Blogolj!

Kroos: a sikereim nyugalmat adnak nekem

Bogdányi Norbert

A 27 éves Toni Kroos több nemzetközi címet nyert, mint bármely más német futballista a korosztályából. Világbajnok, Bajnokok Ligája győztes, és még egyáltalán nincs vége a pályafutásának. Kroos a DFB.de-nek szólalt meg belső erősségeiről, higgadtságról, és céljáról, hogy mindig a legjobb legyen.

DFB.de: Toni Kroos, a passzpontossága folyamatosan kiemelkedő. Hogyan érzi magát ettől?

Kroos: Mindig jó tudni, hogy sikerül tartanom azt a célomat, hogy egyenletesen erős teljesítményt nyújtsak-nem csak fél, vagy egy évig, hanem nagyon hosszú ideig. Ha visszanézünk, láthatjuk, hogy Jupp Heynckes Münchenbe érkezése óta magas szinten játszom. Nagyon jó, hogy a testem ezt lehetővé teszi számomra, nagyon sok játékos esetében sérülések akadályozzák ezt meg.

DFB.de: Heynckes érkezése Münchenbe, illetve az, hogy 2014-ben a Real Madridba igazolt hogyan hatottak a fejlődésére, mint játékos?

Kroos: Nem becsülném alá a Pep Guardiola alatt teljesített egy évemet sem, mivel úgy gondolom, hogy nagyot léptem előre abban az évben. A pályafutásomat bizonyos fázisokra bontom: Jupp volt a legfontosabb edző számomra a pályafutásom korai szakaszában. Mind Leverkusenben, mind Münchenben. Pep Guardiola központi játékosnak látott a rendszerében, melybe a játékstílusom tökéletesen beleillett.

DFB.de: És aztán távozott a Real Madridba.

Kroos: Az én számomra ez a transzfer nem is jöhetett volna jobbkor. Amikor egy külföldi top csapathoz igazolsz és megerősíted ott a pozíciódat, az egy újabb lépés előre. Ez kifejezetten simán ment nekem. Carlo Ancelotti akart engem Madridban, számított rám. Egy olyan top klubnál, mint a Real, nagyon fontos a jó kezdet. Ha a dolgok rosszul mennek, gyorsan felül kell kerekedned rajtuk.

DFB.de: Miután elhagyta a Bundesligát sem kapott kevesebb figyelmet Németországban.

Kroos: Az emberek jó játékosnak láttak mielőtt elmentem…talán nagyon jó játékosnak, de csak egy voltam a sok közül a Bayernben. Azonban amikor te vagy az egyetlen német játékos a Realban, akkor nagyobb figyelmet kapsz. Az átigazolásom határozottan több elismerést és figyelmet hozott számomra Németországban.

DFB.de: Erőt, ad, hogy a világbajnoki jelvényt viselheti a nemzeti mezén, illetve, hogy a BL győztes szimbólum díszíti a Real Madrid dresszt?

Kroos: Minden eredményem nyugalmat biztosít nekem. A higgadtság nem jelent önelégültséget. A legjobb típusú nyugalom úgy működik, hogy az ember szabadabbnak érzi magát tőle, ezért jobban tud játszani. Jó visszanézni arra, amit elértél, de mind tudjuk, hogy a futball milyen gyors tempójú. Minden megváltozhat, akár egy rossz szezonnal, főként az ilyen nagy kluboknál, ahol nem sok hibát bocsátanak meg.

DFB.de: Kívülről úgy tűnik, rendkívül nyugodt és összeszedett még a legnagyobb mérkőzéseken is. Igaz ez?

Kroos: Igen, úgy gondolom, ennek van néhány oka. Az elsőt nem tudom megmagyarázni, egyszerűen ilyen vagyok. A második az, amit épp az imént mondtam. A jó eredmények könnyeddé tesznek engem. Ha évekig nem nyersz semmit és mindig második vagy, akkor automatikusan nyomást helyezel magadra. A megnyert nagy címeim megadják nekem ezt a kellő nyugalmat. Harmadszor, ez csak foci, a nap végén nyilván vannak fontosabb dolgok is annál, mint hogy elvesztetted, vagy megnyerted-e ezt, vagy azt a mérkőzést. Az is nyugalmat ad nekem, hogy változatosság van az életemben, és azt hiszem, ez a nyugalom segíti a játékomat.

DFB.de: A spanyol sajtó „Metronome”-nak keresztelte. Tetszik ez a név?

Kroos: Mindent pozitívan fogadok. A spanyol sportsajtó valóban nagyon kreatív.

DFB.de: Jelenleg 27 éves. Mit mondana azoknak, akik azt állítják, hogy a futballisták már nagyon fiatal korban elérik a csúcspontjukat?

Kroos: Nem tudom. Két vagy három év múlva talán tudnék válaszolni a kérdésre és azt mondanám: „Oh ember, sokkal jobban éreztem magam, amikor csak 27 voltam!” (nevet). Nem lehet ennyire általánosítani. Néhány játékosnak sok problémája van a sérülésekkel, másokat fiatalkorban hátráltat sérülés és jobban ismerik a testüket. Igazából az volt az érzésem, hogy a csúcsot 23 éves koromban értem el, de ma is úgy érzem, hogy a csúcson vagyok. Megpróbálok ezen a szinten játszani, ameddig csak lehetséges-elég jól működött ez az utóbbi 5 évben. Hála istennek ez sok címet eredményezett! Ezen a szinten szeretnék maradni, ameddig csak tudok.

Fordította : Kiss Dorisz

Forrás : https://www.dfb.de/start/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/43393/pics/lead_800x600.jpg
Hírek a válogatottról,NATIONALELF HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?