Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Elsődleges feladat a Bayernnél: hosszabbítani az év emberével

Ulreich sosem volt ennyire a középpontban a münchenieknél. Hoeneß elnök új szerződésről tárgyalna Neuer helyettesével. A kérdés csak az, hogy a kapus ebben benne lesz-e?

Látványos lett volna egy lassítás arról a csukafejesről. De mivel még a több mint 200 katari kibic által figyelt edzésnek sem rögzítik minden pillanatát videóra – és nem is számol senki azzal, hogy egy unalmas cicázás közben ilyen látványos akció történik – Sven Ulreich megmozdulása csak a társak emlékezetében marad meg. Teljesen váratlanul emelkedett el a földtől a kapus az FC Bayern utolsó előtti, hetedik izzasztó edzésén a dohai Aspire Academy-n, vízszintesen szállt a levegőben és homlokkal hozta vissza a szerencsétlenül eltalált labdát a játékba. Vállveregetés, felhördülés, taps. Teljes odaadás, mondhatnánk. Mindeközben pár nappal ezelőtt senki sem gondolta, hogy a rövid felkészülés hetének végén Ulreich egyáltalán képes lesz bármilyen sporttevékenységre.

Az ijedtség múlt szerdán sok tekintetben jellemző momentum volt. A szakmában szokásos, hogy az edzés félbehagyását minden oldalról hisztéria követi. De ha valaki figyelte, mi történt a között, hogy Ulreich ujját délelőtt eltalálta egy labda, addig, amig a kórházi kivizsgálás megnyugtatott mindenkit (a középső ujj rándulása), megállapíthatta: abban az öt órában mindez még rosszabb volt, mint egyébként.

Hoeneß: mindenképpen hosszabbítani akarunk

Manuel Neuer sérülten Münchenben maradt, a lábműtétje utáni rehabilitáció bizonytalan ideig elhúzódik. A harmadik ember, a 17 éves Christian Früchtl is otthon dolgozik a visszatérésén. Ha Ulreich is kiesett volna, akkor a Bundesliga jövő pénteki rajtjára (20:30) Leverkusenben Tom Starke (36) és Ron-Thorben Hoffmann (18) lett volna az alternatíva. És a bajoroknak sürgősen el kellett volna gondolkodniuk, hogy ebben az összeállításban akarják-e kezdeni a tavaszi szezont, amiben a triplázó edző Jupp Heynckes vezetésével nagyot akarnak alakítani.

Végül jól alakult minden. Bár Ulreich ujjai a következő napokban mindig be voltak kötve, és a kapus minden szabad percében egy saját gyártású hűtőrendszerrel – kóláspoharakban hűtve kezét – járkált. A sérült ujj („tipikus kapussérülés”) hamar lelappadt, csak egy napig kellett óvatosnak lennie az edzésen. Múlt péntek óta újra mindenben részt vesz, „kapuskesztyűvel és minden mással együtt”, ahogy mondja. Az utolsó előtti napon, amikor a kapura lövéseket gyakorolták, bravúrjaival "kétségbe ejtette" néhány csapattársát.

Bravúrok és Ulreich – ezt a szókapcsolatot hosszú éveken keresztül ritkán, illetve sosem használtuk. Már a VfB Stuttgartnál sem tudott a ma 29 éves kapus túllépni a néha megbízható, néha bizonytalan hálóőr szerepén, és két és fél évvel ezelőtt, amikor a Bayernhez igazolt, sokan szkeptikusok voltak. Ha belegondolunk, mennyire észrevétlenek maradtak Ulreich korábbi edzőtábori sérülései – 2016-ban bokaszalaghúzódás, 2017-ben combhajlítóizom-problémák – feltűnhet, hogy változnak az idők. Ulreich esetleges sérülése most akkora súllyal esett volna latba, mint senki másé a keretben.

Nem csak a dohai pánikkal vált nyilvánvalóvá a megbecsülés, hanem azt 4000 kilométerről is megerősítették. Uli Hoeneß Ulreich-ot a napokban „az év emberének” nevezte, „aki nélkül nem lett volna elképzelhető ilyen fordulat az FC Bayernnél”. Húsz tétmeccsen őrizte a baden-württembergi születésű kapus a Bayern kapuját, ha nem lett volna sérült közben, végig ő játszott volna. Az, hogy Ulreich egyre jobb, határozottabb és magabiztosabb lett, arra a következtetésre juttatta az elnököt, hogy „mindenképpen hosszabbítania kell vele”.

Elsőbbség Ribéry és Robben előtt

A szerződésről szóló tárgyalások Ulreich-hal előnyt élveznek a Franck Ribéry-vel és Arjen Robbenel folytatott tárgyalásokkal szemben. Bár eddig nem volt konkrét megbeszélés, a kapus szeretné „pár hónapon belül tisztázni a dolgot”. Nem könnyű a döntés, amit meg kell hoznia.

„Nagyon fontos ez a szerződés, mert 29 éves vagyok.”

Tudja, „hogy Manu valamikor visszatér”, de közben „megérezte a vérszagot”. Döntenie kell, hogy továbbra is a legjobb német klubnál dolgozzon, vagy lehetősége legyen azt csinálni, amit szeret: játszani, játszani, játszani.

A pálya mellett is megváltozott Ulreich fellépése. Sokat és nyíltan beszél, teljesen integrálódott a csapatba, ahol sokáig másodrangú figura volt. Feladja ezt a játéklehetőségért?

„Még nem hajlok egyik irányba sem”

- mondja.

Hoeneß kívánsága még nem hallgattatott meg, mert „mindent jól akar csinálni”. Csak mi a jó?

A szombati edzésen még egy morajt lehetett hallani a csapattól. A valójában már futball-nyugdíjas Tom Starke 36 évesen is olyan formában van, hogy világklasszis bravúrokra legyen képes. A bajoroknak megnyugtató lehet, hogy a kapus, aki tulajdonképpen már az utánpótlásközpont kapuskoordinátora „a szezon végéig” edzésben akar maradni. Ennek ellenére mindenki reméli, hogy éles bevetésére nem kerül sor. Jelenleg Ulreich megkerülhetetlen.

Fordította: Frey Dóra

Forrás: http://www.faz.net/aktuell/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/47059/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,Beszámolók,Játékosaink,sérülés,sven ulreich,tom starke
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?