Blogolj!

Augenthaler: A gondolataim mindig vörös-fehérek voltak

Az FC Bayern egyik vezéregyénisége volt a 80-as, 90-es években. Klaus Augenthaler tartotta össze a Rekordbajnokok védelmét, és a pontos felíveléseivel a támadásokat is támogatta, erről kapta az ’Auge’ (szem) becenevet.

17 évig viselte a Bayern mezét, 545 mérkőzés alatt 52 gólig jutott, és 7 szezonon keresztül, 1984-től 1991-ig csapatkapitány is volt. Játékos karrierje során hétszer nyerte meg a Bundesligát, és háromszor a Német Kupát. A Bayern München volt Augenthaler egyetlen profi klubja, és most kedden ünnepelhette a 60. születésnapját.

Az FCB segédedzőjeként eltöltött öt évet is figyelembe véve, a korábbi hátvéd az élete több mint egyharmadát a Säbener Straße-n töltötte.

„A gondolataim mindig vörös-fehérek voltak”, - mondta az 1990-es világbajnok.

Jelenleg az FC Bayern.tv-nek dolgozik, emellett sok időt tölt a családjával. Augenthaler visszafogottan ünnepelte a születésnapját Grazban. Néhány napja a Dél-Bajorországi futballista beszélt a karrierjéről az fcbayern.com-nak.

Interjú Klaus Augenthalerrel

Szervusz, Klaus Augenthaler. Most kedden van a születésnapod. Mit gondolsz arról, hogy 60 éves leszel?

Augenthaler: „Egy hatossal az életkorom elején minden egy kicsit nehezebb lesz, mint idáig. De a legfontosabb, hogy hogy érzed magad. Boldognak kell lenned, hogy este lefekszel, és másnap egészségesen kelsz fel.”

Szóval nincsenek egészségügyi gondjaid?

Augenthaler: „Nem igazán. Volt egy csípőprotézis beültetésem nagyjából 18 hónapja. Már 2-3 éve halogattam. Most olyan mintha új ember lennék, újra tudok futballozni. Újra aktív lehetek, ennek nagyon örülök.”

Hogyan tekintesz vissza az elmúlt 60 évre?

Augenthaler: „Mindig azt kérdezed magadtól, hova ment el az a sok idő? Amikor levezényelek egy edzést vagy felmegyek a pályára, mint ahogy tavaly tettem Donaustaufban, újra fiatalnak érzem magam. Olyan mintha megint 30 éves lennék. A csontok viszont nem így gondolják, és eszembe jut, hogy a duplája vagyok.”

Klaus Augenthaler: „Mindig a csapatom és a családom volt”

Visszatekintve van olyan dolog, amit utólag másképp csinálnál?

Augenthaler: „Szerintem mindent jól csináltam. Egy csapatom volt játékosként, az FC Bayern. 17 év játékosként, és öt segédedzőként. Igazából abban az időben Anglia is érdekelt. Mindig is szerettem az ottani játékstílust – hagyományosabb volt. Voltak akik Olaszországba mentek, mint például Brehme, Klinsmann, vagy éppen Matthäus. Egy új tapasztalat lehetett volna. De úgy hiszem, jó döntés volt Németországban maradni.”

Te magad mondtad; 20 év az FC Bayern szolgálatában. Mit jelent számodra ez a klub?

Augenthaler: „A gondolataim mindig vörös-fehérek voltak, és még most is azok. Mindig a csapatom és a családom volt.”

Ez idő alatt hétszer nyerted meg a bajnokságot, ebből ötször csapatkapitányként. Van olyan bajnoki cím, ami különös jelentőséggel bír számodra?

Augenthaler: „Az első bajnoki címem különleges volt. Az 1986-os is, az utolsó fordulóban nyertük meg (pontegyenlőség a Werder Bremen-nel, jobb gólkülönbsége miatt nyert a Bayern – a szerk.). A Bremen nagy riválisunk volt, üldöznünk kellett őket. Az egy különleges év volt. A hazai meccsen novemberben szabálytalankodtam Rudi Völlerrel szemben, öt hónapot kellett kihagynia, egészen a visszavágóig. Azon a meccsen tért vissza, és kiharcolt egy büntetőt. Ha (Michael) Kutzop berúgta volna, másodikak lettünk volna. Ezért ragadt meg bennem ez az emlék.”

A hosszú karriered során biztos történt egy-két érdekes dolog. Tudnál mesélni valami jó sztorit?

Augenthaler: „Elég sok minden történt. De van egy jó sztorim arról, amikor Bernardo a Bayernbe jött. Szezon eleje volt, és elmentünk egy hajókirándulásra, őt pedig a reptéren vettük fel. Bernardo akkor csatlakozott, amikor épp ebédeltünk. Hoeneß-nek eszébe jutott, hogy nem tudjuk hogy tud-e úszni, úgyhogy vigyáznunk kell, nehogy belökjük a vízbe. Mindenki megivott pár sört, és nem sokkal később már a vízben volt. Ekkor elkiáltottam magam: ’Krokodil!’. Még senkit nem láttam olyan gyorsan úszni, pedig a víz csak derékig ért (nevet).”

Most megint az FC Bayernnél vagy. Te elemzed a Rekordbajnok teljesítményét a meccsek után. Élvezed ezt a munkát?

Augenthaler: „Nagyon szórakoztatónak találom. Újra a Bayern család része vagyok. Találkoztam a játékosokkal edzésen, és a munkatársaimmal a stúdióban. Örülök ennek a lehetőségnek.”

Tervezed, hogy újra edző leszel?

Augenthaler: „Amikor olyan sokáig vagy a futball világ része mint én, igazából soha nem tudod elhagyni. Tartottam egy kis szünetet, más dolgokat csináltam amiket szeretek. Elmentem horgászni. De rájöttem, nem horgászhatok örökké. Egy idő után újra vágytam a futballra. A kérdésre nem tudok biztosat válaszolni. Ha kapok egy ajánlatot, meglátjuk mi lesz. A legutóbbi ajánlat külföldről érkezett, de szeretnék Németországban maradni. Amúgy is voltam már külföldön: Grazban, Leverkusenben, és Wolfsburgban (nevet).”

Játékosként a jó meglátásaidról és a hosszú passzaidról voltál híres. Van most a Bayernben Klaus Augenthaler típusú játékos?

Augenthaler: „Talán Mats Hummels vagy Jerome Boateng, bár ők nagyobbak és atlétikusabbak. Viszont az én testalkatom sem okozott soha gondot.”

Végül pedig meg kell magyaráznod egy vicces történetet a karrieredből. A Karlsruhe elleni meccsen 1996-ban úgy látszott, hogy elaludtál a kispadon…

Augenthaler: „Igen, úgy nézett ki! Borzasztó meccs volt. 1-0-ra vezettünk, és nagyon hideg volt. Folyton az órámat néztem, és pont ekkor vettek fel, és lelassították. Úgy látszott, hogy lecsukom a szemem, de csak lenéztem az órámra. Azt hiszem a 78-adik perc volt, és már vártam hogy vége legyen a meccsnek.”

Fordította : Regős András

Forrás : https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/42967/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?