Blogolj!

A szenzációs Leon Goretzka – sokkal több mint egy új Ballack

Regős András

A nagyszerű formában futballozó fiatal Goretzkának már sikerült túllépnie a Michael Ballackhoz való hasonlítgatáson, és világszerte ismert középpályássá vált. Az idei Revierderby pedig már a 100. mérkőzése volt a Bundesligában.

Leon Goretzka a Schalkéban és a német válogatottban is szárnyalt 2017-ben

A 22 éves játékos négyszer talált be az ebben az idényben feltámadó Schalke színeiben, a válogatottban pedig hat találatot ért el 2017-ben. Csak a sérülések – egy kisebb probléma a lábával - miatt kellett őt nélkülözni a 10-11-12. fordulóban. Talán csak ennyi gátolta abban, hogy mielőbb szintet lépjen, és fiatal tehetségből sztárrá váljon.

Goretzka 5 legszebb gólja

„Még soha nem láttam olyan 18 évest aki hozzá hasonló szinten, és ekkora vággyal futballozna. A világ egyik legjobbja lesz a srác!”

- nyilatkozta a Bochum sportigazgatója, Jens Todt Goretzkáról négy éve.

„Évszázados tehetség!” 

- dícsérte a VfL vezetőedzője is, Peter Neururer – és ki más tudhatná jobban?

Goretzka a Bochumban kezdte a karrierjét, 6 évesen csatlakozott az egyesülethez, 17 évesen pedig már a Bundesliga 2-ben is pályára léphetett. Négy góljával és öt gólpasszával nagy szerepet vállalt abban, hogy elkerüljék a kiesést a 2012/13-as szezonban – ezzel felkeltve a klubok érdeklődését a Ruhr vidéken túlról is – Olaszországtól egészen Angliáig.

17 évesen debütált a Bochumban, a 2012/13-as szezonban a segítségével sikerült elkerülniük a kiesést a Bundesliga 2-ből

A Manchester United, az Arsenal és a Juventus nagy fizetéssel kecsegtető ajánlatai versenybe sem szállhattak a Schalkéval, ami a legideálisabb választás volt a karrierje fellendítésére – mint ahogy Julian Draxlernek, Max Meyernek és Mesut Özilnek is az volt.

„Több klub is meg akarta szerezni őt, de nálunk látta a legnagyobb lehetőséget a fejlődésre”

- mondta a Schalke sportigazgatója, Horst Heldt, miután Goretzka csatlakozott a német futball egyedülálló tehetség-aranybányájához 2013 nyarán.

„Izgatottan várjuk a közös munkát.”

Az okos döntést hozó Leon, aki megnyerte 2012-ben az U17-es Fritz-Walter medált, megkapta a lehetőséget, 25 meccsen léphetett pályára a Bundesligában a 2013/14-es szezonban, négy góllal és egy gólpasszal segítve csapatát. A Schalke újonca egy gól nélküli mérkőzésen debütált a válogatottban Lengyelország ellen, 2014 májusában – még a németek ideiglenes, 30 fős utazókeretébe is bekerült a 2014-es világbajnokságra.

Étrendváltozás

Látszólag egyenes úton haladt a csúcs felé, de Goretzka fejlődését akadályozta egy izomsérülés, amely miatt 220 napig nélkülöznie kellett őt csapatának – 2014 júliusától 2015 márciusáig. Több apró visszaesés hátráltatta a várva várt visszatérését, mígnem egy étrendváltoztatás végleg visszahelyezte a kiváló középpályást az útra az egészség, a remek forma, és az első osztályú futball felé.

„Teljesen megváltozott az étrendem”

- mondta Goretzka a német 11 Freunde sportmagazinnak korábban.

„Krónikus bélgyulladással diagnosztizáltak, ezért ment olyan nehezen a meccsek utáni felépülés. Az egészet bizonyos ételek okozták. Nem fogyasztok glutént, tehéntejet, sertéshúst és dióféléket. Így sokkal kevesebb gond akad az egészségemmel, és hamarabb regenerálódok a meccsek után.”

Egy Rolls Royce felső fokozatban

Talán ez volt a lehető legjobb tanács, amit Goretzka valaha kapott. A tavalyi idényben a Schalke 34 bajnokijából 30-on kapott szerepet, és többen olyan legendákhoz kezdték hasonlítgatni, mint Ballack, Steven Gerrard, vagy Lothar Matthäus.

Joachim Löwtől meghívást kapott a 2017-es Konföderációs kupára, ahol lehetőséget kapott hogy nemzetközi szinten is bizonyítsa rátermettségét. Megragadta az alkalmat, három gólt szerzett a torna alatt, és a kupát is elhódította a Die Mannschafttal.

Az arcod, amikor képtelen vagy nem szerezni gólt

További három góllal a 2018-as VB selejtezőin, és 4 találatával 11 Bundesliga mérkőzés alatt a 17/18-as szezonban, Goretzka még soha nem játszott ilyen jól. Igen, a stílusa – a gazella-szerű támadásai és az intelligens védekezése – mind Ballackra emlékeztetnek, de Leon Goretzka a saját útját járja.

Forrás: https://www.bundesliga.com/en/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47108/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?