Blogolj!

A Deisler-dráma! 11 éve vonult vissza a német foci egyik nagy reménysége...

Gulyás Gábor Sr.

Csodagyerekből problémás gyerek: 11 évvel ezelőtt jelentette be a profi futballtól való visszavonulását a láthatóan bizonytalan Sebastian Deisler. Aztán minden elcsendesedett a 36-szoros német válogatott körül, aki teljesen visszavonult a nyilvánosságtól.

Sebastian Deisler 2007-ben, sorozatos sérülések miatt 27 évesen vonult vissza a labdarúgástól

"Elvesztettem a játékkedvem és az örömöt a játékban. Végül már kín volt játszani. Már nem megy tovább.“

Mondatok, amelyek szíven ütnek. Amikor Sebastian Deisler 2007. január 16-án bejelentette idő előtti visszavonalását a Sabener Strasse-n a konferenciateremben, a jelenlévőknek elállt a szava. Fenn a pódiumon egy fiatalember állt, aki csak 11 napja múlt 27 éves és visszavonult a football világától.

Az akkori FCB menedzser, Uli Hoeness egy “lidércálomról” beszélt, támogatta Deislert, aki elmagyarázta döntését. Az előző években 5 műtétnek kellett alávetnie azt a bizonyos tehetséges jobb lábát. Ehhez jöttek a növekvő gondok és az önmarcangolás, ami végül depresszióba torkollott.

Amikor az érzékeny, badeni születésű játékos, a térdébe vetett bizalom hiányáról beszélt, sajnálkozást lehetett érezni. Deisler, akit egykor a német futball legnagyobb tehetségének tartottak, elvesztette a saját magával szemben vívott drámai harcot.

“Amikor játszom, mindig adok bele a lelkemből “

Néhány napra rá hozott nyilvánosságra a “Tagesspiegel” egy megható tisztelgő cikket a bukott sztárról.

“Sebastian Deisler egy nagy lyukat fúrt a szívébe, hogy ismét ő hozzá tartozzon és ezáltal egy új horizontot nyisson magának."

Egy horizontot a régi félelmek, kínok és lélekfájdalom nélkül - írták akkor.

A szerző egy olyan embert írt le, akinek a személyisége sok profi kollégájától észrevehetően különbözött.

Deisler szerény ember. Amikor karrierjében minden a tervek szerint haladt, akkor sem hencegett.

„ Amikor játszom, mindig adok bele a lelkemből "

– mondta technikás játékos.

A pályán is egy igencsak érzelmes ember volt, remek érzékkel megáldva a finom passzok iránt. Mai nézőpontból nézve már-már nevetségesen hangzik, hogy az FC Bayern Münchennek mindössze 9 millio eurót kellett a Hertha Berlinnek fizetnie, hogy Deislert az Isar partjára hozzák.

A felhalmozott düh találkozik “Basti Fantasival”

Pedig már az érkezése sem volt problémamentes az akkor 22 éves játékosnak. Röviddel azelőtt hagyta ki a Japán és Dél-Korea által rendezett 2002-es világbajnokságot, mert éppen az elutazás előtti utolsó teszt mérkőzésen szenvedett súlyos sérülést a jobb térde.

Berlinben az egykor „Basti fantastiként“ ünnepelt, kivételes képességű játékost a saját szurkolói szidalmazták a távozását megelőző néhány hónapban. A felhalmozott düh megviselte Deislert.

„Őszintén szólva nem számoltam volna azzal, hogy ennyiszer ki fognak fütyülni"

– ismerte be a középpályás egy hazai, Olympiastadionbeli mérkőzés után. 

Megtört ember a kihagyott vb után

Münchenben a helyzet tovább fokozódott. Négy és fél év alatt mindössze 90 mérkőzés. Erre minden érintett idege lestrapálódott. 2003 végén Deisler egy több hetes szabadságot vett ki azért, hogy depresszióját kórházban kezeltesse.

„ Nem akarom már tovább titkolni, beteg vagyok"

– vallotta be.

Bár minden csapás ellenére a problémás gyerek visszatért a gyepre, nem tudott sokáig megmaradni. Miutan a 2006-os, hazai rendezésű vb-vel kapcsolatban régóta dédelgetett álmait is el kellett temetnie, Deisler egy megtört ember lett. Kereken hat hónappal a “nyári mese” után egy rezignált Deisler hozta nyilvánosságra a döntést, hogy szögre akasztja a futballcipőit.

Sebastian Deisler 2007 január 16-án szögre akasztotta csukáját, és búcsút intett a futball világának

A következő években az ex-profi csak kétszer került szalagcimre: 2009-ben, amikor bemutatta a “Vissza az életbe”c. könyvét az RTL TV “Star TV” c. műsorában, és 2013-ban, amikor egy kártérítési pert vesztett volt tanácsadójával szemben a berlin tartományi bíróság előtt. Azóta Deisler távol a vakuk fényétől a nyugalmas Freiburgban él, nem messze szülőhelyétől, Lorrachtol.

Forrás: https://www.sport.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47575/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN TÖRTÉNELEM,Bayern történelem: legendás játékosok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?