Blogolj!

NAGYINTERJÚ! Jupp Heynckes: én csak egyengetem a csapat útját...

Bogdányi Norbert

Jupp Heynckes a kickernek adott interjújában beszélt a bajnokságról, Német Kupáról és a BL-ről is. Elárulta ki az a játékos, akiért bármennyi pénzt kifizetne. Azt is elmondta többi között, milyen formában van Ribéry és Robben, illetve kik lehetnek a szezon húzóemberei.

Herr Heynckes, milyen hatással volt a 11 pontos előny a felkészülésre?

Az alaptervünket nem befolyásolta. Megvannak az elképzeléseink arról, hogy hogyan szeretnénk dolgozni a csapattal. Hétről hétre az a célunk, hogy tökéletesítsük a játékunkat.

Mit jelent ez pontosan?

Komoly hangsúlyt fektettünk a passzok közbeni mozgásokra, a passz- és pozíciós játék pontosságára. Néhány támadási sémát is begyakoroltunk. A csapategységen és a játékbeli harmónián csak rendszeres edzéssel lehet dolgozni. Ez a folyamat az egész tavaszi szezonra kiterjed.

Az edzőtábor kezdetén a Dortmund elleni kupameccset is levetítette a csapatnak. Mire hívta fel a figyelmet?

Elmondtam, hogy mit várok majd a szezon második felében: fizikailag egyértelműen jobbnak kell lennünk, mivel sérülésekkel bajlódtunk. Az érintett játékosoknak ismét formába kell jönni. Aztán a csapatvédekezésen is van mit javítani. Ha hektikussá válik a játék, akkor meg kell nyugodnunk, hogy ritmust tudjunk váltani. Ezeket az edzéseken kell begyakorolni, hogy aztán a játékosok alkalmazni tudják őket a meccsszituációban. Ezeken kell javítanunk a tavaszi szezonban, nagyon jó úton haladunk, a játékosok elszántak, megvan bennük a szenvedély, nagyon magas az edzések színvonala.

Tervez változtatásokat a szezon második szakaszára?

Sandro Wagnernek teljesen be kell illeszkednie. Eddig nagyon jól csinálja. Számunkra nagyon fontos játékos lehet, ha a saját szerepét elsajátítja. Ezen kívül szeretek rotálni is – amennyiben a játékosok fittek, és beleillenek a játékba.

Az ősz vége felé gyakoriak voltak a szoros, meccsek jókor jött a szünet?

Ezek a meccsek fejben dőltek el, más csapatoknál is látszott, hogy már nagyon készülnek a téli szünetre.

Gyengült a csapat a hajrában?

A Dortmund elleni első félidő után is komoly visszaesést láttunk: a szünet előtt nyomtunk, próbáltuk meglőni a harmadikat, a negyediket. Ilyenkor jön rendszerint egy ehhez hasonló második félidő. Ezt amúgy Dohában ismét átbeszéltük.

Az olyan sérültek ellenére, mint Neuer, Thiago, Boateng, Müller, Alaba, az 5 pontos hátrányból 11 pontos előnyt csináltak. Felfogta, hogy mi történt egyáltalán?

A dortmundiak gyengülése nem a mi érdemünk, viszont az hogy 16-ból 15 meccset megnyertünk már igen. És ez teszi különlegessé a csapatot, hogy a visszaesések és sérülések ellenére is képesek vagyunk nyerni, még ha néha csak 1:0-al is. A lipcseiek pl. ezt nem tudták megcsinálni. Kompenzálni tudtuk a kiesőket.

A hatalmas előny a bajnokságban, illetve a Dortmund és Lipcse kupából való kiejtése miatt valószínű a duplázás?

Ilyeneken nem gondolkodok. Számomra elég lenne, ha ilyen szezonkezdet és az edzőváltás után a bajnokságot megnyernénk. De mindent meg fogunk tenni, hogy a lehető legsikeresebbek legyünk.

Cél a BL győzelem?

Az igazi cél a bajnokság, aztán jöhet a Német Kupa. A BL-ben jelenleg nem vagyunk favoritok, de benne vagyunk a tágabb elitben: az angolokkal, a Reallal a Barcaval és a PSG-vel együtt.

Hálás feladat a Besiktas ellen nyolcaddöntőt játszani?

Ez egy nehéz sorsolás, formában kell lennünk. Jól fel kell készülnünk, pontosan tudom, hogy nagyon oda kell figyelni az ilyen meccseken. Sok tapasztalatot gyűjtöttem már a Bajnokok Ligájában. Tudom milyen veszélyes ha félvállról vesszük az ilyen ellenfeleket.

De érzi a vágyat a csapatban a triplázás iránt?

A játékosok olyan reálisan állnak a dolgokhoz, mint én. Nyilván kívülről jöhetnek összehasonlítások, ez ellen nem lehet mit tenni. S nyilván a szurkolóink álmodhatnak erről, de ez nem egy tervezhető dolog, nagyon nehéz megnyerni.

2013-ban tudatosan, lelkileg is készültek a BL győzelemre. Ezt meg lehet ismételni?

Egyáltalán nem gondolok rá, merész lenne. Mi a bajnokságra koncentrálunk. A BL-ben meg lehet néhány olyan csapat, akik előrébb tartanak mint mi.

A 2012/13-as szezonban a csapat nagyon sikerorientált volt. Idén is érezhető ilyesmi?

Ez majd csak a mérkőzéseken derül ki. Túl korai lenne erről beszélni.

Az ilyesfajta fejlődést erősíteni kell, vagy inkább visszafogni?

Én csak egyengetem a csapat útját, hogy egyre magabiztosabbak legyenek. Remélem, működik. Ami bizonyos, Philipp és Bastian, az akkori két vezéregyéniség most már nincs velünk.

Kinek (kiknek) kell átvenniük a szerepüket?

Van pár régi játékos a csapatban. Az őszi szezonban Robben meghatározó játékos volt. Ha Boatengnek sikerül újra elérni a legjobb formáját, akkor Mats Hummels-szel együtt képesek lesznek vezérekké válni. Javi Martíneznek többet kell kiadnia magából. Ezeket a folyamatokat kell segítenem. Továbbá senkinek nem kellene azt a hibát elkövetni, hogy Ribéryt és Robbent alábecsülik. Ahogy Franck az optimális erőnlét elérését szem előtt tartva edz - az fantasztikus! Mindketten a teljes támogatásomat élvezik.

Neuer nélkül van esély a végső sikerre?

Nemsokára visszatér. Pontos időpontot azonban nem tudok mondani.

Időközben Sven Ulreich többé vált mint egy cserekapus?

A Kicker az őszi szezont követően nemzetközi klasszisként értékelte. A srác fantasztikus fejlődésen ment keresztül, így Neuer felépülését nem sürgeti sem a klub, sem az edzők. Megmondtam Manuelnek, hogy annyi ideje van felépülni amennyi csak kell. Nem lehetek türelmetlen, hiszen ő játékosként és emberként is túl értékes. Ez a sérülés nem fordulhat elő még egyszer.

Egykori kapusa Bodo Illgner, a vb keretbe ajánlja Ulreichot. Mit szól hozzá?

Ez egy korábbi klasszis kapus véleménye. Nem fogok egyetlen játékost sem beénekelni a vb keretbe, de ha Ulreich így folytatja biztosan meg lesz a lehetősége, hogy odakerüljön. Fél évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna erre egyáltalán gondolni is.

Vannak olyan játékosok, akiknek azt mondja, hogy fejlődniük kell?

Csapatként javulnunk kell bizonyos dolgokban: például a visszazárásban és az egész védelmi munkában. A támadásainkat is tökéletesítenünk kell.

Arturo Vidal újra úgy játszik, ahogyan azt elvárja tőle?

Nagyon aktív, sokat fut, élvezi a játékot és elkötelezett. Bízom benne, hogy olyan fél évet produkál, ami majd a régi Vidalt idézi.

A jövőjéért játszik?

2019-ig van szerződése  és nincs rajta nyomás. Ha igazán jól játszik, akkor folyathatja egy másik klubnál, de a Bayern is elgondolkodhat majd a szerződése meghosszabbításán. Ehhez viszont jól kell teljesítenie.

Müller csak 4 gólt szerzett 19 tétmeccsen, ebből csak 9-szer játszott végig. Elegendő ez tőle?

Sokáig sérült volt. Azt, hogy előtte mit nyújtott, azt nem tudtam befolyásolni. Meg vagyok győződve, hogy Thomas meg fogja találni régi formáját, annál is inkább, mert jön a vb. Tudja, hogy konkurenciája van a csapaton belül. És ismer engem is, nálam csak a teljesítmény dönt arról, hogy ki játszik, ezért sziklaszilárd a meggyőződésem, hogy újra a régi lesz.

Melyik a legkedvezőbb poszt a számára?

A csatár mögötti poszt nem létezik nálunk. Jobb szélen és a középpálya előterének a jobb oldalán tud játszani. 

Hogyan hozta Jamest formába?

Napról napra látható, hogy hihetetlenül jól érzi magát itt. Már teljesen beilleszkedett és tudja, hogy hibázhat, és hogy nem a teljesítménye miatt cserélem le. Jó a kommunikációnk. Jó a kapcsolatunk. Nagyon elégedett vagyok vele és remélem, hogy még jobb lesz.

Miben tud fejlődni még?

Mindig is gólveszélyes volt. Mondtam neki, hogy ezen a téren még többet várok tőle. Remek lapos lövései vannak, gyönyörűen csavarja a labdát. James teljesen alárendeli magát a csapat érdekeinek, sokat fut, ahogyan azt a statisztikák is bizonyítják. A befejezéseknél még hiányzik az utolsó löket. A robbanékonyságán is van még mit javítani.

Mit kell Alabának tennie, hogy véget vessen a stagnálásának? 

Sokáig sérült volt. De bizakodó vagyok, hogy újra a régi önmaga lesz. Ő egy olyan játékos, akinek az edzésen mindent meg kell tapasztalnia, ami a pályán vár rá. Pontosan tudja, ha nem nyújtja az elvárt teljesítményt, más fog játszani helyette. Ha újra formában lesz, akkor majd békén hagyom, és adok neki jutalmul egy kis pihenőt. 

Mi hiányzik a helyetteséből, Juan Bernatból, aki egyébként egy jó focista?

Néha több agresszivitást várnék tőle. Ennek ellenére remek játékos, aki meg fogja kapni a lehetőséget. 

Wagner Lewandowski cseréje vagy konkurenciája?

Meg fogja kapni nálam az esélyt. A teljesítményétől függ, hogy konkurencia lesz vagy csere marad.

Egyszerre mindkettőjükkel a pályán is működne a dolog?

Ha szükséges, és egy jól fejelő játékosra van szükség, akkor semmi akadálya.

Előny az, hogy a nagy öregek, Ribéry és Robben a szerződéshosszabbításért küzdenek?

Egyrészről pozitív, másrészről az én időmben mindketten abszolút profik voltak, bár Francknak volt  egy-két kihágása. Minden játékos számára példaképek lehetnek. Nagyon jó, ha ezzel az elkötelezettséggel ajánlják magukat a hosszabbításra. Számomra nem a kor a döntő, hanem csak a teljesítmény és  a munka iránti szenvedély - ez mindkettejükben megvan. Arjen egy abszolút profi, Franck pedig egy szenvedélyes grundfocista.

Mit ajánlana a klubnak ezzel a kérdéssel kapcsolatban?

Meg kell várnunk először, hogy mit mutatnak a tavasz folyamán. Ha a klub megkérdezi a véleményemet, akkor majd elmondanom. 

Melyik fiatal játékosa lett leginkább a szívügye, Joshua Kimmich, Niklas Süle, Kingsley Coman vagy Corentin Tolisso?

Comannak még az alap képességeit kell javítania, például a sprintelés közbeni cselezést. Megvan benne a fejlődés iránti akarat. Kivételes játékos válhat belőle.

Elérheti akár Ribéry és Robben szintjét is?

Ez majd elválik. Viszont boldog vagyok, hogy van egy ilyen fiatal játékosom, aki már szintet is lépett. Mióta itt vagyok, robbanásszerűen fejlődik. És ha úgy látom, hogy jobb, akkor bizony ő fog játszani. 

Mennyire sikerült Tolissonak beilleszkednie?

Engem leginkább a fogékonysága, az érdeklődése, és a tanulás iránti törekvése imponál. A gólerőssége kiemeli a többi középpályás közül. Még a beilleszkedés folyamatában van. 

Maradt Kimmich és Süle.

Josh hatalmas tehetség, de néhány területen még javulnia kell.

Például?

Meg kell tanulnia visszafognia a felfutásait, hogy a védekezésre is maradjon ereje. Sokkal stabilabbá kell válnia. Süle is remek játékos lesz. Jelenleg rajta is dolgozom, újra és újra elmagyarázom neki, hogy min kell változtatnia. 

Néha kicsit flegma?

Igen-igen. Gyakran élcelődök is vele, de természetesen csak barátságosan (nevet). Tudja, hogy csak a legjobbat akarom neki. Mondtam már Niklasnak: "Ha nem foglalkoznék veled, akkor azt jelentené, hogy nem érdekelsz, de mégsem vagy közömbös számomra, hiszen hatalmas potenciál rejlik benned, amelyet ki akarok aknázni." Mi ketten jól megértjük egymást.

Egyenértékű konkurenciát jelent Boateng és Hummels számára?

Még nincs velük egy szinten, de oda kell figyelniük: Süle kiváló játékos, meg fogja találni a saját útját. 

Passzolna ebbe a sorba Leon Goretzka is?

Először igazoljon ide.

A sportigazgató Hasan Salihamidizc azt mondta, hogy minden tervben érintett. ...ez remek... (az interjú még Goretzka hiavatalos átigazolása előtt készült - a szerk.)

Szüksége van ennek a keretnek egy 50 millió feletti bombaigazolásra?

Mi is az a bombaigazolás? Paul Pogba 105 milliójába került a Manchester Unitednak: és úgy is játszik? Sok mai, állítólagos szuper játékosnak még sokat kéne tanulnia. A Bayernnek Sülével, Kimmichhel, Tolissoval vagy éppen Comannal kell ezt az utat bejárnia. Nyilván előbb-utóbb szükséges lesz egy-egy 40-50 milliós játékost venni, de a mai világban kész játékost már nem kapsz 50 millióért. Például Kevin De Bruyne: az előző évben nem játszott olyan jól, de érte mindenemet odaadnám. Azon a poszton kell, hogy legyen egy ilyen játékosod.

Hol tart az aranygeneráció (Lahm, Schweinsteiger, Ribéry, Robben stb.) kinevelése? 

A srácokkal dolgozni kell. Elismerésre, önbizalomra és biztonságra van szükségük. Ezt a folyamatot követnie kell a stábnak. Ha Serge Gnabry visszatér, akkor majd tudatosan kell vele dolgozni, vagy a szintén kölcsönadott Renato Sanchessel. Ő egy tehetség, mondhat mindenki, amit akar. Ezeknek a hatalmas tehetségeknek meg kell tanítani a világszintű futballt.

Mit is jelent ez?

A legmagasabb szintű futballt játszani ma nem más, mint: csapatként futballozni, egységben, egészen pontosan megtervezett, precíz, tökéletes passzjátékkal és ösztönösen kivitelezett mozgásokkal. Ehhez mindenkinek ébernek kell lennie. Én adom a személyemet hozzá. 

Azért a tavaszi szezonban kemény döntéseket kell hoznia: Nehezére esik olyan játékosokat, mint Ribéry vagy Robben a kispadra ültetni?

Nem. A Dortmund elleni kupameccsen is meg volt beszélve Franckkal, hogy egy óra után lecserélem.

Ennek ellenére ő tovább akart játszani. Tartott a nyilvános tiltakozástól?

Nem, teljesen nyugodt voltam. 

Mondta neki, amikor Önhöz ért, hogy nem kellene a földhöz vágnia a mezét, mint Carlo Ancelotti irányítása alatt?

Nem. Megöleltem elismerésképpen, azért ahogyan odáig dolgozott. Megértette, hogy csak a legjobbat akarom neki. Emellett oda kell figyelnem, hogy ilyen hosszú kihagyás után ne szenvedjen izomsérülést. Ezt tiszteletben kell tartania, mint mindenki másnak. Lecserélés alkalmával a becserélt játékos iránti tiszteletet is meg kell adni. 2013-ban a három csatár, Mandzukic, Gomez és Pizarro példásan viselkedett egymással. Mondtam a játékosoknak Dohában: összetartó közösségnek kell lennünk, és akkor egészen nagy dolgokat érhetünk el.

Egységessé tette az egész klubot. A csapatot, a stábot és a vezetőket is. Stabil ez az állapot? Vagy lát valamilyen veszélyforrást?

Nagyon jó a csapatszellem, az edzői stábban és a vezetőségben ugyanúgy. Az atomszféra a lehető legjobb. Mindenki elkötelezett és örömmel dolgozik. Nem látok semmi veszélyforrást. 

Egy-egy vereség alkalmával veszélybe kerül ez a harmónia?

Nem igazán, Mönchengladbachban is kikaptunk. Elemeztem a mérkőzést, aztán mentünk tovább. Ezzel kapcsolatban nincsenek aggodalmaim. 

Négyévnyi nyugdíjból tért vissza és rögtön teljes lendülettel vágott a dolgok közepébe. Szed valamit? (nevet)

Nem, de motivált vagyok. Mindig is egy szenvedélyes játékos és edző voltam. A munkám mindig is hatalmas örömet jelentett számomra, és soha nem terhet. Lelkileg mindig is erős voltam és jól tudom kontrollálni a dolgokat. 

Mondhatni, hogy 2017. október közepén ugyanott folytatta, ahol 2013 májusában abbahagyta?

Igen. És ennek megvannak az okai. Ismerem a klubot és jól tudok azonosulni vele. Ezen kívül szuper a csapat, amivel 2013-óta szoros a kapcsolatom. Nem egyedül hoztam egyenesbe mindent. Az agyamra megy, amikor mindig csak engem emlegetnek, ez egyszerűen nem igaz. A Bayernnél mindenki kivette ebből a részét.

De önnek köszönhető, hogy Dr. Holger Broich újra dolgozhat.

Ezt értem csapatmunka alatt. A stáb egyes tagjainak ki kell bontakozniuk, meg kell osztaniuk az ötleteiket és a tudásukat. Ez folyamatos kommunikációt igényel.

Akkor is ekkora tisztelet övezné Önt, ha nem alakul minden ilyen jól?

Nem gondolkozom ezen, ez nem az én személyemről szól. Úgy gondolom, hogy a rólam kialakult kép a 2013-as triplázás után mindenképp megmarad. Ez akkor sem volt befolyásoló tényező, amikor arról kellett döntenem, hogy segítek-e újra a Bayernnek, a pénzügyi rész pedig még kevésbé játszott szerepet a döntésemben. Csak az volt a döntő, hogy megteszem-e a Bayernért vagy sem... És, hogy a feleségem térdműtétje miatt el tudom-e vállalni. És persze még ott a kutyám, Cando, aki két napig nem eszik, ha nem vagyok otthon. 

72 éves kora ellenére könnyebbek a mindennapok ennyi tapasztalattal?

Ma már sokkal kevésbé veszem komolyan a híreket. Nem hagyom, hogy bármi is befolyásoljon. A sérülésekre is teljesen nyugodtan reagálok.

Ez a korral jár?

Igen, ezt a nyugodtságot a csapatnak és a stábnak is megpróbálom átadni. A mai világban fontos, hogy lassítsunk egy kicsit. De a pályán elememben vagyok.

Úgy tűnik, ismét megmutatja  a szakmának, hogy a taktika mellett a pszichológia és a pragmatizmus is fontos?

Pontosan kidolgozott játékrendszerünk van, megvannak a letámadási zónáink és a taktikai irányvonalaink. A siker érdekében alapvető fontosságú az edzésmunka minden területe. A másik szempont pedig a pszichológiai oldal, a csapat vezetése, a kommunikáció. Nem mindegy hogy az edzőt a pozíciója vagy a természete miatt tisztelik. A fiatal edzőknek meg kell adni az időt, amíg megtalálják a saját stílusukat. A játékosoknak bízni kell az edzőben.

Előny az, hogyha egy edző korábban játékos is volt?

Az a lényeg, hogy tovább tudod-e adni a tapasztalataidat? Kijavítod-e a hibákat? Sikerül-e pozitív légkört kialakítanod? Aztán még a kifelé történő kommunikációval, és a klubvezetéssel való kommunikációval is meg kell küzdeni - mindent egybevéve hatalmas feladatkör. Időt kell adni a fiatal edzőknek, hogy megtalálják a stílusukat. A sikereket zengő nyilvánosság néha túl hamar az égig dicséri őket.

Vajon Ribéry egy fiatal edzőtől ugyanúgy elfogadta volna, ha lecseréli, mint Öntől?

Ennek van egy előtörténete. Mindennap ott voltam, amikor dolgozott az edzőteremben. Amikor Neuer edz, ott vagyok. Hány edző teszi ezt meg? A játékosok észreveszik, ha az edzőt érdekli a sorsuk. 

Változott valamit  a Bundesliga az Ön távollétében? 

A futball nem újult meg csak megváltozott. Az, hogy mindig magasan védekezünk, mindig csak letámadunk és 90 percen keresztül mindent beleadunk, nem teszi jobbá a futballt, ez nem elég. Háromszoros terhelésnél már januárban kimerülnek a játékosok. Rugalmasan kell kialakítani az egészet, takarékosan labda nélkül, a megfelelő pillanatban alkalmazni a presszinget, stb...

Az elmúlt négy évben a családjának és a kutyájának szentelte az életét. Ettől függetlenül sohasem távolodott el a Bayerntől?

Követtem a Bundesligát, mint egy szurkoló. A Bayernt és a spanyol futballt egy kicsit pontosabban. A futball lényeges alkotóeleme az életemnek, ez a nagy szerelmem. 

Mi jár a fejében, amikor esténként a müncheni hotelszobájában ül? Elégedett a napi teljesítményével? Magányos?

Nem vagyok magányos. Zenét hallgatok, rockot, popot, soult, jazzt, klasszikust, vagy olvasok, csinálok magamnak ennivalót, átgondolom a napot és az általános dolgokat. Természetesen telefonálok a feleségemmel és koromnak megfelelően 22 óra körül lefekszek. Hiszen reggelente 6-kor kelnem kell!

Ön a korára jellemző szabadidőről és az életminőségéről beszélt. Nem a szakmai sikerek jelentik számára az igazi életminőséget?

Aki sikeres szeretne lenni, annak elkötelezetten kell dolgoznia. És én mindig sokat dolgoztam, és sem játékosként, sem pedig edzőként nem volt szabad hétvégém sem. Ilyenkor erősnek kell lenned.

Honnan ered ez a kitartás?

A származásommal és a nevelésemmel van összefüggésben. Szerény körülmények között nőttem fel. Édesanyámnak élelmiszerboltja volt. 12-13 évesen tejet hordtam. A tejes ládák egy kézi kocsin voltak, amit húztam 1,5 kilométeren keresztül. Ez formálja a személyiséget.

Azért a labda még mindig izgalmasabb, mint lekvárt főzni vagy kertet ápolni?

Kenyeret is sütöttem és lekvárt is főztem. A mindennapos sport, a Candoval való séták és a dokumentumfilmek a TV-ben: ez mind hihetetlen örömet okoztak. Természetesen a futball volt az életem elsődleges meghatározója. A gazdasági vezetőknél és az újságíróknál sincs ez máshogy.

Ha ennyire lelkesen beszél a munkájáról, akkor érthető, hogy Hoeneß szeretné rábeszélni még egy évre?

Ne menjünk bele ebbe a témába. Ez a munka rengeteg önfegyelmet és kitartást igényel. Nyáron azonban 73 éves leszek. Nem tudhatja az ember, hogy mennyi van még hátra az életből. Ha nem lett volna az az érzésem, hogy igenis van még energiám, nem is vállaltam volna el. Amikor elkezdtem fittebb voltam, mint most, hiszen több időm jutott arra, hogy sportoljak és Candoval sétáljak.

Amikor 2013-ban elhagyta a Bayernt, egy olyan csapatot hagyott hátra, akik szerették Önt. Hiszen az Ön fiai voltak...

... Igen, az én fiaim…

... Egy ilyen búcsú meggyőzné arról, hogy mégis maradjon?

Az edzőkérdésről nem szeretnék többet beszélni.

A leendő edzőnek mindenképp németnek vagy legalábbis német nyelvűnek kell lennie?

Egyszerűen csak passzolnia kell a klubhoz.

Az edzőkérdés problémát jelenthet a szezon hátralévő részében? 

Nem, biztosan nem. A játékosaim nem hagyják, hogy ez befolyásolja őket. 2013-ban ugyanez volt a helyzet.

Mikor kell erről meghozni a döntést?

Nincs határidő.

Minek kell május végéig történnie, hogy sikeresen elvégezze a feladatát?

Ismét német bajnoknak kell lennünk.

Valami csattanót a végére?

Egyáltalán nem.

Forrás: http://www.kicker.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47477/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,jupp heynckes,Szakmai stáb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?