Blogolj!

Titkok Kimmich, Coman és Tolisso átigazolásáról és Guardiola sikeres módszeréről

Az FC Bayernnél Michael Reschke néhány csúcsigazolásért volt felelős, Stuttgartban sportért felelős elnökségi tag. Az Abendzeitunggal beszélt többi közt búcsújáról, Kimmich-ről és a Bayern triplázási álmairól.

München – A 60 éves szakember 2014-től 2017-ig dolgozott kerettervezőként és technikai igazgatóként az FC Bayernnél. Nyáron távozott a VfB Stuttgarthoz.

AZ: Herr Reschke, augusztusban három év után elhagyta az FC Bayernt – ami sok megfigyelőt meglepetésként ért. Meg tudja magyarázni az okokat?

MICHAEL RESCHKE: Nagyon fontos, hogy a Bayernnél töltött időszak rendkívüli volt számomra, különösen a két év Pep Guardiolaval. A közös munka Karl-Heinz Rummeniggevel, Uli Hoeneß-szel, Michael Gerlingerrel (az FC Bayern jogi igazgatója, a szerk.), Marco Neppe vezető játékosmegfigyelővel és sok más hozzáértő munkatárssal felpezsdítő és fantasztikus volt. Nem Münchent hagytam el, hanem a VfB-hez igazoltam.

AZ: Karl-Heinz Rummenigge többször hangsúlyozta, hogy Hasan Salihamidzic a főnöke lesz. Mérges volt ezért? Maga szeretett volna sportigazgató lenni?

Reschke: Harag? A legkevésbé sem. Ellenkezőleg, büszke vagyok rá, hogy a Bayernnél dolgozhattam és nagyon nagy bizalmat élveztem. A döntésemet, hogy a VfB-hez távozom, Rummeniggevel és Hoeneß-szel hamarabb megbeszéltem, bőven mielőtt a Hasannal kapcsolatos döntés egyáltalán szóba került volna. Mindketten megpróbáltak maradásra bírni, de a VfB és Wolfgang Dietrich elnök elképzelései túlságosan vonzottak. Nagyon hálás vagyok Rummenigge-nek és Hoeneß-nek, a megértésükért akkor, és hogy tiszteletben tartották a kifejezett kérésemet, hogy engedjenek el. Nagyon jól érzem magam a VfB-nél – egy nagyon nagy klub!

AZ: Az aktuális helyzetre térve: Kingsley Coman a legjobb periódusát éli az FC Bayern-nél. 2015-ben részese volt, hogy Coman a Juventustól a Bayernbe jöjjön. Milyen különleges képességeket látott már akkor benne?

Reschke: Kingsleyt a Paris Saint-Germain-nél és a francia utánpótlás válogatottnál töltött ifi évei óta követem, és nagyrészt én voltam a felelős a leigazolásáért. A gyorsasága, átütő ereje, küzdési és tanulási képessége is kiemelkedő.

AZ: Ő lehet Franck Ribéry utódja?

Reschke: Jupp Heynckes és Peter Hermann megadják neki az utolsó technikai finomítást. King egyre hatékonyabb és minden képessége megvan, hogy Fanck utódja legyen – ami egyébként egy nagyon nehéz örökség.

AZ: Joshua Kimmich is abszolút szerencsés húzás volt. El tudja mondani, mi fogta meg önt és Pep Guardiolat is kezdettől ebben a srácban?

Reschke: Joshua a hozzáállását, a csapatszellemét és a futballképességeit tekintve is rendkívüli: már most ő az FC Bayern egyik arca. 2014-ben a magyarországi U19-es EB-n teljesen elvarázsolt. Ez után masszívan felléptem a leigazolásáért, és azt jósoltam Pep-nek: „szeretni fogod ezt a fiút!” Ez aztán így is lett, különösen, mert Pep fantasztikus munkát végzett vele és a legoptimálisabban formálta őt.

AZ: Niklas Süle és Sebastian Rudy leigazolásában is döntő szerepe volt: hogy értékeli kettejük eddigi fejlődését? Különösen Rudyt gyakran alulértékelték.

Reschke: Világos volt számomra, hogy Süle és Rudy leigazolása idején sok bayern-drukker látványos sztárigazolásokat várt, és szkeptikus volt. De Sebastian és Niklas német válogatottak, bebizonyították, hogy értékes játékosok és a mentalitásuk is kitűnő. A Bayernnek és rajongóinak még sok örömük lesz mindkettőjükben. Aki Rudyt még mindig lebecsüli, az nem érti igazán a játékot.

AZ: Corentin Tolisso leigazolása is váratlan volt. Mi tette őt ennyire érdekessé a Bayern számára, és milyen lehetőségek rejlenek benne?

Reschke: Természetesen Coco-ban még sok lehetőség rejlik, de nagyon sok feltételt teljesít, hogy a Bayern egyik húzóembere lehessen: mentalitás, harcosság, jó futóteljesítmény és rendkívüli gólveszélyesség. Meg fogja találni az útját. Biztos vagyok benne, hogy a franciák vb-keretében fontos szerepe lesz.

AZ: A VfB Stuttgart eddig feljutóhoz képest nagyon jó szezont játszik. Mivel magyarázza ezt?

Reschke: Jó az összetétel: tapasztalt játékosok, mint Holger Badstuber, Ron-Robert Zieler, Andi Beck, Dennis Aogo, Insua és Christian Gentner és izgalmas fiatal játékosok sok lehetőséggel. Ezen kívül Hannes Wolffal és segítőivel remek edzői stábunk van. Nagyon fontos a fantasztikus hangulat a Mercedes-Benz-Arena-ban, ami sokszor döntő módon viszi előre a csapatot.

AZ: Középtávon újra az európai porondra vágynak?

Reschke: Ez most álom, de egyben távlati cél is, amiért mindent megteszünk. Ebben a szezonban az a cél, hogy a Bundesligaban bentmaradjunk, ez a liga kiegyensúlyozottsága miatt már önmagában is nagy kihívás számunkra.

AZ: Hannes Wolfot nagyon dicsérik újabban. Mi teszi őt különlegessé edzőként?

Reschke: Precíz, hozzáértő, nagyon szorgalmas, nagyon érzékeny, bizalmi és teljesítményt erősítő kapcsolattal áll a játékosaihoz. Nagyon jó edzői stáb áll mellette és remek háttércsapat. Nagyon egyenrangúan és hatékonyan tudunk együtt dolgozni.

AZ: A Bayern ellen nagyon nehéz dolga lvolt a VfB-nek. Mivel magyarázza, hogy Jupp Heynckes megint ilyen erőssé tette a csapatot?

Reschke: Jupp Heynckes és Peter Hermann ideális páros. Leverkusenben már volt szerencsém mindkettőjükkel együtt dolgozni. Akkor másodikak lettünk a bajnokságban – egyébként az FC Bayernt megelőzve. Jupp fanatizálja az embereket, nagyon meggyőző kisugárzása van és elsőrangú ismerője a futballnak. Peter az edzőpályán kiemelkedő, és nyilvánvalóan nagy része van a fiatalok, mint Kingsley és Coco fejlődésében.

AZ: Megint triplázhat a Bayern Heynckes alatt?

Reschke: Ha mindenki egészséges és formában van, az FC Bayern minden csapatot le tud győzni a világon. A keret remek erőkből áll.

AZ: Vonatkozik ez az Angliában domináló Manchester City-re is, amit Pep Guardiola edz. Mennyire van még szoros kapcsolatban vele?

Reschke: Nemrég Thomas Hitzlspergerrel együtt Manchesterben voltam, és hosszan beszélgettünk Peppel és Txiki Begiristain sportigazgatóval. Peppel igazi barátság alakult ki köztünk, ami tart, és meg is fog maradni.

AZ: Mivel tette önre Guardiola a legnagyobb benyomást?

Reschke: A vele töltött idő döntő volt fejlődésemben. Számomra ő a világ legjobb edzője. Ahogy az ellenfeleket taktikailag szétszedi és a játékosainak támadó megoldási lehetőségeket ad, biztosan egyedülálló. Pep a játékosainak különleges lehetőségeket ad, és egyszerűen jobbá teszi őket. Azt a meggyőző módot, ahogy az FC Bayern Pep idején dominálta a játékot, sajnos nem mindenki értette meg teljesen.

Fordította: Frey Dóra

Forrás: http://www.abendzeitung-muenchen.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/46123/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,corentin tolisso,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,joshua kimmich,jupp heynckes,kingsley coman,pep guardiola,Szakmai stáb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?