Blogolj!

Ez az az év, amikor a Bayern uralma véget ér Németországban?

Ancelotti jelen helyzetben nem elég a Bayern kispadjára? Túl nagy volt a váltás Guardiola után? Tele kétségekkel a Bayern tábor...

A látvány, ahogy Mats Hummels küzd, küzd, de végül nem tud magyarázatot adni a Bayern vereségére a Hoffenheim ellen, igazán érdekes. A Bundesliga.com közvetlenül a mérkőzés után kérdezte a játékost, így nem volt sok ideje, hogy összeszedje a gondolatait. Tanácstalanság látszott az arcán, miközben annak okát kereste, miért ment haza pont nélkül a csapata.

„Azt hiszem, a játék nagy részében mi voltunk a jobb csapat.”

- mondta a védő. Ami a számokat illeti, igaza is volt. A Bayern 72%-ban birtokolta a labdát és 23 helyzetet dolgozott ki, ezzel szemben az ellenfél mindössze hatot.

Ahogy a német válogatott játékos megfogalmazta, minden a hatékonyságon múlik. A Bayern korábban szinonimája volt ennek a szónak, ám most pont ez hiányzott a játékukból.

Ugyanez volt a helyzet kedd este, amikor visszatértek a BL-idénybe.

Látszólag ez volt a fellendülés első szakasza, mivel a Bayern a várt módon félretette az útból az Anderlecht csapatát, ráadásul volt néhány dolog, ami sikert ígért. Ilyen volt például Jerome Boateng visszatérése, aki az előző szezon utolsó meccsén szenvedett combizom sérülést. A mérkőzés utolsó gólját ő készítette elő Kimmich számára. Mindemellett James Rodriguez is kezdő volt.

Érzetre mégis inkább a beteljesületlen ígéretek estéje volt ez. Főleg azután, hogy Sven Kums-ot kiállították Lewandowski ellen elkövetett szabálytalanságáért. Így mindössze 11 perc telt el a mérkőzésből, mikor a rettenthetetlen lengyel csatár értékesítette a megítélt büntetőt.

Nem csoda tehát, hogy az embernek eszébe jutott a 2015-ben, a Shakhtar ellen vívott nyolcaddöntő. Az ellen a Shakhtar ellen, amely minden szempontból jobb csapat, mint az Anderlecht.

Ezen a mérkőzésen a Shakhtar játékosa még ettől is korábban kapta meg piroslapját (a 3. percben történő kiállítás azóta is a legkorábban megkapott piroslap a BL történetében). Miután Thomas Müller értékesítette a büntetőt, a Bayern fellelkesült és Guardiolaval az oldalán egy könyörtelen 7-0-s győzelmet aratott az ukrán bajnok felett.

A Bayern ünnepel a Shakhtar felett aratott győzelem után

Kedden ismét kevés volt a lendülete a csapatnak.

„Miután megszereztük a vezetést, úgy kezdtünk el játszani, mintha legalább 5 góllal vezettünk volna. A szurkolóink többet érdemeltek volna.” 

- nyilatkozta Robben a mérkőzés után. Ezek a szavak és a Shaktar elleni mérkőzés párhuzamai, nem az egyetlen rejtett kritikái Ancelotti munkásságának mostanság.

A jelenlegi feltevések szerint az olasz főként az elődjével való összehasonlítás miatt szenved. Guardiola minden részletet alaposan megvizsgált. Marti Perarnau szerint ő egy olyan ember volt, aki sosem elégedett meg semmivel, képes volt három napra bezárkózni az irodájába, hogy minden szempontból tanulmányozza az ellenfelet mielőtt például a Mainz ellen játszott volna.

Ancelotti ennek épp az ellenkezője. Sokkal engedékenyebb, felnőttként kezeli a játékosait, és elvárja, hogy azok úgy is viselkedjenek. Ne tegyünk úgy, mintha ez a fajta vezetés ne működött volna/működne a nagyobb kluboknál, amelyek öltözői szupersztárokkal vannak tele! Vicente del Bosque ezzel a politikával nyert BL-t a Real Madriddal. Zidane-aki a Real 2014-es győzelménél Ancelotti mellett volt - szintén afelé hajlik, hogy a kevesebb néha több, ahelyett, hogy mindig minden lehetőséget megvizsgálna, ahogyan néhány elismert edzőtársa teszi.

Zidane igyekszik átvenni egykori főnöke, Ancelotti látszólagos nyugalmát

A Bayern problémája nem újkeletű, már az előző szezon kezdetekor is jelen volt. A kulcsszó a hiányzó intenzitás.

A játékosok keményen hajtottak Guardiola alatt, néha ez túl sok is volt. Elég csak Kimmich ijedt arcára gondolni, amikor az edző közvetlenül a Dortmund elleni döntetlen után leteremtette.

Kevés kétségünk lehet afelől, hogy ezt a végére néhány játékos megelégelte. Például Ribery, vagy Müller.

Guardiola megközelítése és Ancelotti hitvallása közt viszont túl nagy volt az ugrás. Miután a csapat a tavalyi szezonban sok átlagos teljesítménnyel is 15 ponttal nyerte a Bundesligát - amit sokszor alábecsülnek - idén abban reménykedtünk, hogy újra tündökölni fog az FC Hollywood.

Az a felismerés, hogy nem ez a helyzet, teljesen megváltoztatta a légkört. A rossz előszezon megadta az alaphangulatot, és a győzelmek sem elegendőek ahhoz, hogy visszafordítsák ezt.

Vegyük Ribery mezeldobását az Anderlecht ellen. Több meglátás is született ezzel kapcsolatban, van, ami negatív és van, ami pozitív a Bayernre nézve. Egyesek szerint csak szenvedélyes és ez csak annak a bizonyítéka, hogy még mindig van benne versenyszellem. Mások szerint azonban dühös, ami arra utal, hogy valami nincs rendben a csapatnál és, hogy elvesztette a hitét az edzőben. Robben a mérkőzés után arról beszélt, mennyire fontos a szenvedély a csapat életében.

Ancelotti elgondolása az Anderlecht ellen nem volt rossz. Robben, Ribery és James is a kezdőbe került, hogy segítsék Lewat a támadásoknál. Ráadásul a két középpályás, Thiago (a második gól szerzője) és Tolisso elég távol állnak a védekező szellemű játékosoktól, így ez egy elég ambiciózus választás volt. A könnyedség mégis hiányzott.

A Bayern -vagy Ancelotti - a lehető legrosszabb időt választotta arra, hogy kikapjon a Hoffenheim csapatától. Éppen akkor, amikor mindenki Julian Nagelsmann felemelkedéséről és arról beszél, hogy mikor veszi át a bajorokat. És ez még azelőtt volt, hogy az Eurosport közölte volna az interjút vele, amelyben nyíltan vállalja, érdekelné a poszt.

Szintén azon a hétvégén egy korábbi Bayern játékos, Mario Basler nyilatkozta azt a Sport1-nek, hogy úgy tudja, Ancelotti januárban Kínába szerződik. Ezt a pletykát azonban az olasz később viccnek nevezte.

Abban biztosak lehetünk, hogy a Bayern mindezeket túl fogja élni, ahogyan túljutnak azon is, hogy Lewandowski kritizálta a vezetőséget a játékospolitikájuk miatt egy interjúban.

Ez, és a korábbi játékosok dühös reakciói - mint Effenbergé is volt - ez maga a Bayern. A Bayern szókimondó és önszabályozó. Éppen ezért lehet mégis egy ilyen edző, mint Ancelotti, remek választás.

A gond az, hogy ez – a mindig esztétikus játékra törekvő spanyol edző után - nem elég. Talán elég lesz egy újabb Bundesliga győzelemre, sorozatban a hatodikra, de a Bayernnek most két fronton is versengenie kell, hiszen nem csak a Dortmund, de akár a Lipcse is veszélyes lehet a Rekordbajnokra nézve.

Ráadásul a Bajnokok Ligájában is elég erősnek ígérkezik ez az idény. Ancelotti (akit főként azért hoztak a csapathoz, hogy újra megszerezze a BL trófeát) esélye így egyre kevesebb a győzelemre.

Fordította: Kiss Dorisz

Forrás : http://bleacherreport.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/42802/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,carlo ancelotti,Elemzések,Szakmai stáb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?