Blogolj!

Honnan származnak a Bayern problémái?

Domonkos Altdorfer

Az előző szezont elnézve nagy nyugalommal kijelenthetjük, hogy bőven akadnak olyan csapatok a ligában, amelyeknek több problémájuk van, mint az FC Bayern Münchennek. Természetesen mindig vannak elégedetlen hangok, főleg a meg nem nyert meccsek után, de komolyabb kritikát nem fogalmaznak meg.

Ez azonban most, hosszú idő után, úgy tűnik, változóban van. Azaz a régóta békés körülmények között működő, kiegyensúlyozott csapat, a Bayern München háza táján mintha már nem jönnének olyan jól ki a dolgok. Hogy milyen két személyes oka van ennek, és ki az, aki főleg felelősségre vonható?

Kedd este van Münchenben. Kötelező feladattal néz szembe a Bayern az RSC Anderlecht ellen, ami a piros lapnak, és a 12. percben lőtt vezető gólnak köszönhetően nem lett nehezebb. A bajor futballfelfogásból kiindulva egy minimum 7:0-s győzelem is elképzelhető, amely alatt az érintettek az összes frusztrációjukat kiadhatják, és megmutathatják a kritikusoknak, milyen jó a helyzet a csapaton belül. De valami más történt ezen az estén. A támadósor kedvtelennek tűnik, mindenki magának akarja kikaparni a gesztenyét, és jó színben feltűnni. Az, hogy ez elindított egy láncreakciót, és hogy a sérelmét mindenki a következő akcióban éli ki, nem vitás, jól megfigyelhető volt.

A legtöbb kritikus ezt nem akarja észlelni, és arról beszél, hogy nincs igazi krízis, vagy ha van is, azt a média nagyítja fel ennyire. Nekem azonban sokkal veszélyesebbnek tűnik ez az egész, amennyire most látjuk. Világos, valamikor újra elkezd focizni a Bayern, és megint olyan meggyőzően fogják nyerni a meccseiket, mint az előző években, és nem gondolnám, hogy a bajnokságban valami robbanás történne, de itt most többről van szó.

Arról is szól, mennyire boldogok az egyesület tagjai. Nem titok, a Bayern rengeteget profitált abból az elmúlt években a legjobbjaiért tett ajánlatokkor, hogy a játékosok iszonyatosan jól érezték magukat Münchenben, és a klubra, mint családjukra tekintettek. Az én szememben ez a legnagyobb jelensége az elmúlt éveknek. De most ez is töredezik. Lewandowski az egyesület átigazolási politikája kapcsán fejtette ki elégedetlenségét, Müller többet játszana, és ezt hangoztatja is, Ribery több mint idegesen reagálta le lecserélését, és Arjen Robben nem létező haja az égnek áll, mert nem játsszák meg. Nem úgy tűnik, hogy klubon belül minden olyan mézes mázos lenne, mint mindig is volt.

Számomra két személyi oka van ennek.

Azt gondolom, hogy a Bayernnél egy világos hierarchia van. A klubnak szüksége van egy vezérfarkasra, aki –magyarán szólva- képes az asztalra csapni, ha ilyesmi dolog történik. Ami éppen a méreg ebben a helyzetben, és a helyzetet nehezíti, ha sík ez a hierarchia. Persze, Neuer a kapitány, de ő még nem egy olyan személy Münchenben, mint egy Lahm, Schweinsteiger, Kahn, van Bommel, Effenberg vagy Matthaus. Ha ezek a játékosok valamit megmondtak, akkor az kőbe volt vésve. De ők már nincsenek itt, és mi történt? Természetesen kifejezik igényüket a játékosok, akik már évek óta a csapathoz tartoznak, hogy kifejezhessék véleményüket. Mindenki fontosnak érzi megszólalni, és reagálni a másikra. Itt most nem szeretném értékelni ezeket a megnyilvánulásokat, miután Németországban továbbra is véleményszabadság van, és ha valaki ezt ki akarja nyilvánítani, megteheti.

De hogyan is mondja szépen az ember? Ha sok a szakács, sós lesz a leves. A túl sok játékos ad hangot a véleményének, akkor az nem csak az egység hiányáról árulkodik, hanem megnehezíti az újonnan vezetővé előlépő játékosok –mint Neuer vagy Hummels- érvényesülését. Természetesen olyan játékosok, mint Müller, Ribery vagy Robben már régóta a csapathoz tartoznak, de már bocsánat, ettől még senki nem lesz vezető személyiség csapaton belül. Vezetői képessége vagy van egy embernek, vagy nincs. Pont. Játékosok, mint Mats Hummels, vagy Manuel Neuer kétség kívül bírnak ezzel a tulajdonsággal, és pont ezért kellene nekik irányítani a csapatot. Ezáltal néha az embernek rá kell csapnia az asztalra, és világossá kell tennie, mi a tényállás. Ha szezon közben minden játékos folyton minden apróság miatt kritizálná az egyesületet, inkább egy önsegély csoportra hasonlítana a klub, és nem jól szervezett egyesületre. És kételkedem benne, hogy onnantól kezdve a szerződéseket érintő kérdésekben a „család” aspektus megmaradna. Talán valamikor ki is költözik valaki.

Van még egy második aspektus is, ami szerintem nem javít a helyzeten. Sorry Brazzo, tényleg örülök neked, mindig is rajongód voltam, értékeltem a játékstílusodat, és a nyilvánosság előtti fellépésedet. De te most olyasmi vagy, mint az egyesület szócsöve. Most tényleg megvan rá az esélyed, hogy azzá válj. Nem akarok a múltba révedni, de Matthias Sammer ebben a helyzetben világosan meghúzta volna a határokat, kiállt volna a nyilvánosság elé a csapat nevében, és ezzel befelé is világossá tette volna, hogy ez így nem mehet. Az egyesületnek szüksége van valakire, aki éppen ezt a szerepet átvegye, ha ez szorítóvá válik. Mindenki, aki Sammer szerepében kételkedett, aki őt fölöslegesnek vagy munkanélkülinek tekintette, most láthatja, fontosabb volt ő, mint azt elsőre gondolnánk. Barátságtalan volt, kívülről nem úgy tűnt, hogy nem ő volt a legjobb barátja a játékosoknak – de nem is lehetett.

Brazzo szerződtetésével ezen a poszton óriási problémát látok: nem az ő képességeiben kételkedek, de meglátásom szerint túl közel helyezkedik a csapathoz. Emlékszem az első interjújára, a Dortmund elleni Szuperkupa meccsen. Ő akkor azt mondta, hogy ez előnyös, hogy ilyen közel áll a csapathoz, és sok játékost személyesen is ismer. Éppen ez teszi most nehézzé a dolgát, így inkább „haver” mint főnök a játékosok számára. Én személy szerint, és ebben persze mindenkinek meglehet a véleménye, kétlem, hogy minden játékos a kellő módon tiszteli őt. Tehát rajta a sor (és ezt senki nem tudja átvenni tőle), hogy megerősítse pozícióját, és a csapaton belül oda kerüljön, ahova Matthias Sammer rövid idő után eljutott. Remélem, hogy meghazudtol, és fel tudja építeni magát, ez a csapaton belüli hangulat miatt is fontos lenne, különösen a fontos meccseken.

Forrás: https://chainballers.wordpress.com/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/42535/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,Beszámolók
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?