Blogolj!

A Bayern München és a Lewandowski-dilemma

Avagy lehet, hogy a Bayern München a rossz játékost vette meg a Lyonból?

A Bayern Münchennek van egy gondja. A világ egyik legjobb középcsatára vezeti a támadásaikat, Robert Lewandowski. Sokan úgy gondolnák, nincs semmi hátránya, ha a talán legjobb formában lévő csatárt tudhatod a csapatodban.

Mérkőzéseket eldöntő gólok, győzni akarás, és a megnyugtató tudat, hogy a meccs végére minden rendben lesz. A Bayern München tavalyi Freiburg és Hertha Berlin ellen játszott meccsei kiváló példák arra, hogy egy Lewandowski kaliberű játékos mit tud hozzátenni a csapathoz.

Szóval akkor mi is a probléma?

Végül is a Bayern legnagyobb gondja, hogy Robert Lewandowski túl jó. Erős, rengeteg gólt lő, a befejezései nagyszerűek, és nagyon ritkán sérült – maga a tökéletes középcsatár. És beigazolódni látszik, hogy ez mégis egy probléma. Ebben a cikkben elemezzük, hogy milyen hátrányokkal járhat egy Lewandowski szintű játékos a csapatban, és egy egyszerű megoldásról is szót ejtünk.

A tavalyi év

Az átigazolási időszak végeztével ez a harmadik szezon, amibe a Bayern München egyetlen valódi középcsatárral vág bele. Lewandowski érkezésének évében az alábbi választék volt a csatár posztra:

-Mario Gomez, 23 évesen igazolt a Bayernhez, 28 évesen távozott, veszélyes támadó, 174 meccsen 113 gólt szerzett

-Mario Mandzukic, 26 évesen csatlakozott, 28 évesen ment el, egy szorgalmas, kemény srác, 88 meccsen 48 gólt szerzett

-Claudio Pizarro, 33 évesen igazolták le, 36 évesen távozott, megbízható cserecsatár, 71 meccsen 25 gól

Mandzukic azonban elhagyta Münchent, mert nem értett egyet Pep Guardiola nézeteivel. egy átlagos szezont töltött az Atletico Madridban, majd a Juventusban kötött ki.

A legutóbbi szezonban ki lett tolva a bal szélre, hogy helyet teremtsenek a rekordigazolás Gonzalo Higuain számára. A kitartásának és fizikai adottságainak segítségével egy régebbi stílusú szélsővé fejlődött, az erőt és technikásságot előrébb helyezve a gyorsaságnál.

Mandzukic sokoldalúsága valami különlegeset hozott a csapatai játékába, ami hozzásegítette a Juventust és a Bayernt a Bajnokok Ligájának döntőjébe jutásához.

Habár Pep Guardiola csak egy-két felkészülési meccsen játszatta a szélen, ez a poszt már ismerős volt neki a fiatal éveiből a Horvát válogatottból. Igaz, hogy sok mindenben nem értett egyet Guardiolával, de ő még mindig a legkitartóbb játékosnak tartja, akit valaha edzett.

Lewandowski elemzése a többi három játékossal szemben:

-Robert lewandowski, 25 évesen csatlakozott, eredményes és góltermékeny, 152 meccs alatt 116 gólt szerzett

A fentebbi hárommal összevetve, leginkább a két Mario keverékére hasonlít. Mozgékonyabb és gyorsabb mint Gomez, de nem küzd úgy a végsőkig, mint Mandzukic. Az utóbbi évek két legjobb Bayern támadójának keveréke pontosan egy olyan csatár, amilyenre a Bayernnek szüksége van.

Azonban még mindig hiányzik valami. A 38 éves Claudio Pizarro már nem tudja azt a szintet hozni, amire szükség lenne ahhoz, hogy kulcsjátékos lehessen a Bayernben. De a Bajoroknak pontosan arra a szerepkörre lenne szüksége, amit ő betöltött.

Egy játékos, akinek segítségével pihentetni lehet a többi támadót, és egy teljesen más megközelítést hozhat a játékba. Egy ilyen játékosnak nem kell feltétlenül 30 felett lennie, elég ha képes teljesíteni az elvárásokat.

Sokak szerint egy csapatnak legalább két csatárra van szüksége, különösen ha náluk játszik a világ legjobbja ezen a poszton. Elég csak visszatekinteni, hogyan játszott a Bayern amikor több lehetőségük is volt a csatár posztra, és máris láthatjuk ennek előnyeit. Ez egy újabb problémához vezet, amivel a Bayern többször szembesült az elmúlt években.

Minden jóban van valami rossz

Pep Guardiola és a Bayern elnöke, Karl-Heinz Rummenigge is többször kihangsúlyozta, hogy Robert Lewandowski legjobb tulajdonsága, hogy nem olyan sérülékeny, mint sok más játékos.

„Soha nem sérül meg, mert nagyon odafigyel az étrendjére, és mindig megfelelően felkészült.” -Pep Guardiola

Ez nagy részben igaz, de a „soha nem sérült” rész mindig a legrosszabbkor cáfolódott meg. A Barcelona ellen 2015-ben, és a Real Madrid ellen 2017-ben.

2015-ben a Bayernt a Barcelonával sorsolták össze a Bajnokok Ligája elődöntőjében, ahol Lewandowskinak egy arcvédő maszkban kellett játszania, az előző heti Dortmund elleni kupameccsen elszenvedett fejsérülés miatt. Habár elméletileg mindkét meccsen bevethető volt, ez az akadály kétségtelenül hatással volt a játékára.

Két évvel később egy újabb sérülés miatt ki kellett hagynia a 2017-es Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első meccsét a Real Madrid ellen.

A hiánya egy Real Madrid szintű csapat ellen sok szurkolóban felvetette a kérdést: „Mi lett volna, ha…?” A vörösök mindkét meccsen jól játszottak, és csak a balszerencse miatt nem jutottak tovább.

Egy egészséges Lewandowskival a kezdőben, ki tudja mi történhetett volna az első meccsen? Tehetséges tizenegyes rúgóként vajon értékesítette volna a büntetőt, amit Vidal kihagyott? Egy fitt Robbennel és Riberyvel a szélen, talán ez volt a tökéletes alkalom, hogy a Bayern végre legyőzzön egy spanyol csapatot?

Sajnos soha nem fogjuk megtudni.

Több okból kifolyólag, Lewandowski játéka a visszavágón véget ért a 88. percben, amikor Joshua Kimmich érkezett a helyére. Valószínűleg azért, hogy betöltse a középpályán keletkezett lyukakat Vidal szerencsétlen kiállítása után, de mégis egy világklasszis támadót kellett lehozni ehhez. Kimmich igaz hogy sokoldalú, de nem csatár.

De nem okolhatjuk az eredményért Lewandowskit, hogy nem volt 100%-os formában, sem Kimmichet, amiért nem elég jó csatár. Hosszú a lista az okokról, amiért a Bayern kiesett. De a Lewandowski dilemma úgy tűnik, idén újra megismétlődik.

Miért ismétlődne meg?

A kérdés, hogy mégis miért kéne megismétlődnie? Lewandowskival együtt jár a makacsság, és mindez megszorozva a bosszantó ügynökével olyan problémákat okoz, amik nagymértékben akadályozzák a klubot.

A tavalyi szezon panaszát, hogy nem lett gólkirály a Bundesligában, vagy akár a korábbi megjegyzését tekintve a klub költekezési szokásairól (vagy annak hiányáról), szükségszerű lenne, hogy Lewandowski és az ügynöke végre megértsék, hogy a futball csapatjáték.

Ha az egyéni sikerei fontosabbak számára, mint a csapat érdeke, akkor ha ki kell hagynia egy mérkőzést, valószínűleg hangot is fog adni csalódottságának, esetleg távozással fenyeget. Még akkor is, ha ezzel a csapat a jövőre való tekintettel a fiatal játékosoknak adna lehetőséget, az nem érdeke neki, hogy kihagyjon egy meccset is akár.

Szóval mi a megoldás? Egy jelentéktelen Januári átigazolási szezon után, a Bayern München továbbra is cserecsatár nélkül folytatta a szezont, ezzel nem teremtve meg a lengyel számára a szükséges versenyhelyzetet.

Egyes vezetők úgy gondolják, hogy Lewandowski sosem sérült, és ha lenne helyettese, akkor annak évente több mint 30 meccset kéne a padon ülve töltenie. Akkor mégis mit csinál a Bayern, ha megüresedik a csatár poszt?

A sokoldalú támadó

A Bayern München jelenleg hiányt szenved egy bizonyos típusú játékosból, amilyennel a legtöbb topcsapat sikeresebbé tette a játékát az elmúlt években. Egy olyan támadóra van szükségük, aki képes bármelyik pozíciót betölteni a pálya utolsó harmadában. Akár egy vonaltól-vonalig játszó középpályás, csak annál vízszintesebb értelemben.

A közelmúltban Messivel, Suarezzel és Neymarral a Barcelonának egy olyan támadósora volt, amiben a játékosok bármelyik pillanatban helyet cserélhettek, és ugyan olyan gólveszélyesek maradtak. A Real Madrid bizonyos mértékben hasonló helyzetben volt – a Bale, Benzema, Ronaldo hármassal. A támadók ilyen szintű variálhatósága káoszt okoz az ellenfél védelmében.

A Bayern Münchennél a kezdő támadók Ribery, Lewandowski, Robben, és alkalmanként Müller – a felállástól függően. Ha ezek a játékosok ott vannak a kezdőben, az abszolút sikert jelent? Németországon belül kétségkívül igen. Európai szinten viszont láthatóan nem.

Ami megkülönbözteti a hármast/négyest az MSN-től, BBC-től, vagy bármi más támadóalakulattól, ami a jövőben alakul, az az, hogy mindegyikük nagyszerű abban, amit csinál. Szó szerint, abban jók, amit csinálnak.

Soha nincs eltérés abban, amit a csapatnak nyújtanak. Néhány Holland válogatottbeli meccstől eltekintve, Arjen Robben főként jobbszélsőként játszott egész karrierje során. Akárcsak Franck Ribery, aki nagyészt a baloldalon játszik.

Lewandowski eddig is középcsatárként játszott, és továbbra is ott fog egészen a visszavonulásának napjáig, mert ott a legjobb.

Egyedül Müller a kivétel. Nagyrészt visszavont csatárként játszik, de előfordul hogy szélső, vagy középcsatár. De láthatóan óriási a különbség, hogy csatárként, vagy a csatár mögött játszik.

Nem arról van szó, hogy a Bayernnek 150 milliót kéne költenie egy balszélsőre, jobbszélsőre, és egy középcsatárra. Egyetlen játékosra van szükségük, aki zökkenőmentesen be tudja tölteni ezeket a pozíciókat. Valakire, aki elég sokoldalú ahhoz, hogy bármelyik támadót helyettesíteni tudja.

Ez a sokoldalúság jelentheti a különbséget egy negyeddöntőben való kiesés és a hatodik Bajnokok Ligája győzelem között. És ha a Bayern sztárcsatárjának ki kéne hagynia az odavágót, ez a bizonyos játékos pályára lépne, és fel tudná venni a ritmust. Ha valamelyik szélsőnknek kéne kihagynia egy meccset, ugyan ez a játékos pótolhatná gond nélkül.

A Bayernnek nem olyan játékost kell keresnie, aki boldogan töltene szezononként 30 meccset a padon. Valaki olyan kell, aki elég rugalmas ahhoz, hogy szezononként 30 meccset játsszon 4 különböző poszton. Az egyik legjobb lehetőség pedig…

Nabil Fekir

A 2013/14-es szezonban debütált a Ligue 1-ben, középcsatárként, bal- és jobbszélsőként, visszavont csatárként és támadó középpályásként is képes játszani, eddigi 118 meccsén 38 gólt szerzett.

A 0,32-es meccsenkénti gólarányával felülkerekedik Claudio Pizarro 0,3-as, és James Rodriguez 0,26-os átlagán is, ugyanezen időszak alatt. Ehhez hozzáadva az eddig kiosztott 30 gólpasszát egy Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi nélküli csapatban, Fekir egy igazán lenyűgöző, tehetséges támadó.

Bár a statisztikák félrevezetőek lehetnek, nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket a számokat. Az ugyan abban a szezonban debütáló Corentin Tolisso 160 meccset játszott a Lyonban, és mindössze 29 gólt és 17 asszisztot jegyezhet. A 0,18-as gólátlag, és a 0,106-os gólpassz átlag nem jelent sokat, mivel Tolisso az ellenfél kapujától távolabb játszik, mint Fekir. De akkor miért a középpályás Tolissot vette meg a Bayern a számukra ideális sokoldalú támadó, Nabil Fekir helyett?

Nem mondhatjuk, hogy hiba volt Tolissot leigazolni. De lehet, hogy Tolissora nem feltétlenül volt szüksége a Bayernnek. A 2013/14-es szezontól kezdve Arturo Vidal 0,16 meccsenként lő gólt, és 0,1-es gólpassz átlaga van, míg Thiago 0,14-es gólátlaggal, és 0,18-as gólpasszátlaggal büszkélkedhet.

[3. Kép]

Nabil Fekir eddigi szezonja a Ligue 1-ben:

26 sikeres labdavezetés

17 elszenvedett szabálytalanság

12 kapuralövés

8 kialakított helyzet

4 gól

2 gólpassz

Ezen adatok szerint a három játékos közötti különbség nem elég számottevő ahhoz, hogy Tolisso előrelépés legyen bármelyikükhöz képest is. Ha meg kéne nevezni egy területet ami nem igényel változtatást, a középső középpálya lenne az. A Bayern választéka ezen a poszton vitathatatlanul a legjobbak között van Európában. A Bayern hátránya a négy támadó pozíciójára való alternatívák hiányából fakad, amit Nabil Fekir orvosolhatott volna.

De mivel ezt az átigazolást elbukták, a Bayern megszerezhetett volna pár másik tehetséges fiatal játékost, mint például Keita Balde… aki a Monacoba igazolt. Vagy Gabriel Barbosa-t… akit a Benfica megvett. Fekir eközben a Lyonban maradt, és megkapta a csapatkapitányi karszalagot.

És mindezek után ráadásul, Fekir azt mondta, szívesen játszana a Bayernben. A hiánya, legalábbis egy hozzá hasonló játékos hiánya újra problémákat okozhat. A Bayern a középpályán irányítani tudja a játékot, de ha a támadásokkal megint gondok adódnak, Fekir, vagy egy hasonló támadó leigazolásának elhalasztása lehet az ok mindenre.

Fordította : Regős András

Forrás : https://bayernstrikes.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/42585/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók,Játékosaink
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?