Blogolj!

A Bayern-legenda kritizálja Lewandowskit: ilyet egy játékos sem tehet

Kun Béla

A Bayern-legenda nagy Thomas Müller rajongónak mondja magát és bírálja Robert Lewandowskit interjújáért, amelyben a rekordbajnok átigazolási politikája miatt panaszkodott.

Interjú Klaus Augenthalerrel:

Klaus Augenthaler az FC Bayern München egyik legnagyobb legendája. Több mint 500 tétmeccset játszott a védő a Bayernben, és soha nem viselte más csapat mezét. 1975-től 1997-ig állt a klubnál alkalmazásban, mint játékos a profi és az amatőr csapatban, mint az U-19 trénere, majd legutoljára, mint másodedző. Logikus, hogy az „Auge” (szem) becenevű egykori játékosnak van mit mesélnie a Bayernről a bwin-nek adott exkluzív interjúban. Az 59 éves legenda nagy Thomas Müller rajongónak vallja magát, és nem érti a válogatott játékost jelenleg érő kritikákat. Emellett beszél a Guardiola és Ancelotti közötti különbségekről, és Lewandowski legújabb kritikájáról.

A Bayern Ancelotti irányítása alatt nem tűnik olyan dominánsnak, mint Guardiola alatt. Visszalépés volt az edzőváltás és az előző szezon a csapat számára?

Klaus Augenthaler: „Nem szeretnék azon szakértők sorához csatlakozni, kik szerint minden rosszért Carlo Ancelotti a felelős. A Bayernnél mindig sokat vitatkoznak, ha nem nyernek. Már akkor kritizálnak, ha csak 1:0-ra vagy 2:0-ra nyernek, és nem játszanak meggyőzően. Ancelotti egy teljesen más trénertípus, mint Guardiola volt, de a címei magukért beszélnek, és nyilván nem lottón, hanem kemény munkával nyerte őket.”

A Hoffenheim lassan a Bayern mumusa lesz? Mi a probléma?

Augenthaler: „A Hoffenheim ellen uralták a meccset, de nem uralták következetesen. Az én időmben is volt mumus csapatunk. Akkoriban a Bochum volt az, ahol mindig pontokat hagytunk ott. Nem szeretnék az edző tréner taktikájába beleszólni. Nem állok minden nap az edzőpályán, s nem is tudom, hogy hogyan állítja fel a játékosokat meccs előtt. Nem szabad elfelejteni: Ancelotti az elmúlt évben bajnok lett, a kupában a BVB ellen csak szerencsétlen volt, különben valószínű, hogy kupagyőztes is lett volna. A duplázásnál jobb eredményt Guardiola sem ért el. Természetesen a müncheniek igénye mindig a Bajnokok Ligája győzelem, de a foci kiszámíthatatlan.”

Pep Guardiola irányítása alatt a csapat erőssége a rugalmasság volt. Ez most elveszett?

Augenthaler: „Ők ketten alapjában véve is teljesen más edzőtípusok. Guardiola Barcelonából jött, ahol mindig dominálni akarnak, mindegy, hogy otthon vagy idegenben játszanak. Ancelotti egy olasz tréner, aki nagyobb hangsúlyt fektet a védekezésre, az ellenfelet is hagyja építkezni, hogy ezáltal több szabad területhez jussanak.”

Idén egy olyan FC Bayernt fogunk látni, aminek nem eleve biztos az első helye?

Augenthaler: „Azt gondolom, hogy az FC Bayern olyan kerettel rendelkezik, hogy a sérülteket jól tudja pótolni. A felkészülés erre a szezonra természetesen problémás volt. Majdnem két hetet voltak Ázsiában, s többször voltak marketing-eseményeken és fotózásokon, mint az edzőpályán. Miután visszatértek, beszéltem Ancelottival, s ő ezt mondta: ’Klaus, ez egy katasztrófa volt. Négy meccsünk volt, nem voltunk jók, és csak egyszer tudtunk edzeni.’ Ez a nagy klubok problémája, eredményeket kell elérni, topfittnek lenni, s mindeközben ezekkel a marketingutazásokkal pénzt szerezni.”

A felkészülés még hatással lesz a szezonra?

Augenthaler: „Nem, szerintem nem lesz további hatása a szezonra. Most vereséget szenvedtek a Hoffenheimtől, ilyen bármikor megtörténhet. De Boateng visszatér, Thiago is újra játszik. Ha a keretben mindenki egészséges lesz, akkor a bőség zavara jön el.”

Még mindig nincs senki, aki Lewandowskit pótolhatná, a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőben láthattuk, hogy ez mihez vezetett.

Augenthaler: „Erről csak feltételezéseim vannak. Talán keresett a klub valakit, aki helyettesítheti? Talán azt gondolják, hogy Müller át tudja venni Lewandowski helyét? Voltak pletykák, miszerint Antoine Griezmann vagy másik középcsatár érkezik. De ezt nem tudom megítélni, mert nem tudom, hogy mi az igazság.”

Lewandowski ismételten nyíltan és engedély nélkül kritizálta a klubot, amire Rummenigge hevesen reagált. Joga van ehhez egy kulcsjátékosnak?

Augenthaler: „Hallottam róla. Ez nem áll jogában egy játékosnak sem. Nem kritizáljuk a csapatot, ahonnan a fizetésünket kapjuk a nyilvánosság előtt. Természetesen csapaton belül lehet kritizálni, ezt, hét éven át csapatkapitányként én is többször megtettem, de nem újságokon keresztül. Az újságíró nem a sportolók barátja. Meg kell töltenie az újságokat. Ha Lewandowski így gondolkodik, akkor Hoeneßhez vagy Rummeniggéhez kell mennie, s ezt velük normálisan megbeszélni.”

Az interjút gyakran Philipp Lahm 2009-es interjújához hasonlítják, amikor Lahm a csapat hiányzó filozófiájáról beszélt. Ma ezt az interjút a későbbi sikerek alapjának tekintik. Lewandowski elérhet hasonló hatást, vagy csak a távozását készíti elő?

Augenthaler: „Nehéz erről beszéni, mert sok mindent csak utólag lehet megítélni. A meglévő szerződések manapság sajnos nem jelentenek már sokat, és az utóbbi években Lewandowskit több top klubbal hírbe hozták. Hogy az interjúval a távozását akarta-e kiprovokálni, nem tudom. Azt gondolom, hogy ő a Bayernben jó helyen van. Valószínűleg csak megfelelő erősítéseket akar, mert végre meg szeretné nyerni a Bajnokok Ligáját. Bajnok és kupagyőztes már volt többször is, azzal a szándékkal jött Münchenbe, hogy a Bajnokok Ligáját megnyerje.”

Thomas Müller már nem kezdő, és eligazolási gondolatairól maga számolt be. Javasolná neki a távozást?

Augenthaler: „Véleményem szerint nekem nincs jogom tanácsot adni egy játékosnak sem, hogy mit tegyen vagy ne tegyen. Thomas Müllernek egyébként is 2021-ig van szerződése. Ő saját nevelésű játékos a Bayernnél, és miután Badstuber és Schweinsteiger elhagyták a klubot, Philipp Lahm pedig visszavonult, az FC Bayern mindent meg fog tenni azért, hogy őt megtartsa. Ez volt mindig a klub politikája. Ezenkívül Thomas Müller nagy értéke a klubnak a futballpályán kívül is, pénzben nem kifejezhető.”

Forrás: https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/42629/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,Játékosaink,robert lewandowski
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?