Blogolj!

Gyűlölt játékosból a közönség kedvence: Arjen Robben 34 éves

Kálovics Tibor

A csapat eddigi utolsó BL-győzelmének hősét 2013 májusa előtt utálta a legtöbb Bayern München szurkoló, a londoni döntő óta azonban egyértelműen a klubtörténelem legnagyobb hősei között tartják számon.

A ma 34 éves klasszis megítélése nemcsak, hogy sokat változott az elmúlt években, hanem a szurkolók a teljes érzelmi skálát bejárták Robbennel kapcsolatban. Egymást követő időszakban volt ő a legjobban utált és a legjobban imádott játékosa a klubnak. Hősünknek egy évbe telt mire a poklok poklából a mennybe jutott és, hogy visszaszerezze a önbecsülését valamint a müncheni szurkolók szeretetét is. 

Már 2007-ben is felmerült, hogy Arjen Robben Münchenbe igazol miután kegyvesztetté vált a Chelseanél, ám erre nem került sor. Akkor ugyanis azt mondta, hogy ő nem azért távozik Londonba, hogy egy Bayern-szintű középcsapat játékosává váljon és leigazolt a Real Madridba. Tény, hogy akkoriban finoman szólva sem volt klubunk a szűk európai elit tagja, de ezzel a kijelentéssel rengeteg drukkert magára haragított. 

Két madridi szezont követően azonban már gyakorlatilag úgy kellett neki a müncheni szerződés mint egy falat kenyér. Cristiano Ronaldo és Káká leigazolásával gyakorlatilag létszámfelettivé vált Spanyolországban és távoznia kellett. Sokan persze nem felejtettük el, hogy mit is mondott annak idején, így én például alapos fenntartásokkal kezeltem Arjen Robben Münchenbe igazolását. Egy fél év alatt azonban meg lettem győzve arról, hogy bármekkora egója is van ennek az embernek a lehető legjobb döntés született a megegyezéssel. 

Egy az egyben Robbennel

Nagyinterjú a Bayern holland sztárjával: szeretnék addig játszani, amíg csak lehetséges, egészséges maradni, és persze élvezni a játékot. Hiszen én már nem olyan vagyok, mint például Joshua Kimmich, akinek még sok éve van hátra.

Rögtön az első mérkőzésén két gólt szerzett a Wolfsburg elleni rangadón, és pillanatok alatt ő lett a csapat vezére. Parádésan futballozva, 16 góllal segítette bajnoki címhez a mieinket, a kupában gyakorlatilag döntőbe rúgta a Bayernt majd a fináléban is betalált. Ahol azonban igazán meglátszott Robben haszna az a Bajnokok Ligája volt. Ő volt a különbség az egy évvel korábbi csapathoz képest és egy lesajnált csapatot vezetett egészen a döntőig. A fináléig való menetelés során kétszer vette be a Fiorentina kapuját, a továbbjutásról döntő gólt szerezte Manchesterben, valamint az ő találatának köszönhetően került előnybe csapatunk a Lyon elleni elődöntőben. Nyugodtan lehet mondani, hogy ő kellett ahhoz, hogy 9 év után ismét a Bayern München részvételével rendezzék a legrangosabb kupasorozat döntőjét. 

A világbajnokságot már sérülten játszotta végig, miután egyik honfitársunk egy 6-1-re végződő barátságos mérkőzésen vele szemben mutatta meg, hogy mekkora kemény legény. Súlyos sérülése miatt a komplett őszt ki kellett hagynia és hiányában megmutatkozott, hogy mennyire is fontos láncszeme hiányzik a csapatnak. A gárda szenvedett, és már fél év alatt elvesztette esélyét a bajnoki címre. Robben aztán visszatért tavasszal és a kihagyás egyáltalán nem látszott meg rajta. 12 góljával segítette vissza a dobogóra a csapatot, és egyértelműen a gárda legjobbja volt 2011 tavaszán. Az utolsó fordulókban kellettek a pontok leginkább, ő pedig 3 góllal és 5 gólpasszal vette ki a részét a csapat termelékenységéből. 

A 2011/12-es szezon során a csapat egyik legjobbja volt, ám két hibájának köszönhetően a csapat egyik legjobban utált játékosává avanzsált a szurkolók körében. A Dortmund elleni elrontott büntetőjével a bajnoki cím, a Chelsea elleni hibájával pedig a hazai pályán kivívott BL-győzelem úszott el. A szurkolóknak pedig kellett egy bűnbak és ezt megtalálták Robben személyében. Hiába hibázott a távozó Ivica Olic valamint a félistenként imádott Bastian Schweinsteiger is valakin csattannia kellett az ostornak, és ez ő volt. Pillanatok alatt el lettek feledve a jó teljesítményei, vagy, hogy egyáltalán az ő góljával sikerült kiharcolni a hosszabbítást Madridban, ő lett az első számú közellenség.

Egyfelől érthető volt a közönség reakciója a siker nélküli idény miatt érzett csalódás okán, másfelől viszont roppant hálátlan magatartás volt mindez valakivel szemben aki előtte három idényben is a legjobb müncheni játékosok egyike volt. És nem mentem magam, én is haragudtam Robbenre a hibája miatt, ám másnap kitisztult fejjel már realizáltam a helyzetet. Ő volt az akinek rúgnia kellett Ribery sérülését követően, és hibázott ahogyan Uli Hoeness, Roberto Baggio, vagy éppen John Terry is csakhogy a legemlékezetesebb hibákat említsem a futballtörténelemből. 

Levél Robbentől a 16 éves Robbenhez. A fiatal Önmagához

Csütörtök délután van, édesanyád épp iskoláddal telefonál. és csak telefonál. Először azt hiszed, valami baj van. Végül is miért ne tennéd? Anya sosem próbált kapcsolatba lépni veled, amikor suliban voltál. Először is, ne aggódj. Minden rendben van. Sőt, rá fogsz jönni, hogy sokkal több mint „rendben". Amikor visszahívod, nem fogod elhinni, amit mondani fog.

A szurkolók szemében azonban nem volt helye a megbocsájtásnak. A teljes 2012/13-as idény Robben szidalmazásával és utálatával telt sokaknál. Ő pedig sérülései miatt gyengébb formában is játszott, de nem kérdés, hogy egy kínszenvedéssel ért fel neki amikor pályán volt az, hogy hogyan is viselkedtek vele. Áprilisra azonban jó formába lendült és mindkét mérkőzésen góllal vette ki a részét a Barcelona eltiprásából. 

2013. május 25-én aztán nagyot változott a világ Arjen Robbennel. Egyik utolsó müncheni mérkőzését várta a kezdőcsapat játékosaként, és várható volt, hogy a szurkolók haragja miatt távozni fog. A Dortmund elleni BL-döntőben nem is játszott igazán jól, legalább három nagy helyzetet elrontott, Jupp Heynckes azonban a pályán hagyta. A holland pedig a 89. percben meghálálta a bizalmat: Ribery csodapasszát követően kitört két dortmundi védő közül, ellőtte a labdát Weidenfeller mellett és Európa tetejére lőtte a csapatot. Íme:

Költői igazságszolgáltatás volt ez a gól, mivel ezzel nemcsak a szurkolók szeretetét nyerte vissza, hanem a saját önbecsülését is helyre tudta állítani. Hiszem, hogyha  Ribery esetleg önmaga viszi végig az akciót, vagy Thomas Müllernek passzol akkor Robben nemhogy ma, már 4 évvel ezelőtt sem lett volna a Bayern München játékosa. A sors azonban igazságot szolgáltatott és ő szerezte a klubtörténelem egyik legfontosabb gólját. A drukkerek pedig azonnal megbocsájtották neki és el is felejtették az előző szezonbeli hibáit. 

Pep Guardiola ragaszkodott a személyéhez, így végül a távozás gondolatai szertefoszlottak és a következő két szezonban újra azt az Arjen Robbent lehetett látni akit 2010-ben. Újra magabiztosan kezdett játszani és egyre többször tudott jó teljesítménnyel kirukkolni: eldöntött egy kupadöntőt, Dortmund elleni rangadókon villogott és a góllövő cipőjét is megtalálta. A világbajnokságon mutatott játékával oroszlánrészt vállalt Hollandia bronzérméből és a világ egyik ha nem a legjobban futballozó játékosa volt 2014 őszén. A Bundesligában kettesével rugdosta a gólokat ősszel, és komoly esélye volt a gólirályi címre is. Két sérülés azonban idő előtt vetett véget a szezonjának, és mivel további kulcsemberek is lesérültek, így a Bajnokok Ligája esélyeknek is lőttek. 

A 2015/16-os szezonjára megint a sérülései nyomták rá a bélyeget és nem is tudott igazán jól játszani amikor megkapta a lehetőséget. Amikor az idény második felét szinte teljesen kihagyta sokan úgy gondolták, hogy müncheni karrierje véget érhet. Öregnek és sérülékenynek titulálták, ő azonban választ adott a kétkedőknek. Carlo Ancelotti első évében a csapat azon játékosai közé tartozott akiknek javult a teljesítménye, és összesen 13 bajnoki góllal mutatta meg, hogy korai volt őt még leírni. Hogy idei szezonja hogyan zárul még erősen kérdéses, ismét hetekig volt harcképtelen, a gólokkal is adós néha, ám ha játszik a jó teljesítményével még 34 éves is kivívja helyét a kezdőcsapatban. 

Hősünk távozását évek óta pletykálják, szóba hozták már török és kínai csapatokkal is, és 34 évesen már nyilván nem övé a jövő. Kingsley Coman és a fiatal tehetségek egyre inkább a sarkában vannak, ő azonban ha egészséges akkor állja a sarat és küzd a csapatért. Félelmetes belegondolni, hogy még ennél is nagyobb karriert is befuthatott volna, ha nem tölti legalább 1000 müncheni napját sérülten, ám ő így is a klublegendák közé emelkedett. Nem tudom mikor fog bekövetkezni a nap amikor Arjen Robben már nem lesz a Bayern München játékosa, de annyi biztos, hogy személyében egy korszakos hős, egy közönség kedvenc és nem egy szurkolók által utált valaki fog távozni Münchenből. 

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47621/pics/lead_800x600.jpg
Arjen Robben,Csapatról,Játékosaink,VÉLEMÉNYÜNK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?