Blogolj!

Jupp első két hete: a csapat teljesítménye fordulatot vett

Regős András

Csupán két héttel Jupp 4. regnálásának kezdete után, a dolgok a Bayern Münchennél kezdtek jóra fordulni a szezon elei trauma után. Még nem vonhatunk le messze menő következtetéseket ebből, de a csapat teljesítménye fordulatot vett.

Milyen különbséget tud két hét tenni. A legújabb Jupp éra (engedjétek meg, hogy hívjuk Jupp IV-nek) első pár hete Münchenben már tovaszállt és sok tekintetben úgy érezzük, mintha újra a 2012/13-as szezonban lennénk. Visszatért a stabilitás, és egy rövid, de ingatag FC Hollywood fejezet lezárult. Az FC Bayern visszatért a megszokott útra. De engedjétek meg, hogy ne szaladjunk ennyire előre.

Meleg piros fény

Még túl korai lenne következtetéseket levonni, egyelőre csak jóslásokba tudunk bocsátkozni és arról beszélhetünk, hogy hova juthat a csapat májusig. Jupp Heynckes a szezon végéig vette át az irányítást (legalábbis egyelőre), és a küldetés, hogy lassan vegye a lépéseket. Hónapról hónapra. Hétről hétre. Meccsről meccsre.

Igaz, hogy az első két meccs Jupp IV alatt fantasztikus volt, a harmadik már sokkal inkább szakszerű. Összességében, tisztán érződött a csapaton a rend, és újra kezd úgy tűnni, hogy a csapatnak van célja. A keret reagált és mindenki javított a játékán.

Nagyon nagy balgaság lenne jóslásokba bocsátkozni. De úgy gondolom, hogy nyugodtan mondhatjuk, hogy a Bayern kikerült a veszély torkából. A játékosok a három héttel ezelőtti demoralizáló párizsi vereség után úgy bámultak, mint megdöbbent nyuszik a fényes fehér fényekre. Most, meleg fehér fényben sütkéreznek.

Egy meleg, „Osram” vörös fényben.

Az erőforrások maximalizálása

Miután kiderült, hogy Jupp Heynckes visszatér a bajor fővárosba, sok pletyka látott napvilágot a médiában, hogy mi fog ezután történni. Hogy ki lesz a csapatban és ki nem. Ezen pletykák szerint, Arturo Vidal kikerül a csapatból. James Rodriguez számára nincs hely a Carletto utáni időszakban. Az elmúlt két meccs viszont megmutatta, hogy ez abszolút nem így van.

Heynckes jól dolgozik az egész csapattal, nemcsak azokkal, akiket 2013-ban hátrahagyott. James sem marad ki a dolgokból, ő is részt vesz benne. A kolumbiai talán Ancelotti választása volt, de Heynckesnek van egy terve. Nem azért van ott, hogy teljesen új irányba terelje a dolgokat, hanem hogy azokkal dolgozzon, akik a rendelkezésére állnak. Ez azt is jelenti, hogy kihozza a maximumot a rendelkezésére álló erőforrásokból.

Egy dolog biztos. Heynckes nem azért van Münchenben, hogy jobban összezavarja a dolgokat. Nem azért van ott, hogy felállítsa egy új látomás, nézet alapjait. Nem azért van ott, hogy a bulvárlapok firkászainak új sztorikat adjon. Egyszerűen, azért van ott, hogy a munkáját végezze.

Ez a munka szilárdan kezdődött, és nem csak a pályán. Ancelotti laza hozzáállását hamar keresztülhúzta. Habár nem volt „ostorcsattogtatás” ahogy egy angol bulvár lefestette a helyzetet, de a régi jó szabályok visszatértek a Säbener Straße napi rutinjába. A mobiltelefonok ki lettek tiltva az edzés idejére, és a játékosoknak maguk után kell takarítaniuk.

Amikor Ancelottit menesztették szeptember végén, a média gyorsan kreált egy pánikhangulatot. A pályán kívül FC Hollywood volt. A csapat „kerekei” leeresztettek. Amíg a Bayern kétgólos előnyt herdált el a VfL Wolfsburg és a Hertha BSC ellen, a listavezető Borussia Dortmund megtalálta a formáját a hazai pontvadászatban.

A "Nagy Dortmund"

A Bayern nem hozta a megszokott formáját. A Dortmund öt pont előnnyel állt a Bundesliga élén, a Bayern teljesítménye pedig úgy tűnhetett, hogy talán még az első négy helyhez sem elegendő.

De ez csak egy hullámvölgy volt. A Heynckes visszatérése utáni első meccsen a Bajorok 5-öt vágtak a Freiburgnak, a Dortmund pedig hazai pályán pontokat vesztett az RB Leipzig ellen.

A következő fordulóban a Bayern csak 1:0-ra tudott nyerni Hamburgban, de a Dortmund „a Bayernt utánozva” két gólos előnyt játszott el a Frankfurt ellen. És a kényelmes öt pontos előny helyett már csak a gólkülönbség miatt elsők. Ha a Bayern kicsit pontosabb lett volna a gólhelyzetek kihasználásában, és a kapufa is az ő oldalukon áll, már vezethetnék a bajnokságot.

A Bajnokok Ligájában a skót bajnok Celtic ingyen futball-leckét kapott a Bayerntől. Be kellett érniük három góllal, de könnyen lehetett volna akár a duplája is. Eközben a Dortmund értékes pontokat vesztett Cipruson az Apoel Nicosia ellen.

A párizsi sokkot kiheverve a vörösök újra a jó úton vannak, hogy a téli szünet után továbbra is versenyben legyenek a BL-ben. A Dortmund sokkal valószínűbb, hogy az Európa Ligában folytatja, ahol a Ludogorets, a Steaua Bucuresti és az Östersund várja őket. És persze egy bizonyos londoni klub is.

A szurkolóik szerint az európai kudarcuk persze biztos szándékos volt, hogy jobban koncentrálhassanak a Bundesliga győzelemre, vagy valami hasonló.

A tökéletes ember

Mivel Heynckest csak ideiglenes edzőnek választották meg, az FC Bayern körüli találgatások  folytatódnak. Vajon ki lesz az edző, Julian Nagelsmann, vagy talán Thomas Tuchel? Mostanában ez mintha érdekesebb lenne, mint maguk a meccsek.

A média minden pillanatot figyelemmel követ a Säbener Straße-n, így érthető hogy nem könnyű a játékosoknak mindig a futballra koncentrálni. Jupp Heynckesben a Bayern megtalálta a tökéletes embert, aki kezelni tud egy ilyen szituációt.

A triplázó Heynckes visszatérése felelevenítette a szurkolókban – a nem is olyan régi – szép időket. De nem ez volt a célja a klubnak és Uli Hoeneß-nek.

A Bayern elnöke, és a koros edző valóban régi jó barátok, de Heynckes újbóli megbízásának oka sokkal mélyebbre nyúlik ennél. Annak ellenére hogy a karrierje nagy részét a Borussia Mönchengladbachban töltötte, Heynckes jól szót ért Hoeneß-szel és Rummeniggével. Mára már a Bayern München része.

A Bayern szurkolók megnyugodhatnak, a drámának vége. A helyzet sokkal hamarabb rendeződött mint várhattuk volna, és a csapat folytathatja a fejlődést. A szurkolók most már csak a meccseken izgulhatnak, a pletykalapok pedig tovább találgathatnak, hogy ki lesz az új tréner.

Fordította : Regős András és Jakab Norbert

Forrás : https://bayerncentral.onefootball.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/44091/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Csapatról
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?