Blogolj!

A Schalke Bayern elleni fellépésén Leon Goretzka lesz a fókuszban

Domonkos Altdorfer

A Schalke játékosa, Leon Goretzka számára a Bayern elleni párharc nem olyan lesz, mint a többi. A rekordbajnok figyelemmel kíséri a 22 éves tehetséget.

Néhány játékos úgy írható le legjobban, ha megnézzük, mi történt a pályán lecserélése után.

Ha Horst Hrubescht Leon Goretzka felől kérdezzük, egy ilyen történetre emlékezik a 66 éves szakember – amikor egyszer a középpályás elhagyta a pályát, és utána minden összedőlt. 2012 májusában a mostani DFB-Sportigazgató Hrubesch Ljubljanában, a stadionban szemlélte az eseményeket, és először látta Goretzkát játszani. Az U17-es Európa bajnokság döntőjében Hollandia ellen. A német nemzeti tizenegy Goretzka góljával vezetett 1:0-ra. Utolsó percek, Goretzkát lecserélik. Hrubeschben felrémlik: „Csak nehogy…”. Momentumokkal később 1:1, Hollandia később tizenegyesekkel nyert. Európa bajnoki cím pápá, és ott a felismerés:

Egy olyan játékost, mint Goretzka nem cserélhetsz le a fontos meccseken – valakit, akin a csapat egész statikussága alapult. „Leon volt az abszolút vezér a pályán”, mondta Hrubesch az újságnak. „Utána összezuhant minden.”

Goretzka majdnem kapitány lett

Kedden újra fontos meccs következik. Goretzka a Schalkéval a Bayernt fogadja (20:30/Sky). Azért pikáns összecsapás, mert a Müncheniek kifejezetten nagy érdeklődést mutattak a 22 éves irányító középpályás iránt, a szerződése jövő nyáron jár le. Domenico Tedesco, a Schalke fiatal trénere nem fogja lecserélni Goretzkát. A 32 éves edző sokáig mérlegelt Benedikt Höwedes távozása után, hogy Goretzkát nevezze-e ki új kapitánynak, végül valószínűleg a bizonytalan jövője miatt nem tette. Azóta Goretzka a kapitány helyettes. Most neki kell átvállalnia a felelősséget. A hétvégén győztes gólt szerzett a Bréma elleni 2:1 alkalmával. A Schalke statisztikája ebben a pillanatban olyan, mint már rég nem volt: 9 pont négy meccsen, ilyenre 2011 óta nem volt példa. Goretzka igazolta a Bréma elleni góljával, hogy kész átvállalni a vezető szerepet.

Hrubesch mosolyog ezen. Összeköti egy szoros edző-játékos kapcsolat, ami az évek során kialakult. Az U21-es válogatottnál Goretzka volt Hrubesch kapitánya, a 2016-os Olimpián is ő vezette a Német válogatottat Hrubesch alatt. Ez az ő szociális kompetenciáitól függ, a készség, mindig a környezetére is gondolni, és nem mellesleg, egy csodálatos focistának lenni.

„Leon nagy erőssége mindig is a fejében volt”, - mondta Jens Todt az újságnak.

A HSV mai Sportigazgatója 2012-ben ajánlotta az első profi szerződést a VfL Bochumnál az akkor 17 éves játékosnak. A bochumi stadiontól öt percre nőtt fel Goretzka. A mai napig ott él a szüleinél, és a VfL-t akkor vezető Todt visszaemlékszik, ahogy a tárgyalások alatt Goretzka az édesapja, Konrad Weitsicht társaságában és a körülmények ismeretében megjegyezte:

„Azt mondta nekünk: lehet, hogy valamikor elhagyom a VfL-t, de azt akarom, hogy az a Bochumnak is előnyös legyen.”

Egy évvel később Goretzka a Schalkéba szerződött nagyjából 5 millió euróért – egy továbbigazolás esetén nagyban érintett lenne a VfL. A Schalkénál válogatott játékos lett belőle Joachim Löw alatt, és a nyári Konföderációs kupának 3 góllal és egy asszisztal a legnagyobb nyertese volt.

„Már régóta látszott, hogy valami különlegeset tud. De sosem lankadt, mindig a focira fókuszált és már 17 évesen komoly játékos volt”, - mondta Todt.

Leon, a profi. Hrubesch szerint viszont: „szakmailag Leon még bőven nincs a határon.”

Átlépni a határokat

A Bayernnél és a többi európai topklubnál ugyanígy gondolkodnak. És ez nyilvánvalóan arra ösztönözte a Schalkét is, hogy átlépje a saját határait. A „Kicker” szerint a királykékek készek Goretzkának az új szerződés szerint 10 millió euró éves keresetet kínálni. Soha senki nem keresett ennyit a Schalkénál korábban. Hogy ez elég-e, hogy Goretzkát a maradás felől meggyőzze, majd kiderül. Talán a több pénz mellett több perspektívára is vágyik. Tedesco az ötödik edzője Goretzkának a Schalkénál. A klubnak szüksége van rá, mint vezéregyéniség, főleg Höwedes mellékhangoktól sem mentes távozása után. Goretzkának kell azonban egy klub, amelyik vele együtt növekszik.

A Bayern ellen sok fog múlni Goretzkán a Schalke játékának egyensúlya szempontjából – Goretzkán, a támadó és védekező csapatrészek összekötőjén.

Azt mondta: „Bátran kell majd küzdeni.”

És meg fogja próbálni. Karszalag nélküli vezérként, egy olyan játékosként, akit nem lehet lecserélni.

Forrás : https://www.waz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/42668/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Elemzések,Előzetesek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?