Nagyinterjú Miroslav Kloséval. "Elég nehézkes, hogy átjussak az utca túloldalára."

Kun Béla

Az ázsiai túra első fele felemásan sikerült a Bayern számára, de abban biztosak lehetünk, hogy sok rajongója van a bajor gárdának Ázsiában. A rekordbajnok az aktuális sztárokon kívül számos legenda kíséretében érkezett meg Ázsiába. Köztük a 2002 - ben a Japán-Dél-Koreai VB-n 5 gólt lövő, és 2014 óta VB góllövő bajnok Miroslav Klose.

A négy Bayern-nél töltött évben 150 mérkőzésen 53 gólt szerzett, valamint számos címet szerzett meg. Ezek is hozzájárulnak az ismertségéhez. Élvezi az időtöltést Kínában, és szoros időbeosztása ellenére is szakított időt a 39 éves focista, hogy meséljen a jelenlegi utazásról, a Bayernnél töltött időszakról, valamint az egykori, időközben világsztárrá vált játékostársairól.

Hello Miro! Hihetetlen, hogy amikor az utcára lépsz a szurkolók sikoltozni kezdenek. Nagyon sok rajongód van itt Kínában. Egyáltalán tudsz itt nyugodtan közlekedni?

Klose : Néha elég nehézkes, hogy átjussak az utca túlsó oldalára. (nevet) De azért örülök, hogy ilyen nagy ázsiai rajongótábora van a csapatnak."

Néhány napja már a csapattal együtt utazol itt Shanghaiban. Milyenek az eddigi benyomásaid az „Audi Summer Tour 2017” –ről?

Klose : Sok minden történik, rengeteg a rajongó. Kína nagyon érdekes ország, az emberek hatalmas focirajongók. Nagyon jól érzem itt magam. Remélem lesz még lehetőségem, hogy néhány edzést megnézzek.

Hogy elleshess néhány edzői trükköt Ancelottitól? Szeretnél tanulni tőle?

Klose : "Persze. Carlo egy szuper tréner, s sokat lehet tőle tanulni. Már beszélgettünk néhány dologról."

Milyen feladataid vannak még az Audit Tour - on?

Klose : "Szponzori látogatások, megbeszélések. Voltunk a vezetőséggel a követségen is, ahol érdekes és fontos kapcsolatokat alakíthat ki az ember."

Honnan jött az ötlet, hogy elkísérd a csapatot Ázsiába?

Klose : "Már többször volt erre vonatkozó felkérésem, de sajnos sokat voltam úton, s nem volt időm részt venni. Sokat utaztam a válogatottal, és néhány utánpótlás csapatot is megnéztem. De most minden passzolt, így örömmel mondtam igent a felkérésre."

Mi minden változott azóta, amióta legutóbb a Bayern mezét viselted?

Klose : "A csapatnak sokkal több munkatársa van azóta. Ez is azt mutatja, hogy sokat fejlődött minden. Ez abszolút pozitív. A Lazio csapatával voltam már Shangahiban, de azóta itt is sokat változott minden, az egész rendezvény sokkal jobban szervezett. És persze a rajongók szeretete. Egyszerűen nagyon klassz."

2007-2011-ig voltál a csapat tagja, milyen emlékeket őriztél meg ebből az időből?

Klose : "Tulajdonképpen csak pozitív emlékeim vannak. Kétszer is tudtunk a csapattal duplázni. De azt is megtapasztalhattam, hogy nem mindig lehet az ember a kezdő 11-ben. Van Gaal irányítása alatt gyakran padoztam. De keményen dolgoztam, s próbáltam akkor is a csapatot segíteni, támogatni, sikeresebbé tenni, ha éppen nem játszhattam. És mind a négy évben sikeresek voltunk. Nagyon sokat tanultam ezekből. Az, hogy nem mindig játszhatsz, egy olyan helyzet volt, amit meg kellet tanulnom elfogadni."

Miroslav Klose: „Thomas mindig is ravasz játékos volt.“

Vannak olyan játékosok, akikkel anno együtt játszottál, vagy időközben újra visszatértek a csapathoz. Mint pl. Mats Hummels.

Klose : "Ő közvetlenül a fiataloktól jött fel. Megtette az első lépéseit, hogy profivá váljon. Azóta nagyon sokat fejlődött. Világszintű játékos lett belőle."

Látható volt már akkor is, hogy így fognak alakulni a dolgok, hogy a világ egyik legjobb védője lesz belőle?

Klose : „Látszott rajta, hogy jó focista. De a jó focista, és a világszínvonal között azért van különbség. De ő elérte ezt a szintet.“

És Thomas Müller? Őt is ifjú tehetségként ismerted meg.

Klose : "Na, igen. Thomas mindig is ravasz játékos volt. Megérdemelte már akkoriban is, hogy játsszon. Nem voltam mindig csatár van Gaal alatt, hanem a 10-es poszton játszottam, s ezért gyakran váltottuk egymást Thomas - szal. Számára akkor még minden újdonság volt. Lendületes volt a pályán, nem jött zavarba a kapu előtt, ez már akkor is látható volt. Szerintem ő egy nagyon jó játékos. "

Nemsokára a csapathoz csatlakozik a Konföderációs kupát is megjárt Sebastian Rudy, és Niklas Süle. Mit gondolsz róluk?

Klose : "Mindketten nagyon érdekes játékosok. Sebastiant talán kicsit lebecsülik, de ebből még előnye is származhat. Nem tűnik ki, de mindig ott van. Nagyon labda biztos, s jól játszik a pozíciós játékrendszerben. Nagyon-nagyon jó játékosnak tartom. A Bayernbe való átigazolása helyes döntés volt. Niklas pedig nagy és erős, ennek ellenére mozgékony és gyors játékos, amit nem mindenki néz ki belőle. Mindkettőjüknek sok konkurenciája van csapaton belül. De mindketten meg fogják kapni az esélyt, s akkor majd bizonyítaniuk kell. Mindketten jó játékosok."

Mit vársz el a Bayerntől a következő szezonban?

Klose : "Karl-Heinz Rummenigge legutóbb azt mondta, hogy eddig minden Ázsiai utazás után duplázni tudtak. Remélem, hogy idén is odateszik magukat, majd meglátjuk. A konkurencia is nagy, mindenki felfelé törekszik, de a Bayern is jól csinálja."

S mi lesz veled a továbbiakban? Ott leszel a jövő évi VB-n?

Klose : "Most elmegyek majd egy kis szabadságra, aminek már nagyon örülök. Sokat voltam úton. Amint megkapom a tréner igazolásomat az A típusút, megyek tovább a válogatottal. Leülünk majd mindent átbeszélni, de úgy gondolom, hogy ott leszek Oroszországban jövőre."

Forrás : https://fcbayern.com/de

https://bayern.blogstar.hu/./pages/bayern/contents/blog/40648/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?