Blogolj!

Mats Hummels: nagyszerű feltámadás

Regős András

A 2017/18-as szezon első felének vége, és a Bayern mindhárom fronton előkelő helyet foglal el. Így nem meglepetés, hogy Mats Hummels kimagaslónak nevezte a szezon első felét a terjedelmes interjúban, melyet az fcbayern.commal készített. Mindamellett a 29 éves középhátvéd úgy gondolja, hogy „bőven van még hova fejlődni” a szezon második felében.

Mats Hummels interjú, 1.rész

Az utolsó mérkőzésnek is vége. Örülsz a téli szünetnek?

Hummels: Nagyon! Imádom a téli szünetet. És ez most egy nagyon kritikus időszak a számomra. Mind testileg, mind lelkileg rendbe kell hoznom magam, mivel remélhetőleg január 2-ától július közepéig játékban leszek. Ezek a rövid szünetek, még ha csak tíz naposak is, rendkívül sokat segítenek.

Hogyan foglalnád össze a szezon első felét?

Hummels: Vegyesen. Ha most visszatekintünk, egy csodálatos első félévet tudhatunk a hátunk mögött, még ha közben nem is mindig tűnt úgy. De volt egy nagyszerű feltámadásunk. Nagyon jó helyen állunk a Bundesligában, továbbjutottunk a Bajnokok Ligájában – 15 pontot gyűjtöttünk a lehetséges 18-ból – és a Német Kupában is bejutottunk a negyeddöntőbe. Jelen állás szerint minden tökéletesen alakult, bár úgy gondolom, van még lehetőség a fejlődésre.

Véleményed szerint mi volt a döntő oka a feltámadásnak?

Hummels: Nem tagadom, hogy az edzőváltás fontos tényező volt. Egy árnyalattal jobban tudtunk koncentrálni, sokkal elhivatottabb és ambiciózusabb lett a csapat. Mindenképp egy nagyon fontos része volt a változásnak, habár nem az egyetlen.

Melyek az első félév legemlékezetesebb mérkőzései a számodra?

Hummels: Az első párizsi mérkőzés mindenképp negatív élmény, mert ott elég csúnyán beégtünk. Szerencsére ettől eltekintve nem volt túl sok rossz mérkőzésünk. Persze ott volt a két döntetlen meccs, hiába vezettünk két góllal is. A Leipzig elleni kupameccsek, vagy a PSG elleni második mérkőzés természetesen jó hatással voltak ránk. A személyes kedvencem a Celtic elleni Bajnokok Ligája mérkőzés, mivel ott szereztem az első BL gólom a Bayern színeiben.

Az ingatag kezdet ellenére 11 pontos előnnyel álltok a bajnokságban.

Hummels: Elsők vagyunk a tabellán, 41 pontot gyűjtöttünk a lehetséges 51 pontból, ami nagyon erős. A Bayernen kívül nem sok csapatnak van ekkora előnye. Még a Dortmund játékosa voltam amikor egyszer 43 pontunk volt, ha jól emlékszem. De a jó helyezésünk azért van, mert egyik csapat sem tudott ilyen gyakran mérkőzéseket nyerni. Mindenkinek voltak hullámvölgyei. Nekünk is voltak nehéz időszakok, de akkor is tudtunk mérkőzéseket nyerni, három alkalommal is 1-0-ra. Ez az ami ekkora előnyhöz segített minket.

Hogyan fogod tölteni a hátralévő szabadnapjaidat?

Hummels: Egy pár napot még Münchenben maradok, utána elutazunk a feleségemmel és pár baráttal. Egy rövid kikapcsolódás lesz, de relatíve közel maradunk Münchenhez, mivel a feleségem terhes. A test és lélek gyógyítása kiemelt fontosságú a téli szünet alatt. Mindig vigyáznom kell magamra, hogy ne legyek túl aktív ebben az időszakban. Muszáj pihennem, a testemnek szüksége van a kikapcsolódásra.

Milyen újévi fogadalmaid lesznek a következő évre?

Hummels: Sportszakmai szempontból remélem, hogy onnan tudjuk majd folytatni ahol abbahagytuk és képesek leszünk fejlődni. Remélem, hogy képes leszek a magas szintű játékot fenntartani, ahogy most is játszom. A legfontosabb tényező az egészségem. Ezt kívánja minden futballista a másiknak. Mindenki tudja, hogy minden más másodlagos, ha nem vagy egészséges állapotban. 

Mats Hummels interjú, 2. rész

„Halálra nevettem volna magam”

Sok kihívás vár Mats Hummelsre 2018-ban az FC Bayern Münchenben, és a német válogatottban is. Az fcbayern.commal készített interjújának második felében a következő hónapokra felállított elvárásairól beszél a világbajnok. Válaszol a kérdésre, hogy legszívesebben melyik meccset felejtené el ha tehetné, és szóba kerül a kávés balesete, ami szinte vírusként terjedt a közösségi médiában.

Nagy előnyötök van a Bundesligában, emellett a Német Kupában és a Bajnokok Ligájában is versenyben vagytok még. Milyen esélyeitek vannak a BL hátralévő szakaszát tekintve szerinted?

Hummels: Most úgy érzem, elég jó esélyeink vannak. Én mindig az elődöntőkhöz viszonyítok, mivel onnantól kezdve már sokkal több a befolyásoló tényező. A Besiktas nehéz ellenfél, de mi vagyunk az esélyesebbek. Ha továbbjutunk, a sorsoláson és az aktuális formánkon múlik minden, de ahogy most játszunk, inkább az elődöntőről kell beszélnünk.

A Világbajnokságot jövő nyáron rendezik. Sokat gondolsz a tornára?

Hummels: Egyelőre nem, kivéve a csoportok sorsolásánál, és amikor kijelölték az edzésközpontot. Ilyenkor teljesen beleéled magad az egészbe.

Hogyan értékelnéd a VB csoportotokat így pár nappal a sorsolás után?

Hummels: Kicsit meglepődtem, amikor egyesek szerencséről beszéltek. Nem értek velük egyet. Szerintem kimondottan nehéz csoportba kerültünk. Persze a csoportunkból senki más nem abszolút esélyes a győzelemre, a favoritok nagy részét amúgy sem kaphattuk volna. De egy gyenge ellenfelünk sem lesz. Mindhárom meccsen keményen kell dolgoznunk, minden ellenfelünknél vannak egyénileg kiemelkedő játékosok. A dél-koreai válogatottban például Heung Min Son, a mexikóiaknál Chicarito és még egy páran, a svédeknél Emil Forsberg és talán Zlatan Ibrahimovic, feltéve hogy egészséges. Tehát egyáltalán nem szabad lebecsülni ezt a csoportot. Az első meccstől kezdve koncentrálnunk kell, különben hirtelen nagyon nehéz helyzetben találhatjuk magunkat.

Nagyon aktív vagy a közösségi médiában. Emlékezetes pillanat volt 2017-ben, amikor elejtetted a kávéspoharadat. Sokszor hozták fel azóta ezt az eseményt?

Hummels: Nagyon is, újra és újra felemlegetik. Szerintem elképesztően vicces, halálra nevettem volna magam, ha valaki mással történik. Mulatságos videó, a rajongóim pedig sok vicces dolgot csináltak belőle, például az egyik változatban elrepülök a holdra.

A saját magad kinevetése segít megbirkózni a futball biznisz komolyságával?

Hummels: Nem tudom hogy szükséges-e, de én megteszem. Képes vagyok magamon nevetni.

A weboldaladon is olvashatjuk: „Minden meccsen az a célom, hogy ne hibázzak. Még sosem sikerült.”

Hummels: Ez az ideális eset, igen. A szezon kezdete előtt is mindig azt mondom, 102 pontot akarok szerezni. Természetesen ez sosem fog megtörténni. De ezen a szinten nem szabad elfogadnod ha hibázol. Főként a nagyobb hibák bosszantanak. Olyankor haragszom magamra.

Ezidáig melyik meccsen voltál a legjobb?

Hummels: Nehéz kérdés, nem is tudom. Volt egy pár jó meccsem. A legutóbbi ami igazán emlékezetes volt a csehek elleni válogatott meccs, a kései győztes gól miatt. Ezek a meccsek ahol éberen kell védekezned és a támadásba is besegítesz, aztán előkészítesz vagy szerzel egy gólt, igazán emlékezetesek.

És melyik meccset szeretnéd leginkább elfelejteni?

Hummels: Szerencsére az utóbbi időben nem sok ilyen volt. Korábban volt egy pár, amikor mentálisan nem voltam teljesen rendben. Például a 2012-es EB elődöntője. Nem csak a beadás miatt amit nem akadályoztam meg és gól lett belőle, hanem az egész meccs miatt. Meggyűlt a bajom Cassanoval. Meglepő, de nem Balotellivel. Két gólt rúgott, de vele szemben nem volt gond az egy az egy elleni helyzetekkel. De sok gondom adódott Cassanoval a szokatlan játékstílusa miatt. Az a mérkőzés kimondottan dühít, ilyen nagy tétnél nem erre a teljesítményre vágyok.

A 2017-es év nem csak sporteseményekkel telt, létrehoztátok a ThoMats Challenge-et is. Mi az állás?

Hummels: Azt hiszem 4-3-ra vezetek. Remek szórakozás. De csak akkor tudjuk csinálni, ha a helyzet lehetővé teszi. A sport mindig előnyt élvez. De nagyszerű kikapcsolódás nekünk és a szurkolóknak is.

Fordította: Regős András és Horváth Dániel

Forrás: https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/46577/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,mats hummels
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?