Blogolj!

Aminek Heynckes sem örül...

A jövő évi futball világbajnokság miatt a Bundesliga téli szünete már január 12-én véget ér. A szokatlanul rövid pihenő időszak sok gondot okoz, sőt, kérdésessé teszi a tervezett vagy szükséges átigazolásokat is. Ráadásul sérülékenyebbek lesznek a játékosok és a nyári vb-n is gondot okozhat a válogatottaknak, hogy elhasználdnak a focisták.

A 2018-as futball világbajnokság miatt szokatlanul rövid lesz a Bundesliga téli szünete - ez sokféle problémát okoz. Rövid szabadság, nagyon rövid felkészülési idő, legyen edzőtábor vagy sem. Az új edzők aligha tudnak mindent elölről kezdeni, az újonnan érkezők beilleszkedése is kockázatosabb és nehezebb, mint egy normális időszakban. Amit még csak sejteni lehet, hogy a nemzeti tizenegy oroszországi címvédésére is befolyással lehet a rövid pihenő idő. Egyáltalán ez a helyes kifejezés, hogy téliszünet?

Nem, vélekedik Jupp Heynckes:

”Olvastam, hogy a katari edzőtáborban az FC Bayernnek nagy felkészülése lesz. De mit is értünk ezen a felkészülésen?”

- tette föl kérdést a Bayern szakvezetője. A Bayern január 2-án  Dohába repül és alig 5 nappal később már jönnie is kell vissza Münchenbe.

”A világbajnokság miatt a Bundesliga korán folytatódik, tehát a korábbi évekhez képest most nem áll rendelkezésre akkora felkészülési idő.”

- vélekedik Heynckes.

Rouven Schröder a Mainz 05 sportigazgatója szerint ebben a szezonban nem beszélhetünk téli szünetről. Ő „a meghosszabbított karácsonyi szünet” megszakításának nevezi.

Mindössze 22 játékmentes nap lesz az FC Bayern Borussia Dortmund elleni 2017-es szezonzáró kupameccs és a január 12-i kezdés között, ahol a Bayer Leverkusen az őszi bajnok Bayernt fogadja. Sok pihenésre való idő nem marad a játékosok, edzők és a stábtagok részére.

„Összességében ez rövidebb regenerálási időt és rövidebb szabadidőt jelent”, 

mondta Ralph Hasenhüttl, a Leipzig edzője.

A Hannover és Augsburg esetében a játékosoknak már szilveszter előtt vissza kell térniük a klubokhoz. A klubok többségében már január 1 vagy 2-án megkezdik az edzéseket. Az első bajnoki mérkőzés közelsége miatt a 18 Bundesliga klubból mindössze 10 klub vesz részt edzőtáborban. Csak a Bayern fog Katarig utazni felkészülni, eleget téve a szerződési kötelezettségeinek. A többi kilenc klub Spanyolországba megy csak. Érvek és ellenérvek alapján kellett a kluboknak mérlegelni.

„Mi úgy látjuk, hogy nagy előny, hogyha a csapat egy pár napig együtt van, mielőtt elkezdődik a szezon második része. És az éghajlati viszonyok is nagyszerűek Tenerifén”

- magyarázta az Augsburg döntését Stefan Reuter.

Otthon maradnak többek között a 1899 Hoffenheim, Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach és a Leipzig is.

”Ezt így egyszerűen nem lehet csinálni, kettő edzésnapot veszítenénk azzal, amikor a repülőn utazunk.”

- magyarázza Hasenhüttl. Az edző optimális feltételekre számít a Leipzigi edzőközpontban is.

”Nem hiányzik semmi, nem számít milyen az időjárás”.

Egyes klubok azonban vészterveket is készítettek, arra az esetre, ha menekülni kell a hó és a fagy elől, a melegebb dél Európai országokba.

Azoknak a játékosoknak, akik az őszi idényben hosszabb ideig voltak sérültek, rövidebb idő alatt kell visszatérniük. A nagyon leterhelt topjátékosoknak kevesebb idejük marad a játék okozta stressz, az utazás és a média okozta felhajtás kezelésére. Tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a téli szünet hiánya több, edzés közbeni sérüléshez vezethet a tavaszi idényben. Az extrém módon leterhelt játékosok számára jól jön a szünet.

„Még azok számára is, akik hosszú időn át sérüléssel bajlódtak, hasznosabb lenne egy hosszabb szünet”, 

- mondta Heynckes.

Az edzők számára is nagy kihívás, hogy egy” megfelelő felkészülési módot találjanak” - mondja a 72 éves szakember.

Ha valami hiányzik Pep Guardiolanak, az a német téliszünet. A három eltöltött év alatt az FC Bayernnél ezt nagyon szerette:

„Ez jót tesz a fejeknek és jót tesz a lábaknak is. Ez kell, hogy újra edzeni tudjunk. Mindig örömmel töltött el az a tudat, hogy télen újra szünet lesz.”

- vélekedett akkoriban a katalán. A Manchester Citynél Guardiolanak és a játékosainak nincsen téli szünet. A Premier Ligában végig játszanak.

„Most következnek nekünk a kemény hónapok. Különösen az év végén, amikor minden fotó Dubaiban készült a szabadság idejéről, és mi pedig most karácsony és szilveszter után is egy nappal játszani fogunk, ez különösen nehéz lesz, kiváltképpen fejben”

- vélekedett Ilkay Gündogan a Manchester City játékosa.

A Világbajnok Toni Kroosnak Spanyolországban (Real Madrid), Sami Khediranak Olaszországban (Juventus) vagy Julian Draxlernak Franciaországban (Paris Saint-Germain) is kevesebb szünetük van, mint kollégáiknak Németországban.

Kroos szerint:

„A hatások a világbajnokságon lesznek láthatóak. Angliát gyakran büntették a nyári versenyeken, hogy szünet nélkül játszottak”.

Joachim Löw szerint, aki több Európa- és világbajnokságon volt már, mint szövetségi kapitány, Németország profitálz abból, hogy van téli szünet:

„Ez egy előny volt számunkra, hogy a játékosok az utolsó decemberi játéknap után tíz nap szabadságot kaptak és utána 14 nap alapozást januárban” 

- mondta Löw.

Egy hosszabb szünet a Ligában akkor is hasznos, hogyha edzőváltás volt. Peter Stögernek alig marad ideje az egyhetes Marbellai edzőtáborban, hogy a csapatot formálja.

”Nem tudjuk ledolgozni a hátrányunkat, ha nem áll rendelkezésre egy elég hosszú szünet” 

- amelyet az FCA Manager Reuter saját tapasztalatból is tud. 2016 decemberében Manuel Baumot nevezték ki edzőnek az Augsburgnál.

A rövid téli szünet a téli átigazoásokat is kérdésessé teszi:

„Azok a klubok, ahol hosszú ideje tartó sérülési problémákkal küzdenek, megpróbálnak reagálni a helyzetre. De a téli szünetben soha nem könnyű beépíteni az újonnan érkezőket”

- vélekedik Reuter.

Most ezek az érkezők csak akkor tudnak a klubhoz csatlakozni, amikor a Liga már rég elkezdődött. A téli bevásárlásokat még inkább mérlegelni kell, vélekedik Schröder a Mainzi sportvezető:

„mert mi nem vagyunk egy olyan egyesület, amely megengedheti magának a felelőtlenséget.”

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás : http://www.faz.net/aktuell/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/46168/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,jupp heynckes
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?