Blogolj!

Mats Hummels - egy stabil világklasszis

Mats Hummels a pályán vezéregyéniség, a pálya mellett szószóló – és mindkettőt a helyzetet tisztán átlátva végzi. Az olyanok, mint ő, lyukas cipőben is tudnak játszani. A világ talán sosem látott olyan jó Mats Hummelst, mint 2017-ben. Mi jöhet 2018-ban?

2017 augusztusában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (a legnagyobb példányszámú német politikai napilap – a ford.) egy elméleti, de nem alaptalan kérdést tett fel Mats Hummels-nek:

Hogy ha negyven évvel korábban születik, szívesen lett volna régi típusú irányító?

„Igen, talán” 

- mondta az az ember, akinek hosszú, külsővel elrúgott passzai a hetvenes évek nagyívű játékát idézik, a német foci máig legeredményesebb korszakát.

„Vagy mégis inkább söprögető” 

- mondta.

„Néhányan viccből ma is így hívnak. Néha én is saját magamat. Akkor, ha a helyzet a régi söprögető játékhoz hasonló: megszerezni, majd közvetlenül előre játszani a labdát.”

Mosolyogva mondja:

„Azt hiszem, élveztem volna az akkori játékot.”

És ma is élvezi. Három hónappal az interjú után Hummels megélte, hogy a német sajtó is „söprögetőnek” nevezte – a válogatott londoni 0:0-ás meccse után, ahol játéka sok megfigyelő szerint Franz Beckenbauer játékstílusára emlékeztetett.

„Ennek nem mondok ellent”

- monda Hummels a Bild am Sonntag-nak erről az összehasonlításról.

„Nagy megtiszteltetésnek érzem.”

Már a „Császár” idejében is, mielőtt a klasszikus söprögetőket felváltották a négyes és hármas hátvédsorok, a legnagyobbak nem annyira pozícióként, mint inkább hozzáállásként értelmezték ezt a szerepet. És nem csak a pályán. Ahogy Hummels is. Annyira szabad, hogy megengedheti magának, hogy egyaránt kritizálja az ultrákat és az elüzletiesedés vadhajtásait. Vagy „a futball folyamatosan növekvő bevételeinek mélyebb értelmet adjon”, aminek keretében első német focisztárként csatlakozott a „Common Goal” mozgalomhoz. Az egész világon folytatott jótékonysági fociprojektjeikre adományozza bruttó fizetésének egy – tehát nettó fizetésének kevesebb, mint két százalékát.

Stabilan kiemelkedő – így „érinthetetlen”

De Hummels megengedheti magának az erősen kamaszos fellépést is, amikor a közösségi médiában vad fejesugrásokat és rappelési kísérleteket posztol. Ahogy van bátorsága az iróniához is, ami magánbeszélgetésekben finom, de nyilvános megszólalásoknál trükkös dolog – mert valaki mindig szó szerint, vagyis rosszul fogja érteni. Amikor egy Twitter-felhasználó megjegyezte, hogy Hummels az augsburgi kapus Marwin Hitz nevét tévesen Marvinnak írta, Hummes azt válaszolta, hogy megvan rá az oka: „mindig megfogja a lövéseimet.”

Ezt egy közszereplő csak akkor engedheti meg magának, ha megfelelő teljesítményt nyújt. És Hummels ezt megtette, minél közelebb került az oroszországi vb, annál meggyőzőbb teljesítményt nyújtott. Amíg a 2014-es rio-i hős közül néhányan, már, akik nem vonultak vissza, sérülésekkel és formaingadozással küzdöttek, Hummels utolsó dortmundi félévében és a másfél müncheni szezonjában egyre fontosabb lett – különösen a válogatottban.

A válogatott menedzsere, Oliver Bierhoff az „érinthetetlenek” közé sorolja. Hogy miért, azt mindenki látta a prágai 2:1-nél, az egyetlennél a tíz győztes német selejtezőből, ahol Németországnak szerencsére – és egy szerencsehozóra is szüksége volt. Ezt a szerepet Hummels töltötte be, egyben tartotta a védelmet és remek fejesével győztes gólt szerzett. Ugyanilyen fontos volt, amit a lefújás után tett. Határozottan megakadályozta, hogy a csapat kifusson a kanyarba, és megköszönje a támogatást az őket elkísérő szurkolóknak. Egy kis német csoport náci jelszavakat skandált. Később Hummels elsőként állt nyíltan a mikrofonok elé. „Katasztrófa”, mondta az idióták viselkedésére, „akiknek semmi közük a focihoz”, és akiket „el kell távolítani a stadionokból.”

A 61. válogatott mérkőzésén először csapatkapitányként

Két hónappal később logikusnak tűnt, hogy a sérült Manuel Neuer helyetteseként 61. válogatott meccsén először vezesse Hummels kapitányként pályára a nemzeti csapatot. A meccs után Joachim Löw szövetségi kapitány külön megdicsérte, „a védelem stabilizátorának” nevezte. 2010-es Málta elleni debütálása után az első pár évben nem volt könnyű dolga Hummelsnek Joachim Löw csapatában, aki a spanyolos, rövidpasszos játékot részesítette előnyben a Hummels által szívesen alkalmazott hosszú előre ívelések helyett. De Löw, nem utolsó sorban Hummels miatt, kiegészítette, és még kevésbé kiszámíthatóvá tette a csapata játékát ezzel a variációval.

Mivel sérült lábujjai fájtak, Hummels lyukas cipőben játszott. De neki, és ezt Löw is tudja, nem szorít olyan hamar a cipő. A védő erősségeit mindenki szinte első pillantásra felismerheti: játékindítás, helyezkedés, jó időzítés a fejeseknél, eredményesség a párharcokban. Aki hosszabban tanulmányozza, érzi, hogy valami megfoghatatlan is járul ehhez: a labda útjának és az ellenfél terveinek megérzése, és ebből a kettőből adódóan érzék a jó időpontban tett jó mozdulathoz. Mindez együtt néha mágikus hatást kölcsönöz Hummelsnek.

Ezt élvezi:

„Jó érzés, amikor a labda száll befelé és valahogy mindig a fejemre érkezik.”

A csatárok gondolatainak olvasásában segít Hummelsnek, hogy maga is tíz évig az volt az FC Bayern utánpótlásában – amíg „túl nagy és túl nehéz” nem lett, és elvesztette „készségét a kicsi, gyors mozdulatokra”. Így lett védő, egy jövőbemutató típus, akit a Kicker már 22 évesen, a bajnok Borussia Dortmund védelmének vezéreként „a modern védő prototípusának” nevezett:

„Nem becsúszó, nem fűnyíró.”

Előre tekintés a karrier utáni örömökre

Azt a stabil világklasszist, amit 29 évesen megtestesít, csak akkor érte el, amikor megfékezte a magában rejlő csatárt. Ez a vb után történt, amikor egy csalódást keltő dortmundi szezon során változtatott a játékán.

„Ma már nem játszom olyan veszélyesen látványosan”

- mondja, és leírja azt „az érzést, hogy megtaláltam a stabil állandóságot, nagy hibák nélkül.

"Nagyon boldog vagyok, hogy megtaláltam a biztonságot a döntésben, hogy mikor vállalhatok rizikót a párharcokban és a játékindításban, és mikor nem.”

Mats Hummels a pályája csúcsán lévő embernek tűnik. Azt reméli, hogy „van még néhány nagyon jó év előttem.” És várja az azt követő örömöket.

„A profi karrierem után szeretnék még egy kicsit tovább játszani alacsonyabb osztályban”

- mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

„Egyszerűen csak edzeni, játszani, meginni valamit együtt, beszélgetni. Marketingakciók és reklámfotózások nélkül. Csak focizni.”

Ezzel megmutatja, hogy még mindig lehet valaki egyszerre mindkettő: modern első osztályú profi és az egyszerű „nyers foci” régimódi szerelmese. Hummels hiányol néhány jó dolgot a múltból, mit a zene nélküli gólörömöt. Vagy mint a régi jó edzőtáborokat, valahol távol az Alpokban. Mindkettőt, a nyugodt edzést és a nyugodt gólörömöt ígéri a nyár a válogatottal – májusban a vb-edzőtáborban Dél-Tirolban, júniusban az orosz stadionokban. És júliusban talán, teljesen régimódian vb címmel, mint söprögető. Egy új típusú.

Fordította: Frey Dóra

Forrás: https://www.dfb.de/start/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47259/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,mats hummels
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?