Blogolj!

Heynckes: az elmúlt 4 évben semmi újat nem találtak ki a fociban

Domonkos Altdorfer

A Bayern régi-új szakvezetője a kényelmes nyugdíjas létből került egyik pillanatról a másikra a világ egyik élcsapatának az élére. De nem ijed meg a feladattól, máris világos elképzelései vannak arról, hogy hogyan kell rendbe tennie a romokban lévő Bayern Münchent.

11:31-kor hétfőn elkezdődik a negyedik szolgálati ideje Jupp Heynckesnek a Bayernnél, ezt előzetesen kevesen tudták elképzelni. Ha két héttel ezelőtt ezt mondja valaki, még ki is nevetik, olyan lehetetlennek tűnt volna ez a gondolat. De most mégis ott ül, elegáns, világoskék öltönyben, fehér ingben, kék nyakkendővel, a gazdasági társaság vezetője, Karl-Heinz Rummenigge, az elnök Uli Höeneß, és a sportigazgató Hasan Salihamidzic mellett.

2013. június 4. volt, amikor Heynckes legutóbb ezen a pódiumon ült. Akkoriban volt a hivatalos búcsúztatása. A sarokban figyelte őt a három trófea, és Heynckes visszavonult a „nagy futballtól”. Elmesélte akkor, hogy Höeneß hónapokkal korábban megkérdezte, hogy a Bayern nem játszhat-e valaha úgy, mint a Barcelona. Egy júniusi napon aztán megnyugtatta az edző a barátját, az  elnököt: 

„Uli ma elmondhatom neked: az FC Bayern nem úgy játszik, mint a Barcelona. Az FC Bayern modernebb, sikeresebb focit játszik.”

Ennek négy és fél éve. Mostanság nem mondhatjuk biztosra, hogy a Bayern jobban játszana a Barcelonánál, de mindenképp rosszabbul a Párizsnál és a Dortmundnál. Ebből lett elég,  Münchenben megszólaltak a riasztók, és arra jutottak, hogy egy futball-nyugdíjast reaktiválnak.

„Tökéletesen nyugodt életem volt, semmit sem hiányoltam”

- mesélte Heynckes, aki a nyitókérdésre egy 12 perces monológban válaszolt, miközben maga a 72 éves szakvezető is elvesztette a fonalat. Nem csoda, hisz az utóbbi időben a kutyasétáltatás, a kert gondozása, a macskaetetés voltak a legnagyobb feladatok a Heynckeséknél.

Mostantól azonban sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie az új edzőnek. Az ország legnagyobb és legsikeresebb klubjában két dolgot kell megteremtenie: nyugalmat és sikert. Hogy? Erről világos elképzelései vannak Heynckesnek.

Bizalom a vezető személyiségekben

Olyan dolgokról van szó, mint tisztelet, rend, munka egy közös rend. De egy egészséges csapatstruktúra is fontos. Az, hogy az első fellépésén ilyen intenzíven egy világos csapathierarchiáról beszél, azt mutatja, hogy most igen rossz lehet a helyzet. A nagyobb hangú játékosok visszaszorítása, ami elődjének, Carlo Ancelottinak a terveiben szerepelt, már a múlté.

„A játékosoknak szükségük van vezetőre.”

Már egy ilyen mondat is lehetőségek egész sorát rejti magában. A jövőben tehát mindenek előtt újra közösségről lehet majd beszélni.

„Egy világos hierarchiát szeretnék meghonosítani. Több játékosnak van súlya az öltözőben, ők már a nyilvánosság előtt is sok mindent meghatároznak. Bizalmat szeretnék adni nekik meghatározó szerepükben"

- fejtette ki Heynckes.

Banálisan hangzik.

És Carlo Ancelotti is megbukott ezen.

„Olyan csapatot szeretnék, amely összetart, együtt dolgozik”

- mondta. Alapvetően ez a legtermészetesebb dolog a világon. De a csapat állapota, amiért Carlo Ancelotti a felelős, rosszabb, mint amilyennek tűnik.

Heynckes tudja, mit kell tenni

Miért nem húzta meg a klubvezetés már az előző szezon végén az ejtőernyő zsinórját? A szereplők megválaszolatlanul hagyták ezt a kérdést. Valamint azt is, hogy végül miért nem vezettek eredményre a tárgyalások Thomas Tuchellel? Ezeket nem kommentálta a vezetőség. Hogy bizonyos döntéseket a klub vezetői is rosszul hoztak meg az elmúlt hónapokban? Ma már senkit nem érdekel.

"Ami a lényeg: Jupp időt ad nekünk, a legnagyobb nyugalomban mindent átdolgozni”

- mondta Höneß. A sikeredzőnek nyárig szól a megbizatása, ezt hangsúlyozták az érintettek. Hogy ez mit jelent? Majd meglátjuk.

Kizárni mindenesetre nem tudunk semmit ebben a helyzetben, akkor sem, ha Heynckes azt mondta:

„Ez most az FC Bayern Münchenről szól, egyszerűen időt nyernek, hogy a nyáron egy megfelelő német edzőt szerződtessenek, reményeim szerint.”

Nem kell új dolgokat kitalálni

Mint hétfőn kiderült, Heynckes nagyon motivált. Örökérvényű alapelveivel, képességeivel, amivel képes a játékosokat irányítani, és az elhivatottságával jók a kilátásai, hogy a mostanában uralkodó problémákat a klub körül orvosolja. A „Matchplan”, a „Packing” (összetett elemzés), az eltolt hatos vagy a labdavesztés utáni azonnali presszing ugyan nem tartozik a Bayern-edző szótárába, de, amint Heynckes is mondta:

„Az elmúlt 4 évben semmi újat nem találtak ki a fociban.”

Az FC Bayernnek most nem újszerű impulzusokra van szüksége, hanem megbízhatóságra, tartásra és struktúrára. Heynckes éppen ezt tudja nyújtani. Ez, párosulva a játékosok képességeivel, a Bayern csapatának a mostani rongyos állapotát gyorsabban összefoltozza, mint gondolnánk.

Egy biztos: a müncheniekkel hétfőtől kezdve újra számolni kell.

Forrás: http://www.kicker.de/

 

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/43481/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,jupp heynckes,Szakmai stáb,uli hoeneß
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?