Blogolj!

Heynckes edzői pályafutásának 34 éve

38 éve kezdődött Jupp Heynckes edzői karrierje. A ma 72 éves edző 1979-ben a Borussia Mönchengladbachnál kezdett Udo Lattek utódjaként. Egy évvel korábban ott fejezte be igen eredményes játékos-pályafutását 369 Bundesliga-meccs és 220 gól után. 

1987-től 1991-ig már dolgozott együtt a páros a münchenieknek, azóta szoros barátság fűzi egymáshoz Heynckest és Uli Hoeneß-t. Utóbbi többször nyilatkozta, hogy Heynckes menesztése 1991. október 9-én a „legnagyobb tévedése” volt. A kicker online áttekinti Heynckes edzői pályafutásának állomásait.

1979-1987. Borussia Mönchengladbach

272 meccs: 123 győzelem, 67 döntetlen, 82 vereség, 1,60 pont meccsenként

A Bökelbergen töltött nyolc év során Heynckest elkerülték a trófeák, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A legjobb szezont Heynckes alatt az 1983/84-es szezonban futotta a Borussia, amikor a csikók a bajnok Stuttgarttal és a második Hamburggal azonos pontszámmal harmadik lettek. Emellett a Borussia bejutott a Német Kupa döntőjébe, amit drámai tizenegyespárbajban veszített el az FC Bayern ellen. Utolsó idényében Heynckes csapatával majdnem eljutott az UEFA-Kupa döntőjéig, de a gladbachiak az elődöntőben kikaptak a Dundee United-től. A gólkirály Uwe Rahnnal soraiban, bajnoki harmadikként Heynckes 1987. nyarán Münchenbe, az akkori német bajnokhoz igazolt.

1987-1991. FC Bayern München

148 meccs: 82 győzelem, 40 döntetlen, 26 vereség, 1,93 pont meccsenként

A váltás nem jelentett garanciát Heynckes számára trófeákra. Az első éve az Isar partján kijózanító volt: a Bréma lett a bajnok, a Bayernnek meg kellett elégednie a második hellyel az azonos pontszámmal álló kölniek előtt. A Bajnokcsapatok Európa Kupájában a Real Madrid elleni negyeddöntő volt a végállomás, a Német Kupában a legjobb nyolc között kikaptak a Hamburgtól. Heynckes és Hoeneß a következő évben újjáépítették a csapatot – Lothar Matthäus és Andy Brehme elmentek Interhez, érkezett többek között Stefan Reuter, Roland Grahammer és Olaf Thon – és sorozatban két bajnoki cím lett a jutalmuk. Egy második hely következett az 1. FC Köln mögött, mielőtt eljött a katasztrofális 1991/92-es szezon. A 12. forduló után a tizenkettedik helyen álltak, mikor Heynckest menesztették. Négy egymást követő nyeretlen meccs, és a feljutó Stuttgarter Kickers elleni 1:4-es hazai vereség után kitelt Heynckes becsülete, Sören Lerby vette át a helyét.

1992-1994. Athletic Bilbao

76 meccs: 33 győzelem, 17 döntetlen, 26 vereség, 1,53 pont meccsenként

Heynckest sokkolta ez az első menesztése, eltűnt a nyilvánosság elől, és hátat fordított a Bundesliganak. Baszkföldön talált 1992. nyarától új munkát, és a kiesés ellen harcoló csapatból sikerre éhes tizenegyet formált sok baszk tehetséggel, akiket második szezonjában az UEFA-Kupába vezetett. Harmadik német edzőként a Primera Divisionban Udo Lattek és Hennes Weisweiler után (mindkettő FC Barcelona) abszolút pozitív benyomást tett.

1994-től 1995. április 2-áig, Eintracht Frankfurt

24 meccs: 7 győzelem, 7 döntetlen, 10 vereség, 1,08 pont meccsenként

Ennek ellenére "Don Jupp" a baszk kitérő után visszavágyott a Bundesligába. Frankfurtban a kiszámíthatatlan dívából, ami az előző évben ötödik helyezettként bejutott az UEFA-Kupába bajnokesélyest akart faragni. Andreas Köpke-vel a kapuban, olyan támadó zsenikkel, mint Yeboah, Okocha és Gaudino vágytak még feljebb, de éppen ezen a trión bukott meg Heynckes. Egy plusz erdei edzés miatt ők hárman lázadással próbálkoztak, ugyan ebből Heynckes került ki győztesen, de ettől kezdve nem volt meg az összhang. Egy Schalke elleni 0:3 után április 2-án menesztették. Az UEFA-Kupában a hesseniekkel bejutott a negyeddöntőbe, ahol a Juventus állította meg Heynckes csapatát.

1995-1997. CD Teneriffa

84 meccs: 35 győzelem, 23 döntetlen, 26 vereség, 1,52 pont meccsenként

Megint Spanyolország következett. Ezúttal Teneriffa-ra került Heynckes. Segítőjével Ewald Lienennel és Egon Coordes erőnléti edzővel második spanyol munkahelyén is sikerült korlátozott lehetőségekkel sikereket elérnie. A szigeten töltött első idényében az UEFA-Kupába jutott, a következő szezonban a Teneriffa kilencedik lett, nemzetközi porondon pedig csak a későbbi UEFA-Kupa-győztes Schalke állította meg az elődöntőben.

1997/98. Real Madrid

38 meccs: 17 győzelem, 12 döntetlen, 9 vereség, 1,66 pont meccsenként

Ezekkel a figyelemreméltó sikerekkel Spanyolországban nyitva állt az út a világ akkori legnagyobb klubja, a Real Madird felé. A királyi gárdánál Heynckes erős ellenszélben dolgozott a kupában egy másodosztályú csapat ellen elszenvedett blamázs után, ami orkánná erősödött a bajnoki negyedik hely miatti csalódottságtól. Heynckes Real-nál töltött időszakát természetesen a Bajnokok Ligája-győzelem ragyogja be. Olyan akkori világklasszisokkal, mint Raul, Roberto Carlos, Karembeu, Hierro, Seedorf, Morientes, Mijatovic és Bodo Illgner kapus 1:0-ra legyőzte a Juventust a döntőben – ez a legnagyobb sikere klubedzőként, de az elbocsátását ez sem akadályozta meg.

1999-től 2000. szeptember 20-ig, Benfica Lissabon

38 meccs: 23 győzelem, 7 döntetlen, 8 vereség, 2,00 pont meccsenként

Heynckes megint egyéves szünetet engedélyezett magának, mielőtt 1999. nyarán a nagy hagyományú portugál klubhoz, a Benfica-hoz szerződött. Itt együtt dolgozott a kapus-tehetség Robert Enke-vel, aki Mönchengladbachból érkezett a portugál fővárosba. Heynckes az akkor 22 éves hálóőrt tette első számú kapussá, majd a második évben csapatkapitánnyá nevezte ki. Eredmények szempontjából a portugál kitérő kijózanító volt – harmadik hely a bajnokságban, kiesés az UEFA-Kupában a Celta Vigo ellen egy 0:7-es vereséggel az idegenbeli meccsen.

2001-2003. Athletic Bilbao

76 meccs: 29 győzelem, 21 döntetlen, 26 vereség, 1,42 pont meccsenként

Következett másodszor is Bilbao, ahol Heynckes többek között egy bizonyos és még ma is aktív Aritz Aduriz-ot (36) segített profi debütálásához. Az éppen csak elszalasztott UEFA-Kupa-indulás és szerződésének meg nem hosszabbítása után következett a visszatérés a Bundesliga-ba.

2003-tól 2004 szeptember15-ig, FC Schalke  04

38 meccs: 14 győzelem, 11 döntetlen, 13 vereség, 1,39 pont meccsenként

A tapasztalt és nemzetközileg elismert Heynckes a királykék gárdánál az újonc edzőt Frank Neubarth-ot ill. ártmeneti utódját Marc Wilmotsot váltotta. Ők ketten egy hetedik helyet értek el, ugyanezt az „eredményt” érte el Heynckes a bányászcsapatnál töltött első idényében. Ezt négy meccsből három vereséggel egy nagyon gyenge szezonkezdet, és Heynckes menesztése követte.

2006-tól 2007. január 31-ig, Borussia Mönchengladbach

19 meccs: 4 győzelem, 4 döntetlen, 11 vereség, 0,84 pont meccsenként

A „régi szerelemnél” töltött időszak is kevéssé volt eredményes. A szezon kezdetén sorozatban elért négy hazai győzelem ellenére a télen a Borussia már kieső helyen állt. Amikor a tavaszi szezon egy cottbusi vereséggel és a Nürnberg elleni 0:0-ával folytatódott, a mönchengladbachi vezetők behúzták a vészféket.

2009. április 29-től 2009. június 30-ig, FC Bayern München

5 meccs: 4 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség, 2,6 pont meccsenként

A Säberner Straße-ra visszatérve Jupp Heynckes teljesítette kötelességét. A VfB Stuttgart elleni, a direkt Bajnokok Ligája indulásról döntő meccsen egy 2:1-es győzelemmel a királykategóriába vezette a bajorokat. A wolfsburgiak bajnoki menetelését már nem lehetett megállítani. Amikor küldetését befejezte, átadta helyét Louis van Gaalnak, de Franz Beckenbauer szerint „csak egy szót kellett volna szólnia”, hogy továbbra is ő maradjon a Bayern edzője. A Bayern vezetőinek meglepetésére aztán 2009. július 1-jén átvette a Bayer Leverkusen vezetőedzői posztját.

2009. július 1-jétől 2011. június 30-ig, Bayer Leverkusen

68 meccs: 35 győzelem, 22 döntetlen, 11 vereség, 1,86 pont meccsenként

Heynckes kezdése a gyógyszergyári klubnál, ahol akkoriban egy bizonyos Toni Kroos is játszott, izgalmasra sikerült. Ugyan a Bayerrel a Német Kupa második körében kiesett Kaiserslauternben, de a bajnokságban csapatával az első 24 fordulóban veretlen maradt – csak a 25. fordulóban kaptak ki Nürnbergben (2:3). Ennek ellenére a végén ez csak a 4. helyre volt elegendő, a Bayer az Európa Ligában indulhatott. Második leverkuseni évében második lett a tabellán, maga mögött hagyva az FC Bayernt, csak a Borussia Dortmund előzte meg őket. Az Európa Ligában a Bayer a nyolcaddöntőben esett ki a Villareal ellen.

2011. július 1-jétől 2013. június 30-ig, FC Bayern München

68 meccs: 52 győzelem, 8 döntetlen, 8 vereség, 2,41 pont meccsenként

Eddigi utolsó két évét edzőként Heynckes megint Münchenben töltötte – harmadszor lépett a rekordbajnok szolgálatába. Két érzelmi hullámvasútra hasonlító idénye volt. A ligában a müncheniekkel is ismét a BVB előzte meg, eközben a Bajnokok Ligájában karnyújtásnyira volt a győzelem a saját stadionjukban – de a 2012. májusában a Chelsea ellen elveszített „otthoni döntő” a Bayern hosszú klubtörténetének egyik legnagyobb traumája. A következő szezonban begyógyult minden seb: Heynckes és a müncheniek német bajnokok és német kupagyőztesek lettek, majd a Wembley-ben a Borussia Dortmund ellen 2:1-re megnyert Bajnokok Ligájával tripláztak. Ez korábban egy Bundesliga-csapatnak sem sikerült.

2017. október

Carlo Ancelotti 2017. szeptember 28-ai menesztése után Jupp Heynckes negyedszerre lesz vezetőedző Münchenben, szerződése az idény végéig szól. Ezt követően a müncheni vezetők 2018. nyarán új edzővel tervezik elkezdeni az újjáépítést a kispadon is.

Fordította : Frey Dóra

Forrás : http://www.kicker.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/43389/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,jupp heynckes,Szakmai stáb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?