Blogolj!

Anderson visszaemlékezése: hogyan tette halhatatlanná magát?

Habo Peter

A gól, amely bajnokká tette a Bayernt: A 94. percben közvetlen szabadrúgás a tizenhatoson belül, Patrik Andersson hátrál, majd elemi erővel lövi ki a jobb alsó sarkot. Az eredmény 1-1.

A 2001-es bajnoki siker legendássá tette Patrik Anderssont, akivel az AZ interjújában emlékszünk vissza.

A Bundesliga történetének egyik legemlékezetesebb pillanata volt 2001. május 19-e. Elérkezett az idény utolsó fordulója, melyben a Bayern a Hamburg vendége volt, a második helyezett Schalke 04 otthon fogadta a kieső helyen álló SpVgg Unterhaching csapatát. A Schalke könnyedén hozta a meccsét, 5-3-ra nyert a kis bajor csapat ellen, míg a Bayern gól nélküli döntetlenre állt Hamburgban.

A 90. percben aztán hidegzuhanyként érkezett a hazai gól, mely akár össze is zúzhatta volna a bajor álmokat. A 94. percben azonban a Bayern közvetlen szabadrúgáshoz jutott a Hamburg tizenhatosán belül, amit Andersson könyörtelenül ki is használt.

AZ: Mi jut eszébe Andersson úr, amikor visszagondol arra a bizonyos utolsó négy percre, a HSV elleni góljára, amely végül bajnokká avatta a Bayernt? Egy futball varázslatnak voltunk tanúi?

Patrik Andersson (PA): Igen, azt gondolom, hogy ez egy kisebb varázslat volt. Az a pillanat mindig bennem fog maradni, az egész életemet végigkíséri. Amikor idén a Bayern Múzeumban jártam, meglátogattam egy kiállítást a gólomról. Amikor ott álltam, a Hamburg elleni percek ismét megelevenedtek. Ami akkor történt, az tökéletesen visszaadta mindazt, amit a Bayern képvisel: Soha ne add fel, mindig higgy a győzelemben!

AZ: Pillantsunk vissza azokra a drámai másodpercekre. A Bayern bajnoki győzelemre állt a 90. percig, a meccs gól nélküli döntetlenre állt, ami éppen elég lett volna a bajnoki győzelemhez. Aztán egyszercsak a semmiből érkezett Sergej Barbarez fejesgólja.

PA: Mi teljesen kézben tartottuk a meccset addig a pillanatig, de akkor jött egy váratlan gól. Talán nem küzdöttünk eléggé a győzelemért, ami később vissza is ütött. Barbarez gólja után azonban nem álltunk le, nem adtuk fel. Akkor az 1999-es barcelonai éjszaka jutott eszembe.

AZ: A Manchester United elleni Bayern München vereségre gondol a Bajnokok Ligájában? Hiszen akkor ön még a Mönchengladbach játékosa volt.

PA: Ez így van, de az a barcelonai meccs megmutatta számomra, hogy minden lehetséges a futballban. Effenberg és Kahn készítette elő azt a gólt. Az ő karakterük képes volt változást hozni a mérkőzéseken. Szerencsére nekünk több ilyen játékosunk is volt.

A mindent eldöntő szabadrúgás

AZ: A Schalke már ünnepléshez készülődött, de még egy utolsó esély maradt a Bayern előtt: egy közvetlen szabadrúgás a tizenhatoson belül. Hogy döntötték el, hogy ki fogja lőni?

PA: A Gladbachban sokkal több szabadrúgást lőttem, a Bayernben nem annyit. Michael Tarnat és Mehmet Scholl nem voltak már a pályán, Effe már elvégzett több szabadrúgást a meccs korai szakaszában. A választás végül rám esett, mert erős lövéseim voltak. Ezt Effe döntötte el, ő mondta nekem, hogy végezzem el a szabadrúgást.

AZ: És az ön szabadrúgása becsúszott egy keskeny résen...

PA: Ilyen kis dolgok döntenek a futballban. Az egyik hamburgi játékos (Andreas Fischer) egy perccel a szabadrúgás előtt jött be csereként és valószínűleg még nem volt ott a pályán fejben, ezért használtam ki azt a kis rést, ami a hibás helyezkedéséből adódott. Természetesen, szerencsésnek is kell lenni, ha húsz ember áll előtted a tizenhatoson belül.

"Tiszta önkívület" a gól után

AZ: Emlékszik a lövés utáni másodpercekre?

PA: Azok tiszta önkívületben teltek. Ilyen pillanat nem adódik még egyszer az életben. Minden felrobbant, felgyulladt abban a másodpercben. Láttam a játékosokat a kispadon, akik teljesen megőrültek, én meg csak üvöltöztem felemelt karokkal és szaladtam.

A mindent eldöntő gól utáni pillanatok

AZ: Ez volt karriered legfontosabb gólja.

PA: Igen, biztosan, hiszen halhatatlanná tettem magam Münchenben. Azután is lőttem pár gólt, de soha nem szabadrúgásból.

AZ: Nem éreztél sajnálatot a Schalkével szemben?

PA: Valószínűleg nagyon keserű csalódás volt ez a Schalke számára, de én minden áron győzni akartam. Nem éreztem sajnálatot.

A Bayern-szerencse, vagy "megérdemelt boldogság"

AZ: Akkoriban a Bayern-szerencséről beszéltek.

PA: Ez csak a Bayern volt. A szerencsét ki kell érdemelni, ez nem jön csak úgy magától.

AZ: Négy nappal később a csapat megnyerte a Bajnokok Ligáját is Milánóban. Lehetővé vált volna ez a győzelem a hamburgi mérkőzés nélkül?

PA: Az a bajnokság rengeteg erőt adott nekünk. Nem tudom, hogyan hatott volna ránk a Valencia elleni döntő annak tudatában, hogy elvesztettük a bajnokságot. Az a milánói este Oliver Kahn mérkőzése volt. Fantasztikusan védett még olyan labdákat is, amelyek szinte már bent voltak.

AZ: Az nem az ön éjszakája volt. Már az első tizenegyest elhibázta Paulo Sérgio, majd az ön lövését is védte Canizares, a Valencia kapusa.

PA: Ezért kell köszönetet mondanom Olinak.

Ismét Bajnokok Ligája döntő? "Eljött az idő"

AZ: Hogy zajlott a milánói ünneplés?

PA: Közvetlenül az utolsó tizenegyes után, amikor Oli megfogta Pellegrino lövését, képtelen voltam ünnepelni. Dühös voltam a kihagyott tizenegyesem miatt, mivel maximalista vagyok. Az est folyamán ez az érzés lecsillapodott és végül nagyon jó volt ünnepelni a többiekkel hajnalig. Hihetetlen napok voltak azok.

AZ: Milyen esélye van a jelenlegi csapatnak elhódítani a Bajnokok Ligáját?

PA: Jupp Heynckes keze alatt nagyon sokat fejlődött a csapat. Ha minden játékos egészséges marad a hajrára, akkor képesek lehetnek megnyerni a Bajnokok Ligáját. A Manchester City és a Paris Saint-Germain is az esélyesek közé tartozik - a müncheni veresége ellenére. Mindenek előtt a tapasztalat számít a Bajnokok Ligájában, amivel a Bayern már rendelkezik. 2013-ban nyert utoljára döntőt a csapat. Talán ismét eljött az idő.

Forrás: http://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/46578/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Bayern történelem: legendás játékosok,Beszámolók
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?