Blogolj!

Rummenigge új filozófiát hirdet?

Fazekas Annamária

A csapat új szlogenje? A „Mia san mia!” helyett, a Bayern-főnök szerint: „Ezt nem engedhetjük meg magunknak!" A Bayern-főnök Karl-Heinz Rummenigge nem akar részt venni az átigazolási őrületben. A „Mia san mia” mottó helyett új filozófiát képvisel - kényszerűen.

München – Az oly gyakran emlegetett, és mindig jól kitömött Bayern folyószámla - mennyi is az annyi a nemzetközi átigazolási piac jelenlegi irracionális kivásárlási összegei, és átigazolási díjai tekintetében? A brazil szupersztár, Neymar 222 millió eurós kivásárlási ára kapcsán egy dolog vált teljesen egyértelművé: a profi futballbeli átigazolások mondhatni teljesen szabadárasak lettek.

Az eszelősen gazdag, orosz illetve arab pénzügyi „befektetők”, piacra dobják a pénzüket, és ezzel szembeköpik az összes klub vezetőt, akiknél a gazdaságossági szempontok is szerepet játszanak egy – egy döntésben. Ez utóbbiak közé tartozik az FC Bayern München is, ahogy azt az elnök Karl – Heinz Rummenigge a SportBild–nek adott interjújában nyilatkozta. Három számjegyű milliós összeg ugyan sok pénz, de a milliárdos befektetőkhöz viszonyítva, ez csak aprópénz.

Rummenigge: Mi lenne fontosabb? Neymar vagy az Allianz Aréna?

„Mi az FC Bayernnél más filozófiát követünk. Nem akarjuk ezt, és nem is engedhetjük meg magunknak”

– nyilatkozta a Neymar ügylet kapcsán Rummenigge. Ez nem éppen a „Mia san mia” jelmondatra vall, ami ugye már az FC Bayern mez hátoldalán is látható. Mindenesetre a Bayern főnök úgy gondolja, hogy a rajongók egyet értenek vele.

„Ez így helyes. Ezt a közvélemény, és a rajongóink is helyeselni fogják szerintem“

Rummenigge mottója szerint tehát ő inkább épületekbe fektetne, mintsem játékosokba:

„A Neymar ügylet kapcsán feltettem magamnak a kérdést: Mi lenne fontosabb, Neymar vagy az Allianz Aréna? Teljesen őszintén mondhatom, hogy az Allianz Aréna fontosabb. Ráadásul a Neymar – átigazolás összességében még többe is kerül”

Augusztus elején nyitotta meg kapuit a rekordbajnok csapat utánpótlási centruma, amely 70 millió euróba került: egy a jövőbe fektetett invesztíció, a magasan fizetett szupersztárok helyett.

A Bayern főnök szerint a politika is hibás

Rummenigge óvatosságra int, mert az egyre eszelősebbé váló átigazolási összegek miatt, a rajongók eltávolodhatnak a lényegtől, a futballtól.

„A cél az, hogy újra több racionalitás legyen a futballban. Ez vonatkozik a FIFA-ra, az UEFA-ra, az ECA –ra (European Club Association), és a ligákra is. Le kellene ülnünk egy asztalhoz, ez lenne az javaslatom. Akkor talán ésszerű szabályokat alkothatnánk a futballra vonatkozóan. A közvélemény egyébként nem fogja ezt az egészet megérteni, a rajongók elveszítik a kapcsolatot a futballal."

 A sportfunkcionáriusokon kívül Rummenigge a politikát is felelősnek tartja az ügyben:

„Kijelenthetjük: a politikának igenis fontos szerepe van a kivásárlási összegek, és a fizetések alakulásában. Az első eset: Bosman. Az volt a kezdet. A spanyol és az európai politika ezért egyaránt felelős. Spanyolország volt az egyetlen ország, ahol a játékosok szerződésében kötelezővé tettek egy úgynevezett lelépési záradékot, mely szerint a játékos egy előre meghatározott összegért cserébe, bármikor felmondhatja a szerződését. Ahogy ez Neymar esetében is történt. Felteszem a kérdést: ez egyáltalán, miként lehetséges?"

Ő maga, az akkori UEFA elnökkel Platinivel együtt – Rummennigge elmondása szerint – többször is próbált egy ún. „Salary Cap” – et, fizetési maximumot bevezetni az európai fociban – és még mielőtt 2011- ben az ún. pénzügyi fairplay – t bevezették.

„Mindig elutasították a javaslatomat. Azt kérdezem magamtól, hogy vajon a 2011 előtti politika miért nem támogatta az UEFA és a klubok közös kívánságát. A politika segítségével minden megoldható lett volna. Az UEFA ésszerű keretek közé akarta terelni a futballt. Mivel ezt a politika a versenyszabadság elvén elutasította, ezért az UEFA az úgynevezett pénzügyi fairplayt vezette be”

- panaszkodott Rummenigge. 

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/41311/pics/lead_800x600.jpg
Átigazolási hírek,BAYERN HÍREK,Interjúk, nyilatkozatok,karl-heinz rummenigge
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?