Blogolj!

A Bayern megint nyert, a Schalke pedig megint vesztett egy világsztárt?

Domonkos Altdorfer

Münchenben hisznek abban, hogy Goretzka korosztályának egyik, hanem a legsikeresebb játékosáv válhat. Egy olyan viágsztárrá, mint Manuel Neuer. Akit szintén a Schalkéból szerzett meg a Bayern. Manunak azóta sem bocsátottak meg a kékek szurkolói, és úgy tűnik, Goretzka is a közutálat sorsára jutott Gelsenkirchenben.

Ez megint egy olyan átigazolás, amely a klasszikus Bayern-sémát követi. Az alapelv az, hogy minden „Bundesliga-nevelés”, aki megüti a világklasszis szintet, legjobb éveit lehetőleg a Bayernben töltse. Újabban ez az automatizmus nem működik olyan zavartalanul, mint korábban. A hazai konkurencia évek óta  egyre inkább le van maradva a rekordbajnoktól, ám annál komolyabban kell venni a nemzetközi topcsapatokat Németországban, a tehetségek országában. Éppen ezért az sem volt egyértelmű, hogy Leon Goretzka nem Barcelonában, Madridban vagy Manchesterben landol, ahol éppenséggel szívesen is látták volna, hanem Münchenben.

Szinte hallható volt, hogy nagy kő esett le a Säbener Straße-n a szívekről, amikor megszerezték ezt a fiatalembert, akitől mindenki azt várja, hogy korosztálya meghatározó játékosává válik, mint korábban Matthäus, Effenberg vagy Ballack.

"Boldogok vagyunk, hogy egy német válogatott játékos, aki előtt hatalmas jövő áll, a neves külföldi konkurencia helyett az FC Bayernt választotta, 

mondta Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern elnöke pénteken. Az edző, Jupp Heynckes szerint Goretzka leigazolása nem csak a Bayernnek jó:

„Az, hogy a Bayern mellett döntött, jó a Bundesligának.”

A tizenkétszeres válogatott játékos nem csak egy kiváló, gólveszélyes játékos, aki bármelyik középpályás poszton bevethető, hanem 22 éves fiatal kora ellenére komoly vezetői képesség sugárzik róla, ami mindig jól jön.

A Schalke 04 minden rendelkezésre álló eszközzel harcolt, hogy a klub legnagyobb értékét megtartsa. Goretzkának - aki egyébként 2013-ban nevelőegyesületéből, a VfL Bochumból érkezett a kékekhez - vezető szerepet ígértek és kétszámjegyű milliós éves fizetést. De az utolsó remény is elveszett csütörtökön, amikor befutott Münchenből a telefon. Ebben Rummenigge megosztotta Schalkés kollégájával, „hogy Leon abszolválta az orvosi vizsgálatot”, ahogy Christian Heidel pénteken beszámolt róla.

„Nagyon jó játékost veszítünk el.”

És nem is kapnak érte semmit, mivel a szerződése lejár, Goretzka ingyen vált nyáron. Münchenben 2022-ig írt alá.

A Bayernnél tökéletesen passzol az új koncepcióba, ami alapján a következő években a müncheni utánpótlás nevelés hiányosságait, amik a Thomas Müller féle generáció utáni korosztályban léptek fel, ígéretes német játékosok igazolásával orvosolják.

„A csapat profilja a Transfermarkton erősen német színezetet ad”, 

- mondta Rummenigge nemrég a Sky-TV-nek.

A szezon előtt megszerezték a válogatott Niklas Süle, Sebastian Rudy párost, valamint a most a Hoffenheimnek kölcsönadott Serge Gnabryt.

Goretzka számára a müncheni szerződés nem csak sportszempontból jelent változást, hanem komoly személyes és szociális szempontból is. A Ruhrvidék a maga gazdasági problémáival, de az ottani emberek szívélyességével is alakította őt.

„Természetesen az ember részben egy buborékban kell, hogy éljen”,

- mondta egy interjúban a focista életről.

A régi baráti köre, az iskolai haverok, a régi játékostársak azonban újra és újra a földön tartják. Eddig az édesapjával élt egy fedél alatt, aki elvesztette a munkáját, amikor 2014-ben Bochumban az utolsó Opel legördült a szalagról.

„Éppen ezért sosem volt probléma a földön maradni, a tényeket nézni,” 

mondta.

„De biztosan nehezebb, ha az ember egy teljesen új városba kerül.”

Ez még akkor is igaz lehet, ha az a vros München, a csapat pedig a családi értékekről is híres FC Bayern München.

Forrás: http://www.faz.net/aktuell/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47528/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Játékosaink,leon goretzka
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?