Blogolj!

Joshua Kimmich felemelkedése - Németország legígéretesebb tehetsége

Regős András

Kevés játékoskarrier ível olyan meredeken felfelé, mint amit Joshua Kimmich esetében tapasztalhattunk az elmúlt négy év során. A 22 éves tehetséggel immár a klubban és a válogatottban is alapemberként számolnak a jobbhátvéd poszton, aki az Allianz Arénában ráadásul a csapatkapitányi karszalag örököse is lehet a volt kapitány, Philipp Lahm után.

Sokak számára Kimmich akkor írta be magát a "számottevő futballista"-kategóriába, amikor szárnyra kapott egy, a 2015-16-os Dortmund elleni mérkőzés során rögzített videó, amin ő és Pep Guardiola szerepel. Azután a Westfalenstadion közepén történt, meglehetősen szenvedélyes beszélgetés után, Guardiola következőképp nyilatkozott a meccset követő sajtótájékoztatón:

"Azt mondtam neki, hogy ő az egyik legtehetségesebb középhátvéd a világon. Megvan benne a vágy, az akarat és a szenvedély. Gyakorlatilag minden, ami kell."

Josep Guardiola, a Bayern München vezetője Joshua Kimmichel beszél

Ha Guardiolát kora egyik legnagyobb taktikusaként tartják számon, akkor Joachim Lövről elmondhatjuk, hogy bizonyítottan az egyik legjobb a játékosmenedzsment terén - márpedig Jogi is hasonlóan vélekedett. Azonban míg Pep a védelem közepén játszatta, a világbajnok német edző a jobbhátvéd posztján számolt vele.

Carlo Ancelotti viszont az előző szezon során már néha a középpálya közepén próbálta hasznosítani Kimmich-et. Az olasz alatti első 14 meccsén figyelemreméltó módon 7-szer volt eredményes - azaz átlag 118 percenként zörgette meg a hálót. Josh ebben a három hónapban több mint kétszer több gólt lőtt, mint az előző három idényében. Ugyanakkor ez is kevésnek bizonyult, mivel Ancelotti inkább a tapasztalt játékosokban bízott, ami miatt Kimmich gyakran csak a padon kapott helyet.

A fejlődés nyilvánvaló hiánya, ami akkoriban nemcsak Kimmichet, de a Bayern többi fiatalját is jellemezte, éles kontrasztban állt a Guardiola-érával. Ez volt az egyik fő indok, amiért Ancelottit a PSG elleni vereséget követően menesztették. 

 Pep Guardiola és Joshua Kimmich ünnepelnek

Most, hogy Jupp Heynckes visszatért, Joshua megkérdőjelezhetetlenül az első számú opció a jobbhátvéd szerepre. A Bayern München nagyfőnökei, Uli Hoeness és Karl-Heinz Rummenigge úgy tervezik, hogy a következő évtizedet is a Rekordbajnoknál tölti. Ezzel együtt sorra futnak be érte az 50 millió font feletti ajánlatok, főleg a Manchester City és az FC Barcelona részéről.

Már több mint 90 meccset tudhat maga mögött, és most szerzi majd meg a 25. válogatottságát is. Kimmich útja láthatóan egy irányba mutat: előre.

Ugyanakkor a története gyökeresen másképp is alakulhatott volna...

Joshua Kimmich a Bayern Münchenben

18 évesen Kimmich a VfB Stuttgartban játszott, de úgy érezte, hogy ideje lenne feljebb kerülni az ifiktől a 2. csapatba, akik akkoriban a német harmadosztályban voltak.

Edzői viszont másképp gondolták.

“Nem vagy elég jó, nem vagy elég erős fizikailag,"

- mondták neki.

Azt akarták, hogy maradjon az U19-eseknél, mivel, nemes egyszerűséggel, más játékosok tehetségesebbek.

"Nincs esélyed, hogy előttük kerülj be a keretbe, és játssz azokon a meccseken," 

- mesélte Kimmich, amikor a Player's Tribune interjút készített vele amit itt nálunk is olvashattok: 

Az álmodozó kisfiú beteljesült álma - Kimmich útja a kiskerttől az Allianz Arénáig

Joshua Kimmich - Pár hónap alatt lett valóságos világsztár. A falusi kis srác, aki rendszeresen kirúgta a szülei házán az ablakot, ma már 75 ezer ember előtt varázsol az Allianz Arénában, vagy a tv-nézők milliói előtt a válogatottban. Megható és őszinte önvallomás Joshua-tól, arról, hogy hogyan teljesült be kisgyerekkori álma.

Ugyanakkor Joshua nem engedett nekik, és így vagy úgy, de ragaszkodott a távozáshoz. Tudta, hogy erősödnie kell, és hogy felnőttek ellen kell kipróbálnia magát. Volt bátorsága, hogy higgyen magában, és hogy bebizonyítsa, másoknak is érdemes.

Kimmich nagy döntést hozott 18 éves korában

Ralf Ragnickban, a legidősebb német edzőben és az RB Leipzig sportigazgatójában egy olyan személyre talált, aki szintén bízott benne. Annak ellenére, hogy sosem játszott még felnőtt meccsen, ráadásul akkoriban ágyékproblémákkal is küszködött - ami kapásból 4 hónap kihagyást jelentett -, a Red Bull által szponzorált, akkoriban még csak harmadosztályú klub kész volt kifizetni 425 000 fontot a rottweili születésű fiatalért.

"Éreztem a bizalmat Ralf és a klub részéről is. Tudtam, hogy itt a nagy lehetőség, amit meg kell ragadnom."

Egy kulcsember Kimmich fejlődésében

Amikor visszatért a sérüléséből, megkapta amire vágyott: rendszeres profi játéklehetőséget. Állandó kezdőként Alexander Zorniger vezetőedzővel feljutottak a harmadosztályból. Az azt követő évben már a másodosztályban bizonyíthatott, amit meg is tett a második fordulóban aratott 3-0-s győzelem során az 1860 München ellen, a remek teljesítménye pedig ezután is megmaradt.

Aztán a szezon felénél, a téli szünetben január elején az ügynöke telefonon közölte vele: a Bayern meg akarja szerezni a következő szezonra. Néhány héttel később már a Säbener Straßén vázolta fel neki Pep Guardiola a jövőre vonatkozó terveit.

Kimmich döntött: a bajoroknál akart játszani

De adódott egy probléma: a Stuttgartnak visszavásárlási opciója volt, aminek értelmében Kimmich 1,4 millió euróért visszatért a Mercedes-Benz Arenába. A VfB-nek új edzője is lett: Zorniger.

A Lipcséből érkező tréner meg akarta tartani Kimmichet, de a vezetőséget nem tudta meggyőzni, így elfogadták a 6 millió eurós ajánlatot.

Zorniger dühödten fogadta a döntést, és négy hónappal később, 2015 novemberében a küszködő Stuttgarttal 4-0-ára kikapott a nagyszerűen játszó Kimmichel felálálló Bayern ellen, de nem bírta tovább magában tartani a véleményét.

„Legszívesebben agyonütnék mindenkit, akinek része volt ebben a döntésben. Nem szabadott volna elengedni. Végzetes hiba volt.”

- fakadt ki. Két héttel később menesztették, a Stuttgart pedig kiesett a szezon végén.

Kimmich kiváló teljesítményt nyújtott Guardiola alatt

Kimmich rendkívüli ütemben fejlődött Pep irányítása alatt, annak ellenére, hogy gyakran középhátvédként kellett játszania. A 2015-16-os szezont 36 pályára lépéssel zárta, és első számú jobbhátvédként utazott az Európa Bajnokságra – ahol végül beválasztották az Európa bajnokság legjobb 11-ébe is.

Alapember volt a 2016-os EB-n

Ancelotti szezonjában 40 mérkőzésen játszott, és 9 gólt szerzett. De a fejlődése kissé elakadt, a perceket tekintve (2092) pedig kevesebbet játszott, mint az előző évben (2427).

Most, Ancelotti távozásával és Jupp Heynckes érkezésével Kimmich megkérdőjelezhetetlenül kezdő a Bayernben. Múlt hónapban a német válogatott csapatkapitányi karszalagját is viselhette.

Kimmich újra tündököl a Bayern színeiben

„Joshban minden megvan amire egy futballistának szüksége van, taktikailag és technikailag is tehetséges”

- mondta róla Hummels, a csapattársa.

„Mindig nyerni akar. Mindent belead, hogy a csapatot győzelemhez segítse. Nem csak magára figyel, a csapattársaira is. Általában jól dönt, annak ellenére hogy még fiatal. Nagyon sokoldalú játékos, fényes jövő előtt áll.”

Kimmich az angolok elleni meccs előtti edzésen

Az angoloknak sem kell panaszkodnia a fiatal tehetségeket tekintve, a nyáron sikerült megnyerniük a korosztályos világbajnokságot. De most jön a kritikus rész: kapnak-e majd elég játéklehetőséget ahhoz, hogy igazán kibontakozhassanak?

A Bayern és a németek jövője

A rendszereses játéklehetőség döntő tényező.

Jadon Sancho, akárcsak Kimmich korábban, felismerte ezt, és a Manchester Cityből a Dortmundhoz került, ahol megkapta a 7-es számot.

Sanchot számos játékos megfigyelő és edző a legtehetségesebb 17 évesnek tartja Európában. Mások előtt viszont nehézségek állnak, és létfontosságú döntéseket kell meghozniuk, ha híressé akarnak válni.

Számukra is példa Joshua Kimmich, aki bebizonyította, hogy a rögös út is vezethet a siker felé.

Fordította: Rusz Dániel és Regős András

Forrás: http://www.mirror.co.uk/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/45713/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,carlo ancelotti,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,joshua kimmich,jupp heynckes,pep guardiola
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?