Blogolj!

Robert Lewandowski: nem az Aranylabda a célom!

Regős András

Ingolstadt, Németország – egy VB-selejtezői gólrekord megdöntése, egy Aranylabda jelölés, és egy sikeres diploma után a lengyel csatár, Robert Lewandowski interjút adott az ESPN FC-nek.

A Bayern München és az Audi megújított kapcsolatának bejelentésekor Lewandowski beszélt a terveiről klub- és nemzetközi szinten is, a Bajnokok Ligája álmairól, és hogy hogyan igazolt majdnem a Blackburn Rovershez.

Mit gondol a Bayern München első idényéről Carlo Ancelotti alatt (2016-17)?

Lewa: Jól játszottunk Ancelotti első szezonjában. Ha nem lett volna a sérülésem, bejuthattunk volna a BL döntőbe. (Lewandowskinak ki kellett hagynia a 2-1-re elveszített első meccset a Real Madrid ellen Münchenben, a visszatérésekor a visszavágón értékesített egy büntetőt, de később lecserélték. A Bayern 6-3-as összesítéssel kiesett.) Ha 100 százalékos lettem volna Madridban akkor továbbjuthattunk volna, és ki tudja, akár meg is nyerhettük volna a Bajnokok Ligáját.

Az idei szezonkezdet nem volt túl sima. A Bayern 5 ponttal követi a Dortmundot a Bundesligában, a BL-ben pedig 3-0-s vereséget szenvedtek a Paris Saint-Germain-től. Ancelotti elment, és Jupp Heynckes érkezett. Mik az elképzelései a jövőre nézve?

Lewa: Még mindig a szezon elején vagyunk, és ez most egy új kihívás lesz az új edzővel. Nem könnyű, ha évközben váltanak edzőt. Most küzdenünk kell. Öt ponttal a Dortmund mögött vagyunk, de még sok meccs van hátra a szezon végéig. A Bajnokok Ligájában a PSG elleni vereség miatt keményen kell dolgoznunk, hogy továbbjussunk. A végsőkig küzdenünk kell. Ki tudja? Talán megnyerjük a Bundesligát és a Bajnokok Ligáját is.

Mit gondol arról, hogy a Bayern vezérigazgatója, Karl-Heinz Rummenigge szerint a Real Madrid az „álomcsapata”?

Lewa: Nem tudom mit mondott pontosan. Talán őt kéne megkérdezni, miért mondta. Nem tudom hogy tényleg mondott-e ilyet, és hogy hol mondta. Kérdés hogy melyik újság írta ezt.

Tavaly eléggé kritikus volt az Aranylabda szavazással kapcsolatban. 16. lett, és „kabarénak” nevezte az egészet, miután nem került be a végső listába. Miért?

Lewa: Nem tudom mi alapján lesz egy játékos 50-edik, 5-ödik, vagy 25-ödik. Az első három hely számít. Ezért ez tavaly egy kicsit… hogy is mondjam… megdöbbentett. Mert ha a Bayern Münchenben játszol, bejutsz a BL negyeddöntőjébe, egy csomó gólt rúgsz a Bundesligában és a második legtöbbet a Bajnokok Ligájában… Nem tudom hanyadik lettem, de ez kissé nevetséges… a nevetséges a megfelelő szó erre.

Célja, hogy egyszer elnyerje az Aranylabdát?

Lewa: Nem, nekem ez nem olyan fontos. A Bayernnel elért sikerek fontosabbak, főleg a Bajnokok Ligájában. Ha bejutunk a BL döntőbe és megnyerjük a Bundesligát majd újra beszélhetünk erről, de az Aranylabda megnyerése soha nem volt a célom.

A Borussia Dortmunddal és a Bayern Münchennel is nyert Bundesligát. A trófeaszekrénye tele van német kupákkal és Torjägerkanonen (Bundesliga gólkirály) díjakkal. De csak egy BL döntőt játszott, és azt is elvesztette. Jelenleg a Bajnokok Ligája a fő célja?

Lewa: Igen, ennyi Bundesliga és DFB Pokal győzelem után más kupák is képbe jönnek. Tavaly elég csalódottak voltunk, mert bár tudtuk hogy jól játszottunk, a futballban néhány rossz perc azt jelentheti, hogy kiestél.

2010-ben a Borussia Dortmundba igazolása előtt a Blackburn Rovers-szel is szóba hozták. Teljesen máshogy alakulhatott volna a pályafutása. Mégis mi tartotta vissza, hogy Angliába igazoljon ennyire a karrierje elején?

Lewa: Nem tudtam Blackburnbe repülni a vulkán miatt (Az izlandi Eyjafjallajokull vulkán korlátozta a légi forgalmat Észak-Európában 2010 Áprilisában), de csak azért akartam odamenni, hogy megnézzem milyen a csapat, mert akkoriban még nem tudtam, hova menjek. Ha el tudtam volna menni, akkor tudtam volna, hogy melyik a megfelelő klub számomra. Nem tudtam elmenni, de a Blackburn-t amúgy is csak másodlagos lehetőségnek tekintettem. Ha elmentem volna és látom a klubot, a stadiont és minden mást, talán a Blackburnre esik a választásom. A Dortmundot választottam, de több más klubot és lehetőséget is fontolóra vettem. Azelőtt sosem voltam Blackburnben, ezért akartam elmenni, de nem tudtam.

Lengyelország kijutott a 2018-as Világbajnokságra. Milyen esélyekkel indul ön szerint az országa Oroszországban?

Lewa: Ezt nehéz megmondani. Jó csapatunk van, sok remek játékossal. Tudunk jól játszani, de bizonyos dolgokban van hova fejlődnünk. Majd meglátjuk hogy kik lesznek a csoportunkban, de egy világbajnokságon sosem tudhatod – minden meccs kritikus.

Múlt héten lediplomázott Lengyelországban. Mi motiválta a tanulásra, miközben futballozott is?

Lewa: 10 éve kezdtem el, a középiskola után. Azonban az első év után nem volt rá elég időm. Ezért tartott ilyen sokáig. Az édesanyám folyton csak azt mondogatta „ha képes vagy rá, próbáld meg befejezni”. Tudtam, hogy lépésről lépésre haladva meg tudom csinálni. Most hogy befejeztem boldog vagyok, mert majd elmondhatom a gyerekeimnek: apu nem csak focizott, de le is diplomázott.

Forrás: http://www.espnfc.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/43575/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,robert lewandowski
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?