Blogolj!

Uli Hoeness: ez a valaha volt legjobb karácsonyom


Az FC Bayernnél újra minden a normális kerékvágásban van. Uli Hoeness beszél a sportbeli fejlődésekről és az edzőkérdésről is. Ezen kívül megmagyarázza a saját belső ösztönző erejét.

Pont a karácsony idejére a Bayern helyzete aligha lehetne ennél jobb. Mind a kosárlabdázók, mind a futball csapat a tabella első helyén tanyázik. Mindkét csapat érdekelt még az európai porondon is. Amíg a müncheni kosárvadászok az Europa Kupa top 16-os körébe kerültek (folytatás január elején), addig a futballistáknál a Bajnokok Ligájában a legjobb tizenhat között a Besiktas Istanbul az ellenfél.

A bajor család számára egy szép karácsony feltételei teljes mértékben adottak. Az FCB elnöke Uli Hoeness a karácsonyt a feleségével, gyerekeivel és unokáival tölti a Tagersee-nél.

A Bayern főnök a tz-nek adott interjúban beszél a kosárlabda csapat fejlődéséről, a futball csapat edzőkérdéséről és a Hoeness család karácsonyi ünnepéről is.

Hoeness úr, már majdnem a szezon felénél tartunk és a kosárlabda csapat mérlege nem is lehetne már jobb, ugye?

Hoeness: Jelenleg valóban egy álomban élünk. Jelenleg elég egyértelműen állunk a táblázat élén, egy meccset veszítettünk el, a Würzburg ellen. Az Európa kupában mind a kilenc meccset megnyertük és nem csak sikeres játékkal, hanem látványosan is játszottunk. Egy kosárlabda csapatért dobogó szív szeretne ennél többet?

Időről időre volt feszültség, ingadozás és nagyon szűk győzelmek. Nem aggódik?

Hoeness: Egyáltalán nem. Nem, mert korábban sokkal nagyobb volt a különbség. Az elmúlt néhány szezonban nagyon kis nüánszokon vesztettünk el mérkőzéseket. Most a csapat egy egy rövid kihagyás után is gyorsan magához tér. Ez egy klassziskérdés. Nem szabad elfelejteni, hogy két fontos szereplő Vladimir Lucic és Stefan Jovic még mindig hiányoznak. Tehát van még tartalékunk is.

Még mindig nem tisztázott, hogy Vladimir Lucic visszatérhet?

Hoeness: Nem, mi már Lucic nélkül is kiválóan játszottunk. És ez csak akkor javulhat, hogyha ő visszatér. Ahogyan én ismerem, ő mindent meg fog tenni azért, hogy mielőbb újra csúcsformában lehessen.

A szezon végén Sasa Djordjevicnek lejár a szerződése. A cél lehet egy szerződéshosszabbítás?

Hoeness: Mindkét oldal, Sasa Djordjevic is és a klub is nagyon elégedettek a helyzettel. Ezért az újévben minél előbb szeretnénk megbeszélni ezt a témát. Majd akkor utána meglátjuk, hogy mi sül ki belőle.

 Uli Hoeness, az FC Bayern elnöke beszélget a tz szerkesztöjével, Lena Meyer-el

Mi a helyzet az új csarnokkal?

Hoeness: Nagyon biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan elkezdhetjük. Minden, amiben, szóban és kézfogással megegyeztünk, most foglaljuk azokat szerződésbe. Én úgy gondolom, hogy tavaszra sikerül mindent elrendezni és akkor el tud kezdődni az építkezés is. Eddig nem látok arra okot, hogy a csarnokot ne lehessen befejezni 2020-ig vagy legkésőbb 2021-ig.

Ön mindig hangsúlyozta, hogy mennyire fontos önnek, hogy a szurkolók a csapattal azonosulni tudjanak. Úgy érzi, hogy ezt az elképzelést továbbítani tudja a külföldi játékosok felé is?

Hoeness: Szeretnénk megmutatni a játékosoknak, hogy nem tekintünk rájuk mint zsoldosokra. Vagy olyan vendégekre, akik egy darabig itt kosaraznak, aztán újra továbbállnak. Én úgy gondolom, hogy el tudjuk ezt érni. Körülbelül tíz napja a csapat karácsonyi buliján voltam. Mi egy vacsora helyett egy családi összejövetelt szerveztünk. Részt vett mindenki: játékosok, feleségek, gyerekek. Ez egy fantasztikus dolog volt és úgy gondolom, hogy mindenki nagyon jól érezte magát. És ezért az FC Bayernnél valami egészen más, valami családias légkör jön létre. A játékosok gyakran havi szerződésekhez szoktak hozzá. Mi megpróbáljuk hosszú távra megkötni őket. Nekem sincsen ellenemre, hogy egyik másik játékossal, akivel elégedettek vagyunk- alkalmanként hároméves szerződést kötünk. Ezen kívül azt is el tudom képzelni, hogy az olyan játékosok, mint Anton Gavel a profi karrierjük után is a kosárlabdacsapatnál maradjanak.

Van olyan játékos akit feltétlenül Bayern mezben akar látni?

Hoeness: Fabian Causeur. Ő az én álomjátékosom. Ő már volt nálunk nyáron a Tagerseenél és élvezte a feleségem főztjét.(nevet) Gazdaságilag már nagyjából meg is egyeztünk. De Causeurs felesége spanyol. Most a Real Madridé lett. Nem tehetünk semmit.

Egy nagyszerű látogatás a Royal Albert csarnokba

A karácsony már itt van a küszöbön. Hogyan fogja tölteni az ünnepeket?

Hoeness: A karácsony nálunk mindig a család ünnepe. A gyerekeink és unokáink a hétvégén érkeznek, úgyhogy telt házunk lesz. Van egy óriási karácsonyfánk a ház előtt és nem tudtam a feleségemet abban megakadályozni, hogy egy fát tegyen a nappaliba is. Ő azt mondta” a házhoz hozzátartozik a fenyő”

… a fenyőfa a ház előtt 25 méter magas.

Hoeness: Valóban. Nagyon sok égővel díszítettük fel. A díszítést profikra hagytam, mivel én amúgy sem tudnék egy 25 méter magas fát feldíszíteni. A legszebb, hogy nagyon sok ember leli benne örömét. Néha egész látogatócsoportok jelennek meg. Ami nagyon kedves számomra: rengeteg levelet kapunk ismeretlen emberektől, a tó másik partjáról. Ők mind a csodálatos látványért hálálkodnak. Egy olyan levelet sem kaptam, amiben panaszkodtak volna. Utólagosan bevallom, hogy őszintén jól esik, hogy ennyi embernek sikerült örömet okoznom ezzel.

Van valami különleges hagyományuk szentestére?

Hoeness: Szentestén nincsen nagy főzőcskézés. A feleségem már hetekkel előbb mindent előkészít, amire a gyerekeink megérkeznek. Ezét szenteste mindig valami egyszerűbb van. Fondű vagy nürnbergi sültkolbász, káposztasalátával vagy bécsi kolbász krumplisalátával. Meg előtte pár finom előétel. Ez az én feladatom. Mondhatni, hogy én vagyok a karácsonyi főbevásárló. Vacsora után mindig beszélgetünk, és újra beszélgetünk. Még szoktunk dvd-ket nézni, van egy igazi gyűjteményünk, különböző előadók élő fellépéseiről. Például Rod Stewart vagy Lionel Richie vagy Eros Ramazotti, Elton John. Zuccheronak is volt egy koncertje a Royal Albert csarnokban. Ez annyira nagyon tetszett, hogy egyik évben eldöntöttük, hogy: Ha visszajön a Royal Albert csarnokba, akkor elmegyünk és így is tettük.

Uli Hoeness jó ideje hódol a kosárlabda iránti szenvedélyének is

Emlékszik arra, hogy mi volt a legszebb karácsonyi ajándéka?

Hoeness: Számomra a legszebb az volt, amikor kijöttem a börtönből és újra együtt tölthettem a karácsonyt a családommal. Eléggé rossz állapotban voltam, 20 kilót fogytam. De akkor is ez volt a legszebb ünnep, ami elég sok erőt adott nekem.

Ha valamit kívánhatna, akkor mi lenne az?

Hoeness: Hogy sikerüljön egyszer véget vetni az összes háborúnak, hogy az embereknek ne kelljen rettegésben élni. Ez a dolog mindig is bántott engem. Mi ünnepelünk a fenyőfánál és mellette látod azokat a képeket Alleppoból vagy a menekültekről, akik nem tudják, hogy hogyan is lesz tovább.

Szerződés hosszabbítás Heynckessel? „nem szeretnék további nyomást gyakorolni rá”

Minek kellene történnie 2018-ban, ahhoz, hogy azt mondja, hogy „ez egy jó év volt”

Hoeness: Ennek nem kell mindenképp a sportsikerekkel összefüggnie. Például egy triplázás, duplázás vagy a kosárlabdacsapat bajnoki címével. Engem inkább örömmel töltene el az, hogyha a csapataink szórakoztatnák a nézőinket. Ha ők jól szórakoznak, akkor automatikusan jönni fognak a sikerek is. Azt szeretném, hogyha mindenki azt mondaná, hogy a csapataink minden megtettek, izgalmas és szép meccsek voltak. Mi ezért dolgozunk.

Sok szurkoló számára szép ajándék lenne, ha Jupp Heynckes hosszabbítana…

Hoeness: Én nem szeretnék nyomást gyakorolni rá. Én azt mondom, hogy lejárt a szezon első fele és ő most hazatérhet a feleségéhez és a kutyájához a nyugalomba pihenni. Most először ünnepeljünk, jön a karácsony és a szilveszter és a következő évben rátérhetünk erre a témára is és akkor majd meghozhatjuk a döntéseket.

Ez akkor azt jelenti, hogy jelenleg egyáltalán nem gondolkodik alternatíván?

Hoeness: Én csak a magam nevében beszélhetek és én ezen nem gondolkodom. Jelenleg egyáltalán nem gondolkodom egy edzőn. Én nem látom olyan drámainak a helyzetet. Tuchel kivételével nem is nagyon van most szabad edző. Én most inkább élvezem a pillanatot. Októberig nagyon nehéz időszakunk volt, akkor azt sem tudtuk még, hogy hogyan érjük el a céljainkat. És utána mindössze tíz hét alatt minden rendbe jött és újra első helyen vagyunk. Én ezt lezártam és most csak élvezni akarom. Január 10, a szabadsági idő után ráérünk majd ezen gondolkodni.

Újra visszaállt a világ rendje a ligában?

Hoeness: Én azt látom: egyesek nem vették észre azt, hogy nem a többiek lettek ennyivel jobbak, hanem időszakosan mi lettünk rosszabbak. Én úgy gondolom, hogy ebben egy fontos szerepe volt a médiának. Dühös voltam, arra, hogy azt írták, hogy most egy őrségváltás történik a német futballban. „ Az FC Bayern egy idős elnöke és vezetősége egy még idősebb edzőt és orvost igazolt. Most számomra ez egy elégtétel, hogy újra az élen vagyunk. Én nem tudom, hogy ismeri e a filmsorozatot a „A nagy Bellheim”. Az nagyon tetszett nekem. A film négy idősebb férfiról szól, akik eldöntötték, hogy egy bezárt, lepukkant áruházat újra megnyissanak. És végül sikerült és ez volt újra a város virágzó áruháza. Nekem is mindig az volt az álmom, hogy a fociban is valami hasonlót vigyünk végbe. És most elég jól állunk ezzel. De a legfontosabb tanulsága a történetnek, hogy az a négy úriember sikeresen beépítette az utódokat is. És nekünk is ez a feladatunk. A mostani sikereinkbe nem szabad belefeledkeznünk, mert az idő vasfoga minket sem kímél. Ezért nem szabad szem elől tévesztenünk a jövőt.

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/46372/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,uli hoeneß
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?