, Markus Krösche csapattársam volt, de rajta kívül is ismerek még egy-két embert. Nagyon várom már azt a meccset. A reakcióm kicsit ironikus volt persze. Értem ezalatt, hogy egy 3-0-ás győzelemmel elégedettek lennénk ellenük. (nevet) Természetesen jó kis meccs lesz. Szerintem személyünkben a legnehezebb ellenfelet kapták. Mindent bele fognak adni. Biztos vagyok benne, hogy ez az év meccse lesz számukra.

Mik az FC Bayern a reális célkitűzései a szezonra?

‎Minden. A kupában kiejtettük a Dortmundot és a Lipcsét, a két legnagyobb riválisunkat. Ugyanakkor egy meccs alatt bármi megtörténhet. Nagyon oda kell figyelnünk, de úgy gondolom, mi vagyunk a favoritok. A bajnokságban rendben mennek a dolgok, jól kezdtünk a Leverkusen ellen. A Bajnokok Ligájában minden klubnak megvan az esélye a továbbjutásra. Minden az aktuális formán fog múlni, illetve egy kicsit a szerencsén is. A csapatnál uralkodó légkör jelenleg kiváló. Minden poszton minőségi játékosaink vannak, és Manut és Thiagót leszámítva mindenki készen áll a visszatérésre. Az edzőnk újra válogathat a lehetőségek közül, így tud pihenőt adni nekünk, ha úgy hozza a szükség. Nincs jobb annál, mint a Városháza erkélyén ünnepelni. Lehetőleg háromszor...

Milyen érzés az, hogy a pályafutásod végéhez közeledve még saját hashtaget kaptál?

(nevet) #StarkeDieKrake (#StarkeAPolip), elég menőn hangzik. És szerencsére nem a hibáim miatt ragasztották rám. Értékelték a teljesítményemet. Mindig kapható vagyok az efféle viccelődésre.

Forrás: https://fcbayern.com/en

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47516/pics/lead_800x600.png
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,tom starke
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?