Blogolj!

Visszatekintő: kimondott és kimondatlan dolgok a Bayern 2017-es éves közgyűlésén

Pandula László

Az FC Bayern nagyon jó állapotban van, minden fantasztikus! - mondta Uli Hoeness az 1500 klubtagnak az Audi Dome-ban megrendezett 2017-es éves közgyűlésen.

Mint ahogy a címben is olvasható a közgyűlésnek, a klub elnök Hoeness és a vezérigazgató Karl-Heinz Rummenigge a klub legszebb arcát mutatták be, és valóban sok alkalom volt az ünneplésre, viszont maradt néhány megválaszolatlan kérdés a Bayern jövőjével kapcsolatban.

Egy isteni áldás Heynckes, de hogyan tovább?

Hoeness dramatikusan írta le a PSG elleni 3:0-ás vereséget hozó estet, majd Heynckes sikerességéről kezdett beszélni:

Egy olyan este volt Párizsban ami felébresztette a klubot. Azon az estén, az egész vezetőség, magam és Hasan Salihamidzic készítettük elő a terepet, aminek az elmúlt 6 hétben szemtanúi voltak. Egy isten áldása volt, hogy Jupp Heynckest le tudtuk igazolni. Ha megnézzük az öltözői hangulatot, pozitívan változott és ezt Jupp nak köszönhetjük- ez szuper! Minden alkalmazott szárnyal. Teljesen más érzés.

Annak ellenére is, hogy Gladbachban kicsit elhalványult Jupp mágiája, a tények egyértelműek, hogy ez a show nem tarthat örökké. Hoeness még azt mondta, előfordulhat, hogy Heynckes marad még egy évet.

„Igen, elképzelhetőnek tartom,”

Heynckes azonnal ellent mondott:

"Nem tudom Uli miért mondta amit mondott. Teljesen világos megegyezésünk van, ami 2018 június 30-ig tart, és ennél is maradunk. Nem akarom minden héten kommentálni, ez érthető szerintem."

Heynckes visszatérését nagyon melegen fogadták, úgy tűnik, hogy a Bayern-legalábbis Uli Hoeness-szeretné meghosszabbítani a varázslatot. Az elsődleges célpont, Julian Nagelsmann és a Hoffenheim már kiestek az európai kupaporondról, Jogi Löw a német válogatottat vezetheti a 2018-as világbajnokságon, és komoly fenntartásokkal kezelik Thomas Tuchel rátermettségét és karakterét a Bayernnél. Ki fogja irányítani a csapatot a következő szezonban? Egy rejtély. Nekünk és a vezetőségnek egyaránt.

Uli és Kalle: mily boldogok együtt

A szezon elején úgy tűnt, hogy nőtt a távolság Uli és Kalle között miután az egykori klubvezetőt ismét kinevezték. Ám ami azon a bizonyos párizsi éjszakán történt az eltűntetett minden távolságot köztük, Kalle és Uli újra egymásra találtak:

"Azóta az este óta szorosan egymás mellett dolgozunk, egy hajszálnyi távolság sincs köztünk. Újra szórakoztató!"

Gerhard Mayer-Vorfelder egyszer azt mondta:

"a Bayern Münchennél, három ágyú mindig tüzel: Beckenbauer, Rummennigge, és Hoeness. Egyikük tüzel és gólt is ér. Mára ez megváltozott: egy ágyú tüzel és ezt Karl-Heinz Rummeniggének hívják. Hasan és én mögötte állunk és adogatjuk neki az ágyúgolyókat. Semmi sincs olyan jótékony hatással az együttműködésre mint egy megosztó krízis időszak."

Rummenigge ugyanezt fogalmazta meg kevésbé színesen:

"Nagyon sok csatát vívtunk már meg együtt. Senkinek sem kell kétségbe vonni a szolidaritásunkat és a barátságunkat. Két önálló ember vagyunk, és mindig azzal foglalkozunk, hogy mi a legjobb a klubnak. Olyannyira boldoggá tesz engem, mint titeket, hogy újra barátok lettünk."

A vezetők egyet értenek abban: a feszültségek amik a Bayern háza táján voltak, csillapodtak. Biztos, hogy mindenki egyetért abban, hogy Heynckes látványosan segített. Ez a siker elűzte a szellemeket a klubon belül és kívül is. De érdemes megnézni, hogy reagál a vezetőség a jövőbeni problémákra. Sok minden (valaki azt mondja, minden) a Bajnokok ligáján múlik. A nyári átigazolási ablak arra kényszeríti a vezetést, hogy már most hozzanak fontos döntéseket a jövőre vonatkozóan, a hiper-versenypiacon. Ezek a kihívások mutatják meg mennyire rátermett Uli és Kalle.

Brazzo a titokzatos csoda-munkás

Miközben-az ágyúgolyók kezelése mellett-Hasan Salihamidzic továbbra is titokzatos, mind Hoeness mind Rummenigge emlékeztette a közönséget, hogy kulcsfontosságú szerepe van a Bayern sikerében. Hoeness szerint, sportigazgatónk fontos szerepet játszik. Ezzel az állandó jó hangulattal, elkötelezettségét és készségét éjjel nappal a klub rendelkezésére bocsájtja. Jelentősen segített a pozitív légkör megteremtésében. Rummenigge szintén kijelentette, hogy teljes mértékben megbízik Brazzoban:

"Hasan elkötelezett, szervezett, közvetlen és elfoglalt mint egy méh. Ötletekkel és világos célokkal rendelkezik, öntudatos és egy remek, kemény tárgyaló."

Szorgalmas és elkötelezett, de pontosan mivel kapcsolatban? Salihamidzicnek a Bayernben töltött szerepe folyamatosan változik. Brazzot eredetileg a vezetőség és Carlo közötti közvetítőjeként alkalmazták, egy alkalmazott aki felügyeli Carlot és a stáb többi tagját. Később azonban felmerült, hogy Brazzo nagy energiát fektetett, hogy közelebb hozza egymáshoz Kallet és Ulit.

A harmónia mind a pályán mint az irodában helyreállt, Brazzo szerepe most úgy tűnik, hogy a lehetséges átigazolásokra és a szerződésekre koncentrálódik. Rummenigge legalábbis azt jelezte, hogy ez lenne az elsődleges célpont a számára. A megfigyelők minden jelre figyelnek, hisz Salihamidzic is van olyan fontos mint vezető, és gyűjtik a lehetséges jelölteket.

Pénzügyi siker, de kevés megkönnyebbülés

Hoeness büszkén jegyezte meg, hogy a Bayern klubtagok száma 290 000 re növekedett, megszilárdítva helyét a világ legnagyobb klubjai között.

Aztán Rummenigge a Bayern rekord forgalmát ünnepelte:

"Ezeknek a számoknak köszönhetően egy ligában játszunk a Real Madriddal, Barcelonaval és a Manchester Uniteddel, nem csak a labdarúgóinkat tekintve, hanem pénzügyileg is. A folytonosság a pénzügy és a sport között alapvető feltétele a tartós sikernek. Mindannyian büszkék lehetünk erre. De a nemzetközi látkép nem változott."

Hoeness ezt megemlítette élőben viszont kihagyták a bayern honlapján közzétett hivatalos verzióból:

"Továbbra is mindent megteszünk, hogy a legjobb utat járja a klub. És ez elég nehéz annak fényében, hogy nemcsak a klubokkal kell vetélkedned, hanem egész államokkal. Egyes esetekben már nem egyszerűen Manchester United, Manchester City vagy Paris Saint-German, hanem Katar, Abu Dhabi, egy orosz aligarcha, vagy egy amerikai fedezeti alap. Így nem annyira egyszerű, kreatívnak kell lenned."

Hoeness szavait ismételte Robert Lewandowski is:

„A Bayernnek valamit ki kell találnia és kreatívabbnak kell lennie. A klubnak képesnek kell arra lennie, hogy versenyben legyen a legjobb játékosokért.  Mindaddig míg az átigazolási piac vagy a szabályai gyökeresen meg nem változnak. A Bayernnek azzal a lehetetlen feladattal kell szembenéznie, hogy olyan klubokkal versenyezzenek amelyek forrásai elapadhatatlanok."

A Bayern úgy tűnik mindent elkövet, hogy megváltozzanak a feltételek. Rummenigge megerősítette korábbi kijelentését, hogy nem csatlakoznak a növekvő kiadási őrülethez:

"Mint korábban a Bayern továbbra is sziklaszilárd és stabil marad. Nem fogunk sietni, nem fogunk pánikolni. Ráadásul megtaláltuk a saját filozófiánkat: ami erőssé és sikeressé tesz minket és ehhez tartjuk magunkat. Ennek az alapvetően konzervatív megközelítésnek a kulcsa az UEFA szabályozása."

Rummenigge ismét felhívta a figyelmet a pénzügyi fairplay reformjára:

"Az UEFA nak létre kell hoznia egy rendszert a kiadások és bevételek ellenőrzésére, létre kell hoznia egy verzióját a pénzügyi fairplaynek, a Financial fairplay 2.0-át."

A nemzetközi futball „drámai hozománya” (Neymar, Dembele, Mbappe) megemlítésével Rummenigge kijelentette:

"A cél a pénzáramlás felügyelete a valós értékeknek megfelelően: ne legyen több kiadása egy klubnak mint bevétele."

Ez egyfajta esélyegyenlőséget teremtene az európai kupaversenyeken. Ez egy herkulesi feladat amit az UEFA nak kell vállalnia. De az UEFA meghallja e végre a vészharangokat, tényleg visszatartja e féktelen költekezést, azokat akik a legnagyobb klubokat irányítják? Ezt lenne jó látni. Lehetséges, ahogy Rummenigge maga is elmondta, hogy az Uniós jogszabályoktól való eltérés, végső soron nem fogja egyenlővé tenni a játékteret, vagy legalábbis helyre kell állítani egy olyan állapotra, ahol a klubok, mint például a Bayern versenyképes tud maradni: aki gondosan megszerzi saját vagyonát, tulajdonosa az épületeinek és a stadionjának, és folyamatosan felügyeli ezt a sikerességet, miközben klub tud maradni a szó legszorosabb értelmében.-290.000 tag és folyamatosan növekszik.

Az UEFA nak vagy az EU nak meg kell válaszolnia a pénzügyi kérdéseket, hogy egy olyan klub mint a Bayern versenyben tudjon maradni. Lehet, hogy ez egy hosszú, elhúzódó folyamat. Tud e versenyképes maradni a Bayern? Rummenigge nek és Hoenessnek és az egész klubnak nagyon kreatívnak kell lennie.

Forrás : https://www.bavarianfootballworks.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/45621/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,gazdasági adatok,hasan salihamidzic,karl-heinz rummenigge,Szakmai stáb,uli hoeneß
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?