Blogolj!

Az 55. idény – avagy a Bundesliga 2017/18-as szezonja

Vajon ki nyeri a szuperkupát ?

Augusztus 5-én rajtol a német futball-szezon, ekkor játssza a Borussia Dortmund, mint kupagyőztes és a Bayern München, mint bajnok a német Szuperkupát, a dortmundi Signal Iduna Parkban (a régiek és a foci-romantika híveinek kedvéért a Westfalenstadionban).

A felkészülési meccsek mindkét csapat esetében döcögősen mentek, helyenként gyenge játékkal, kínos vereségekkel (a Dortmund a Regionalliga-ban játszó, tehát negyedosztályú Rot-Weiss Essen-nel nem bírt, a Bayern kínos, és nagyarányú zakókba szaladt bele a Milan vagy a Liverpool ellen).

Mindezt úgy, hogy idén nyáron nem volt nagy világesemény a fociban, a német szempontból nagyon sikeres Konföderációs Kupa és U-21-es Eb kevésbé zavart be a felkészülésbe, igazi kulcsjátékos egyik csapatból sem távozott, az érkezett új játékosok beépítése mindenhol időbe telik. Persze lehet mondani, hogy a Bayernbe többen érkeztek, főleg „rögtön a kezdőbe” szánt húzóemberből jött több, a Dortmundnál új az edzőt lehet emlegetni, mint nehezítő körülményt, de ezek az érvek inkább kifogáskeresésnek tűnnek.

A mindkét klub által abszolvált ázsiai pr-túra felkészülést zavaró hatásainak boncolgatása messzire vezetne, nyilván a szükséges rossznak tartják ezt mindenhol a sportszakmai vezetők, de mindkét csapat túl van egy ilyenen, ebből a szempontból abszolút nincs különbség az előfeltételekben.

Pár napja baráti beszélgetésben azt mondtam, hogy ha megnézem a Bayern eddigi teljesítményét, azt mondom, simán kikapnak a Szuperkupán, ha megnézem a BVB eddigi teljesítményét, akkor azt mondom, simán kikapnak a Szuperkupán, de mivel mindkettő nem kaphat ki, jó kis meccs lesz ez, teljességgel megjósolhatatlan kimenetellel.

A véleményem nem változott, bár azóta a BVB elveszítette az Atalanta elleni felkészülési meccset, és a Bayern is leszerepelt az Audi Kupán.

A Szuperkupa értékéről, szükségességéről sok vita folyik (ebben mondjuk Németország nem egyedülálló, sokan kívánják a pokolba az ilyen meccseket Európa-szerte), de arra biztos jó lesz, hogy a győztes egy kis önbizalmat tankoljon fel a szezonkezdetre, az egyszeri szurkoló meg úgy érezhesse, elkezdődik végre a német foci-szezon szépen lassan.

Tényleg csak lassan, hiszen a harmadik körben az EL-selejtezőbe bekapcsolódó és ki is eső Freiburg kivételével egyelőre nem érdekelt német csapat a nemzetközi kupákban (a BL play off-ba kapcsolódik majd be a Hoffenheim augusztus közepén), a Szuperkupa után egy héttel következő első forduló a Német Kupában sem ígér hallatlan izgalmakat.

Augusztus 18-án rajtol az 55. Bundesliga szezon

Augusztus 18-án elrajtol a Bundesliga, de az első két fordulót követően rögtön két hetes válogatott-szünet következik majd, hogy utána aztán tényleg elkezdődjön a szezon, bajnoksággal, Bajnokok Ligájával, Európa Ligával, mindennel.

A Bundesliga is ekkor indul be igazán, egy igen érdekesnek tűnő szezonnak nézünk ismét csak elébe.

A liga lebonyolításában semmi újdonság nem lesz, 18 csapat, őszi és tavaszi forduló az idén viszonylag rövid téli szünettel (a nyári vb miatt korán be kell fejezni a klubszezont).

Élesben is debütál viszont a videobíró, a tavalyi tesztüzem után.

Kíváncsi vagyok, hogy a hosszú tesztidőszak után mit fognak kihozni a rendszerből. Én nagyon vártam, de a Konföderációs Kupán finoman szólva is vegyesek voltak a tapasztalatok. Időnként szükségtelenül hosszú ideig állt a játék, és a téves/követhetetlen/képtelen ítéleteket ezzel sem lehet száz százalékig megelőzni, talán a legendás német precizitás és a hosszú előkészületek jobb eredményt hoznak majd. A másik újdonság, hogy Bibiana Steinhaus személyében a Bundesliga játékvezetői keretének tagja lett az első nő (negyedik játékvezetőként eddig is ott állt jópár meccsen már a pálya szélén). Nem a feminizmus mondatja velem, hogy ez is mérföldkő.

Arra a kérdésre, hogy ki lesz a német bajnok, elsőre rávágnám (ahogy szinte mindenki), hogy a Bayern, még egyszer átgondolva is azt mondanám, hogy ennek nagyon nagy az esélye, szenzáció lenne, ha nem így lenne.

Vajon zsinórban 6. alkalommal is meglesz a salátástál ?

De ha ezt az egy jelentős kérést nagyjából meg is válaszoltuk, ott van mögötte 17 kérdőjel.

Simon Terodde-val a stuttgart nem fog kiesni

Akár nemzetközi kupás helyekről, akár a lehetséges kiesőkről van szó, igen nehéz bármit is jósolni. Ha a mezőny végéről kezdjük, német kifejezéssel élve Außenseiter vagyis egyértelmű kiesőjelölt, nincs. Öt éve nem kellett nagy jóstehetség, hogy a Greuther Fürth, három éve, hogy a Paderborn lesz az egyik kieső, a Darmstadt is biztos utolsónak tűnt két éve, de az első szezonban bravúrosan bent maradt, tavaly ez már nem sikerült, így az anyagilag, keretben stb. leggyengébb, de nagyon szimpatikus kiscsapat az idén a másodosztályban küzd. A két feljutó közül a VfB Stuttgart igazi Traditionsverein, hatalmas, fanatikus szurkolótáborral (50.000 felett volt a hazai meccseik átlag-nézőszáma a másodosztályban is), stabil anyagi háttérrel, a kiesés után rögtön visszajutva, egy abszolút Bundesliga-szintű kerettel, remek fiatal edzővel, semmiképp sem tűnik kiesőjelöltnek.

A Hannover sem feltétlenül, ami az 50+1-es szabály alól frissen kikerülve a korábbi szponzor és befektető Martin Kind irányítása alá került. Ettől persze nem fog jobban sütni a nap Alsó-Szászország fővárosában, de megalapozott szakmai munka folyik Hannoverben, egy másodosztályban töltött szezon után rögtön sikerült a visszajutás, több rutinos, kipróbált játékossal erősítettek (például Ostrzolek, Korb, Schwegler).

A mezőny végén nagy kérdőjel az utóbbi időben mindig a kiesés szélén álló Hamburg, bár Gisdol edző irányításával mintha magukra találtak volna kicsit.

A Werder vajon bentmarad Claudio Pizarro nélkül ?

A másik északi csapat, a Bréma is a kiesés/osztályozó/épp csak bent maradás keskeny mezsgyéjén mozgott az utóbbi években, ráadásul a legendás kapitány Clemens Fritz most tényleg visszavonult, Nouri edző pedig nem mindig ura a helyzetnek a csapat körül.

A Wolfsburg visszakapaszkodik méltó helyére ?

A sokáig stabilan nemzetközi kupában induló, két éve még kupagyőztes Wolfsburg az előző idényben már szenvedett, osztályozón maradt benn, a főszponzor Volkswagen nehézségei és az ennek következtében csökkenő támogatás sem tett jót a csapatnak, a sztárok (Schürrle, Draxler) sorra elhagyták a csapatot. Az igazolások talán a csatárlegenda Mario Gomez kivételével nem jöttek igazán be, az előző szezonban három edző is ült a kispadon, kérdés, hogy Andries Jonker mihez kezd a kerettel – ami még így megtépázva is jónak tűnik, és van pár tényleg nagy név (Blaszczykowski, Didavi) és tehetséges fiatal (elég az U-21-es válogatott eddigi csapatkapitányára, Maximilian Arnoldra gondolni) is.

Visszatalál az Augsburg az egykori sikeredző Weinzierl idején mutatott formájához?

Sötét lónak tűnik a tavaly nagyon hullámzó teljesítményt nyújtó Augsburg, viszont most a felkészülési meccseken jól teljesített, a keret nagyjából egyben maradt, mostanra túljutottak a Markus Weinzierl sikeredző elvesztése okozta sokkon.

Az igazi nagy kérdés az, hogy mi lesz a tavalyi meglepetés-csapatokkal és a tavaly alulteljesítő nagyokkal?

Vajon a Hertha bírja majd a kettős terhelést ?

Bírja-e a kettős terhelést a Hertha és a Köln (utóbbi a sikercsatár Modeste nélkül)? Folytatódik-e Berlinben a Dárdai-varázslat? Kikecmereg-e a gödörből a Gladbach és a Leverkusen? Mi lesz az új idényt már-már menetrendszerűen új edzővel kezdő Schalkeval? A Kovac testvérek által remekül összerakott, de nagyon agresszív focit játszó Frankfurt idén is csak féltávig bírja szuflával? Bejut-e a BL főtáblájára a fontos játékosokat vesztett Hoffenheim, vagy az EL jelenti majd a kettős terhet? Tartósan megragad-e a Bayern „üldözőbolyában” a Lipcse? Ki ér oda a Bajnokok Ligája indulást jelentő első négy helyre – 2018-tól a Bundesliga első négy helyezettje biztos főtáblás, így csak presztízs-versenyfutás lesz a dobogós legalsó fokáért. Jelentős befolyással lehet a Bundesliga küzdelmeire a csapatok nemzetközi szereplése is.

Vajon hogy szerepel a bl-ben az újonc Lipcse ?

A Bundesliga két abszolút újoncot küld a nemzetközi kupákba: a Lipcsét és a Hoffenheimet.

A Hertha, a Köln és a Freiburg is sok év után tér vissza a nemzetközi porondra (tavaly a Hertha, idén a Freiburg ugye „hasra esett a küszöbben”).

Láttuk az elmúlt években, hogy a nemzetközi szereplés jelentette terhet nem feltétlenül viselik jól a csapatok, tavaly a Mainz, tavalyelőtt az Augsburg roppant bele kis híján az Európa Liga-szereplésbe. Egészen más úgy játszani szombaton, hogy előző hétvégén volt az utolsó meccs, az egész hetet pihenés-edzés-rákészülés ritmusban lehet tölteni, egész más edzésmunkát lehet így végezni, a meccsterhelésről nem is beszélve (három hónap alatt hat plusz meccs).

A Lipcse, és ha bejut a Hoffenheim is, negyedik kalapos lesz a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolásán, tehát erős ellenfelekre számíthat, az EL-ellenfelek között vannak kisebb játékerőt képviselő csapatok is, ott sok esetben az „egzotikus”, de legalábbis igen távoli helyekre tett utazás jelent nagy terhet. A szakmai stáboknak új edzésritmust kell kialakítani, és ebben sem Hasenhüttlnek, sem Nagelsmannak nincs rutinja, ahogy a csapatoknak is új lesz ez a fajta terhelés.

A Leverkusen játékosai ellenben felfedezhetik a német tévéadók keddi-szerdai esti műsorait, amit az elmúlt években nem nagyon láttak, ha csak nem nosztalgiával nézik majd a BL-meccseket. Ugyanígy szokatlanul sokat lesznek Gelsenkirchenben a Schalke játékosai is a korábbi évekhez képest.

Azt nem tartom valószínűnek, hogy a „kupaszünetet” olyan eredményesen használja ki bármelyik csapat, mint a Premier Leauge-et tavaly megnyerő Chelsea, sokkal inkább a Liverpool útját követhetik, ami egy szezon kihagyás után visszatért a nemzetközi színtérre.

Hogy mi lesz ennek a vége?

Reméljük a sikersorozat folytatódik

Én azt mondom, hogy a Bayern bajnok lesz, sportigazgató-zűr ide, gyenge pre-season oda, magasan kiemelkednek ebből a mezőnyből anyagi lehetőségek, és ebből következően játékoskeret szintjén is.

Nem várom James Rodriguez-től a megváltást, rögtön sérüléssel kezd, és utána is szoknia kell a Bundesligát, a sok legkevésbé sem „kisasszonyfocit” játszó csapatot (innen elnézést minden kisasszonytól…). A csapat fiatalításon esik át, Lahm és Alsonso rutinja nagyon fog hiányozni, de az igazolások, különösen Süle és Tolisso meghozhatják a várt vérfrissítést.

Reus és Aubameyang dobogóra segítik a Dortmundot ?

Dobogóra várom a Dortmundot is, ahol remélhetőleg beköszönt egy kis nyugalom az edző-balhé, a robbantás, a földcsuszamlásszerű eligazolási hullám után, amik rányomták a bélyegüket a tavalyi szezonra. A csapat egyben maradt, Aubameyang sem igazol el, Dembele is marad, jól erősítettek, Toprak, Philipp, Dahoud mind jó igazolásnak tűnnek, a saját nevelésű fiatalok közül is talán beérik valaki. Új az edző, a felkészülési meccsek itt is botladozást hoztak, lehet, hogy kell egy kis idő, mire összeáll a dolog, de ők maradnak a Bayern egyik üldözője.

A sikersztori folytatódik ?

Ha tovább kellene tippelni, akkor azt mondanám, hogy a Lipcse marad a következő szezonban is BL-t érő helyen, ha nem is biztos, hogy meg tudja ismételni a bravúros második helyet. A csapat egyben maradt, ez a menedzsmentet dicséri (gondoljunk egyébként bármit is Ralf Ragnickról, a szakmáját érti), erősíteni is tudtak, de a fent említett kettős terhelés nem elhanyagolható tény.

Mi lesz a Leverkusennel Javier Hernandez nélkül ?

A harmadik BL-t érő helyre odaérhet a kis vérfrissítésen áteső, de Toprakkal és Chicharito Hernandes-zel komoly erőket is vesztő, nemzetközi porondon „szünetelő” Leverkusen (ha a Bender ikrek úgy játszanak szűrő középpályást, mint tavaly az olimpián, nehéz lesz nekik gólt rúgni).

Az örök rejtély Schalke

Örök rejtély a Schalke – egyrészt, hogy hányadikak is lesznek, másrészt hogy egy remek kerettel, sok tehetséges fiatallal mért nem érnek el évek óta semmit. Edzőt most is cseréltek, mint minden szezon elején, Tedesco nagy ígéret edzőként, de eddig egészen pontosan nulla Bundesliga meccse van, és a Schalke és az Erzgebirge Aue azért nagyon más kávéház. Fährmann a Bundesliga leginkább alulértékelt kapusa, Höwedes ha nem sérült, eldirigálja a védelmet, Goretzka és Meyer zseniálisak, valószínűleg utolsó schalkés évükben talán odateszik magukat. De tavaly sem volt rossz a keret, mégsem ment a szekér.

Itthon mindenki Hertha drukker

Bár mostanság hivatalból mindenki Hertha-drukker itthon, azért látni kell a korlátokat, akármilyen remek munkát is végez Dárdai Pál és Michael Preetz menedzser, egyéni képességekben nem mérhetők a Hertha játékosai a Bayern vagy a Dortmund játékosállományához, kevés a minőségi csere, a lesérülő vagy a szezon végére elfáradó alapemberek helyett nem nagyon van más – rövid a pad, ahogy a kosárlabdában mondják. A szezon hajráját az utóbbi két évben is nehezen bírták, az EL-szereplés ezen nem feltétlenül fog segíteni, a BL-szereplést érő hely bravúr lenne, de az ismételt EL-indulás viszont reális lehet.

A Hoffenheim jelentősen gyengült az új szezonra

A Hoffenheim gyengült az új szezonra, Süle és Rudy távozása is jelentős érvágás, de a nemzetközi szereplés így is össze fog jönni szerintem, de inkább az EL-t tippelném, mint a BL-t.

A Gladbach Hecking-el egy remek szezont futhat

A további nemzetközi kupát érő helyekre, ami két, illetve ha a kupagyőztes amúgy is nemzetközi kupában indul, három EL-hely, odaérhet még a tavaly lehetőségei alatt maradó, az idénre a világbajnok Matthias Ginterrel erősítő Borussia Mönchengladbach, Dieter Hecking rutinos, jó edző, első teljes szezonjában talán összeáll a csapat.

A Kölnben ki szerzi a gólokat a távozó Modeste helyett ?

Odaérhet a Köln is, bár nem látszik, hogy a Kínába távozó Anthony Modeste helyett ki is fog egészen pontosan gólt rúgni. Ha bírják a szezon-hajrát, és a kulcsemberek nem sérülnek le, akkor a liga henteseinek kikiáltott, tényleg sokszor agresszíven játszó (kosaras nyelven a határon védekező), Eintracht Frankfurt is elcsíphet egy 6. vagy 7. helyet.

Stabil középcsapatnak várom a Mainzot és a Freiburgot, de annyira sűrű a mezőny, hogy a nemzetközi porondot érő helyekre nem valószínű, hogy odaérnek.

Akármi is történik izgalmas évnek nézünk elébe, a német játékosok között óriási a verseny a válogatottba kerülésért, a német foci rendkívüli erejét mutatja, hogy a B-csapat is megnyerte a Konföderációs Kupát, a legjobbjait nélkülöző (mert a Konföderációs Kupán voltak) U-21-es válogatott is Európa-bajnok lett.

A nemzetközi szereplés is izgalmas lesz, a Bayerntől és a Dortmundtól egyértelműen továbbjutást várok a BL-ben, a Lipcse és a Hoffenheim esetén sok múlik a sorsoláson, igazi halálcsoportot is kifoghatnak akár. A továbbjutáshoz bravúr kellene, esetleg nagyon szerencsés sorsolás, de az EL-es folytatás tavasszal valószínűbb.

A Hertha és a Köln is esélyes továbbjutásra akármilyen sorsolást is kapnak. Bár sokan mondják, hogy a Bayern hegemóniája miatt unalmas lett a Bundesliga, a különbség mintha csökkenőben lenne, és az üldözők között hatalmas a verseny, a hat-hét nemzetközi kupás helyre tíz-tizenegy csapat pályázik, óriási csata ígérkezik a bennmaradásért is.

Biztosan látunk számos izgalmas meccset, sok tele stadiont, remek hangulatot. Május 12-én persze okosabbak leszünk – én pedig majd visszaolvasom ezt az írást, és utána mérlegelem, hogy pályát változtatok, és elmegyek jósnak, vagy maradok eddigi hivatásomnál.

Szerző : Frey Dóra

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/40947/pics/lead_800x600.jpg
BAYERN HÍREK,VÉLEMÉNYÜNK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?