Blogolj!

A játékosok rúgatták ki Ancelottit?

Regős András

A Bayern illetékesei nehéz döntést hoztak, amikor még az őszi szezon fele előtt menesztették Carlo Ancelottit. De vajon milyen szerepe volt ebben a játékosoknak?

Már több mint egy hónap telt el azóta, hogy Ancelottit menesztették a Bayern München menedzseri pozíciójából. De még mielőtt a távozásával kapcsolatos pletykák megjelentek volna, érdemes belegondolni, milyen extrém lehetett az átmenet Guardiola és Ancelotti között. Pep folyamatosan kapcsolatban volt a játékosokkal meccs közben is, és motiválta őket a változtatásra, ha nem úgy ment a játék. Felügyelni akart minden passzt, a játék minden pillanatát, akár a Bayernnél volt a labda, akár nem. Semmi kétség: Pep Guardiola egy taktikai zseni. Ezzel szemben Ancelotti ezt a fajta taktikusságot már túlzásnak tartja. Az egyszerű focit kedveli, és ragaszkodik a már jól bevált formulákhoz.

Ha valaki azt állítja hogy bármelyik edző nézetei rosszak, az bizony téved.

Ez nem csak az edzőn, hanem sokkal inkább a játékosokon múlik. Egy Ferrarira nem mondhatjuk hogy rossz autó lenne csak azért, mert nem lehet vele terepre menni. Ha a Ferrari nem felel meg az igényeknek, akkor a kiválasztásakor vétettünk hibát. Ehhez hasonlóan, mint kiderült, Carlo Ancelotti alkalmatlan volt rá, hogy kordában tartsa a Bayern München játékosait. A gondokat a kompatibilitás hiánya okozta.

Így fennáll a kérdés: a játékosok vajon felismerték a helyzetet, és ők kezdeményezték az olasz mester menesztését? Ezt a kérdést nem lehet egyértelműen megválaszolni.

A játékosok tényleg kirúgathatják az edzőt?

Karl-Heinz Rummenigge pár héttel Ancelotti távozása előtt azt mondta, ha valamelyik játékos kritizálja az edzőt, annak személyesen vele gyűlik meg a baja. Ezzel válaszolt Müllernek is, aki elégedetlen volt a kevés játékidő miatt. De minden magára valamit adó klubnál ez lett volna a hivatalos nyilatkozat egy ilyen esetben.

De a valóságban ez nem ilyen egyszerű...

Az igazat megvallva, kell hogy legyen beleszólása a játékosoknak a csapat ügyeibe, és ennek több oka is van. A játékosok adják a klub arculatának és hírnevének nagy részét. Milyen lenne a Barcelona egy olyan vezető nélkül, mint Lionel Messi? Vagy a Real Madrid Cristiano Ronaldo nélkül?

A pénzügyi része pedig a másik dolog. Sokkal olcsóbb a klubnak egy edzőt pótolnia, mint a számos elégedetlen játékost.

A harmadik ok pedig, hogy a játékosok valójában képesek egy-egy menedzser sorsát befolyásolni a pályán. Játszhatnak csak fél gőzzel, becsúszik néhány kínos vereség, és máris egy olyan krízisbe taszították a csapatot, mint amilyenben a Bayern is volt a párizsi vereség idején. Még ha nem is így volt, be kell látnunk hogy ez megtörténhet, aki pedig másképp gondolja, az álomvilágban él a játékosok profizmusával kapcsolatban.

Szóval igen, a játékosoknak meg van a lehetősége hogy eltávolítsák az edzőt, ha akarják.

Néhány hasonló eset a múltból

Szemléltetésképp jöjjön egy pár korábbi eset a körülményekkel együtt, amikor a játékosoknak elég nyilvánvalóan benne volt a keze az edzőváltásban. Nem lenne könnyű olyan klubot találni amelyik beismerné, hogy a játékosok nyomására rúgták ki az edzőt, de néhány esetben ez elég egyértelmű.

Gregorio Manzano

Manzano-t 2011 júniusában nevezte ki vezetőedzőjének az Atlético Madrid. A 2009-es Európa Liga győzelem után a vezetők nagyobb sikerre éheztek, és hitték, hogy Manzano tapasztalatával ez elérhető is lehet. A játékosok viszont csak nehezítették az edzőik dolgát. Az előző tréner, Quique Sánchez Flórez gyakran összetűzésbe keveredett Diego Forlánnal. A spanyol lapok értesülései szerint az uruguayi csatár volt az egyik oka Sánchez távozásának.

A matracosoknál elmaradtak a várt eredmények. Az Albacete, egy harmadosztályú csapat kiejtette őket a Spanyol Kupából, a Barcelona pedig 5-0-s eredménnyel lemosta őket a pályáról. Decemberre már csak tizedikek voltak a bajnokságban. Ráadásul állítólag megromlott a kapcsolat Manzano és José Antonio Reyes között. Manzano padoztatta Reyest, és gyakran ki is hagyta a keretből. Ezért aztán rengeteg kritikát kapott a szurkolóktól és a szakértőktől.

December 22-én a vezetőség úgy döntött, megszakítják vele a közös munkát. Ekkor érkezett Diego Simeone a jól ismert módszereivel. Az Atlético rögtön visszanyerte a bombaformáját, és újra megnyerte az Európa Ligát. A spanyol média szerint a játékosok szándékosan játszottak rosszul, hogy Manzano távozzon.

Claudio Ranieri

A Premier League legutóbbi tündérmeséje szomorú véget ért a 2016-17-es szezonban. Claudio Ranieri csapata egy ponttal a kieső helyek fölött állt, amikor betelt a pohár a vezetőségnél. A történések mindenkit gondolkodóba ejtettek. A Leicester City megnyerte a bajnokságot az előző idényben, de a címvédés már az első meccstől kezdve kudarcba fulladt.

Hogy lehet egy csapat, ami pár hónappal korábban meghódította Angliát, ilyen kínos helyzetben? Miután az illetékesek menesztették Ranierit, számtalan pletyka látott napvilágot. Egyes források azt állították, hogy a játékosok személyesen találkoztak a vezérkarral, és arra kérték őket, hogy rúgják ki Claudiot. Ranieri erre azt mondta, nem tudja elképzelni a játékosairól, hogy ilyet tettek volna vele.

Szóval ők tették?

Erre nyilvánvaló bizonyíték lehet az edzőváltás utáni első eredmény. Ezért is kérdéses ez a Bayern esetében. A Hertha ellen döntetlent játszottak Willy Sagnol irányításával. A változás csak később jött. A klub bejelentette, hogy Jupp Heynckes ideiglenesen átveszi a Bayern edzői posztját jövő nyárig. Ezután mintha kicserélték volna a münchenieket.

A Hamburg elleni meccs egy kicsit csalódáskeltő volt, de nem változtat a tényen, hogy a bajorok az első három meccsüket megnyerték Heynckes irányítása alatt. 9 gólt rúgtak és csak egyet kaptak, ráadásul úgy, hogy nem is Neuer volt a kapus.

A pletykákból is lehet következtetni. Általánosságban érdemes szkeptikusan hozzáállni ezekhez, de rengeteg cikk született az Ancelotti körüli elégedetlenségről. A kirúgás előtti hetekben Müller nyíltan kritizálta a menedzsert. Arjen Robben és Franck Ribery is láthatóan frusztrált volt. Carlo távozása után pedig egy interjúban Uli Hoeneß elárulta, öt játékos is Ancelotti ellen volt az öltözőben. Alapvetően ez az öt játékos késztette a vezetőséget a döntésre. Mats Hummels tagadta, hogy egyike lenne ennek az öt játékosnak, annak ellenére, hogy több forrás is ezt állította. A többiek nem nyilatkoztak erről.

De valójában nem lehet biztosan tudni, hogy a játékosok miatt kellett-e távoznia Ancelottinak. De a jelek megvannak: a kapcsolat kétségtelenül megromlott. Egyesek hangot is adtak elégedetlenségüknek. Sorra jöttek a rossz eredmények. Aztán amikor a klub végre lépett az ügyben, a dolgok megváltoztak. Akkor mi is az igazság?

A következmények

Jó döntést hozott a Bayern azzal hogy hagyta, hogy a játékosok rákényszerítsék őket egy ilyen súlyos döntésre?

A válasz igen és nem.

Igen, mert így a játékosok láthatják, hogy nekik is van beleszólásuk a klub ügyeibe, ami általában csak a vezérkarra tartozik. Ha el akarták távolítani Ancelottit, sikerült.

Nem, mert az előbb említett dologra nem jöhetnek rá anélkül, hogy megpróbálnák. Mint fentebb is említettük, pénzügyi oka is van egy ilyen döntésnek. Sokkal drágább lenne a klubnak a játékosokat pótolni, mint az edzőt. Ha egy adott helyzetben a vezetőknek választani kell a menedzser és a játékosok között, szinte kétségtelenül a futballistákat választják. A másik opció sokkal drágább lenne, és a csapategység is megbomlana.

Végül pedig megkérdőjelezhető, hogy a klub jól átgondolta-e Ancelotti kinevezését. Az érkezése óta több szakértő és szurkoló is kétségbe vonta az alkalmasságát a Bayern irányítására. Az egység hiánya szemmel látható volt. Még a menesztése előtt olyan híreket is lehetett olvasni, hogy nyáron felbontják a szerződését, és Julian Nagelsmann veszi át a helyét. De a helyzet fenntarthatatlanná vált, és már szeptemberben lépni kellett. A játékosok befolyásával vagy anélkül, Ancelotti taktikája elbukott Münchenben. Ha a játékosok intézték el a távozását, akkor csak a dátumot hozták előrébb.

Forrás: https://bayerncentral.onefootball.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/44516/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,carlo ancelotti,Elemzések,Szakmai stáb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?