Blogolj!

Javi Martinez: mintha mindig is a középpályán játszottam volna

Habo Peter

Kijelenthetjük, hogy ezek a hetek Javi Martínezről szóltak. Jupp Heynckes visszatérésével a 29 éves spanyol játékos is „visszatért” a Bayernbe, mivel az elmúlt meccseit követően rendszerint pozitív értékeléseket kap. Most az fcbayern.com készített vele interjút, melynek első része a jelenlegi helyzetéről és a kapitányi karszalagról szól, amit Gladbachban viselhetett először.

bayern.com: Gratulálok, Javi! Gladbachban először lehettél a csapat kapitánya. Mikor tudtad meg a hírt?

Martínez: A meccs előtti étkezésen mondta az edző, hogy Jerome nem fog játszani aznap. Egy csapásra én lettem a csapat legtapasztaltabb játékosa és ezáltal felvehettem a kapitányi karszalagot. Nagyszerű érzés volt. Hatalmas megtiszteltetésnek tartom, hogy spanyol játékosként először hordhatom a kapitányi karszalagot a Bayernnél. Soha nem fogom elfelejteni.

bayern.com: A kapitányi karszalag változtatott valamit a pályán?

Martínez: Nem igazán. Az egyetlen dolog, ami más volt számomra az, hogy nagyobb részt vállaltam az oldalváltásokban. Nem volt más változás a játék során. Mindig nagyon sokat beszéltem a csapattársaimmal, segítettem és biztattam őket. Ez teljesen normális dolog számomra.

bayern.com: Sajnos nem ünnepelhettünk győzelmet a kapitányi bemutatkozásodon...

Martínez: Kemény mérkőzés volt, amivel gyakran találkozunk Gladbachban. Sajnos nem tettünk meg minden tőlünk telhetőt, és nagyon érződött rajtunk, hogy néhány játékosunk hiányzik a támadószekcióból. El kell mondanom azonban, hogy küzdöttünk és megpróbáltunk legalább egy döntetlent elérni. De ez nem maradhat így. Tanulnunk kell a hibáinkból és folytatnunk kell, amit elkezdtünk.

bayern.com: Most már hatodik éve vagy Münchenben. Automatikusan több felelősséget is vállalsz ezzel?

Martínez: "29 éves vagyok, tizenegy éve játszom profi labdarúgóként, ezért természetes, hogy megpróbálok segíteni a fiataloknak a tapasztalatok átadásával. Azt hiszem ez normális dolog, de nem vagyok ezzel egyedül, hiszen a Bayernben több olyan játékos van, akik még hosszabb ideje vannak itt, mint én: Manuel Neuer, Thomas Müller, Franck Ribery, Arjen Robben, Jérome Boateng ...

bayern.com: Mióta Jupp Heynckes visszatért, újra sokat játszol a hatos pozicióban. Milyen volt visszatérni az eredeti helyedre?

Martínez: Nagyon örülök, hogy visszatérhettem ebbe a pozícióba, nagyon jól érzem magam itt. A karrierem legnagyobb részét „hatosként” játszottam, és most úgy érzem, mintha soha nem játszottam volna a védelemben, csak védekező középpályásként.

bayern.com: Négy évet játszottál belső védőként. Nem volt nehéz megváltoztatni a játékstílusodat?

Martínez: Nem volt probléma. Természetesen néhány részlet különbözik, de pár edzés után belejöttem. A csapattársaim sokat segítettek ebben. Mióta sokat van nálunk a labda és sokat támadunk nem sok különbség van a védekező középpályás és a védő munkájában. Mind védekező középpályásként, mind pedig középső védőként sokat kell labda nélkül mozogni, ugyanakkor kontrollálni kell az ellenfél játékát és az ellentámadásokat.

bayern.com: Ez úgy hangzik, mintha inkább hatos pozícióban játszanál szívesebben, mint belső védőként.

Martínez: Nem tudom eldönteni, mindkét pozícióban jól érzem magam, mindkettő jól illik a játékstílusomhoz, így azt mondanám: csapatjátékos vagyok és ott akarok segíteni a csapatomnak, ahol szükség van rám.

Javi Martinez: már másképp látom a világot

Egy évvel ezelőtt megváltozott Javi Martínez élete. A spanyol játékosnak megszületett első gyermeke. Többek között erről is beszél az interjú második részében.

bayern.com: Sok mindent el kellett szenvedned a szezonban: Glasgowban erősen vérző fejsérülést szereztél, néhány hete vállsérülésed volt. Minden rendben van már a válladdal?

Martínez: A sérülésem nem volt súlyos, viszont fájdalmas volt. Utána fájdalmakkal léptem pályára, volt, hogy fájdalomcsillapítókra is szükség volt. De nem volt annyira rossz. A futballban megtörténhet az ilyesmi.

bayern.com: A fiad Luca eközben egy éves lett. Kétszer olyan fájdalmasak a sérülések, ha apa az ember?

Martínez: Tudod mi volt a legrosszabb? Hogy ezekben a hetekben nem tarthattam a karjaimban Lucat. Nehéz időszak volt számomra.

bayern.com: Hogyan változtatta meg az életedet Luca születése?

Martínez: Minden megváltozott. Másképp látom a világot. Luca a legfontosabb a számomra. Minden róla szól. Az apák és az anyák is megértik, hogy mire gondolok. Érzem a felelősséget. Ha például valaki ezelőtt megkérdezte volna, hogy szeretnék-e ejtőernyőzni, azt feleltem volna: Feltétlen! Most azonban kétszer is meg kell gondolnom ezeket a dolgokat Luca miatt. Mi lenne vele, ha valami történik velem?

bayern.com: Milyen mértékben befolyásolja Heynckes a karrieredet?

Martínez: Döntő mértékben befolyásolta a karrieremet. A Bilbaonál játszottam. Az egy nagyszerű klub, számomra a legkülönlegesebb a világon, mert a környékbeliekre épít. De Jupp Heynckes keményen küzdött azért, hogy Münchenbe kerüljek.

bayern.com: Mit jelent számodra a viszatérése?

Martínez: Senki sem tudhatta, hogy a négy év kihagyás milyen hatással lesz rá. De mostmár tudom: Ugyanaz maradt. Mindig pontosan tudja, hogy mikor kell meghúzni a gyeplőt. Csak annyi a különbség, hogy, sokkal jobban megértem, mint ezelőtt. Hisz sokat javult a német tudásom. (nevet)

bayern.com: A visszatérése óta 9 meccset nyertetek zsinórban. Mit tett veletek?

Martínez: Keményen edzünk. Mindig mellette állunk és ő is mellettünk. Így kell folytatnunk. Még csak november van, még minden megváltozhat a futballban. Koncentráltnak kell maradnunk és keményen kell dolgoznunk.

bayern.com: A következő ellenfél a Hannover. Mire számítasz a Gladbachi vereség után?

Martínez: Természetesen nagyon fontos meccs lesz. Végig koncentrálnunk kell és nyomás alatt kell tartanunk őket. Nagyon fontos lenne számunkra egy győzelem.

bayern.com: Aztán jön a visszavágó a PSG ellen. Miként tekintesz arra a találkozóra?

Martínez: Csak a Hannover jár a fejemben. Aztán következik csak a Párizs. Szerintem ez a siker kulcsa. Meccsről meccsre kell haladnunk. Különben nem tudunk száz százalékban összpontosítani.

bayern.com: Még lehetséges a csoportgyőzelem a BL-ben?

Martínez: Természetesen az nagyon nehéz. Négy góllal kellene megvernünk a Párizst. De mi vagyunk a Bayern. Harcolni fogunk. Egyébként nem is vagyok abban biztos, hogy fontos lenne az első hely, a Kievi döntő a célunk, ezért jövőre mindenkit meg kell vernünk. Mindegy hogy másodikak vagy harmadikak leszünk.

Fordította : Habo Péter és Bogdányi Norbert

Forrás : https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/45474/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,javi martinez
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?