Blogolj!

A Jupp Heynckes hatás: minimális változások, maximális hatékonysággal

Kun Béla

Amióta Jupp Heynckes visszatért, 7 meccsből 7 győzelem a mérleg. Ennek egyik kulcsa a sokkal jobb védőmunka. A német rekordbajnok a 8. játéknap óta több párharcot nyer meg, és gólveszélyesebb.

Makulátlan az FC Bayern mérlege

Amióta visszatért Jupp Heynckes 4 bajnoki meccsen 4 győzelem, s mindössze 1 kapott gól, ehhez társul 2 győzelem a BL-ben, illetve egy győzelem a Kupában.

Kuriózum:

A statisztikák alig változtak az Ancelotti-érához viszonyítva.

Akárcsak elődjénél, az FCB a domináns labdabirtoklásra és labdajáratásra helyezi a hangsúlyt. Heynckes alatt a Bayern 63%-os labdabirtoklási arányt mondhat magáénak átlagosan ugyanúgy, mint Ancelotti és az egy meccsre kinevezett Sagnol vezetésével a 7. játéknapig. A sikeres passzszám továbbra is az erős 89% közelében mozog. A párharcokban valamivel jobb az „új Bayern” (54 az 53%-hoz). Taktikailag az idős tréner a jól ismert formációban bízik: Ancelottihoz hasonlóan 4-3-3-at játszat egy „hatossal” és egy „nyolcassal”.

A védekezése a csapatnak stabilabb

Azok a változások, amiket a 72 éves tréner végrehajtott, nagy hatást váltottak ki. A csapat a győzelmek útjára lépett. Jelentős különbség Heynckes és elődje között a gólok számában rejlik. Ancelotti alatt a lőtt gólok átlaga 2,3 volt, míg eddig Heynckesnél 2,8. A kapott gólok terén viszont még látványosabb az előrelépés a régi-új vezetőedző alatt. Ancelotti alatt meccsenként 1 kapott gól, míg Jupp alatt mindössze 0,3 (4 Bundesliga meccs alatt 1).

A visszatérő tréner alatt a védekezés tehát láthatóan sokkal jobb. Ez egy jelentős személyi változásnak is köszönhető: Javi Martinez most védekező középpályás poszton szerepel, míg az olasz irányítása alatt inkább belső védő volt. A spanyol játékos a játékintelligenciájával és azzal, hogy jó százalékban nyeri párharcait nagyon fontos szerepet játszik a Bayern centrumának stabilizálásában. S ez a számokban is meglátszik. A 72 éves tréner irányítása alatt meccsenként 11 párharccal többet nyernek meg a játékosok (196) mint az elődje alatt az első 7 játéknapon. (185).

Engem nem tudnak többet ledönteni

Jupp szívügye a védelem erősítése:

"Egy ház építése is az alapokkal kezdődik, s utána jön csak a tető”

- emelte ki a rutinos tréner a Dortmund elleni 3:1-es győzelem után a filozófiájának lényegét, és az a mostani, negyedik ciklusa kezdetétől fogva működik. Az emberi értékei is közrejátszottak abban, hogy a Bayern a jó útra tért.

"Fontos a klub és a játékosok számára, hogy az ember nyugalmat testesítsen meg, és higgadtan irányítson. Azt gondolom, ez bennem megvan. A sok év alatt sokat tanultam. Engem nem tudnak többé elbizonytalanítani. Még akkor sem, ha én nagyon őszinte, fókuszált és maximalista vagyok." 

- mondta a 72 éves tréner. 

A Heynckes effektus nem csak az eredményekben és a tabellán vehető észre. A játékosok közérzete a visszatérő trénernek köszönhetően sokat javult, mint, ahogy ezt Hummels is alátámasztotta.

"A fegyelem. A világos struktúra, amit ő elvár. Ezek olyan dolgok, amik a fiatalok számára jót tesznek. S ő mindenféleképpen egy új csapatszellemet tudott a csapatba hozni."

- dicsérte a válogatott játékos jelenlegi trénerét.

A kommunikációhoz is másképpen áll a visszatérő Jupp:

"Nagyon sok játékosnak jól jön, hogy világosan elmondja, hogy mit szeretne, s mit nem szeretne látni a pályán. Az elején mindenkit odahívott magához, és mindenkinek a tudtára adta"

- mesélte Hummels.

Forrás: https://www.bundesliga.com/de/bundesliga/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/45033/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Játékosaink,jupp heynckes,mats hummels,Szakmai stáb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?