Robert Lewandowski. A neve mára fogalom. Pedig...

...pedig egykoron vézna srác volt, akinek ránézésre hiányzott egy féltucat szalámis szendvics a profi futballistává váláshoz. Ma már ő a tökéletes kondíció mintaképe. És a világ egyik legjobb csatára. A küzdelmektől sem mentes pályája a csúcsig a profizmus iskolapédája.

A szikár "gólvágó gépezet", valószínűleg majdan a Bayern München legendája, az utánozhatatlan lengyel válogatott játékos, generációja talán legjobb támadójává nőtte ki magát.

Robert Lewandowski első 87 Bundesliga gólja videón:

„Kicsi voltam, alacsony és nagyon sovány”

– mondta Lewandowski a gyerekkoráról.

„Mindenki azt mondta, hogy túl kicsi vagy, úgy sem fog sikerülni, de én nem adtam fel.”

Tekintve szülei sporteredményeit, aligha mondhatjuk, hogy motiváció híján lett volna. Édesapja, Krystof, lengyel judo bajnok volt, valamint játszott a másodosztályú Hutnik Warszawa csapatában, míg édesanyja Iwona, profi röplabdázó volt.

Megvolt Lewandowskiban a tehetség és ami eredetileg hiányzott fizikailag, azt végül behozta, nagy  akaraterővel és szorgalommal:

„A lábai annyira vékonyak voltak, hogy kértem, hogy egyen több szalámis szendvicset, hátha attól magára pakol egy kis plussz súlyt.”

– mondta Kryzysztof Sikorski, aki Lewa edzője volt a Varsovia Warszawa korosztályos csapatánál.

„Bár ez nem gátolta abban, hogy állandóan gólokat szerezzen. Emlékszem, az egyik szezonban 158 gólt szereztünk, amelyek felét Lewa rúgta."

A lengyel főváros maradt Lewandowski otthona a korosztályos évei alatt, egészen 2005-ig, amikor a Legia végleg el nem engedte. A varsói születésű játékos teljesen össze volt törve, de szerencsére az önsajnálata nem tartott sokáig. A Znicz Pruszkow csapata következett – a klub Varsó külvárosában található- és annak a karriernek a folytatása, amely a sok visszautasítás ellenére sikerrel végződött.

Lewa gólkirály lett először a harmadosztályban, majd a másodosztályban is, mivel a Znicz csapata mindkét évben (2007,2008) bajnoki címet ünnepelhetett. A Legia tett egy próbát, hogy visszahozza a csapatba, de az akkori sportigazgató Miroslav Trzeciak miatt meghiúsult a transzfer.

„Kinek kell ez a játékos, ha Mikel Arrauabarrena fog hozzánk igazolni a Tenerife csapatától?”

Emlékezetes utolsó szavak. Arruabarrena nem volt képes betalálni hat egymást követő mérkőzésen a Legia színeiben, míg Lewandowski a 2009/10-es szezon első helyére lőtte a Lech Poznan csapatát és 18 góljával elhódította a gólkirályi címet is a mindössze második szezonjában. Nem rossz eredmény attól a játékostól, akinek mozgását a Lech edzője, Franciszek Smuda egy „fához” hasonlította alig két évvel korábban.

Lewa rendíthetetlenül folytatta a menetelést a Bundesliga óriás Borussia Dortumund csapatában is. Mindjárt az első évében a magasba emelhette a salátástálat, a 2011/12-es szezonban már dupláztak, bajnoki cím és Német Kupa győzelem. A rákövetkező évben a gólkirályi címet is megszerezte. Továbbá történelmet írt azzal, hogy az első játékos lett, aki négy gólt tudott szerezni egy európai kupasorozat elődöntőjében (Real Madrid ellen).

Lewandowski kivirágzott Klopp edzősködése alatt 2010 és 2014 között

„Azonnal láttam, hogy a legfantasztikusabb játékos aki kikerült Lengyelországból az elmúlt 20 évben.”

– mondta róla Jürgen Klopp a Dortmund vezetőedzője.

„A potenciál mindig is megvolt benne és könnyen fejleszthető volt, csak egy jó hozzáállás kellett hozzá. És ez pontosan így történt. Nyilvánvaló volt, hogy a legjobb akar lenni és nekem csak ez számított. Egy csatár minden adottsága meg van benne, nagyszerű fizikum és tökéletes befejezések. De elég technikás ahhoz, hogy a középpályán is feltalálja magát. Amikor megkapja a labdát a középpályán és megjátssza a széleket, mintha egy igazi irányítót látnék. A labda igazi jóbarátja.”

Lewandowski átigazolásának érdekes körülményei jól mutatják, hogy mennyire alulértékelték kvalitásait a Dortmund csapatánál. Ahelyett, hogy beárazták volna amikor még lehetett, kötelezték a lengyel játékost, hogy kitöltse szerződését, így a nagy rivális Bayern ingyen hozhatta el 2014 júliusában.

Lewandowski TOP 10 Bundesliga gólja:

Egyesek szerint átok, mások szerint egy logikus döntés – Lewa összekötötte jövőjét a német futball legsikeresebb klubjával.

Miután ismét bajnoki címet ünnepelhetett az első szezonjában, a 2015/16-os szezon egészében ontotta a gólokat – 1977 óta az első játékos volt aki elérte a 30 gólos álomhatárt a Bundesligában és mindössze a második játékos a Bayern csapatában Gerd Müller után. Majd ugyanezt megismételte a 2016/17-es idényben is.

A számos gyönyörű találata mellett a 2015/16-os évben jött az azóta is legendássá vált 5-1-es győzelem a Wolfsburg csapata ellen, amivel több Guiness Rekordot is kiérdemelt. Legtöbb gól cserejátékosként (5), a leggyorsabb mesterhármas (3:22), a leggyorsabban szerzett négy gól (5:42), és a leggyorsabb öt találat (8:59) egy mérkőzésen.

100 gólt lőtt mindössze 168 mérkőzés alatt, amivel a leggyorsabb lett az idegenlégiósok között és jelenleg csak Claudio Pizzaro van előtte ezen a listán 191 góljával. A Bundesliga örökranglistáján már a tizedik heyet foglalja el (166 gól, 244 mérkőzésen).

Lewandowski történelmi öt gólja a Wolfsburg ellen:

De a rengeteg siker és csillogás ellenére még mindig képes a földön maradni. Felesége, Anna – a 2009-es Karate Világkupa bronzérmese – és kislánya Klara a két személy akivel a pályán kívül a legtöbbet foglalkozik. A rivaldafénnyel csak akkor törődik, amikor kilép a pályára.

„A legprofibb játékos akivel valaha találkoztam”

- áradozott róla korábbi edzője, Guardiola.

A fejében állandóan a helyes étkezés, alvás és edzés jár. Mindig ott van az edzéseken, soha nem sérült, mert csak ezekkel foglalkozik. Mindig tudja, hogy mi kell a lehető legjobb kondció eléréséhez.

Fordította: Horváth Dániel

Forrás: https://www.bundesliga.com/en/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/46961/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Játékosaink,robert lewandowski
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?