Blogolj!

Szívfájdító! Ribéry már lejátszotta az utolsó meccsét a Bayernben?

Regős András

A Bayern München ikonikus játékosának, az egykori francia válogatott Franck Ribérynek a karrierje végét is jelentheti a súlyos térdsérülése.

A 2017/2018-as Budesliga szezon hetedik fordulójában a Bayern München a Hertha Berlinnel nézett szembe, a meccs 2-2-es döntetlennel zárult. A gyenge teljesítmény nem volt meglepő az elmúlt hetek játékát figyelembe véve. Emellett a Bayern München egyik legtehetségesebb és legmeghatározóbb játékosának a karrierje is veszélybe került a mérkőzésen...

Egy évvel azután hogy a francia válogatottat a vb döntőbe juttatta, Franck Ribéry a Bayern Münchenbe igazolt. 88 millió eurót költött a klub azon a nyáron a csapat megújítására. De szükséges is volt, mert az előző szezonban az elmúlt idők legrosszabb teljesítményét produkálva csak negyedikként végeztek a bajnokságban.

Nem könnyű felkelteni a topjátékosok figyelmét, amikor a Bajnok Ligájában nem is indul a csapat, de a Bayernnek sikerült, és több olyan játékost is szerződtettek, akik sok szép pillanatot szereztek a szurkolóknak az elkövetkezendő években.

Megjött a király

Az Olympique Marseille-ből érkezett, mai viszonylatban elképesztően alacsony 25 millió euróért.

Ribéry szerződtetése rekordigazolást jelentett akkoriban a Bayern számára. Az Olympique Marseille-ből érkezett, mai viszonylatban elképesztően alacsonynak számító 25 millió euróért.

Luca Toni zsákszámra ontotta a gólokat, és Miroslav Klose személyében egy német tehetség érkezett. De itt volt a fürge francia, aki sokat segített, hogy a Bayern Európa szerte hallasson magáról.

Talán az egyik első emlékezetesebb villanása a második Bundesliga mérkőzésén történt a Werder Bremen ellen. A Werder egyik beadását gyönyörűen levette, átívelte a labdát a túloldalra, ezzel ellentámadást indítva.

A következő évek mélypontnak számítottak a Bayern történelmében. Jürgen Klinsmann átvette a csapat irányítását 2008-ban, és habár korábbi Bayern játékos és legenda volt, az edzői karrierje már nem sikerült olyan fényesre.

Edzőváltozások

Klinsmannt hamarosan menesztették, és Jupp Heynckes lett a Bayern új menedzsere, de a sikerekre várni kellett a következő idényig. A húszas évei közepén – egy gyengén játszó és számos sérüléssel szenvedő csapatban – Ribery volt a Bayern legjobb játékosa.

Aztán megérkezett a holland jobbszélső Arjen Robben, aki tökéletesen kiegészítette a bal oldalon játszó Riberyt.

A szurkolók által „Robberyként” emlegetett páros szolgálataiért kifizetett összeg az 50 millió eurót sem haladja meg, ez mai szemmel szinte hihetetlen. Lassan a többi játékos is kezdett felzárkózni Riberyhez, aki a rendszeres sérülések ellenére egyre jobb lett.

Noha a teljesítménye a klubban rég nem látott színvonalat ütött meg, a Bayern még mindig botladozott. A Bajnokok Ligájának döntőjében vereséget szenvedtek az Interrel szemben. Ribery eltiltás miatt nem léphetett pályára. A következő évben a nyolcaddöntőben szintén az Inter ellen estek ki, de ezek a rossz emlékek szinte teljesen a feledés homályába merültek, amikor Jupp Heynckes újra átvette a Bayern irányítását.

Jupp Heynckes hazatér

Heynckes lehetőséget adott a fiatal David Alabának balhátvédként. Riberyvel együtt gyilkos duót alkottak a balszélen.

Heynckes lehetőséget adott a fiatal David Alabának balhátvédként. Riberyvel együtt gyilkos duót alkottak a balszélen. Mindketten remek formában voltak, Európa szerte rettegtek tőlük a jobbhátvédek.

A 4-2-3-1-es felállás lehetőséget adott a gyors kontratámadásokra és a szervezett védekezésre, így tökéletes lehetőséget teremtve Ribery játékának. A kupamentes 2011-12-es szezon után a Bayern mindennél jobban vágyott a sikerre. A Player’s Tribune-nek adott interjújában Arjen Robben azt mondta:

„minden mérkőzést – legyen az Bundesliga, kupa, vagy BL – úgy játszottunk, hogy kijavítsuk a 2012-es döntőt.”

Így kezdődött a Bayern München történelmi 2012/13-as szezonja. Ribéryt a nagyszerű teljesítményéért az Aranylabdára is nevezték, és elnyerte a 2013-as UEFA Év Játékosa díjat is.

Ribéryt a nagyszerű teljesítményéért az Aranylabdára is nevezték, és elnyerte a 2013-as UEFA Év Játékosa díjat is.

A díj átnevezése óta ő volt az első, aki elhódította a címet Ronaldo, Messi és Iniesta elől, emellett először kapta Bayern München játékos a díjat Stefan Effenberg 2001-es győzelme óta.

Annak ellenére, hogy ez volt a legjobb szezonja a trófeákat illetően, nem ez volt Franck Ribéry pályafutásának a csúcspontja. A csúcspont folyamatosan tartott 2008 és 2014 között.

Sérülés sérülés hátán

2014-től a folyamatos sérülések utolérték az idősödő Ribéryt. De – született harcos lévén – nem adta fel. Ha tehetné addig játszana a Bayernben, amíg csak fizikailag megteheti.

De ez talán mégsem jó ötlet. Talán Franck Ribéry folyamatos játékigénye akadályozhatja Kingsley Coman fejlődését is. Ezért nem kaphat talán annyi játékidőt James Rodriguez. Ezek lehetnek a hátrányai, ha egy olyan elszánt és elkötelezett játékos van a csapatban, mint Ribery. Talán a „soha ne add fel” hozzáállása hátrányokkal is jár.

Mielőtt a Bayern 7-ese lett volna, Ribéry hat különböző klubban is játszott. A karrierje elején egy olyan játékosnak tűnhetett aki folyamatosan vándorol, és egymást követik a sikeres szezonjai – csak éppen különböző kluboknál. De ő inkább letelepedett Münchenben, és ezért igazán hálásak lehetnek a bajor szurkolók.

A szurkolók sem értenek egyet abban, hogy 34 évesen vajon képes-e még hozni Ribery a Bayern szintjét nemzetközi – vagy akár csak belföldi - szinten. A szezon végére már 35 éves lesz. Xabi Alonso 35 évesen vonult vissza, és fizikailag jóval kevésbé megterhelő poszton játszott, sokkal kisebb sérülésveszéllyel. Ezzel szemben Ribery már a 32. lábsérülését szenvedte el az elmúlt 10 év alatt, a Transfermarkt adatai szerint.

Közeledik a vége

Ribéry karrierje kétségkívül közeledik a végéhez, és egy szurkoló sem szeretné látni, hogy 90 percen át küszködik a pályán, veszélyeztetve a testi épségét, és a szurkolókban hátrahagyott emlékét. Ez a sérülése hónapokig harcképtelenné teszi, egyesek szerint ebben a szezonban már nem lép pályára. Ráadásul addigra a szerződése is lejár.

Akár az is lehet, hogy Franck Ribery túl van az utolsó meccsén a Bayernnél.

Ez számos ok miatt is szívfájdító. Nem tudja tudatosan lejátszani az utolsó meccsét a Bayernben. Így nem tud 100 éves koráig a klubban futballozni. De a tény, hogy az utolsó meccse egy Hertha elleni 2-2-es döntetlen – talán a leginkább csalódáskeltő.

Ha az volt az utolsó meccse, akkor Franck Ribery úgy távozik a Bayern Münchenből, ahogy érkezett: dicsőséggel, és a ténnyel, hogy egy játékos mekkora változást tud véghezvinni egy csapatban.

Fordította: Kékesi Veronika és Regős András

Forrás: https://bayernstrikes.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/44225/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,franck ribéry,Játékosaink,sérülés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?