Blogolj!

Öt dolog amit Juppnak köszönhet a Bayern

A Bayern a 2017-18-as szezon első felében végül olyan helyen végzett, amit szeptemberben még senki sem gondolt volna. Jupp Heynckes visszatérése a klubhoz visszahozta azt az öt dolgot, amelyek hiányoztak a csapatból.

Arról, hogy Pep Guardiola miért hagyta el a Bayernt, többfajta vélemény is született. Vannak, akik visszasírják a taktikai géniuszt. Sokan azt hitték, hogy Pep nem érte el a klubbal azt, amit ő akart, és azt hitte, hogy tovább maradhat. Mások üdvözölték a változást, azzal érvelve, hogy a Guardiola játékának ára túlságosan magas a sérülések és a klub identitása miatt.

A klub Carlo Ancelottit választotta Guardiola utódjaként. Ez drasztikus változást hozott a csapatnál és a játékosoknál. Bár Guardioláról köztudott, hogy megszállottja a legtöbb taktikai részletnek, Ancelotti inkább egy nyugodt megközelítést hozott. Guardiola a futball szerelmese, aki szeret kísérletezni a különböző pozíciós rendszereivel és cserélgetni a játékosokat. Ancelotti szeret ragaszkodni a kipróbált és bevált rendszerekhez. Talán még fontosabb a Bayern számára, hogy Guardiola a jövőre épít, és lehetőséget ad a fiatal játékosoknak. Az olasz leginkább a jól ismert, nagy hírnevű, veterán játékosokra támaszkodik.

Ezek közül a filozófiák közül egyik sem eredendően rossz. De egy nyár alatt az egyikről a másikra váltani sokkoló a játékosok számára.

Valójában a Bayern játékosai többnyire élvezték a Guardiolával való együttműködést. Sokan látták, hogy játékuk exponenciálisan javul a katalán alatt. Volt néhány probléma, például néhány komoly sérülési válság. Azonban az alapok amiket Guardiola lerakott, fontosak voltak, és számos előnnyel jártak.

Ancelotti egy kicsit túlságosan laza volt. A tavalyi évad vége egy keserű ízt hagyott a szánkban. A Bayern megnyerte a Bundesligát, de kevésbé látványosan, mint az előző években. A Német Kupából és a Bajnokok Ligájából való kiesések azonban megfosztották a Bayernt egy igazán sikeres szezontól. Még rosszabb, hogy a rajongók egyre inkább rossz szemmel nézték a csapat által mutatott játékot. A Bayern fáradtnak tűnt, és messze volt a Guardiolával mutatott teljesítményétől. A klub azonban figyelmen kívül hagyta ezt, és továbbra is bizalmat szavazott Ancelottinak. Tudjuk, mi történt ezután...

Jupp visszatérése

A párizsi vereséget követően a Bayernnél zűrzavar uralkodott. Willy Sagnol szállt be egyetlen meccs erejéig, amely szintén győzelem nélkül ért véget. Ezután a klub bejelentette Heynckes visszatérését. Az "öreg" visszatért, hogy helyreállítsa a rendet a csapat öltözőjében. Nagyszerű taktikája és magatartása olyan módon mutatkozott be, amely megfordította a lejtmenetet.

Öt kulcsfontosságú változás magyarázza ezt

Taktikai szilárdság

Ez mindenekelőtt. Nagyon sokat hallottunk Ancelotti taktikai hibáiról. Az olasz próbálta a 4-3-3-as felállást játszatni több ízben, hiába. Jupp jött, és (többnyire) megszabadult tőle. Egyszerűen visszatért a szeretett 4-2-3-1-re. Javi Martínez visszatért a védekező középpályás pozícióba, ahol remekül játszott. James Rodríguez érdekes kapcsolatot épített ki Thomas Müllerrel. Irányítják és elárasztják a jobboldalt, vagy a csatár mögötti helyet, és nagy keveredést okoznak az ellenfél védelmében. Jupp taktikája sokoldalúságot is hozott. A Bayern 4-3-3-as és 4-1-4-1-es felállásban is játszott és a taktikai fegyverek széles skáláját mutatta be. Ez a fajta sokoldalúság és rugalmasság az, ami a PSG-t és a Borussia Dortmundot is lefegyverezte. Valójában az alkalmazkodóképesség továbbra is a csapat egyik legfontosabb eleme, és a Bayern remekül képes ezt alkalmazni. De leginkább Jupp taktikai szilárdsága az ami éles ellentétben áll Ancelotti ötlettelenségével. A négy nyugdíjban töltött éve csak elősegítette taktikai fejlődését.

A játékosok újjáéledtek

Néhány játékos küszködött Carlo Ancelotti egyéves irányítása alatt. Például Thomas Müller és Sven Ulreich, akik 2016-17-ben csak kiegészítő szerepet kaptak. Mindkét játékos örvendetes újjáéledést mutatott. Ulreich felemelkedett arra a szintre, hogy helyettesítse Manuel Neuer-t, remek eredményeket ért el, és szilárdságot hozott a már erős védelembe. Müller visszatért a különc játékmódjához. Újra megtalálja a helyet, ahol szükség van rá, hogy segítsen és lehetőséget teremtsen a csapattársak számára. Úgy tűnik, hogy a gólszerzés iránti vágya ismét visszatért. Amint azt korábban említettem, Javi Martínez visszatért a középpályára, és ott ismét a legjobb formáját hozza. Középhátvédként sem volt rossz a teljesítménye, de észrevehető hátrányai voltak a játékának.

Fizikai fejlődés

Guardiola alatt a csapat intenzív játékot játszott. Rengeteg labdaérintéssel játszottak, ezáltal nagy nyomást helyeztek az ellenfélre. Ancelotti megtartotta ezeket az elemeket, de a fizikai fronton csalódást okozott. A Bayern még mindig kényelmesen tartotta az ellenfelet a támadó harmadban, ám sokkal kiszolgáltatottabbak voltak a kontrák ellen. Ezt számos tényezőnek lehet tulajdonítani, a hibás taktikai elemektől az edzések intenzitásának hiányáig. Bármi is okozta, az eredmény az volt, hogy a Bayern szörnyű eredményeket mutatott fizikai fronton. Jupp részben gondoskodott erről a taktikai elemekkel, amiket korábban említettem. Azonban a csapat formációjának rendbetétele, önmagában nem oldja meg a problémát. A játékosoknak ugyanolyan erőfeszítéssel kell dolgozniuk, hogy szilárdan és következetesen tudják alkalmazni a taktikát a játék kilencven percében. Heynckes-nek ebben a tekintetben egyszerűen csak arra van szüksége, hogy több játékost alkalmazzon aktívan. Arturo Vidal megtestesítette a megoldást. A chilei csalódottnak látszott az energikus, határozott önmagához képest. Jupp-nak köszönhetően néhány hónappal később Vidal visszanyerte a helyét a kezdő 11-ben.

Hozzáállás

A előző menedzserrel való rossz kapcsolat majdnem minden esetben a labdarúgók hozzáállásának problémájával jár. A Bayern játékosok hozzáállása elkeserítő volt. A kisebb csapatok ellen a csapat gyakran azt a benyomást keltette, hogy úgy gondolták, a Bayernben nem fenyegeti őket a vereség veszélye. De paradox módon, az áldozat szerepe teljesen megfordult, amikor az ellenfél jobb teljesítményt mutatott. Ezt láttuk Párizsban. A csapat alábecsülte a tavaly jelentősen megerősödött ellenfelét. Mint korábban, Jupp egyszerű megoldást kínált egy komplex problémához. Kemény munka és semmi engedmény. Heynckes nem garantálja a játékosoknak a kezdő helyet. Megadja a dicséretet, ami szinte mindig tartalmaz egy figyelmeztetést. A tökéletesség nem létezik, de a Bayern ettől függetlenül törekszik rá. Mind Jupp, mind a játékosok teret adnak a kritika számára.

Hatékonyság

Az egyik legfontosabb különbség a PSG elleni mérkőzések között az volt, hogy a Bayern hogyan használta ki a helyzeteit. Párizsban mind elpazarolták. Münchenben könyörtelenek voltak. Tudjuk, hogy nem mindegyik mérkőzés lesz megsemmisítő győzelem. Egy csapat a legnagyobb eredményeket egy gólos győzelmek, és a kemény munka révén is elérheti. Ha szilárd védekezést mutatsz hatékony támadásokkal, akkor hatalmas eredményeket érhetsz el. Ennyire egyszerű.

Az előttünk lévő út

Mondhatjuk, hogy a Bayern már jó úton halad, hogy megismételje a 2012-13-as triplázást. Ellenben nagyon sok lehetőség van még a javításra minden játékterületen. Azonban van egy kulcsfontosságú különbség: ezeket a szezon alatt remekül ki lehet majd használni. A csapatot többé már nem sújtják olyan problémák, amelyek megakadályozzák a javulás esélyeit és a szezon végi címek megszerzését. Ez önmagában azt jelenti, hogy Jupp Heynckes valóban elérte azt a célt, amelyet számára kitűztek. Folytassa ezt a szezon második felében is. Ennél is fontosabb, hogy bárki, aki nyáron a kormányt átveszi, máris tudomásul veszi, hogy mi történik.

Fordította: Szabó Kristóf

Forrás: https://bayerncentral.onefootball.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/46852/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Elemzések,jupp heynckes,Szakmai stáb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?