Blogolj!

Bayern-történelem - legendás tripla előtti időszak: Louis van Gaal

Bogdányi Norbert

Elhidegülés: Louis van Gaal már elbocsátás előtt állt a Bayernnél, aztán bejött a koncepciója. Erőteljesen állt játékosai előtt, értékekről beszélt, a média ellen harcolt. Látogatóban a család egyik tagjánál…

Alexander Gorkow és Holger Gertz, Süddeutsche Zeitung, 21.04.2010

Benne minden olyan szigorú. A feje. A kézszorítása. A pillantása is rideg. Ellenszenvesnek tűnik? Louis van Gaal is így néz ki, amikor ideges. Az interneten találhatóak erről videók. Ahogy a szerencsétlen embereket – ő fogalmatlannak mondaná – az őrületbe kergeti a tekintetével: partjelzőket, újságírókat. Ez ellen valahogy védekezni kellene. Egy felkérés Marcel Reif sportriporternek, akinek ezt a nézést élőben a televízióban kell kiállnia. Mit csinál az ember, ha van Gaal így néz?

Reif azt mondja:

„Visszanézni! Ez nem arrogancia. Ő nem éppen egy bájolgó ember. Felméri a tiszteletet. Egy játék, amit azonban nagyon komolyan vesz. Ha kitérsz előle, vagy ha túl nagy mellénnyel viseled – cakk – már el is intéz.”

Ilyen tekintetet kell kiállnia valakinek a Säbener Strassén lévő edzőközpont irodájában. Az ember felveszi a szemkontaktust. Olyan, mint egy Spagetti- Western Giesingben (München egyik városrésze – a szerk.).

A kanapén ül, pólóján a megfelelő jelzések, edzőruházat és papucs. Nagy munkában van, ezt sugallja ez az öltözék. Egy interjú erejéig félbeszakítja munkáját. Senki sem kényszerítette, mégis azt sugallja megjelenése: Ezt meg minek? 24 órán belül a Hannover következik a csapat számára, majd – 10 év után először a Bajnokok Ligája elődöntőjében – a Lyon. Előtte az asztalon: egy csésze kávé, amit szintén nagy szigorral keverget. Nyomatékosan ránéz az emberre, hogy már az első kérdés előtt elbizonytalanítsa. Iszik egy korty kávét, de eközben se veszi le pillantását. Szemei tisztán kékek.

„A médiának mások az érdekeltségei, mint nekem”, - mondja, „ez a probléma, ha egy játékost a média elővesz, én megvédem.”

De a médiumok sem egyformák, Uram.

Dehogyneeem! – lágy énekes akcentussal. „Minden médiumnak más az érdeke, mint nekem. Mindnek.”

De nem minden újságíró hülye.

„De” – szünet – „mind.”

Egyébként elég komikus. Emberünk mepróbálja egy nevetéssel oldani a helyzetet. Ő azonban nem nevet.

Van Gaal keresztbe vetette a lábait, jobb papucsát agresszívan hintáztatja az asztallap magasságában. A beszélgetés izzasztó hangulatúvá vált. Van Gaal nem mondott semmit. Ő a fogorvos, aki épp végzett a fúrással, és azt ellenőrzi, hogy elég mély-e. Általában még mélyebbre kell menni.

Szóval:

„Úgy gondolom, hogy elég sok tapasztalatom van már a médiával kapcsolatban. Sajnálom, de még Magánál is több.”

Valamit muszáj most neki kínálni. A játékosoktól teljesítményt vár, az újságíróktól szakértelmet és egy értelmes témát. Az érték fontos téma volt mindig is számára.

„Szívesen beszélnénk Önnel az értékrendről, Uram.”

Egyből felkapná a fejét.

Aloysius Paulus Maria van Gaal Amsterdamban született utolsó gyerekként egy kilenctagú mélyen vallásos családban. Az apa autoriter személyiség volt. Amikor Louis van Gaal hat éves volt, édesapja agyvérzést szenvedett és ágyhoz volt kötve. Öt évvel később el is hunyt, viszont sosem mulasztotta el, a gyerekeket büntetéskor magához vitetni, és a hátukat elverni.

Most Louis van Gaal 58 éves, korábbi focista, 1986 óta edző – a szezon kezdete óta a Bayernnél. A bajorok azért hozták, mert sikeres szakember: BL-győztes az Amszterdammal, bajnok és kupagyőztes a Barcelonával, Holland bajnok is, legutóbb az AZ Alkmaarral hódította el a trófeát. Vannak azonban bukásai is, amik sebeket hagytak maguk mögött. Ilyen volt a Barcelonától való elválás, vagy a viták Holland szövetségi kapitányként.

Annak ellenére is szerződtették a müncheniek, hogy rendszeresen csinálja a fesztivált. Úgy a játékosokkal, mint az újságírókkal. Az ő személye egyben logikus, de merész lépés is. Aztán a csapat a Bundesligában rosszabbul kezdett, mint egy évvel korábban az edzői praktikáiról híres Jürgen Klinsmannnal. A Bajnokok Ligájában 2:0-s vereség következett a Bordeaux ellen. Karl-Heinz Rumenigge is ráharapott a nyelvére. Ebben a fázisban sokan gondolták a klubnál, hogy edző helyett egy diktátor és kommunikációs agresszor került szerződtetésre. Az Októberfeszten Edmund Stoiber mellett ült, szemmel láthatólag kevés mondanivalójuk volt. Korábban van Gaal próbálta a bőrnadrágot, és – mivel olyan ember, aki nem elégedetlen a külsejével – azt gondolta, úgy néz ki, mint egy isten. Ez csak egy odavetett mondat volt, egy csipetnyi öniróniával. De a futball és az irónia ilyen dolgok…

A médiában az állt: „Van Gaal: ’Isten vagyok’”.

Miután reklamált a médiánál, akiknek az olyan értékek, mint őszinteség és korrektség az idézéssel kapcsolatban semmit nem jelent, a következő szalagcímek jelentek meg:

„Van Gaal: ’Nem vagyok Isten”.

Ezen már egészen kiakadt.

„A legfontosabb, hogy az edzőt a játékosai elismerjék. Utána a klubvezetés. Aztán a szurkolók. Majd a média. Ez a sorrend”, - mondta Louis van Gaal most A Bayern irodájában.

A játékosok részéről akkoriban a rossz rajt alatt semmilyen kritika nem érkezett. Másként, mint egy évvel korábban Klinsmann alatt, másként, mint évekkel korábban Rehagel alatt. Philipp Lahm már mindenről beszélt a klub kapcsán, de az edzőről nem. Mark van Bommel, aki mindig is ellenezte Klinsmant, jó érzései voltak van Gaal kapcsán, „idő kell neki.” Végül megszerezte a klub Arjen Robbent a Realtól, akit van Gaal korábban már edzett, amikor még volt haja és a Holland Juniorcsapatban játszott. Ebben az időszakban van Gaal élenjárója volt azoknak az edzőknek a Bayern történelmében, akik pengeélen táncoltak, de végül nem kerültek menesztésre. Karácsony előtt nem sokkal nyert Torinóban 4:1-re. Robbanásszerű volt. Egy kémiai kapcsolat jött létre: Magukért játszottak, de az edzőért is. Ha rossz a kapcsolat, nem játszik így az ember. Ha nem lett volna meg ez a kémia, nem tudták volna a technikailag messze jobb Manchester United-et kiejteni a sorozatból.

Sok oka van, ami alapján az ember gondolhatná, hogy van Gaal a legjobb edző a Bayern számára. Már azért is szerencsés választás, mert Klinsmannal ellentétes terv alapján dolgozik, aki a mai napig rossz emlékeket ébreszt a klubnál és a szurkolók körében, hogy hogyan tegyünk minden nap minden játékost egy kicsit rosszabbá. Klinsmann virtuóz volt a számítógép előtt. Van Gaal hasonlóan távol állónak tekinti a számítástechnikát magától, mint Uli Hoeness, aki csak hosszas vitatkozás után volt hajlandó a feleségétől elfogadni a felvilágosítást arról, hogyan működik az Online-Bankolás. Van Gaal a számítógépet a kommunikáció gyilkosának tekinti.

„Amikor kicsi voltam miből állt számomra a világ? A tanár az iskolából, a lelkipásztor a templomból és a szüleim. És most? A gyerekek máris a világgal vannak összeköttetve. Chatelni az csak írni. De én rájuk is nézek, és alakítok a személyiségükön – ez a kommunikáció. Látni kell a másikat, ha beszélgetünk. Különben minden olyan hideg.”

Vannak edzők, akik szerződtetnek egy játékost, miután láttak róla videókat. Van Gaal akkor igazol le valakit, ha megismerte, felmérte és letesztelte. Toni Kroos, a Leverkusenbe kölcsönadott játékos ott volt akkoriban. Sokáig beszélgettek. Fociról, de mindenek előtt az életről. Toni Kroos ellenállt a pillanatnak.

Louis van Gaal Hollandiában nagyon népszerű, de közben elismert is. Az újságírók ellensége, mint korábban itt Bajorországban Franz Josef Strauß vagy Németországban Helmut Schmidt. Van Gaal parádéi a riporterekkel Hollandiában legendásak.

„Olyan okos lennék, vagy te vagy túl hülye?”, - szegezte egy riporternek.

A biográfiája ezzel a mondattal lenne hirdetve:

„Te is szeretnél okossá válni,és többé nem hülye kérdéseket feltenni, akkor vedd meg ezt a könyvet Louis van Gaaltól itt.”

Németországban még minden újnak tűnik, amit Van Gaal mond, a közönség olyan emberekre vágyik, akik segítenek neki a dolgokat rendezni. Ezzel magyarázható Helmut Schmidt és Uli Wickert népszerűsége. Louis Van Gaal észrevette, hogy inkább az emberek szeretik Németországban mintsem a sajtó. Amikor rosszul alakult a helyzet közte és a Bayern között, 2009 novemberében 1000 résztvevővel összejött az éves taggyűlés. Amit a média csodált: Louis van Gaalt ünnepelték. És ez megérintette őt.

Ha jól megy, akkor a csapat olyan, mint egy család. Uli Hoeneß mindig is így akarta prezentálni az FC Bayernt. A focisták nála aludhattak a kanapén, amikor az igazi családjuktól kicsit el akartak szigetelődni. Az FC Bayern mindig is egy haza volt a vezetői számára, azután is miután a karrierjük véget ért: Beckenbauer elnök lett, Hoeneß menedzser, Müller ifi-edző, ahogyan Scholl is, Dremmer játékos megfigyelő, Maier kapusedző, és Jürgen Wegmann is bízhatott abban hogy Uli Hoeneß soha nem taszítaná ki. Raktáros lett az Oberhauseni szurkolói üzletben.

De aztán Klinsmann lett az edző. A kapusedző Sepp Maier,- aki Klinsmannt megvetette -, levette a kopott kesztyűt. Az írószer-beszállító Scwarzenbeck nyugdíjba ment. Nyilvánvaló volt, hogy Beckenbauer nem lesz sokáig elnök, és Hoeneß se menedzser. Amikor Louis van Gaal megérkezett, sokkal több forgott kockán, mint a család hírneve: Maga a család. A Bayern legnagyobb szerencséje Louis van Gaal tehetsége, mint a játékosok apja.

Scweinsteigert és Van Bommelt duplahatosként hátul a stratégiailag fontos területen felállítani, és megtanítani nekik a labdát a csatárokhoz játszani, ahogyan a Barcelonánál. Aztán: a családi légkör. Van Gaal meghatározta az ülésrendet evés közben. Ez először idegesítette a játékosokat.

„De a játékosok közt olyan a kommunikáció, hogy meg kell koppintanom egy poharat, ha mondani akarok valamit”, - mondta van Gaal és megütötte a kanalával a kávéscsészét.

Azt is meghatározza, hogy a csapatfotón ki hol áll. Ha a csapat olyan, mint a család, akkor a csapatfotó is olyan, mint a családi fénykép: „az egész világon mutogatni fogják, ezért szépnek kell lennie, úgy gondolom. Mindenkinek be kell tűrnie az inget. És a kis Riberynek nem szabad az óriás van Buyten mellett állni, hisz szörnyen néz ki.” De ezek a valóságban nem elvetemedett fickók, akik mindent megvehetnek, akik a város bordélyait tesztelik, aztán továbbállnak?

Louis van Gaal szereti az ilyen kérdéseket. Alkalmat adnak neki, a játékosok elé állítani magát. Tudni kell hol az ellenség. Ő halkan is tud úgy beszélni, mintha üvöltene:

„Ha egy fiatalember sokat keres, többé az ön számára nem is ember? Számomra játékosok is emberek. És az emberekkel lehet beszélni.”

Néhányszor lehetett látni, hogy milyen messzire vitte van Gaal a családtervezést. Egyszer a nyakába ugrott Ribery, egyszer Robben és Schweinsteiger kergette, ilyen jeleneteket ritkán látni a Bundesligában.

Van Gaal azt mondta: „Pompás volt”.

Egyépként a Robben és Schweinsteiger elleni menekülés eredménye egy rándulás lett. A média csodálkozott, hogy megengedi ezt a közelséget. Van, még egy van Gaal?

„Csak egy!”, - szólal meg van Gaal és megint „Csak egy!”

Felemeli a mutatóujját.

„Edzés közben például”, - mondja: „Önök az újságírók, mutathatják azt, ahogyan Thomas Müllert leszidom. Vagy: hogy éppen csókot adok neki mindkettő előfordul edzésen. És mit mutatnak Önök? Azt, hogy Thomas Müllert szidom. Nem pedig a csókot.”

Egy puszi Müllernek?

Van Gaal újra nagyon koncentráltan bámul valakit. Végre egy mosoly. És aztán a lesújtó mondat:

„Az is lehet, hogy ÖNNEK is adok egy csókot!”

Egy ilyen úgy jön tőle, mint egy sprint Robbentől: álló helyzetből. Mindkettő igényel egy bizonyos tisztaságot fejben. Egy sokkoló pillanat a Säbner Straßen amit Louis van Gaal élvez.

Azt is hozzáteszi: „Talán egyből megcsókolom – talán csak jövőre!”

Egy ember karaktere, az a tapasztalatai összessége, amit elért. Vannak kulcsélmények, pillanatok, amik befolyásolnak. A történet Fernandával talán leírja, Louis van Gaalt – és az embereket.

Fernanda volt az első felesége. 1973-ban házasodtak, pont húsz évesek voltak. Egy szép hölgy és egy már akkor is érdekes orral rendelkező férfi. Két lányuk, Renate és Brenda. Húsz év házasság után Fernandánál májrákot diagnosztizáltak, Louis épp edző volt az Ajaxnál. A holland liga az Eredivise Becsületdivízió, de a név semmit sem kötelez. A holland szurkolók a hideg szívükkel nem a Bundesliga szintű bántó énekeket éneklik, hanem sokkal rosszabbakat.

„Kanker van Gaal, Kanker van Gaal, kanker, kanker, kanker van Gaal” énekelték a Rotterdami szurkolók, - a kanker rákot jelent -, és ha ez nem lenne elég:

„Van Gaalnak rákos a felesége!”

Louis van Gaal most a Bayern irodájában ül, majdnem húsz éve volt, de megérintette.

„ Elég hangosan énekeltek.” Nagyon hosszú szünetet tart. Én voltam az áldozat ez igaz. De sikerült ezt is kezelnem. Ez csak a szurkolók egy része volt. „A rák előrehaladott volt, Fernanda sugárkezelést kapott, a végén morfiumot szedett a fájdalmai ellen. Többet nem lehetett tenni. 39 évesen meghalt.

A többi klub szurkolói azt énekelték „Louis van Gaal egyedül él!” „ahogyan egymással bánunk, amilyen értékek számítanak, a szurkolók viselkedésén is látszik”, - mondja: „a különbség Hollandia és Németország közt hatalmas.”

Van Gaal most mesél az első feleségéről és haláláról. Dráma volt, amiben sok minden benne volt, ami a mai emberré teszi. Az óvatossága az emberekkel, a precízsége a csapat összeállításánál, a melegség keresése a csapatában, a gondoskodása a játékosokról, akiknek pontosan elmagyarázza, miért nem állítja be és a távolságtartása a külvilágtól.

Vannak emberek, akik úgy vélik, ha elvesztik, szeretteiket Isten vigaszára találnak, akinek eddig kételkedtek a létezésében. És vannak, akik ilyen körülmények között úgy érzik isten elhagyta őket. Ordítunk, ordítunk és nem jön válasz. Van Gaal ismeri ezt az ordítást, és a csendet is, ami ezt követi. Tehát inkább az emberekre hagyatkozik, mint istenre.

„Katolikus fiúnak neveltek. Az ilyen gyerekeknek történeteket mesélnek. Ezek a történetek nem teljesültek. Láttam a feleségem szenvedését. Embertelen volt. Ha van isten, ezt nem engedi meg. A fiú mégis hisz benne. Minden nap. Én már nem hiszek benne.”

Mi van, ha Isten sem tökéletes?

„ Egy ember sem tökéletes, - mondja van Gaal, „ természetesen nem. De egy Isten? Egy Isten és nem tökéletes? Ennek nincs is értelme. Nem: Isten nem létezik.” Megtörli az arcát és aztán: „Tudja a feleségem, nagyon jó ember volt.”

Szabályokat kell felállítani és betartani őket, különben minden elvész. Felelősséget kell vállalni, magunkért, a családunkért, nincs senki, aki ezt átvállalja.

Egy nappal a beszélgetés előtt, Fernanda anyja, van Gaal korábbi anyósa, meghalt. Louis van Gaal a temetésre ment, hogy ott legyen a lányaival. A temetés kedden volt, egy nappal a Lyon elleni elődöntő előtt. És a repülési tilalom miatt: Münchenből Lyonba kereken kilenc óra az út. Vissza fog menni a meccsre. De néhány fórumon felteszik a kérdést: Szabad ezt? Ilyen fontos meccs előtt? Ezek pont azok a kérdések, amiket van Gaal hatalmas hülyeségnek tart.

Fordította : Bogdányi Ádám és Domonkos Altdorfer

Forrás : http://snip.ly/1b9s7#http://reporter-forum.de/index.php?id=117&tx_rfartikel_pi1%5BshowUid%5D=435&cHash=18c5eb37b0eb11d7046f1f4d6b690430

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/43386/pics/lead_800x600.gif
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Szakvezetőről
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?