Sauer: erre büszkék lehetünk

Bogdányi Norbert

Kiválóan teljesített a Bayern utánpótlásrészlege az idei szezonban. Augusztus elseje óta az FC Bayern Campus a felelős a rekordbajnok utánpótláscsapataiért.

A csapatok nagyon jól teljesítettek a szezon első felében, az amatőrök időszakos nehézségek után derbi győzelmet ünnepelhettek a városi rivális TSV 1860 München ellen. Az U17 és az U19 vezetik a bajnokságot, az A csapatnak sikerült bejutnia az UEFA Youth League nyolcaddöntőjébe, és a fiatalabb csapatok is kiemelkedően teljesítettek. Az fcbayern.com-mal készített interjúban beszél a Campus vezetője Jochen Sauer az első hónapokról a Campusban, az utánpótlás-csapatok kiemelkedő teljesítményeiről és a legfőbb célról, a játékosokat a profik közé juttatni.

Az interjú Jochen Sauerrel

fcbayern.com: Herr Sauer, már egy fél éve ön a Bayern utánpótlásrészlegének a vezetője. Hogyan élte meg az első napjait a Rekordbajnoknál?

Sauer: Minden oldalról kellemes fogadtatásban részesültem. Az elődöm Wolfgang Demmler segítségével az első hetekben hamar fel tudtam venni a ritmust. Az első naptól kezdve élvezem a munkát.

fcbayern.com: Hermann Gerland a felelős a szezon kezdete óta a sportszakmai irányításért, viszont most másodedzőként is segédkezik Jupp Heynckesnek. Ez befolyásolja a közös munkájukat?

Sauer: Hermann hetente két fél napot tölt a Campuson. Ha a profik nem edzenek, indul hozzánk. Vagy a Campuson van vagy a Säbener Strassen foglalkozik az amatőrökkel. A hiánya jelenleg nem probléma, mivel az első hetekben intenzív beszélgetéseket folytattunk számos témában. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, vagy telefonon, vagy e-mailen keresztül. A közös munkánk nagyon jól működik.

fcbayern.com: Augusztusban elkezdett üzemelni a Campus. Milyenek voltak az első hónapjai a Campuson?

Sauer: Jó úton járunk! De még sok dolgunk van. A költözés a Säbener Strasseról a négyszer nagyobb területen fekvő Campusra problémamentesen zajlott. Az első hónapokban mindenki kiváló munkát végzett.

fcbayern.com: Hogyan értékeli a Campusbeli feltételeket?

Sauer: Az infrastruktúra a legjobb színvonalon van. Minden területen a legjobb feltételek között tudunk dolgozni. Az ideális lehetőségeket megteremtettük a csapat, a játékosok és a rehabilitációs részleg számára is. A fiatalok számára minden feltétel adott, hogy a legtöbbet ki tudják hozni magukból.

fcbayern.com: Miben lát még fejlődési lehetőséget?

Sauer: Mint mondtam az infrastruktúra kifogástalan. Így minden koncentráció a munkára irányul. Az edzőkkel közösen minden játékosból a legtöbbet szeretnénk kihozni. Ezért folyamatosan edzési és képzési módszereket dolgozunk ki, amiket az edzések alkalmával a játékosok rendelkezéseire bocsájtunk.

fcbayern.com: A hazai meccseken mutatnak az utánpótláscsapatok meggyőző teljesítményt. 18 meccsből 17-et nyert meg az U19 és az U17, röviddel a téli szünet előtt volt az egyetlen döntetlen. Milyen hatással van a meccsekre a „Campus Erőd”?

Sauer: A kis stadionunk egy igazi kincsesláda. A lelátók, a nagyszerű kabinok és a kiváló gyep remek atmoszférát alakít ki a játékosok között. A fiúk nagyon jól érzik itt magukat és sokkal motiváltabbak ebben a környezetben. Az eddigi sikeres hazai meccsek is erről tanúskodnak.

fcbayern.com: Hogyan értékeli az eddigi eredményeket?

Sauer: Nagyon elégedettek lehetünk! A csapataink kiválóan teljesítettek a szezon első felében. A bajnokságokat vagy vezetik vagy az élmezőnyben vannak. Az A csapat bejutott a Youth Leuage nyolcaddöntőjébe. Büszkék lehetünk rá. Különösen annak örülök, hogy rengeteg játékosunknak lehetősége volt, a profikkal edzeni, és jó benyomást keltettek. Wriedt és Marco Friedl debütálása a legnagyobb kitüntetés a munkánk számára.

fcbayern.com: Az amatőrök a kezdeti nehézségek után négy győzelmet ünnepelhettek zsinórban és nyolc meccs óta veretlenek…

Sauer: A csapat látványos fejlődésen ment keresztül a szezon folyamán. A sok sérülés is hátráltatott minket. De amikor a Derby került kilátásba, a fiúk keményebben kezdtek dolgozni. A TSV 1860 elleni győzelem sokat segített. Jövőre az elmúlt hetek kemény munkájára fogunk építeni, ezzel segítve a játékosok egyéni fejlődését.

fcbayern.com: Mi jelentette az ön számára a szezon sportszakmai csúcsát?

Sauer: Amikor a Youth Leuage-ben a PSG ellen játszottunk és bebiztosítottuk a csoportelsőséget, az egy valóban kiemelkedő meccs volt. Nagyon sok utánpótlásmeccset láttam már de ezen a meccsen mindkét csapat nagyon magas színvonalon játszott. Az amatőrök derby győzelme is természetesen a szezon egyik fénypontja volt.

fcbayern.com: Feltűnő, hogy számos tehetség már egy idősebb korcsoportban játszik. Ez segíti a játékosok fejlődését?

Sauer: Ezeknél a döntéseknél figyelembe vesszük, mindenek előtt a játékosok egyéni teljesítményét. Ha egyikük a saját korcsoportjában kiemelkedik, és alacsony a terhelés a számára, viszont megvannak a testi adottságai, akkor szerintünk szükséges lépés magasabb korosztályba sorolni. Ezzel folyamatosan új kihívásokat akarunk a számára teremteni, ezzel megelőzve a fejlődés közbeni stagnálást.

fcbayern.com: A legfőbb céluk, hogy a játékosaikat a Bayern Profi csapata számára képezzék ki. Milyen képességekkel kell rendelkeznie egy utánpótlás játékosnak, hogy a legmagasabb elvárásoknak is megfeleljen?

Sauer: A profik színvonala a Bayernnél természetesen világklasszis szintű. Technikailag és taktikailag kiváló képzést kapnak a játékosok. De az edzések és a játék intenzitása a profiknál nagyon magas, mint ahogyan a mentális kihívások mértéke is. Ezért ezeken a területeken még jobban fel kell készítenünk őket. Ha valaki megkapja a lehetőséget, hogy a profikkal eddzen, az első edzéstől kezdve készen kell állnia.

fcbayern.com: Milyen nehézségekkel kell számolni a cél elérésének érdekében?

Sauer: Az utánpótlásképzés időigényes folyamat. Nem könnyű, a profi színvonalat minden edzésen szimulálni. Már U16-tól kezdve meghatározott napirend alapján élnek a játékosok. Hisz nem csak edzeniük kell és a hétvégén játszani. Az iskola és a felkészülés a lehető legjobb végzettség megszerzésére idő, koncentráció és energia igényes. Nem szabad alábecsülni a játékosok leterheltségét.

fcbayern.com: Mik a céljai jövőre?

Sauer: Hogy a játékosaink továbbra is jól dolgozzanak, és tehetségeket tudjunk felajánlani a proficsapat számára. Amennyiben ezek mellett még a csapataink is sikeresek akkor sok mindent jól csináltunk.

Forrás: https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/46574/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?