Blogolj!

Mire képes a jelenlegi csapat?

Regős András

Itt az idő hogy összegezzük a Bayern München teljesítményét, hogy hogyan boldogulnak a különböző sorozatokban. Vajon képesek lesznek-e arra, amire a 2013-as csapat?

Az edzők jönnek-mennek – azonban néha vissza is jönnek. A Bayernnél jelenleg egy átalakulás megy végbe. Valamilyen oknál fogva nem tudták hozni az elvárt szintet a 2013-as diadal után, miközben a megfelelő csapat és edző kombinációját keresték. Jupp Heynckes a könnyes búcsúja után – két edzővel később – újra visszatért.

És egyik pillanatról a másikra a csapat játéka lendületessé, egységessé vált. A Guardiola éra, majd Carlo Ancelotti rövid uralkodása végeztével elérkezett az idő, hogy áttekintsük a Bayern jelenlegi helyzetét.

Támadójáték

A bajorok nemrég leigazolták Sandro Wagnert, hogy valamelyest levegyék a terhet Robert Lewandowski válláról. Ez minden bizonnyal jó lépés volt, különösen mivel Wagner elég hatékony kilencesként. Wagner érkezése előtt Lewandowski volt a Bayern egyedüli klasszikus csatára. Bár Thomas Müller is támadó pozícióban játszik, nem igazán alkalmas a lengyel pótlására.

Müller kreativitást visz a támadásokba, és teszi ezt most már jó pár éve. De az elmúlt néhány szezonban, főleg Ancelotti irányítása alatt nem volt épp a legjobb formában. Ráadásul Ancelotti alatt egyre frusztráltabbnak tűnt. Ha vetünk egy pillantást a Guardiola korszak három évében szerzett góljaira, nem is olyan rossz a helyzet – azonban mégsem ez volt pályája csúcsa. Ancelottinál viszont leginkább egy „előkészítő” szerepet töltött be.

Müller góljai idényenként lebontva:

2013/14 26 gól

2014/15 21 gól

2015/16 32 gól

2016/17 9 gól

Most hogy Heynckes újra leült a Bayern kispadjára, Müller magabiztosabb és hatékonyabb lett, mintha visszanyerte volna a régi formáját. Ismét aktív szerepet játszik a támadásokban.

Természetesen James Rodriguezt sem szabad elfelejteni, aki részben szintén felel a kreativitásért is. Gyorsaságot és erőt hoz a játékba, ami különösen a védekezőbb stílusú csapatok ellen jelent előnyt. A csatár mögött, előre felé játszva a leghatékonyabb. James idén már két gólt is szerzett. Mindent egybevetve a legnagyobb erénye a sokoldalúsága, ahogy a csatár mögött az egész pályát bejátssza, és mindenhol segíti a játékot.

Mindemellett a széleken is bevethető, bár nem ez az erőssége. Ezzel el is érkeztünk a következő posztunkhoz…

A középpálya és a szélek

A Bayern támadószekciójában nincsenek nagy gondok – legalábbis egyelőre. A középpálya is hasonlóan erős, azonban a széleket tekintve már kicsit aggasztó a helyzet. Franck Ribéry és Arjen Robben valódi legenda, ezt nem lehet kétségbe vonni. De 34 illetve 33 évesen már nem tudják hozni az évekkel ezelőtti formájukat, ráadásul sokkal kevésbé bírják a terhelést. Egy biztos, nagy űrt hagynak maguk mögött, amit a Bayernnek be kell töltenie, inkább előbb, mint utóbb. Ribéry egyre kevesebbet bír játszani, újabban pedig Robben is elkezdett hanyatlani. A bajorok próbálkoznak pótlásukkal, de mindeddig nem sikerült.

Kingsley Coman és Douglas Costa is a Robbéry pótlására érkezett néhány éve. Comannak sikerült felnőnie a feladathoz, és hétről hétre bizonyít. Costának voltak jobb pillanatai, de elég ingadozó volt a teljesítménye. Végül a Juventushoz került, miután 14 gólt szerzett a Bayern színeiben két szezon alatt.

Egyesek még hittek benne hogy ha kap még egy esélyt, bizonyítani fog, de érthető a távozása. Nem akarta azzal vesztegetni az idejét hogy a cserepadon ül, a klub pedig nem akart arra várni, hogy formába lendüljön. Habár Kingsley Coman – különösen ebben a szezonban – lenyűgözően játszik, nem lehet az egyedüli szélső. A Bayernnek villámgyors játékosok kellenek, akik folyamatosan jó labdákat tudnak osztani a csatárnak, Lewandowskinak (vagy Wagnernek).

A középpálya viszont csordultig van tehetségekkel. Olyan játékosokkal, mint Thiago Alcantara, Arturo Vidal és Corentin Tolisso, a Bayernnek ezeken a posztokon nem kell izgulni. Bár Vidal néha kicsit otrombának tűnhet, biztosítja a szükséges agressziót a középpályán, ami korábban hiányzott. Thiago a sebességével és intelligenciájával járul hozzá a játékhoz, és szintén nagyon sokoldalú.

Védelem

A Bayern szurkolók nagy része amikor Philipp Lahm visszavonult, egyenesen pánikba esett. Lehet bárki valaha olyan jó, mint ő? Extra erőbedobással dolgozott, amikor erre a védelem többi tagja képtelen volt, megbízható, szilárd tagja volt a csapatnak, amikor csak játszott.

A Bayernnek valóban akadtak gondjai. Manuel Neuernek gyakran be kellett avatkozni, és egyfajta söprögetőként csatlakozott néha a védőkhöz. Lahm távozása viszont lehetővé tette Joshua Kimmich villámgyors fejlődését. Ez rendkívül hasznosnak bizonyult, hiszen Neuer hosszú időre kidőlt. Kimmich hamar felnőtt a feladathoz. Gyors, intelligensen védekezik, és ha szükséges a támadásokba is be tud segíteni. Persze van még hova fejlődnie, de kétségtelenül jó úton halad egy fényes, sikeres karrier felé jobbhátvédként.

Viszont a Bayern védelmében is található olyan játékos, aki mostanában nem a megszokott teljesítményt nyújtja, mégpedig Jerome Boateng. Viszont oszlopos tagja a védelemnek, akivel minden ellenfélnek számolnia kell. Mats Hummels-szel együtt igazán tapasztalt párosnak számítanak a védelem tengelyében.

Az új társak, Niklas Süle és Sebastian Rudy is fontos szerepet játszanak a csapatban, és fejlődés látható a játékukban. Az érkezésükkel a bajoroknak most már nem kell aggódnia a védelem miatt. Emellett Javi Martínez is kezd újra emlékeztetni a régi önmagára Jupp Heynckes irányítása alatt. Magabiztosabbnak látszik, és kevesebbet hibázik.

Egy jó védelemhez persze megfelelő hálóőr is szükségeltetik. Most, hogy Neuer szeptember közepe óta nem bevethető, a Bayernnek elő kellett vennie a tartalék kapusait. Sven Ulreich előlépett, és az első néhány meccsét leszámítva első osztályú teljesítményt nyújtott. Gond nélkül pótolhatja Neuert a felépülése alatt.

Ha a Bayernnél jól keverik a kártyákat, emellett a védők és a szélsők teljesítménye is javul – amire megvan a képességük – nem lehet gond a címek begyűjtésével ebben a szezonban. Hogy képesek lennének-e újra triplázni? Nem kizárt, de ehhez kemény munkára lesz szükség mindenki részéről – de nem elérhetetlen cél.

Forrás: https://bayerncentral.onefootball.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47433/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Elemzések
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?