Blogolj!

Mit várhatunk Jupp Heynckestől ?

Rusz Dániel

A Triplázó Tréner visszatért az FC Bayern Münchenhez. Mire számíthatunk a mára már legendává vált mestertől?

Szerda este van, semmi jelentőségteljes nem történt egész nap... a Bild azonban robbantja a bombát: Jupp Heynckes a szezon végéig átveszi a csapatot!

A szíved is megáll. El sem hiszed, amit olvasol, de mégis nagyon reméled, hogy igaz. Pénteken a Kicker megerősíti, pár pillanat múlva pedig a klub is hitelesíti a hírt.

Sikeres lehet Jupp negyedik müncheni időszaka, és ha igen, milyen mértékben?

Kockázatok

Először is, ismerjük el, hogy Heynckes bizony nem kis fenyegetésekkel néz szembe. Miután 2013-ban a triplázással a csúcsra ért, a 72 éves edző karrierje gyakorlatilag semmi kívánnivalót nem hagyott maga után. Bár esetleges kevésbé fényes eredmények nem törölhetik el az örökségét, de sok szurkoló szemében elhomályosíthatják azt. Erre minden Bayern-drukker készüljön fel.

Bárki, aki szerint Heynckes puszta jelenlétével garantálja az újabb triplát, vigyázzon a szavaival. Az elmúlt néhány idény amellett tanúskodik, hogy trófeákat nyerni egyre nehezebb feladattá válik.

Hogy miért?

- Az olyan topjátékosok, mint Manuel Neuer és Jérôme Boateng sérülésekkel küszködnek, ami 2013-ban nem volt rájuk jellemző.

- Thomas Müller- és David Alaba-kaliberű sztárok estek ki a formájukból.

- A csapat középpályájának középső része még nem olyan szilárd, mint amikor Bastian Schweinsteigerrel és Javi Martínezzel meghódítottuk Európát.

- A védelem is ingadozó formát mutat.

- Franck Ribéry is sérült, de egészségesen is csak árnyéka már a 2013-as önmagának...

- ...Kingsley Coman pedig még nem kiforrott sztárjátékos.

- Arjen Robben játéka is sokkal ellentmondásosabb, mint hajdanán.

És így tovább.

Hogy a mester a mostani keretet nyolc hónap alatt újra világverő formába hozza, ahhoz kvázi csodára lenne szükség, így a szezonvégi bezsebelt trófeakollekciónak sincs túl nagy esélye. A reaktivált Heynckesnek valószínűleg ezeknél szerényebb célokkal kell beérnie.

Amire viszont joggal számíthatunk

A jelenleg romokban álló csapat rendbe szedése nagyszerű eredmény lenne. Bár hajtott végre csodákat Münchenben, Juppra sosem a taktikai zsenialitása miatt nézett fel az átlagember, nem úgy mint mondjuk Pep Guardiolára. Mégis, Heynckes azzal a bizonyítást nyert adottsággal rendelkezik, hogy remekül meg tud szervezni egy csapatot, illetve hogy képes találni egy olyan felállást, ami illik az adott kerethez.

A munka tehát adott. Építsen egy olyan védelmet, amelyik nem borul össze, ha egy jelentősebb támadósor ront neki. Biztosítsa, hogy a középpályánk ne legyen alkalmanként olyan átjáróház, amit az elmúlt másfél évben sokszor láthattunk. Vigyen dinamikát a támadásainkba, hogy ne kizárólag az egyéni kvalitásokra kelljen támaszkodni. Összességében tehát egy masszív védelem kiépítése, illetve a defenzív és az offenzív szellem közti egyensúly megteremtése fantasztikus lenne.

Végső soron, Heynckes visszaállíthatja azt a szervezettséget, amely a csapatot mind a hazai címekre, mind a Bajnokok Ligája trófeára esélyessé teheti. Ha ez sikerül neki, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy elvégezte a feladatát. Minden ezen felüli eredmény csak hab a tortán.

Jupp legfőbb erénye, amire az előtte álló nyolc hónap során számíthat, az a hitelessége. Mindent megnyert. A klub vezetősége bízik benne annyira, hogy képesek voltak rábeszélni, térjen vissza a nyugdíjból. Egy játékos sem foghatja rá majd a gyenge teljesítményt, kivéve persze ha nyilvánvalóan látszani fog, hogy a négy év alatt kiesett a ritmusból.

Az út előre

Heynckes kinevezése nem biztos, hogy a jövőbeli tervek szempontjából a legkövetkezetesebb döntés volt. A Bayern választhatta volna a jelenleg szabadúszó Thomas Tuchelt is, de úgy döntöttek, hogy inkább előkészítik az utat a következő tréner számára, akivel hosszabb távon tervezünk. Legyen Julian Nagelsmann, Jürgen Klopp vagy bárki más ez a személy, még egy darabig ismeretlen marad a kiléte. Ennél további találgatásokba bocsátkozni értelmetlen lenne, legalábbis egyelőre.

Jupp Heynckest viszont tárt karokkal fogadjuk. Néhány nappal ezelőtt a kinevezése még csak puszta ábrándozásnak tűnt. Bár a legtöbb Bayern-drukker titokban utána áhítozott, sokan merengetek azon, hogy miért is térne vissza, ha egyszer már mindent elért, amit csak lehetett. Azóta megkaptuk a választ: mert szívügye a Bayern München.

Jupp Heynckes tehát újra itt van, aminek mi nagyon örülünk!

Forrás : https://bayerncentral.onefootball.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/43335/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Szakvezetőről
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?