Blogolj!

Helmer üzent Ancelottinak: idén nem lesz könnyebb, mint az előző évben, inkább nehezebb

Domonkos Altdorfer

Thomas Helmer a Bayernről, fellélegzés végéről, Thomas Müller erősségeiről, a szikla, Niklas Süléről és öregemberekről.

München- Vasárnap megszokott módon Thomas Helmer (52) 11 órától a Sport1-en a „Doppelpass” moderátorakén kezdte az új szezont. Interjúnkban a korábbi Bayern-kapitány volt klubjának helyzetét elemzi.

Thomas Helmer

Helmer Úr, a Szuperkupa győzelem után: Jó úton jár a Bayern, vagy ingatagabb, mint kéne?

Thomas Helmer: Az Audi Kupán nekem sok minden hiányzott még: frissesség, kreativitás, sokat játszottak hátul, nem így ismeri az ember a Bayernt. Most jobb volt, de biztosan nincs még ott a Bayern, ahol lennie kell. Ezt nem magyaráznám az ázsiai túrával, inkább a sok sérülttel, mint Thiago, Manuel Neuer, Jerome Boateng, Arjen Robben.

Carlo Ancelotti kimondta szárazon, a Bayern behúzza a BL-t- logikus. Ez tetszett Önnek?

Helmer: Mostanában gyakran vannak olyan nyilatkozatai, amik kuriózumnak számítanak. Például, hogy neki nincs szüksége sportigazgatóra. Azt, hogy meg akarja nyerni a Bajnokok Ligáját, elhiszem neki, csakhogy ez nem lesz könnyebb, mint az előző évben. Inkább nehezebb.

A fejébe vette? Ezzel kell számolni Münchenben…

Helmer: Nem csak Münchenben vette volna a fejébe. Nagyon magabiztos, hogy ilyeneket mondjon, még akkor is, ha ez a célkitűzés alapvetően legitimnek tekinthető. Ancelotti nagyon fontos év előtt áll, ami a személyét illeti. Mindenki láthatta a nyugodt személyiségét előző évben, de őszintén szólva, csak részben ilyen. Hogy ez sikerre vezet-e, erősen kérdéses, és ezért áll nehéz év előtt. Biztosan nehezebb lesz, mint az előző.

Lassan kiöregedik?

Helmer: Ennek semmi köze az évekhez. Tegnap beszéltem az egyik ifiedzővel, aki, bár fiatal, de azt mondta, hogy a vita, a szigor divatos ma az edzőknél. Egyrészről ezt nem csak az úgynevezett „Nagelsmannok” tudják, ez így nem stimmel, ráadásul Ancelotti sem az az öregember, már sok nehéz helyzetben edződött, például a Reálnál, vagy a Chelsea-nél…

...ezzel együtt nehéz változni ilyen előrehaladt korban, nehéz még egyszer megújulni. Neki megvan a vezetői stílusa, amin most változtatni kéne.

Helmer: Legyünk korrektek, azt mondom. Ha őszinték vagyunk, Pep Guardiola ellentmondást nem tűrő személyisége után mind fellélegeztünk. Aztán jött Ancelotti személyében egy más fajta mentalitás, ravasz, ragaszkodik a stílusához. De ezzel együtt: vége a fellélegzésnek, most Carlo Ancelottinak fel kell vállalnia az ütközeteket. De ezt ő maga is tudja.

Hasan Salihamidzic lett az új sportvezető, Willy Sagnol jött másodedzőnek. A jó öreg „Mia san mia”-ra alapoznak, de sokaknak nem jelent semmit ez a régi vízió. Nem mereng túlságosan is a Bayern a múltban?

Helmer: Hú, hát mindig kérdés, hogy mik voltak az alternatívák. „Brazzo”-nak ez egy óriási lehetőség. Szeretem őt, meggyőző, pozitív ember, egy igazi „dolgozó”. Nézzük meg mire lesz képes. Nem tartom rossznak, ha egy klub, korábbi játékosokra épít, akik ismerik, hogy működik a Bayern. Külsősökkel, mint Michael Reschke nem működött.

Costa és Gnabry kölcsönadásán elcsodálkoztam 

Philipp Lahm és Xabi Alonso távozásával új rangsor állt fel a pályán. Ön maga is sokáig volt Bayern-kapitány, egy bankettbeszédben annó az „én csapatom”-ról beszélt, hogy a vezetőkkel ellenkezzen.

Helmer: Ezt mondtam akkor, mert az a csapat annyira fiatal volt, és úgy éreztem, védelmezőn kell fellépnem. Akkoriban jogtalanul kritizálták a csapatot, még belülről is, ezt próbáltam meg Franz Beckenbauernek egy beszélgetésben a tudtára hozni. Ezt nem nagyon szabad elkövetnie az embernek, még akkor se, ha a Bayern csapatkapitánya (nevet)…

Volt vita?

Helmer: Természetesen volt visszhangja. De az igazságérzetem nagyon erős, és az ilyen helyzetekben makacs vagyok. El kell még mondanom, hogy a sokat idézett vitakultúra Uli Hoeness körül tényleg működik. Ulinak mindig el tudod mondani a véleményed, nyíltan elmondja aztán az övét, de ez sosem hátráltató. Így mindig eredményre lehet jutni, és végül minden elrendeződött. Mindig becsültem ezt.

Vessünk egy pillantást a keretre: elköszön a Bayern a szélsőjáték erőltetésétől?

Helmer: Hogy Serge Gnabry és Douglas Costa kölcsön lettek adva, ezen nagyon csodálkoztam. Sosem lehet tudni, mi lesz Franck Riberyvel és Arjen Robbennel. Nyilvánvalóan nem lesz akkora hangsúly a szélsőjátékon. Kingsley Coman eddig nem ért el akkora áttörést.

Mit vár James Rodrigueztől? Van olyan jó mint a híre? Vagy joggal került pályán kívülre Madridban?

Helmer: A kétely jogos az ő esetében. Hiába volt a VB-n gólkirály, de 2014 nem ma volt. Számomra a legérdekesebb kérdés a szezon előtt, hogy mit is tud ő valójában. Az alacsony bérekkel viszont jó projektben a Bayern. Azt remélik, hogy hasonlóan harapós lesz, mint Robben, aki szintén a Realtól jött, és meg akarta mutatni, hogy jogtalanul mellőzték. Okosan csinálták a Bayernnél, talán utánakérdeztek Toni Kroosnál, emellett, pedig Ancelotti is jól ismeri. Az ő edzősködése alatt futotta legjobb szezonját. Mint Hasan esetében is azt mondanám, lássuk meg mit produkál.

Rudy óriásit fejlődött

Sebastian Rudy még nem igazán bizonyított, vagy mégis?

Helmer: Előző évben óriásit fejlődött, ezt sokan elfelejtik. Rendkívül jók az adottságai, de korábban sokszor hozott rossz döntéseket, hosszú indítást választott akkor, amikor röviden kellett volna – és fordítva… Mostanra viszont megvan az önbizalma, és nekem tetszik, hogy azt mondta, hogy nem mellékszerepet akar játszani a Bayernnél. Így kell bemutatkozni.

Niklas Süle jött még Hoffenheimből Rudyval. A védelem közepén játszott – ő a jövő?

Helmer: A nápoly elleni 0-2 után interjúztattam őket, az első Bayernes meccse után, és egészen őszintén kimondta: „Huh ez már egy egészen más kávéház itt”. Az edzőmeccseket sem veszítheted el, ha a Bayernnél vagy. A válogatott meccsen figyeltem őt Koppenhágában, és nagyon jól mozgott. 21 évesen még sokat kell dolgoznod, a pozíciós játékodon, de ő egy szikla, és vele a Bayern egy top „Backup”-ot szerzett meg, akiben megvan a potenciál.

Thomas Müller a fontos meccseken az előző szezonban nem volt olyan meggyőző, mint szerette volna. Mi lesz vele?

Helmer: A vezetők – jogosan - biztosították a támogatásukról, mivel ő egy rendkívül fontos személy a csapatban. Ő is tudja, hogy nem volt jó szezonja – miközben a léc magasan volt. Nem keseredhet el, ha kritizálják, nem ellene szól, mindenki szereti, de ha a Bayern játékosa vagy, a kritika mindig hozzá tartozik az életedhez. Nem játszott, mert nem volt jó formában. Nem szabad pálcát törni felette, visszatér.

Nem tudjuk kikerülni a kérdést: Mit szól a 222 milliós Neymar transzferhez?

Helmer: Nem részletezném. Senki sem gondolja, hogy ez egy jó irány. Ha hallom, Guardiola egymilliárdos transzferre készül a Manchester Citynél… ki képes ezeket a számokat még felfogni?

A Bayern korlátozott, de…

Ez főleg a Bayern számára jelent problémát, aki nemzetközi szinten nem tud eleget kínálni egy sztárért. Véges a kontó.

Helmer: Igen véges, de ez így rendben is van, hogy a Bayern nem száll bele ebbe a végtelen játékba. 41,5 millió Corentin Tolissoért már sok pénz. Nem költheti el az összes pénzét egy játékosra, akkor se, ha a nemzetközi versenyképesség ezt megkívánná, mert már nincs esélye top sztárokra.

Az ex-játékvezető, Bernd Heynemann beszélt a csatornánál a videóbíróról?

Helmer: A videóbíró jó, de nem véd meg minket a vitás ítéletektől. Boldog vagyok, hogy van nálunk egy szakavatott ember, aki mindent elmond a témában.

Az Ön 94’-es fantom-gólja nem lett volna videóbíróval megadva- lemondana róla?

Helmer: Hogy ezt eddig sem felejtették el- biztosan. Szombaton betaláltam az Uwe-Seeler-Válogatottban, mondták is a többiek: Ahh, rendes gólt is tud rúgni. (nevet) Helmer és a fantomgól- az örökkévalóságig. Ezt nem érdemeltem – egyébként én vagyok a videóbíró egyik legnagyobb támogatója. (vigyorog)

Forrás : https://www.merkur.de/

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/41433/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,carlo ancelotti,Interjúk, nyilatkozatok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?