Blogolj!

Biztos hogy kell a Bayernnek Goretzka?

Regős András

Leon Goretzka nagy figyelmet kapott idén, és mint minden Bundesliga sztárt, őt is szóbahozták a Bayernnel. De vajon érdemes lenne leigazolniuk?

Kicsoda Leon Goretzka?

A német futball szurkolóinak ez nem lehet kérdés. A Schalke kiemelkedő játékosa, aki emellett a német válogatottban is remek teljesítményt nyújtott, így igazi sztárrá nőve ki magát a Bundesligában. Habár az olvasók nagy része valószínűleg látta már a pályán remekelni, az idei statisztikáival és a játékstílusával már kevesebben lehetnek tisztában. Először is nézzük a nyers számokat Goretzka eddigi szezonjáról.

Lejátszott meccs: 8 (1)

Gól: 4

Gólpassz: 0

Lövéspontosság: 59%

Kialakított helyzet: 6

Kulcspassz/meccs: 0,7

Csel/meccs: 0,2

Passzpontosság: 75,8%

Passz/meccs: 37,2

Beadás/meccs: 0,6

Ívelés/meccs: 1,2

Szerelés/meccs: 2,6

Elcsípett passz/meccs: 1,9

Szabálytalanság/meccs: 1,9

Megnyert párharcok: 46%

De a statisztika nem ad teljes képet. Milyen játékos is ő? Jelenleg talán Arturo Vidal áll hozzá legközelebb a müncheniek közül. Goretzka az egész pályát bejátssza a meccseken. Ha kell megtartja a labdát és támad, ha kell – mint a statisztikákból is láthattuk – labdát szerez. Ahhoz képest hogy középpályás, egész jól tud kapura lőni is, az eddigi 4 gólja és 56%-os lövéspontossága nem számít rossznak.

A leigazolásának előnyei

Mindenképpen lennének előnyei Goretzka megszerzésének. Először is pótolhatná Vidalt, ha a chilei úgy dönt, máshol folytatja pályafutását. Renato Sanches egyelőre nem tett le sokat az asztalra a Swansea-nél sem, és megkérdőjelezhető, hogy a fiatal portugál csodagyerek fel tud-e nőni az elvárásokhoz. Goretzka legalább már a Bundesligában bizonyított. A tudásához képest ráadásul megdöbbentően fiatal. Mindössze 22 évesen bebetonozott helye van a jelenlegi Bundesliga-második csapatban, és a válogatottban is már többször bizonyított. Kétségkívül ott lesz jövőre Oroszországban is a Nationalelf-el.

Akár az is megtörténhet, hogy a szerződése lejártával ingyen csatlakozik a Bayernhez. A Schalke sosem tudta ilyen helyzetekben meghozni a megfelelő döntést, és ebből általában más klubok profitáltak.

Goretzka szerződése pont egy olyan szezon előtt jár le, ami az áttörést jelentheti neki klub és válogatott szinten. És talán nem is lepődhetünk meg azon, hogy nem akar hosszabbítani. Ezért is hozták össze olyan nagy klubokkal, mint a Barcelona, a Liverpool, vagy éppen a Bayern München.

Goretzka kockázatmentes opció lenne. A Schalke nem szabhat meg érte túl nagy vételárat, mert a végén még ingyen távozna. Ár-érték arányban nem igen lehet nála jobbat találni.

A hátrányok

Papíron minden szép, de ésszerű érvek állnak amellett, hogy mégse igazolják le Goretzkát. A legnagyobb kérdés, hogy beillene-e a Bayern elmúlt évtizedben felépített játékstílusába és rendszerébe.

Még Louis van Gaal idejében a stílus eltolódott egy labdabirtoklásra épülő taktika felé. Van Gaal szokatlan rendszeréhez labdabirtoklásra volt szükség. Jupp Heynckes (korábbi és jelenlegi) Bayernje kihasználta ha sokat van nála a labda, de ha mégsem így volt, az sem okozott problémát. Aztán jött Pep Guardiola, aki véglegesen eldöntötte a kérdést.

Ahhoz hogy egy játékos illeszkedjen egy ilyen rendszerbe, két képességre van szüksége. Jól kell passzolnia, és bírnia kell a nyomást. Leon Goretzka egyikben sem nyújt kimondottan világklasszis teljesítményt.

Passzolásban nem valami jó, tekintve a 75,8%-os pontossági arányát. Átlagosan 37,2-t passzol meccsenként, ami valljuk be, nem túl sok. Arturo Vidalhoz viszonyítva - akinek 89,4%-os a passzpontossága, és meccsenként átlagosan 54,5-öt passzol – szembesülhetünk azzal, hogy milyen gyengék is Goretzka mutatói. Nem csak keveset passzol, hanem nem is különösen pontosan.

A tény hogy viszonylag gyakran veszít labdát arra enged következtetni, hogy a nyomásra sem tud megfelelően reagálni, ami szükséges lenne egy labdabirtoklás-orientált csapatban. Akkor igazán hatékony, ha nem csak egy helyben áll, hanem megindul a labdával. Ha nyomás alatt van, valószínűtlen hogy a megfelelő döntést hozná meg. A sorban álló klubok közül talán a Liverpoolban tudna leginkább kibontakozni, Jürgen Klopp irányítása alatt.

Nem az a kérdés hogy Goretzka tehetséges-e, hanem hogy hogyan tudná ezt kamatoztatni a Bayernben. Vannak hibái, de egy megfelelő edző ezeket orvosolhatja. A tehetségének elpocsékolása és a fizetése már más kérdés.

Megéri?

Pénzügyileg igen, kockázatmentes igazolás lenne. Egy jó edző segíthetné a fejlődését, és Leon Goretzka világklasszis játékossá nőhetné ki magát Münchenben. De semmi sem garantált.

Forrás : https://bayerncentral.onefootball.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/45093/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?