Blogolj!

James Rodriguez mint ’Zehner’? Thomas Müller a ’Raumdeuter’? Mit jelentenek ezek?

Regős András

Mit kapunk, ha összeadunk egy tízest, két hatost, egy nyolcast és egy Jokert? Úgy hangzik mint egy matekpélda, nemde? Azonban ez egy általános alap a legtöbb Bundesliga csapat számára…

James Rodriguez a modern változata annak, amit a németek ’Zehner’-ként, azaz tízesként emlegetnek

A bundesliga.com összefoglalta azokat a német, futballal kapcsolatos kifejezéseket, amik sokak számára zavarosak, de most végre értelmet nyerhetnek.

Libero

Aligha meglepő, hogy ez a kifejezés eredetileg olasz, mégis egy német legenda adott neki értelmet a futballban: Franz Beckenbauer. Becenevén ’Der Kaiser’, a Császár, a Bayern München hátvédje a szöges ellentétje a tizenhatoson belül várakozó, gólpasszra váró csatároknak. A birodalma a kapustól a középhátvédekig tartott, és ezen belül csírájában fojtotta el a kaput fenyegető veszélyt, majd mint az akkori idők egyik legjobb labdakezeléssel bíró védője, továbbjátszotta a labdát. A poszt betöltéséhez intelligencia és gondolkodás szükséges, nem is lehet véletlen, hogy Monty Python filozófus-mérkőzésén Beckenbauer volt az egyetlen valódi játékos. A szerepkört Lothar Matthäus is betöltötte a karrierjének vége felé, de manapság nem igen használatos.

A (valaha volt) legjobb Bundesliga játékos: Franz Beckenbauer

Szinonima: Söprögető

Franz Beckenbauer, a Bayern München és a német válogatott legendás söprögetője

A 6-os

Akárcsak a nyolcas (lásd alább), a hatos – vagy Sechser – is abból az időből származik, amikor a mezszám a játékos pozícióját jelölte a pályán. A hatos a védekező középpályás, legyen szó akár 4-3-3-as, akár 4-2-3-1-es felállásról. Alapvetően ő az, aki megakasztja az ellenfél támadásait a védekező négyes előtt, labdát szerez, előreküldi a labdát azoknak, akiknek megvan a tehetsége, hogy valami látványosabbat alkossanak. Nem látványos, nem gyakran említett, de létfontosságú. Említhetik ’Makelele poszt’-ként is a korábban a Real Madridban és a Chelseaben is megforduló középpályás után, aki az ezredforduló utáni évtizedben ismertté tette a posztot.

A 4-2-3-1-es alakzatban ’Doppelsechs’-ként szerepel, ami a védelem előtti 2 játékosra utal, akik mindketten védekező középpályások, korlátozott támadó adottságokkal. Általában az egyikük kreatívabb, a másik destruktívabb, így teremtenek egyensúlyt. Akárcsak Javi Martinez és Thiago a Bayernben.

A Bundesliga legjobbjai: Javi Martinez, Julian Weigl

Szinonimák: a Makelele poszt, védekező középpályás

Javi Martinez – a Bayern sziklája:

A 8-as

Nem igazán van megfelelő szó erre a posztra, amit leggyakrabban a 4-3-3-as alakzatban alkalmaznak. Míg a hatos a védelem előtt helyezkedik el, a nyolcas előrébb játszik, és kapcsolatot teremt a védekezők és a támadók között. Különösen fontos az átmeneteknél, védekezésből támadásba, vagy fordítva. A legjobb nyolcasokban megvan egy hatos szorgalma, egy Zehner (lásd alább) kreativitása, és egy Torjäger (szintén alább) gólveszélyessége.

Példák a Bundesligából: Leon Goretzka, Naby Keita, Corentin Tolisso

Leon Goretzka egy gólerős nyolcas: 

Raumdeuter

A Raumdeuter fogalmáról olvasható egy cikk nálunk részletesebben is: 

Thomas Müller: az első és valószínűleg az utolsó Raumdeuter

Hamis Kilences, Regista, Libero, ezek a kifejezések valószínűleg mind mondanak valamit a legtöbb lelkes futballszurkolónak. Sőt, még játékosokat is tudnak csatolni ezekhez a posztokhoz, akik magukban ho Azonban az utóbbi évek alatt egy bizonyos játékos a saját adottságaiból és viselkedéséből létrehozott egy új jelenséget.

Gondolkozott már azon valaha, hogy Thomas Müller valójában milyen poszton játszik? Nem gyors, nem túl erős a felépítése. Arjen Robben egyszer viccesen megjegyezte, a csapattársa azért nem sérül meg soha, mert nincsenek is izmai – akkor miért eredményes? Mégis mi ő?

„Ich bin ein Raumdeuter” 

- hangzik a mára elhíresült mondata.

Szó szerint „terület értelmező”. Az mégis mit jelent? Hogy rájöjjünk, elég megfigyelni Thomast a pályán, ahogy a hatodik érzékével mindig megtalálja azt a helyet, ahol – csodák csodájára – pillanatokon belül megjelenik a labda. Próbálják utánozni, de felülmúlni nem tudják.

A Bundesliga legjobbja: Thomas Müller

Thomas Müller – a világ legjobb játékosa a labda nélkül:

Zehner

A ’Zehn’ németül tízet jelent. A futballban ez a mezszámra utal, amit korábban a csapat legkreatívabb játékosa birtokolt. Lehet akár középen az egyedüli csatár mögött a 4-2-3-1-es felállásban, vagy egy gyémánt alakzatú 4-4-2 csúcsán, mint az egyedülálló Zvejzdan Misimovic volt a Wolfsburg 2008/09-es győztes szezonjában. Az átlagos Zehnernek megvan a látása és a fantáziája az olyan passzokhoz, amiket senki más nem vesz észre, és a képessége hogy végre is hajtsa, nem ritkán tökéletes pontossággal. Nem csak a játék karmestere, de az ő egyéni megmozdulásai után kap lehetőséget a Torjäger a befejezésre.

Példák a Bundesligából: James Rodriguez, Mario Götze

Szinonimák: irányító, játékszervező

Torjäger

A németek imádják az összetett szavakat. Mégis melyik másik nyelvben tehetnénk meg, hogy az egymásra halmozott főnevekkel hosszabb szót alkossunk, mint egy Tolsztoj klasszikus? Bontsuk fel: a ’Tor’ gólt jelent, a ’Jäger’ pedig vadászt. Ha a labda a tizenhatoson belül van, akkor ezt a játékost valahol a közelében találjuk. A Bundesliga legjobbja az év végén díjazásban részesül – egy ágyút kap, amit Torjägerkanone-nak neveznek. Aki többet akar tudni kérdezze meg Pierre-Emerick Aubameyangot vagy Robert Lewandowskit, ők ketten mindent tudnak róla…

A Bundesliga legjobbjai: Robert Lewandowski, Pierre-Emerick Aubameyang, Timo Werner

Szinonimák: középcsatár, góllövő

Robert Lewandowski, a legjobb csatár a világon:

A Joker

Nem, nem a legviccesebb játékos az öltözőben. Valójában ha az ellenfél nem veszi eléggé komolyan, ő az aki nevethet a végén. Ő az edző aduásza, ő az aki a cserepadról beállva megmentheti a meccset, amikor a csapata már senki másra nem számíthat. Ha gólt szerez vagy gólpasszt ad valamelyik társának nem csak a helyét teremti meg a kezdőben, de az edzőjét egy valódi taktikai zseninek állítja be.

A Bundesliga legjobbja: Nils Petersen

Szinonima: csodacsere

 A Freiburg játékosa, Nils Petersen csereként beállva már 20-szor volt eredményes a Bundesligában.

Forrás: https://www.bundesliga.com/en/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/45828/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Elemzések,Játékosaink
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?