Heynckes mégis marad? Rummenigge bízakodva nyilatkozott

Cserny Szilárd

Rummennige nagyinterjú Heynckess esetleges maradásáról, illetve utódlásáról, a Honessel való konfliktusáról, Ribéry, Robben és Goretkza ügyéről, a Bayern százmilliós igazolásáról és aBundesliga helyzetéről.

Az FC Bayern 17 tétmérkőzést játszott Jupp Heynckes visszatérése óta és ebből a rekordbajnok 16 mérkőzést megnyert. A 2013-ban triplázó edző irányítása alatt a csapat visszatért a siker útjára. A bajnokságot máris 13 ponttal vezető csapat elsősége aligha van veszélyben, a Német Kupában és a Bajnokok Ligájában a Paderborn illetve Besiktas is legyőzhető ellenfélnek tűnik. Egy újabb triplázás sem zárható ki.

Rummenigge szeretne Heynckessel hosszabbítani

Nem csoda, hogy az FC Bayern komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Jupp Heynckes hosszabb távon maradjon.

„Én nem szeretném kizárni, hogy Jupp július elseje után is a padon fog ülni. Ezért van Uli Hoeneß nagyon varázslatos offenzívája, és őszinte leszek, teljes mértékben támogatom ezt az elképzelést” 

- nyilatkozta Karl-Heinz Rummenigge a Sky Sport News „Wontorra-beszélgetés a futballról” műsorában.

„A szezon elején nem kérdés, hogy döcögős volt a játékunk, ezért a Borussia Dortmund mögött álltunk öt pont hátránnyal. Igaz, hogy a játékstílusunk sem az volt, mint az előző években. Jupp megérkezésével ez az egész folyamat megfordult. Ő nem csak a csapatban, hanem az egész klubban megnyugvást hozott, emellett ő nem tudott részletes edzéseket tartani, mert abban az időben nagyon sok angol hetünk volt. Kétségtelenül, ezért is Jupp a kulcsa annak, amit most tapasztalunk.”

Rumennigge - mint sokan mások - az edző személyiségében látja a siker kulcsát

„Ő egy olyan ember aki a harmóniát és a hűséget képviseli. Ezért is, amikor megkértem, hogy legyen Carlo utódja, akkor ő következőt válaszolta: Igen egy feltétellel, hogy te és Uli újra együtt dolgoztok, ahogyan arra az egész klubnak szüksége van. Szükséges volt, hogy a klubot újra összekovácsoljuk.”

A sikeres visszatérés és a klubvezetők dicshimnusza ellenére a 72 esztendős Heynckes már többször is kijelentette, hogy csak nyárig szeretne az FC Bayernnél maradni. Rummenigge viszont azt reméli, mint ahogy Hoeneß is, hogy sikerül meggyőzni Heynckest a maradásról.

”Teljesen normális, hogy komoly erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy június 30 után is maradjon, súlyos hibát követnénk el, hogyha harc nélkül elengednénk ezt az embert és mi ezt nem fogjuk megtenni”

- mondta Rummenigge. Kalle hangsúlyozta, most várni kell egy kicsit.

„Jupp Heynckesnél most egy kis türelemre van szükség. Nem szabad sürgetnünk, megfelelő eleganciával kell kísérnünk őt”

Rumennigge szerint a klubnak most ”okosan kell cselekedni és okosan kell taktikázni”. Hoeneß, az elnök, már novemberben megindította a nyilvános akciót Heynckes meggyőzéséért. Nem akarja meghatározni a döntés határidejét - valószínűleg azért, hogy Heynckesnek időt adjon, hogy újra átgondolja:

”Biztosan nem fogunk hibát elkövetni azzal, hogy határidőt nevezünk meg. Inkább mindent nyugodtan csinálunk. Jupp egy kellemes ember, akire semmilyen módon nem akarok nyomást gyakorolni.”

HA mégsem sikerül meggyőzni Juppot, arra az esetre Rummenigge egyértelműen kijelentette, hogy az FCB következő trénere mindenképpen német lesz:

„A döntés az, hogy július 1-je után német edzőnk lesz. Az ideális Jupp Heynckes lenne. Ha ő nem szeretné folytatni, akkor egy másik német edzőt fogunk igazolni.”

Jupp lehetséges utódairól

Kalle beszélt a szóba jöhető utódokról is, például Thomas Tuchel, Julian Nagelsmann, Ralph Hasenhüttl és Jürgen Klopp személyéről 

„Mindegyik felsorolt személy magasan képzett edző. Az utolsó kettő edzőt nagyon korán elkötelezték. Az is lehet, hogy ezúttal csak egy vagy két hónappal előbb lesz edzőnk. De lesz egy edzőnk.”

A legnagyobb esélyesnek tartott Thomas Tuchelről külön is beszélt:

„Alapvetően egy dolgot tudok mondani. Ő egy nagyon jó edző, ő ezt bizonyította, különösen a Borussia Dortmundnál. Abban az időben ők voltak a legerősebb ellenfeleink. Nyugodtak kell maradjunk. Beszélni fogunk és egy adott időpontban döntést is fogunk hozni. Valamikor mi is nehéz személyiségek voltunk.”

Rumenigge egészen őszintén beszélt arról is, amiről sokan suttogtak, leginkább az Anceloti időszak alatt, miszerint Uli és közte sok volt a feszültség:

„Újra és újra más véleményen voltunk, beleértve az átigazolásokat is, de ezeket mindig kizárólag belsőleg zongoráztuk le. Volt, hogy csapódott egy ajtó vagy egy kicsit hangosabb volt. De alapvetően azt kell mondanom, hogy Uli mint elnök és mint az igazgatótanács elnöke egy nagyon aktív ember. Őszintén szólva Uli minősége és filozófiája nagyon fontos a klub számára. Nagyon sajnálnánk, ha nem támaszkodhatnánk az Uli Hoeneß által hozott minőségre. A kapcsolatunk kikezdhetetlen. Igazi béke uralkodik közöttünk. Mindig jó barátok voltunk. Nagyon jól ismerjük egymást, mondhatom, hogy szinte tökéletesen. De néha vannak félreértések, ebben a büszkeség is szerepet játszik. De ahogyan most van, az tökéletes. Azt, hogy másképpen gondolkodunk, az lényegében nem rossz. De ezeket a dolgokat házon belül kell megbeszélni. Kívül egy síkon kell haladnunk.”

Persze Ancelotti távozása is szóba került:

„Ő egy nagyszerű ember és edző, de sajnos nem működött. Olyan döntést kellett hoznunk, amely nem volt szimpatikus, de elengedhetetlen volt. Mi megpróbáltuk Ulival a helyes irányba terelni Carlot. Ez természetesen nem volt egyszerű, mert egy edző környezetét nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. A végső pillanat a Párizsban mutatott játék volt, világos volt, hogy ezzel a felállással veszteni fogunk. A megbeszélés nem volt kellemes. Ezek azok a napok amikor mint vezérigazgató köteles vagy meghozni ilyen kegyetlen döntéseket. De akkor ez volt az egyetlen helyes és profi döntés. Mindig van valami fontosabb: éspedig az FC Bayern sikere.”

Robben, Ribery és Goretzka

Az FC Bayern vezetői minden tekintetben felelősen szeretnének cselekedni, így Arjen Robben és Franck Ribéry lejáró szerződéseivel kapcsolatban is.

„Türelemmel kell megközelíteni a témát. Nem vagyunk könnyű helyzetben, döntenünk kell, hogy folytassuk velük tovább vagy már a következő évben elkezdjük az átalakítást” 

- mondta Rummenigge. Mindenesetre - ha mégis a hosszabbítás mellett dönt a klub - akkor is csak egy évvel hosszabbítanánk meg a szerződésüket. Kalle türelmet kért

„Meg kell várnunk, hogy lássuk a szezont. Türelmesnek kell lennünk és valószínűleg később fogunk döntést hozni. Mindketten azt a benyomást keltik, hogy ez számukra sem probléma. El kell döntenünk, hogy folytatjuk velük még egy évet vagy egy népszerűtlen döntést hozunk és megkezdjük az átalakítást.”

És ha már a szerződéseknél tartunk. Rumenigge is nyilvánvalóvá tette, hogy Leon Goretzka leigazolása fontos a Bayern számára:

„A profilunk nagyon német orientált. Rosszul cselekednénk, hogyha nem foglalkoznánk egy lejáró szerződésű játékossal. Most a játékosnak kell döntenie. Állítólag pár napon belül döntést fog hozni. Nagyon szép lenne, ha a Bayernt választaná. Ez a játékos rendkívül magasan jegyzett a piacon. Minden nagy európai klub szeretné őt, ezek után teljesen normális, hogy az FC Bayernt is érdekli.”

Őrületes átigazolási pénzek

Rumenigge nem rejtete véka alá a véleményét az elképesztő átigazolási pénzekkel kapcsolatban sem:

„Nem tartok attól, hogy a Bayern a jövőben nem fog meghatározó szerepet betölteni. Az UEFA 10 éves együtthatójában az angolok és franciák sincsenek a mi szintünken. Az átigazolási piac egy ideje ilyen. Nekünk Németországban van egy kritikus határ. De amit elfelejtenek azok a fizetések. A fizetéseket gyakran nehezebb teljesíteni, mint az átigazolási díjakat, mint Neymar aki több mint 30 milliót nettóban vagy Messi, aki állítólag 100milliót keres. Nekünk ezt a pénzt először meg kell keresnünk, mielőtt kiadnánk. A 2009-es UEFA döntés egy helyes lépés volt. A probléma az, hogy egyáltalán nem voltak szigorúan végrehajtva és ezért most olyan átigazolások jöhetnek létre, mint a Neymaré is. Mbappet a Párizs csak kölcsönözte, de végül is már elkötelezett. Ez a Financial Fairplay kereteibe nem fér bele és ennek a következményeiből az UEFA-nak le kell vonnia a tanulságot.”

Ugyanakkor azzal is tisztában van a klubvezetés, hogy teljesen kimaradni nem lehet a piacról:

 „Ha jó játékosokat akarsz igazolni, akkor fel kell venni az ár versenyt. Néha ezek az árak túl őrültek, de ha címekért akarsz harcolni, akkor bizony szükséged van a minőségre. Nemrég volt egy személyes beszélgetésünk Ulival és arra a következtetésre jutottunk, hogy bele kell ugranunk a mélyvízbe és költenünk kell olyan játékosra, aki 80-100 millióba kerül.”

Az őrületes pénzek kapcsán ezért is hívja föl minden egyes alkalommal a figyelmet a pénzügyi fairplayre:

„Én úgy gondolom, hogy a legfontosabb feltétel, hogy megőrizzük a versenyképességünket és nem szabad a klub tulajdonosává lennünk. Ezért jönnie kell a pénzügyi Fairplay 2.0-nak. A futball 2009 óta jelentősen megváltozott, ami az átigazolásokat és a fizetéseket illeti. A fejlődést figyelembe kell venni. Ez a téma az Eu-t is érzékenyen kell, hogy érintse. Mi megpróbálunk harcolni a fizetések korlátozásáért, ami el lett utasítva.” 

A Bayern München Bundesliga dominanciájáról 

A jelenlegi helyzet a Bayernnek sem jó hosszútávon - érzékeltette a problémát Kalle:

„Azt hiszem mindenki boldog lenne, ha egy kicsit több angol körülmény lenne. Ez egy olyan folyamat, ami egy kicsit egész Európát aggasztja. Érzelmileg azt jelenti, hogy a végéig harcolsz a bajnoki címért. Számomra a legszebb bajnokság a 2001-es volt, amikor a 94. percben egyenlítettünk ki. Ha egy klub túl messze van a második, harmadik vagy negyedik helytől, akkor az érzelmek károsulnak. Én szeretném, hogyha a Borussia Dortmundhoz hasonló klubok egy kicsit közelebb lennének hozzánk, de tudjuk, hogy ez nem egyszerű. A szezon elején nem álltunk túl jól. De ha egyszer a Bayern szekere megindul, akkor nagyon nehéz megállítani.”

A gyenge konkurencia azonban a Bayern erejét is szimbolizálja és végül is az alapvető cél minden évadbana bajnoki cím megszerzése:

„Nem az én dolgom, hogy a konkurenciát kritizáljam. Köztudott, hogy minden évben a végső cél a bajnoki elsőség. A mi kenyerünk és vajat adó üzletünk a Bundesliga. Mi minden évben megpróbáljuk megvédeni a bajnoki címet. A szezonban már csak 18 játéknap maradt, de azt még nem mondhatjuk, hogy a bajnokság csak az FC Bayernről szól.”

A Lipcse helyzetével kapcsolatban arra hívta föl a figyelmet, hogy mindennek ára van, a sikernek is.

„Alapvetően el kell ismerjük, hogy jó munkát végeznek. Mindössze másfél évvel ezelőtt kerültek fel és már kvalifikáltak is magukat a Bajnokok Ligájába. De ott most volt egy nagy eufória hangulat is, de most meg kell fizetniük a királyi osztállyal járó terhet.”

Végül a híres 50+1 százalék szabályáról is elmondta a véleményét:

„A téma nagy spektrumú. A DFB ragaszkodott a klubkultúra megtartásához. De már vannak olyan klubok, amelyek nem klasszikus értelemben 50+1 es csapatok. Meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy minden klub saját maga dönthessen. Nem gondolom, hogy az 50+1 egy nagy tőkeemelés lenne. A Bundesligában nem fogunk Neymar féle átigazolásokat megélni. De az elmúlt nyár egy új fejezetet nyitott meg. Én azt javasolnám, hogy minden Bundesliga klub találja meg a számára legmegfelelőbb filozófiát.”

Forrás: https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47299/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,karl-heinz rummenigge
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?