Blogolj!

Átigazolási szakértők: nem Tolisso lesz a Bayern legdrágább igazolása

Domonkos Altdorfer

A nyári átigazolási időszak véget ért. Az interjúban két szakember, Dennis Krämer és Thomas Detering beszél a Dominó-effektusról, a Bayern rekordot jelentő kiadásairól, valamint a spanyolok stratégiájáról.

München- Csütörtökön véget ért az átigazolási időszak, amely idén olyan mozzanatokat hoz, amit még előtte sosem. Neymar, Ousmane Dembele, vagy a bayernes Corentin Tolisso átigazolása rekordot hozott. Dennis Krämer és Thomas Detering, a transfermarkt.de szakemberei kifejtik a véleményüket.

Ezen a nyáron akkora összegek kerültek elő, mint soha azelőtt. Ez a szakembereket is sokkolta?

Dennis Krämer: A sokkolt nem lenne a megfelelő kifejezés, de ez a piaci felhevülés elcsodálkoztató. Alapvetően a növekvő díjak folyamata fennmarad, mivel egyre magasabb összegek mozognak a piacon, a befektetőknek és a tv-s jogdíjaknak köszönhetően. A 100 milliós határt a jövőben mind gyakrabban átlépik majd, és egyáltalán nem fog kivételnek számítani. Így minket sem lepett meg.

A jéghegy csúcsa a Neymar-transzfer volt

Krämer: A 222 milliós összeg, amit a Párizs Neymarért fizetett, a közeljövőben sem lesz szokványos, de ez idén sem számított szokványosnak. Végülis itt nem egy egyeztetett vásárlásról van szó, hanem egy kivásárlási záradékról. Ezáltal egy spirál jött mozgásba, ami a Bundesligát is érintette. Ousmane Dembélé a Neymar üzlet nélkül egészen biztosan nem 147 millióért igazolt volna a Barcelonába.

Gondolná, hogy ez az árspirál valamikor megáll?

Krämer: A Neymar-transzfer egy kivétel, ami először magához hasonló méretűekre ösztönöz. Van a Financial Fairplay, és még maguk a legpiacképesebb csapatok, mint a Manchester City, PSG vagy a Manchester United sem akarják a keretüket minden évben teljesen felforgatni. Ez szintén nyugtatólag hat. Teljesen viszont nem fog megállni a trend. A kivásárlási záradékok megnövekednek, egy pénzügyileg erősebb klub lépési kényszerben akár 300 millió eurós záradékot is teljesít, ami egy újabb Domino-effektust fog kiváltani.

A Financial Fairplay szóval csak egy papírtigris?

Thomas Deterding: Végülis az alapötlet mint olyan egy fontos, értelmes eszköz, hogy a klubok kiadásait az átigazolási díjaknál és a játékosok béreinél kontrollálják, amivel esélyegyenlőséget teremtenek. Reálisan nézve muszáj minden esetben alkalmazni és betartatni. Minden társadalmi területen vannak kiskapuk, a szabályozásokat a szabályok betartásával megkerülni. Az UEFA biztosan nagyítóval fogja vizsgálni a Neymar-üzletet és lehetőség szerint intézkedéseket fog tenni. A pénzbírságtól kezdve a keret lekorlátozásán át a nemzetközi ligákból való kizárásig -mint például a Malaga esetében 2013-ban – tartanak a lehetőségek.

Önök szerint ér Neymar 222 milliót?

Krämer: Tisztán üzletileg tekintve: igen. Ennek az üzletnek is meg kell nézni a kereset kínálati hátterét. Közös megegyezéssel végül a Barcelona rögzítette a záradékot a brazil szerződésébe, tudván, hogy ez a konstrukció bármikor aktiválható lesz.

A Dembélé féle huzavona egy bizonyíték arra, hogy a játékosok manapság túl nagy hatalommal rendelkeznek? A Barcelona ugyanúgy nem akarta Neymart eladni…

Krämer: A Barcelonának nem volt választása. Dembélé esetében a Dortmundnak ugyanúgy nem. Ezért kellett a BVB-nek tisztán belátnia: egy játékos, aki sztrájkol, amivel a távozását akarja elősegíteni, nehezen lenne elfogadható a játékostársak és a szurkolók részéről. Egy fél évre a padra tenni, az megint nem tenne jót senkivel. Ezért volt jó őt elengedni. A BVB megmutatta azonban, hogy nem olyan könnyű tőlük játékost elcsábítani, és a játékosok hatalma véges.

Hogyan tudnának a klubbok védekezni ez ellen?

Kramer: Sok klubnál kibontakozott az a trend, hogy a sztárjait, tehetségeit, legnagyobb értékeit hosszú évekre magához láncolja. Ilyenkor a kivásárlási záradékot is minél magasabbra próbálják emelni. A Real ezekkel a célzott hosszabbításokkal a záradékot Isco és Marco Asensio esetében 700 (Isco) és 500 (Asensio) millióban határozta meg. Így próbálnak más csapatokat a vásárlástól elrettenteni.

Hogyan értékelik a szakértők a Bayern idei átigazolásait?

Deterding: Meg kell állapítanunk, hogy a Bayern ismét letaszította a BVB-t a kiadásokat tartalmazó lista éléről, és először lépte túl a 100 milliós határt, amivel a liga történetének legnagyobb invesztícióját hajtották végre. Vegyük a 3 európai top-bajnokságot -Angol, Spanyol és Olasz – idén - ezidáig- csak 7 klub költött ennél többet. Philipp Lahm valamint Xabi Alonso távozása után a bevásárlásokkal, mint Corentin Tolisso vagy Niklas Süle, megfiatalították a keretet és újra kiélezték a konkurenciaharcot.

41,5 millió euró jó befektetés Tolissoért?

Krämer: Már előre megtervezték a bajorok, régóta a listán volt, és tökéletes igazolást hajtottak végre, még azelőtt, hogy a Neymar-transzfer a piacot felbolygatta volna. Összehasonlításképpen: a Barca 40 milliót adott ki Paulinhoért, aki 29 éves. Tolisso 23, Franciaországban óriási tehetségnek számít és nagy a fejlődési lehetőség benne. Már bizonyította is a benne rejlő potenciált. A mostani összegek mellett a 41,5 millió euró tökéletes befektetésnk tűnik. Egy bizonyos rizikó mindig van a fiatal játékosok esetében. Renato Sanches esetében is túl korán lépett a Bayern, nem tudott áttörést elérni, ő azonban még fiatalabb mint Tolisso.

Sebastian Rudyt jó áron megszerzett stratégaként ünnepelték – romantikus magasztalás, vagy tényleg szalonképes lehet nemzetközi szinten?

Krämer: Mindig ismert volt arról a Bayern, hogy feltörekvő Bundesliga-játékosokat olcsón igazol, akik aztán Münchenben akarják a következő lépést megtenni. Rudy bizonyította a Konföderációs kupán, hogy megüti a nemzetközi mércét. Egy a legjobb korban lévő német válogatott játékos szabadon igazolható, ugyanakkor a szintlépést foggal körömmel ki kell harcolnia.

Bizonyos források szerint James is jó üzlet volt - meg kellene végleg szereznie őt a Bayernnek?

Deterding: Most még elhamarkodott lenne bármit is mondani. Még nem lépett pályára a bajnokságban, a kölcsönszerződés két évre szól. A klubnál látni fogják, hogyan akklimatizálódik. Hogy az állítólagos, illetve a megírt 42 milliós összeg összesítésben alacsony lenne, úgy is lehet nézni. Nem szabad figyelmen kívül hagyni viszont, hogy a kolumbiai értéke az elmúlt 2 évben 80 millióról 50-re mérséklődött, mivel a Real Madridnál nem játszott meghatározó szerepet.

Újabban a kölcsönüzletek a divatosak.

Deterding: A kölcsönüzletek manapság elsősorban az úgynevezett kisebb kluboknál játszanak fontos szerepet. A piaci folyamatok – kis túlzással - azt a tendenciát mutatják, hogy egyre több pénzért, egyre rosszabb minőséget kapunk. Ennek fényében a kölcsön üzletek gazdaságilag bizonyos rizikót hordoznak.

Douglas Costa és Serge Gnabry két külön modelljei a kölcsönüzletnek. Ön szerint mindkettő helyes volt?

Deterding: Douglas Costa esetében a Bayern egy „végleges vételi opciót” kommunikált, ami az előre definiált teljesítmény mellett egy bizonyos időponttól – nagyjából a 20 tétmeccs után – aktiválódik. A Juventus jövő nyáron kifizeti az állítólagos 40 milliót, úgy, hogy 30 millióért érkezett és végül nem tudott áttörést elérni, ami miatt esett az értéke. Kétségtelenül jó üzlet. Serge Gnabry mindkét csapat esetében jó opció. A Hoffenheim most fog szerepelni először nemzetközi kupában, rövid távon jó erősítés lehet. Egy ilyen üzlettel a Bayern semmilyen rizikót nem vállal.

A Bayernnek a következő években a nemzetközi piacon csak a lepattanók maradnak?

Deterding: Szemléli az ember a folyamatokat, és ismeri a Bayern világos álláspontját… nem lesz könnyebb a klubnak. Uli Hoeneß kijelentette, hogy más klubok milliós pénzszórása ellen küzdeni akar. Azt mondta: ha klubként elhatárolódsz ettől a folyamattól, új utakat kell keresned, hogy versenyképes maradhass. Így kell: Új márka bevezetése, megfigyelőhálózat kiépítése, utánpótlás támogatása meg hasonlók. Ezek olyan megoldások, amikkel sikeresnek lehet lenni. Manapság ezt üdítőnek és pozitívnak találom, ha valaki, mint a bajorok ebben a témában világosan állást foglal. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a Tolisso átigazolásával beállított rekord a Säbener Strassen előbb utóbb meg lesz döntve.

Hoeness azt mondta, hogy a Bayern Campus egy válasz az átigazolási őrületre.

Krämer: A Bayern sosem lesz egy tisztán nevelő egyesület, aki csak kineveli a tehetségeket – mert nagy a nyomás, címeket kell nyerni. Hoeness szerint a Campus nem „A” megoldás, hanem egy jövőben követendő út. Megállapítható, hogy az átjárhatóság a profikhoz évek óta nem annyira adott. Ezt meg kell változtatni, hogy a jövőben egy keverék jöhessen létre újonnan igazolt játékosokból , felfedezettekből és saját nevelésekből. Természetesen ez egy járható út, ha az ember a horribilis összegek helyett saját tehetségeire akarja helyezni a hangsúlyt. Elképzelhető, hogy egy saját nevelésű játékos, akinek korai lenne a csapatba kerülés, hosszú évekre a klubhoz kötni, kölcsönadni, és lehetőleg később beépíteni. Ez egy olyan modell, amit a Real és a Barca már évek óta alkalmaz. Dani Carvajal, Jesus Vallejo, Casemiro (mind Real) vagy Gerard Deulofeu és Rafinha (mindkettő Barcelona) élő példák erre a stratégiára.

Kik a legértékesebb játékosai a Bundesligának?

Deterding: Transzfermartk adatbank alapján Robert Lewandowski az első 80 millió euróval Pierre-Emerick Aubameyang (65 millió) valamint Thomas Müller és James Rodriguez (mindkettő 50) előtt. A tisztánlátás érdekében: a TOP 20-ban csak 4-en nem a Bayern vagy a Dortmund keretéhez tartoznak. Az egyik ilyen a lipcsei Emil Forsberg, aki, mint csapattársai Timo Werner és Naby Keita a liga legnagyobb értéknyereséggel bíró játékosai az elmúlt éveket figyelembe véve. Jó érzéssel figyelheti az ember a fiatal játékosok fejlődését, mint a dortmundi Christian Pulisic, a Dortmund 20 milliós igazolása, Maximilian Philipp, aki egy szezonon belül az értékét 12,75 millió euróra növelte, a leverkuseni Kai Havertzet vagy a stuttgart új szerzeményét, Santiago Ascacibart.

Forrás : https://www.tz.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/41911/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,Beszámolók,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?